Bijlesdocent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bijlesdocent is meestal een docent, leraar of ander persoon die affiniteit heeft met het onderwijs. Als bijlesdocent geef je extra lessen in bepaalde vakken aan leerlingen of studenten die moeite hebben met hun leerstof. De belangrijkste taak als bijlesdocent is het ondersteunen en het eventueel motiveren van leerlingen en studenten. Als een leerling in een klas niet helemaal mee kan komen kan een bijlesdocent goed uitkomst bieden. De meeste bijlessen worden één op één gegeven, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat er ook speciale bijlesklassen bestaan waarbinnen meerdere leerlingen aanwezig zijn. De bijlesdocent kan op deze manier al zijn aandacht geven aan de leerlingen of studenten. Een andere taak die prima past bij een bijlesdocent is huiswerkbegeleiding. In Nederland zijn er redelijk veel leerlingen en studenten die op één of andere manier gebruik maken van bijlessen. Het beroep bijlesdocent moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat bijlesdocent betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten docenten die les kunnen geven in verschillende vakken. Bijles heeft in alle gevallen betrekking op extra onderwijs die leerlingen en/of studenten volgen, naast de lessen die de leerlingen en/of studenten volgen bij hun reguliere onderwijsinstelling. Er zijn tegenwoordig ook veel onderwijsinstellingen die het volgen van bijles op school mogelijk maken, echter kan dit per onderwijsinstelling verschillen.

Alle studenten krijgen vroeg of laat te maken met huiswerk. De bedoeling van huiswerk is dat de leerling dit thuis maakt zonder hulp van de leraar. Een van de belangrijkste redenen van huiswerk is het bij brengen van een stuk verantwoordelijkheidsgevoel bij de leerling. Voor sommige leerlingen is huiswerk maken niet even gemakkelijk. Dit kan gedeeltelijk komen omdat de leerling de stof niet snapt of concentratie problemen heeft. Ook kan de verleiding om andere dingen te gaan doen van invloed zijn voor de leerling zoals buitenspelen, gamen, sporten en televisie kijken.

Concentratie problemen

Voor leerlingen die concentratie problemen hebben of de stof niet begrijpen is er vaak extra hulp nodig. Deze hulp kan geboden worden door middel van bijles. Vaak is een paar uur per week al voldoende om de leerling op weg te helpen. Buiten het leren van de stof is er ook controle op de leerling. De bijles leraar ziet snel of de leerling de stof wel echt begrijpt en ziet erop toe dat de leerling doet wat er wordt verlangd. Voor bijna ieder vak is er wel iemand te vinden die tegen betaling extra les wenst te geven.

Leerstof begrijpen

Het komt veel voor dat iemand in een bepaald vak, zoals wiskunde, niet goed kan meekomen. Meestal snapt de leerling een bepaald onderdeel van de stof niet, waardoor deze achter blijft. Om later problemen te voorkomen kan men dus extra les volgen, zodat het niveau weer op pijl gebracht wordt en de lessen in de klas ook beter begrepen worden. In de meeste gevallen is een persoonlijke les die de bijlesleraar geeft voldoende om een leerling de stof te leren begrijpen, zodat deze zelfstandig kan werken. Er zijn overal wel mensen te vinden die leerlingen bijles willen geven. Vaak zijn dit mensen met veel verstand van een bepaald vak, of oudere leraren die tijd over hebben en zo wat extra inkomsten willen genereren.

Zelf bijles geven

Ouders hebben vaak een dubbele baan, of is de ouder alleenstaand. Het zelf bijles geven is dan lastig voor de ouders. Ook zijn er thuis vaak erg veel afleidingen voor de kinderen, zoals de televisie, computers en spelletjescomputers. Bij de bijlesdocent thuis is hier geen sprake van, en kan het kind de aandacht beter bij de lesstof houden. Daarnaast heeft de docent vaak veel geduld door zijn ervaring. Het vinden van een goeie docent is vaak niet heel moeilijk. Op school of via andere ouders zoeken helpt vaak enorm.

Huiswerkbegeleiding en bijles werkt:

Opleidingen tot bijlesdocent

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep bijlesdocent. Wel zijn er zogenaamde studiekringen te vinden, waar bevoegde leraren of andere mensen met de juiste papieren zich bij aan kunnen sluiten om bijles te geven. Om je bij een studiekring aan te kunnen sluiten zal men doorgaans minimaal Hbo-niveau verwachten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook leraren of andere mensen die de dienst zelfstandig kunnen aanbieden. Bij een bijlesdocent kunnen leerlingen over het algemeen verschillende diensten afnemen, zoals huiswerkbegeleiding, bijles of een examentraining volgen. Van alle diensten die een bijlesdocent kan aanbieden is het onderdeel bijles meestal één op één begeleiding, en kan bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding met meerdere personen gevolgd worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bijlesdocent werkzaam kan zijn

De meeste bijlesdocenten zijn als zelfstandig ondernemer werkzaam of zijn aangesloten bij een studiekring. Maar ook op school is het vaak mogelijk om bijles te krijgen van docenten.

Competenties bijlesdocent

Als bijlesdocent ben je in veel gevallen een leraar en zijn de competenties wel duidelijk als bijlesdocent. De belangrijkste competenties zijn het motiveren van de leerlingen en het rustig en duidelijk kunnen uitleggen van de leerstof. Daarnaast heb je als bijlesdocent een adviserende rol naar de leerlingen en ouders toe. Communicatie is als bijlesdocent dan ook zeer belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bijlesdocent

Als bijlesdocent is er zeker voldoende werk te vinden. Het is aan de docent om te bepalen of deze zich wil aansluiten bij een organisatie of liever echt als zelfstandige aan het werk wil gaan, en dan de bijles thuis wil geven of op locatie bij de kinderen. Doorgroeimogelijkheden als bijlesdocent zijn er niet echt, mede omdat de meeste docenten ook gewoon les geven op school.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bijlesdocent

Een bijlesdocent werkt doorgaans als zelfstandige en zal dus zijn eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Dit kan natuurlijk wel anders zijn als een docent zich aansluit bij een organisatie. De meeste bijlesdocenten vragen een vaste vergoeding voor de bijles per uur. Het tarief voor bijles kan nogal verschillen per docent of organisatie. Doorgaans zijn de zelfstandig werkende docenten goedkoper dan bijlesdocenten via een organisatie. Het tarief voor bijles ligt over het algemeen tussen de twintig en vijfendertig euro per uur, inclusief btw, per leerling.

Mijnzzp.nl