Docent verkeerstheorie

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep docent verkeerstheorie
Werken als docent verkeerstheorie
Theorieles volgen
Wat doet een docent theorieles:
Theorie-examen auto leren:
Opleidingen tot docent verkeerstheorie
Bedrijven waar een docent verkeerstheorie werkzaam kan zijn
Competenties docent verkeerstheorie
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent verkeerstheorie
Arbeidsvoorwaarden en salaris docent verkeerstheorie
Eigen bedrijf starten als Docent verkeerstheorie
Boekhoudprogramma vergelijken Docent verkeerstheorie

Beroep docent verkeerstheorie

Een docent verkeerstheorie is verantwoordelijk voor het geven van theorieles aan cursisten die hun rijbewijs willen behalen. Als docent verkeerstheorie kan je te maken hebben met verschillende cursisten. Denk bijvoorbeeld aan cursisten die theorieles volgen voor de auto, motor, bromfiets of voor een zware camper (C1). In de meeste gevallen is een docent verkeerstheorie werkzaam als rijinstructeur en betreft het aanvullende werkzaamheden. Bij de meeste grotere verkeersscholen is het mogelijk om theorieles te volgen. In de meeste gevallen wordt er klassikaal les gegeven door een rijinstructeur van de rijschool. Dit wordt tegenwoordig zowel mondeling als via de computer gedaan. Op deze manier worden cursisten op de juiste manier voorbereid op het daadwerkelijke examen bij het CBR. Het grote voordeel van het volgen van verkeerstheorie les is dat de leerstof sneller opgepakt wordt door de cursisten. Een ander groot voordeel is dat de docent de vragen mondeling kan toelichten. Dit is vooral belangrijk als verkeersregels onduidelijk zijn voor cursisten. Het volgen van theorielessen kan tegenwoordig ook via onlinetrainingen, echter kan een docent dan geen mondelinge toelichting geven. Het is dan ook in veel gevallen aan te raden om theorieles te volgen via een rijschool. Er zijn veel borden en regels in het verkeer van toepassing, die niet voor iedereen bekend zijn. Wie onvoorbereid aan het theorie-examen deelneemt maakt grote kans te zakken. Buiten het kennen van de regels en borden komen er steeds meer zaken aanbod tijdens het examen, zoals milieu, verkeersinzicht, techniek en menselijke beperking. Het alleen kennen van de regeltjes is dan ook niet goed genoeg meer. Vooral de open vragen tijdens het theorie-examen kunnen nogal eens lastig zijn voor cursisten. Binnen Nederland mogen jongeren vanaf een leeftijd van zestien jaar theorie-examen afleggen. Het theoriecertificaat blijft anderhalf jaar geldig.

Werken als docent verkeerstheorie

Een docent verkeerstheorie is dus verantwoordelijk voor het geven van theorieles. Het is niet zo dat een docent verkeerstheorie alleen te maken heeft met cursisten die het autorijbewijs willen halen. Ook voor het motorrijbewijs, bromfietscertificaat en voor de zwaardere campers is het verplicht om theorieles te volgen. Theorielessen zijn voor alle verkeersdeelnemers belangrijk, omdat zonder verkeersregels gevaarlijke situaties ontstaan op de weg. Omdat alle verkeersdeelnemers de verkeersregels moeten kennen worden ongelukken en andere problemen op de weg voorkomen. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom de politie veel verkeerscontroles uitvoert. Door het toezien op verkeersdeelnemers handhaaft de politie de verkeersveiligheid op de weg. Verkeersregels zijn juridisch vastgelegde regels waaraan alle verkeersdeelnemers zich moeten houden. Als verkeersdeelnemers zich niet houden aan de verkeersregels kunnen ze boetes krijgen, die afhankelijk van de overtreding hoog kunnen oplopen. Ook het tijdelijk of permanent afpakken van het rijbewijs behoort tot de mogelijkheden als het ernstige overtredingen betreft.

Theorieles volgen

Het volgen van theorieles is vooral voor onervaren verkeersdeelnemers belangrijk. De meeste mensen die theorieles volgen voor de camper, motor of vrachtwagen hebben al verkeerservaring. Beroepschauffeurs, zoals vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs, hebben te maken met verplichte nascholing. Dit soort theorielessen wordt aangeboden door een docent chauffeursdiploma en niet door een docent theorieles. Een docent theorieles zal dus in de meeste gevallen te maken krijgen met onervaren verkeersdeelnemers, die in sommige gevallen de verkeersregels en verkeerstekens niet goed kennen. Voor dit soort cursisten is het belangrijk om voldoende theorieles te volgen. Ook is er tegenwoordig veel aandacht voor technische zaken. Denk hierbij aan het controleren van de bandenspanning, het controleren van de vloeistoffen en aan het controleren van de verlichting. Ook het milieu speelt tegenwoordig een belangrijke rol.

Wat doet een docent theorieles:

  • Het mondeling stellen van vragen.
  • Het afnemen van proefexamens.
  • Het uitleggen van verkeersborden.
  • Het uitleggen van verkeerstekens.
  • Het uitleggen over technische aspecten.
  • Het geven van voorlichting (zuinig rijden).

Theorie-examen auto leren:

Opleidingen tot docent verkeerstheorie

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden tot docent verkeerstheorie. Over het algemeen wordt de theorieles gegeven door ervaren rijinstructeurs. Om rijinstructeur te worden moet er wel een beroepsopleiding gevolgd worden, die per voertuig kan verschillen. Theorieles wordt in de meeste gevallen klassikaal gegeven of via het internet. Een docent verkeerstheorie kan ook werkzaam zijn als ondernemer. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website theorie.nl om te oefenen voor de auto, bromfiets of motor.

Bedrijven waar een docent verkeerstheorie werkzaam kan zijn

Een docent verkeerstheorie zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een verkeersschool. Daarnaast kan een docent verkeerstheorie zelfstandig werkzaam zijn als ondernemer. Zoals eerder omschreven kan een docent verkeerstheorie wel verantwoordelijk zijn voor het geven van verschillende theorielessen.

Competenties docent verkeerstheorie

De belangrijkste competentie van een docent verkeerstheorie is dat je beschikt over didactische vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf goed op de hoogte bent van alle verkeersregels en verkeerstekens. Omdat je met verschillende cursisten te maken hebt moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is dat je beschikt over voldoende technisch inzicht. Dit heeft vooral te maken met het kunnen uitleggen waar alle vloeistoffen zich bevinden in een voertuig. Ook het kunnen coachen en motiveren van cursisten is belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn geduld, inzicht, controleren, herhaling, uitleggen, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent verkeerstheorie

Het arbeidsmarktperspectief van een docent verkeerstheorie is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat steeds meer jongeren online-lessen volgen. Dit neemt niet weg dat er nog steeds veel mensen zijn die liever fysieke lessen volgen. Het werken als docent verkeerstheorie zal in de meeste gevallen wel gezien moeten worden als aanvulling op andere werkzaamheden. Een docent verkeerstheorie heeft niet echt te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris docent verkeerstheorie

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een docent verkeerstheorie voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn. Daarnaast kan een docent verkeerstheorie werkzaam zijn als ondernemer. Een docent verkeerstheorie zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2300 en 3100 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Docent verkeerstheorie

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Docent verkeerstheorie, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Docent verkeerstheorie

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Docent verkeerstheorie bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Docent verkeerstheorie.

Mijnzzp.nl