Hoofdredacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een hoofdredacteur is de leidinggevende van een bepaalde redactie, zoals van een krantenredactie, een radioredactie of een televisieredactie. Alle verschillende redacteuren werken onder het toezicht van de hoofdredacteur. Als hoofdredacteur coördineer je de redactie, stuur je alle redacteuren aan en zet je het redactiebeleid uit. Het beroep hoofdredacteur kan dus gezien worden als een hogere managementfunctie, echter spreek men binnen de media over het algemeen niet van een manager, maar van een hoofdredacteur. Als hoofdredacteur probeer je de doelstellingen van de organisatie na te streven en stuur je dus alle verschillende medewerkers aan. Ook het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën is een taak die toebehoort tot de hoofdredacteur. Andere werkzaamheden van een hoofdredacteur kunnen weer zijn het mogelijk maken van nieuwe programma's door het regelen van mogelijke financieringen. Als hoofdredacteur ben je dus een belangrijke toezichtouder met betrekking tot de gehele redactie. Het is ook de hoofdredacteur die alle verschillende redactiemedewerkers aanstuurt. In de praktijk zal dit in veel gevallen inhouden dat een hoofdredacteur veel te maken heeft met een eindredacteur, die de verschillende redactiemedewerkers zal aansturen. De werkzaamheden van een hoofdredacteur moeten over het algemeen meer gezien worden als organisatorische werkzaamheden, waarbij kwaliteitsbewaking, ethiek, financiën, visie en koersbewaking belangrijke woorden zijn. Als hoofdredacteur heb je niet alleen met de verschillende redactieleden te maken, omdat een hoofdredacteur ook veel zal vergaderen met de directieleden. De functie hoofdredacteur komt over het algemeen alleen voor binnen de grotere mediabedrijven.

De functie hoofdredacteur moet dus gezien worden als belangrijke managementfunctie binnen de mediasector. Een hoofdredacteur komt over het algemeen alleen voor bij de grotere megabedrijven zoals bij landelijke dagbladen, landelijke televisieomroepen en landelijke radio-omroepen. Kleinere regionale mediabedrijven maken over het algemeen meer gebruik van eindredacteurs. De hoofdredacteur is de leidinggevende van de eindredacteurs, redacteurs en andere medewerkers van de redactie. Het is de hoofdredacteur die bepaalt welke onderwerpen er behandeld worden en welke koers het mediabedrijf precies zal volgen. Ook het overleggen en vergaderen met de directie behoort tot het takkenpakket van een hoofdredacteur. Daarnaast is een hoofdredacteur meestal ook het aanspreekpunt voor de media wanneer ze bepaalde vragen hebben. Als hoofdredacteur ben je meestal ook verantwoordelijk voor budgetbewaking. In dat opzicht kan een hoofdredacteur ook aangemerkt worden als financieel manager, echter kan dit per organisatie verschillen.

De hoofdredacteur moet dan ook meer gezien worden als een manager dan als een redacteur of eindredacteur. Het is de eindredacteur die de dagelijkse werkzaamheden begeleidt van andere redacteurs op de redactie. De hoofdredacteur is juist meer bezig met de toekomstvisie van een bepaalde organisatie en het uitwerken van nieuwe ideeën die bij het mediabedrijf passen. Ook het aantrekken en onderhandelen met bekende personen die passen bij het mediabedrijf kan tot het takkenpakket van de hoofdredacteur behoren.

Taken van een hoofdredacteur:

  • Managementtaken (dagelijkse leiding geven)
  • Media en andere belanghebbende te woord staan
  • Nieuwe ideeën uitwerken (doelgroep aanspreken)
  • Vergaderen en overleggen met de eindredacteur
  • Vergaderen en overleggen met de directie
  • Waken over de financiën
  • Waken over juridische aspecten

Wat doet een hoofdredacteur:

Beroep Hoofdredacteur:

Opleidingen tot hoofdredacteur

De meest voor de hand liggende opleiding als hoofdredacteur is de Hbo-opleiding Journalistiek. Echter is een andere Hbo-opleiding of universitaire opleiding ook zeker mogelijk, omdat de functie hoofdredacteur meer inhoudt dan het alleen correct kunnen schrijven. Als hoofdredacteur zul je een echte manager moeten zijn met leidinggevende capaciteiten. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een hoofdredacteur werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een hoofdredacteur alleen werkzaam zijn voor de grotere landelijke mediabedrijven, zoals krantenuitgevers, televisieomroepen en radio-omroepen. Dit zijn dan over het algemeen redacties waarbinnen veel verschillende redactiemedewerkers werkzaam zijn. Als het echt grote mediabedrijven betreft waarvoor een hoofdredacteur werkzaam is kan een hoofdredacteur ook weer te maken hebben met een beeldredacteur. Daarnaast kan een hoofdredacteur werkzaam zijn voor de grotere nieuwswebsites. Eigenlijk kan een hoofdredacteur overal wel werkzaam zijn als er sprake is van media. Dit kan tegenwoordig betrekking hebben op verschillende vormen van online uitgevers.

Competenties hoofdredacteur

De belangrijkste competentie van een hoofdredacteur is de leidinggevende capaciteiten als manager, omdat het beroep hoofdredacteur gezien moet worden als een managementfunctie. Daarnaast moet een hoofdredacteur over uitstekende communicatie vaardigheden beschikken, omdat je als hoofdredacteur veel te maken zal hebben met verschillende soorten medewerkers, de directie en eventuele gasten. Ook een commerciële instelling is over het algemeen belangrijk als hoofdredacteur, omdat ook budgetbewaking toebehoort tot de verantwoordelijkheden van de hoofdredacteur. In het algemeen zijn voor visie en creativiteit aan te merken als belangrijke competenties. Andere belangrijke woorden zijn weer inspireren, motiveren, controleren en waakzaamheid. Als laatste is het ook belangrijk dat een hoofdredacteur beschikt over een flexibele werkhouding en stressbestendig is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoofdredacteur

Het arbeidsmarktperspectief als hoofdredacteur is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat relatief gezien niet veel mediabedrijven gebruikmaken van een hoofdredacteur. Daarnaast betreft het beroep hoofdredacteur een beroep dat niet zomaar voor iedereen toegankelijk is. Een hoofdredacteur moet over veel kennis, vaardigheden en competenties beschikken om te kunnen werken als hoofdredacteur. De meeste hoofdredacteurs worden gevraagd voor de functie hoofdredacteur omdat ze beschikken over de juiste competenties. De doorgroeimogelijkheden als hoofdredacteur kunnen wellicht gezien worden in het uiteindelijk worden van de Chief executive officer van de organisatie waarvoor je werkzaam bent. Maar het beroep hoofdredacteur betreft al een beroep op hoog niveau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hoofdredacteur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep hoofdredacteur, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het salaris per persoon en mediabedrijf enorm kan verschillen.

Read this information on Editor-in-chief in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Chefredakteur auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Editor en jefe en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Hoofdredacteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hoofdredacteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl