Vertegenwoordiger (detailhandel)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep vertegenwoordig (detailhandel)
Werken als retail vertegenwoordiger
Relaties opbouwen
Werken binnen de detailhandel
Commercieel Medewerker:
Opleidingen tot vertegenwoordiger
Bedrijven waar een vertegenwoordiger werkzaam kan zijn
Competenties vertegenwoordiger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vertegenwoordiger
Arbeidsvoorwaarden en salaris vertegenwoordiger
Eigen bedrijf starten als Vertegenwoordiger (detailhandel)
Boekhoudprogramma vergelijken Vertegenwoordiger (detailhandel)

Beroep vertegenwoordig (detailhandel)

Een vertegenwoordig detailhandel is een commercieel medewerker, die zich richt op retailers en middenstanders. Een vertegenwoordiger detailhandel is verantwoordelijk voor het bezoeken van mogelijke klanten en het bezoeken van bestaande klanten, om het netwerk verder uit te bouwen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een vertegenwoordiger detailhandel het beste omschrijven als het promoten en verkopen van diensten en producten bij mogelijke afnemers. Vanzelfsprekend kan een vertegenwoordig detailhandel verschillende producten en diensten aanbieden, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden kunnen verschillen. Wel hebben de werkzaamheden in alle gevallen te maken met commerciële dienstverlening. Een vertegenwoordiger binnen de detailhandel is in de meeste gevallen werkzaam voor een fabrikant of een groothandelsbedrijf, die zich richten op de detailhandel. Als vertegenwoordig detailhandel kan je te maken krijgen met inkoopmanagers of heb je rechtstreeks te maken met middenstanders. Binnen de detailhandel komt het redelijk veel voor dat vertegenwoordigers winkeliers rechtstreeks bezoeken om een afzetmarkt te creëren. Binnen de grotere organisaties zal je meestal via het hoofdkantoor werken. De werkzaamheden van vertegenwoordigers zijn in alle branches belangrijk, omdat vertegenwoordigers iedere dag op zoek zijn naar nieuwe afzetmarkten voor de organisatie waarvoor ze werkzaam zijn. Ook binnen de detailhandel is het beroep vertegenwoordiger belangrijk en onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan kleding groothandel bedrijven, die gebruikmaken van vertegenwoordigers om inkopers van grootwinkelbedrijven te overtuigen om bepaalde kleding af te nemen. Als vertegenwoordiger ben je vaak werkzaam op provisiebasis. Dit houdt in dat de gerealiseerde afzetmarkt en de uiteindelijk omzet bijdragen aan de inkomsten van een vertegenwoordiger.

Werken als retail vertegenwoordiger

Een vertegenwoordiger detailhandel is dus een commercieel medewerker, die werkzaam is in de buitendienst van een organisatie. In de meeste gevallen zal een vertegenwoordiger detailhandel te maken hebben met inkoopmanagers, retail managers of financieel managers, die namens de organisatie over de bevoegdheid beschikken om inkopen te mogen doen. Deze professionals weten over het algemeen precies hoe inkoopprocessen werken en verwachten een vertegenwoordiger die kennis heeft van inkoopprocessen. Het wederzijds aanvoelen van elkaars belang is voor de meeste bedrijven belangrijk. Het beroep vertegenwoordiger heeft alles met verkopen en doelstellingen te maken. Van een goede vertegenwoordiger mag verwacht worden dat hij of zij over veel doorzettingsvermogen beschikt, omdat het op een goede manier verkopen nog niet zo makkelijk is. Als vertegenwoordiger bezoek je veel bedrijven en zul je moeten kunnen onderhandelen, omdat verkopen nu eenmaal onderhandelen is. Daarnaast sta je als vertegenwoordiger eigenlijk iedere dag onder druk, omdat je resultaten meetbaar zijn voor de organisatie. Het behalen van gestelde doelstellingen is dan ook belangrijk als vertegenwoordiger.

Relaties opbouwen

Als een vertegenwoordiger een nieuwe relaties heeft opgebouwd is het meestal zo dat een accountmanager de klant zal overnemen van de vertegenwoordiger, omdat accountmanagers gespecialiseerd zijn in het onderhouden van bestaande relaties. Een accountmanager is dan ook een binnendienstmedewerker, die veel zal samenwerken met de vertegenwoordigers. Dit kan wel per organisatie verschillen, omdat beide functies ook als één functie gezien kunnen worden. Accountmanagers zijn meestal ook verantwoordelijk voor het opstellen van duidelijke contracten. Het promoten van diensten of producten kan op veel manieren uitgevoerd worden en niet alleen door het bezoeken van retailers of middenstanders. Een vertegenwoordiger kan bijvoorbeeld ook op beurzen staan als promotiemedewerker, om zo heel gericht nieuwe mogelijke klanten te leren kennen. Daarnaast kan een vertegenwoordiger aan marketing doen als daar een budget voor beschikbaar is.

Werken binnen de detailhandel

De detailhandel is een grote bedrijfstak die betrekking kan hebben op verschillende retailers. In alle gevallen heeft de retailsector betrekking op bedrijven, die rechtstreeks verkopen aan consumenten. Denk bijvoorbeeld aan meubelzaken, juweliers, garagehouders, kledingwinkels, supermarkten en aan tuincentrums. Vanzelfsprekend verkopen deze retailers allemaal verschillende producten, waardoor retailers te maken hebben met verschillende vertegenwoordigers. Afhankelijk van de soort producten zal een vertegenwoordiger ook over productkennis moeten beschikken. Een vertegenwoordiger van automaterialen moet bijvoorbeeld over technische kennis beschikken.

Commercieel Medewerker:

Opleidingen tot vertegenwoordiger

Vertegenwoordiger kan je worden door het volgen van een opleiding op middelblaarberoepsonderwijs in de commerciële richting. Tijdens de opleiding zijn er verschillende niveaus te behalen. De opleiding kan afhankelijk van het niveau in twéé tot vier jaar behaald worden. De opleiding is erg gericht op competentiegericht leren, zodat je klaargestoomd wordt voor het beroep vertegenwoordiger. Om aan de opleiding vertegenwoordiger te beginnen kan het zijn dat de opleider je enkele testen afneemt om te kijken of je wel competent genoeg bent voor het vak, omdat niet iedereen hiervoor geschikt is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een vertegenwoordiger werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een vertegenwoordig detailhandel werkzaam zijn voor een fabrikant, die zich richt op de retailsector. Daarnaast kan een vertegenwoordig detailhandel werkzaam zijn voor een groothandelsbedrijf. Denk bijvoorbeeld aan groothandelsbedrijven die zich richten op de dierensector, beauty sector, interieursector of kledingsector. De meeste vertegenwoordigers zijn werkzaam in loondienst, echter komt het ook voor dat ondernemers actief zijn als vertegenwoordiger.

Competenties vertegenwoordiger

De belangrijkste competentie van een vertegenwoordiger detailhandel is dat je beschikt over een sterke commerciële instelling. Het handelen mag voor een goede vertegenwoordiger detailhandel geen probleem zijn. Daarnaast moet een vertegenwoordiger detailhandel aangemerkt worden als netwerker. Ook zal een vertegenwoordiger detailhandel moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid, omdat het beroep vertegenwoordiger geen makkelijk beroep is. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, inspiratie, motivatie, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, presteren, omzet, adviseren, plannen, organiseren en overtuigingskracht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vertegenwoordiger

Het arbeidsmarktperspectief van een vertegenwoordiger detailhandel is over het algemeen goed te noemen. Wel kan het belangrijk zijn dat een vertegenwoordiger detailhandel over specifieke kennis beschikt. Het op een goede manier verkopen van producten is in de meeste gevallen alleen mogelijk als je beschikt over productkennis. De doorgroeimogelijkheden van een vertegenwoordiger detailhandel kunnen gezien worden in de functie filiaalmanager of de functie bedrijfsleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vertegenwoordiger

Als vertegenwoordiger is het lastig een indicatie te geven, omdat het inkomen sterk afhankelijk is van de soort vertegenwoordiger. Zo verdient een vertegenwoordiger in de medische sector vaak stukken meer dan een vertegenwoordiger in de detailhandel, omdat de kennis en opleiding te ver uit elkaar liggen. Daarnaast is het basissalaris van een vertegenwoordiger meestal niet altijd heel hoog, en moet een vertegenwoordiger het vaak hebben van de bonussen door te verkopen en de extra voordelen die het beroep biedt, zoals een auto van de zaak. Als vertegenwoordiger zijn er bijna geen mogelijkheden om te beginnen als zelfstandig ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Vertegenwoordiger (detailhandel)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vertegenwoordiger (detailhandel), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Vertegenwoordiger (detailhandel)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vertegenwoordiger (detailhandel) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vertegenwoordiger (detailhandel).

Mijnzzp.nl