Industrieel vormgever

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep industrieel vormgever
Wat doet een industrieel vormgever
Werken als industrieel ontwerper
Taken als industrieel vormgever:
Film: beroep industrieel vormgever:
Film: Industrieel vormgever:
Opleidingen tot industrieel vormgever
Bedrijven waar een industrieel vormgever werkzaam kan zijn
Competenties industrieel vormgever
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als industrieel vormgever
Arbeidsvoorwaarden en salaris industrieel vormgever
Eigen bedrijf starten als Industrieel vormgever
Boekhoudprogramma vergelijken Industrieel vormgever

Beroep industrieel vormgever

Een industrieel vormgever is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van producten die uiteindelijk in massaproductie vervaardigd worden. Denk bijvoorbeeld aan stoelen, stofzuigers, kasten, fietsen, televisies en kookplaten. Een belangrijke voorwaarden bij industriële vormgeving is dat de productie relatief goedkoop moet zijn en de massaproductie gemakkelijk te realiseren moet zijn. Een industrieel vormgever ontwerpt alleen voor massaproductie en geen unieke voorwerpen. Door het toepassen van massaproductie kunnen de kosten relatief laag gehouden worden. De producten moeten daarom geschikt zijn voor een grote afzetmarkt. Niet alleen het maken van producten kan hierdoor goedkoper uitgevoerd worden, ook de inkoop van materialen kan goedkoper uitgevoerd worden, omdat de benodigde materialen grootschalig ingekocht worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een industrieel ontwerper het beste omschrijven als het bedenken, ontwerpen en uitwerken van industriële producten. Daarnaast is het denkbaar dat een industrieel ontwerper betrokken is bij het bedenken en uitwerken van nieuwe productieprocessen, die van toepassing zijn op nieuwe industriële producten. Het bedenken en ontwikkelen van nieuwe producten is meestal een langdurig proces waarbij verschillende prototypes de ontwerptafel passeren voordat er uiteindelijke goedkeuring zal plaatsvinden. Omdat een industrieel vormgever producten ontwerpt voor massaproductie moeten deze producten voldoen aan alle gestelde eisen, zodat de massaproductie soepel zal verlopen. In de meeste gevallen zal een industrieel vormgever tijdens het ontwerpproces te maken hebben met andere specialisten, die bijvoorbeeld het product testen, zoals een test ingenieur en een productieplanner, die verantwoordelijk is voor het soepel laten verlopen van de uiteindelijke productie. Andere benamingen voor industrieel vormgever zijn product designer of industrieel product ontwerper.

Wat doet een industrieel vormgever

Een industrieel vormgever is dus verantwoordelijk voor het ontwerpen van nieuwe producten, die uiteindelijk in massaproductie geproduceerd worden. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe schoenen, koffiezetapparaten, meubels, televisies, fietsen en lampen. Een industrieel vormgever moet voor zijn werkzaamheden beschikken over technische kennis, omdat productontwikkeling alles te maken heeft met inzicht en vindingrijkheid. Het bedenken en toepassen van nieuwe ideeën, waardoor producten vernieuwing brengen en/of goedkoper geproduceerd kunnen worden, speelt een belangrijke rol binnen de werkzaamheden van een industrieel vormgever. Industriële vormgeving kan het beste gezien worden als technische werkzaamheden om de uiteindelijke vorm en de functie van producten te bepalen. Binnen het beroep industrieel vormgever draait alles om het praktisch bruikbaar zijn van producten en de functionele eigenschappen van producten. Daarnaast zal een industrieel vormgeving rekening moeten houden met het productieproces en de produceerbaarheid van producten, wat betrekking heeft op de kosten van het productieproces. Ook de kwaliteitseisen met betrekking tot producten die in massaproductie gemaakt worden moet goed zijn. Het mag niet voorkomen dat producten die in massaproductie gemaakt worden achteraf gebreken of tekortkomingen blijken te hebben.

Werken als industrieel ontwerper

Als industrieel ontwerper is het in alle gevallen belangrijk om rekening te houden met de maakbaarheid van producten. Denk bijvoorbeeld aan het overleggen met gereedschapsmakers, die matrijzen moeten maken om producten daadwerkelijk te kunnen maken. Zonder matrijzen is het in de meeste gevallen niet mogelijk om voorwerpen in massa te produceren. Een ander belangrijk punt als industrieel vormgever is het rekening houden met ergonomie. Ergonomie speelt een belangrijke rol als het aankomt op het gebruikersgemak en de functionaliteit van voorwerpen. In de meeste gevallen zal een industrieel vormgever ook rekening houden met de productiekosten van voorwerpen en rekening moeten houden met het hergebruik van materialen.

Taken als industrieel vormgever:

  • Het doorvoeren van verbeteringen bij bestaande producten.
  • Het doorberekenen van productiekosten en materiaalkosten.
  • Het overleggen met opdrachtgevers en externe partijen.
  • Het bedenken en ontwikkelen van nieuwe producten.
  • Het maken van technische werktekeningen.
  • Het maken en verbeteren van prototypes.

Film: beroep industrieel vormgever:

Film: Industrieel vormgever:

Opleidingen tot industrieel vormgever

Wie als industrieel vormgever wil gaan werken kan het beste de hbo-opleiding industrieel product ontwerpen volgen, van ongeveer vier jaar. Tijdens de opleiding is er onder andere aandacht voor productiegericht ontwerpen, marktgericht ontwerpen, gebruiksgericht ontwerpen en integraal ontwerpen. Tijdens de opleiding krijg je te maken met verschillende vakgebieden, zoals ontwerpen, vormgeven, materialiseren, ergonomie, bedrijfskunde en communicatie als vormgever. Tijdens de opleiding zal je ook regelmatig stage lopen bij erkende leerbedrijven. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een industrieel vormgever werkzaam kan zijn

Een industrieel vormgever kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan grote fabrikanten, die beschikken over een eigen ontwerpafdeling. Daarnaast kan een industrieel vormgever werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. In dat geval ben je in de meeste gevallen werkzaam voor verschillende opdrachtgevers.

Competenties industrieel vormgever

De belangrijkste competentie van een industrieel vormgever is dat je beschikt over creativiteit. Ook het oplossingsgericht werken moet aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is dat je beschikt over technisch inzicht. Omdat een industrieel vormgever veel met computers werkt, is het belangrijk dat je beschikt over de nodige ICT-kennis. De meeste industrieel vormgevers hebben te maken met verschillende collega's en opdrachtgevers. Het is daarom belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, trends, wet- en regelgeving, vernieuwing, inspiratie, plannen, organiseren en passie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als industrieel vormgever

Het arbeidsmarktperspectief van een industrieel vormgever is goed te noemen. Wel is het belangrijk dat je beschikt over de juiste opleidingen. Over het algemeen zal een industrieel vormgever met de juiste opleidingen niet snel zonder werkt komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een industrieel vormgever moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie productmanager of aan de functie unitmanager. Vanzelfsprekend kan ook het starten van een eigen onderneming aangemerkt worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris industrieel vormgever

Als industrieel vormgever zijn je arbeidsvoorwaarden in loondienst sterk afhankelijk van de soort werkgever. De meeste industrieel vormgevers zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepalen ze dus zelf hun arbeidsvoorwaarden. Een industrieel vormgever met hbo-opleiding zal in loondienst tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende industrieel vormgever kan doorgaans stukken meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden. Dat zal zeker niet altijd even makkelijk zijn als industrieel vormgever.

Eigen bedrijf starten als Industrieel vormgever

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Industrieel vormgever, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Industrieel vormgever

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Industrieel vormgever bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Industrieel vormgever.

Mijnzzp.nl