Industrieel vormgever

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een industrieel vormgever is gespecialiseerd in industriële vormgeving. Een industrieel vormgever is dan ook betrokken bij het ontwikkelen van producten die uiteindelijk in massaproductie vervaardigd zullen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoelen, stofzuigers, kasten, fietsen, televisies en kookplaten. Een belangrijke voorwaarden hierbij is dat de productie relatief goedkoop moet zijn en de massaproductie relatief gemakkelijk te realiseren moet zijn. Een industrieel vormgever ontwerpt uitsluitend voor massaproductie en niet bijvoorbeeld een meubelstuk. Door het toepassen van massaproductie kunnen de kosten relatief laag gehouden worden. De producten moeten daarom ook geschikt zijn voor een grote afzetmarkt. Niet alleen het maken van een bepaald product kan op deze manier goedkoper uitgevoerd worden maar ook de inkoop van materialen kan goedkoper uitgevoerd worden, omdat de materialen vaak grootschalig ingekocht worden. Andere benamingen voor een industrieel vormgever kunnen ook zijn product designer of industrieel product ontwerper. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een industrieel ontwerper het makkelijkste omschrijven als het bedenken, ontwerpen en uitwerken van industriële producten. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een industrieel ontwerper ook verantwoordelijk is voor het bedenken en uitwerken van nieuwe productieprocessen, die van toepassing zijn op nieuwe industriële producten.

Het bedenken en ontwikkelen van nieuwe producten is vaak een lang proces waarbij veel verschillende prototypes de ontwerptafel zullen passeren voordat er uiteindelijke goedkeuring zal plaatsvinden. Omdat een industrieel vormgever producten ontwerpt voor massaproductie moeten deze producten voldoen aan alle gestelde eisen, zodat de uiteindelijke massaproductie soepel zal verlopen. In de meeste gevallen zal een industrieel vormgever tijdens het ontwerpproces ook te maken hebben met andere specialisten die bijvoorbeeld het product zullen testen, zoals een test ingenieur en een productieplanner die weer verantwoordelijk is voor het soepel laten verlopen van de uiteindelijke productie.

Een industrieel vormgever moet voor zijn werkzaamheden beschikken over technische kennis omdat productontwikkeling alles te maken heeft met inzicht en vindingrijkheid. Het bedenken en toepassen van nieuwe ideeën waardoor producten vernieuwing brengen en/of goedkoper geproduceerd kunnen worden speelt dan ook een belangrijke rol binnen de werkzaamheden van een industrieel vormgever.

Productontwikkeling

Het ontwikkelen van nieuwe producten en/of het ontwikkelen van verbeteringen aan bestaande producten die binnen de industrie gemaakt worden voor massaproductie behoort dus toe tot de werkzaamheden van een industrieel vormgever. Industriële vormgeving kan het beste gezien worden als technische werkzaamheden om de uiteindelijke vorm en de functie van producten te bepalen. Binnen het beroep industrieel vormgever draait alles om het praktisch bruikbaar zijn van producten en de functionele eigenschappen van producten. Daarnaast zal een industrieel vormgeving rekening moeten houden met het productieproces en de produceerbaarheid van producten, wat ook weer betrekking heeft op de kosten van het productieproces. Ook de kwaliteitseisen met betrekking tot producten die in massaproductie gemaakt worden moet goed zijn. Het mag niet voorkomen dat producten die in massaproductie maakt worden achteraf gebreken of tekortkomingen blijken te hebben.

Beroep industrieel vormgever:

Industrieel vormgever:

Opleidingen tot industrieel vormgever

Wie als industrieel vormgever wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding industrieel product ontwerpen volgen, van ongeveer vier jaar. Tijdens de opleiding is er onder andere aandacht voor productiegericht ontwerpen, marktgericht ontwerpen, gebruiksgericht ontwerpen en integraal ontwerpen. Tijdens de opleiding krijg je te maken met verschillende vakgebieden, zoals ontwerpen, vormgeven, materialiseren, ergonomie, bedrijfskunde en communicatie als vormgever. Tijdens de opleiding zal je ook regelmatig stage lopen bij erkende leerbedrijven. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een industrieel vormgever werkzaam kan zijn

Als industrieel vormgever werk je doorgaans voor een ontwerpbureau of ben je werkzaam voor een specifiek bedrijf op de ontwerpafdeling, zoals bijvoorbeeld een fietsenfabriek of elektronicazaak. Maar het beroep industrieel vormgever komt ook veel voor onder zelfstandig ondernemers, die deels zelf ontwerpen en ook in opdracht werken voor klanten.

Competenties industrieel vormgever

Als industrieel vormgever ben je in de eerste plaats een creatief persoon die het leuk vindt om te ontwikkelen, en beschik je over veel doorzettingsvermogen. Daarnaast zal je veel met opdrachtgevers te maken krijgen en moet je dus communicatief goed onderlegd zijn. Maar ook het bezitten van commercieel inzicht speelt in dit beroep een grote rol. Ook is het belangrijk dat je op de hoogte bent van wet- en regelgeving, zodat de producten die je maakt veilig zijn voor consumenten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als industrieel vormgever

Als industrieel vormgever is het doorgaans lastig om een baan in loondienst te vinden. De banen zijn zeer beperkt en de meeste industrieel vormgevers starten dan ook hun eigen onderneming. Wel zijn er veel bedrijven die een industrieel vormgever inhuren voor hun specifieke markt en ideeën. Doorgroeien als industrieel vormgever is lastig, omdat er weinig werk in te vinden is. Wel kan je het starten van je eigen bedrijf zien als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris industrieel vormgever

Als industrieel vormgever zijn je arbeidsvoorwaarden in loondienst sterk afhankelijk van de soort werkgever. De meeste industrieel vormgevers zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepalen ze dus zelf hun arbeidsvoorwaarden. Een industrieel vormgever met Hbo-opleiding zal in loondienst tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende industrieel vormgever kan doorgaans stukken meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden. Dat zal zeker niet altijd even makkelijk zijn als industrieel vormgever.

Mijnzzp.nl