Meubelmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een meubelmaker maakt meubels, die vaak naar eigen inzicht ontworpen zijn of in opdracht van de klant. Het beroep meubelmaker is divers, omdat de meeste meubelmakers diverse soorten meubels kunnen ontwerpen en maken zoals tafels, kasten, stoelen, bedden en keukens. Wie geen standaard meubel wenst en iets unieks wil hebben zal al snel uitkomen bij een meubelmaker. Een meubelmaker werkt veel met hout maar ook met andere materialen, zoals metaalsoorten en kunststoffen. Een meubelmaker heeft de vaardigheden in huis om een meubel te kunnen ontwerpen, te tekenen en te maken. Om een meubel te maken heeft de meubelmaker een uitgebreide werkplaats met houtbewerkingsmachines. Om een mooi meubel te kunnen maken zal de meubelmaker veel kennis in huis moeten hebben van verschillende materialen zoals hout, fineer en metaal, en de verschillende eigenschappen moeten kennen van deze materialen. Het vak meubelmaker is een echt ambacht, waarin op de millimeter gewerkt dient te worden. Veel van de meubels worden op maat gemaakt voor de klant. Omdat het meestal maatwerk betreft kunnen meubels voor ieder huis of ander soort gebouw zoals bijvoorbeeld een kantoor op de millimeter op maat gemaakt worden, waardoor alle ruimte optimaal benut kan worden.

Meubelmakers kunnen dus zelfstandig meubels ontwerpen, maken en plaatsen. Een meubel komt niet alleen in huizen of kantoren voor, maar kan bijvoorbeeld ook voor een schip gemaakt worden. Vooral meubels die toegepast worden in een speciale omgeving, zoals een schip, vragen nogal wat creativiteit van de meubelmaker. Doorgaans kunnen er heel speciale meubels door een meubelmaker gemaakt worden die niet zomaar overal te koop zijn. Denk hierbij maar eens aan een speciale Whiskykast of een wapenkast. Door het gebruik van mooie houtsoorten, zoals Mahonie, gecombineerd met mooie scharnieren en glas ontstaan vaak de mooiste kasten.

Meubels restaureren

Maar ook het repareren van oude meubels is iets wat de meubelmaker kan doen voor klanten. In veel gevallen gaat het dan om oude meubels die waardevol zijn. De reparaties moeten op een authentieke manier uitgevoerd worden zodat deze niet opvalt en het meubel niet zijn waarde verliest. Het werk van een meubelmaker lijkt erg op dat van een interieurtimmerman, omdat ze allebei heel secuur moeten werken. Echter maakt een interieurtimmerman interieurs voor winkel en geen meubels.

Om een meubel goed te kunnen restaureren is veel ervaring en kennis nodig. Omdat het vaak om antiek gaat is het belangrijk veel kennis te hebben van de gebruikte materialen en hoe deze verwerkt dienen te worden. Zo is het lukraak vast schroeven van onderdelen uit den boze. Als er een bepaald onderdeel kapot is en vervangen dient te worden, dan moet deze op de oorspronkelijke wijze terug geplaatst worden.

Als een bepaald onderdeel vervangen dient te worden is het bijvoorbeeld ook belangrijk om dezelfde houtsoort te gebruiken en rekening te houden met de structuur van het hout zodat deze wel past bij de rest van het meubel. Het namaken van onderdelen is een hele klus omdat het vaak om bewerkelijke onderdelen gaat met veel verschillende motieven.

Het herstellen van meubels kan een uitkomst bieden wanneer deze beschadig zijn of aan een restauratiebeurt toe zijn. Dit zijn vaak meubels met een bepaalde waarde zoals een bepaalde emotionele waarde of waarde in geld. Meubels die gerepareerd dienen te worden zijn vaak prima te herstellen door een vakman. Bij meubels met zittingen kan het nodig zijn deze te voorzien van nieuwe bekleding wat vaak apart wordt gedaan door een meubelstoffeerder.

Meubelmakerij

Een meubelmakerij is wat anders als een meubelfabrikant omdat deze meer in massa produceert voor winkels. Een meubelmakerij is vaak een kleinschalig bedrijf die in opdracht werkt en soms zelf meubels maakt die verkocht worden maar niet op grote schaal. Bij de meeste meubelmakers kan een klant ook terecht voor het laten ontwerpen en bouwen van een keuken of een bijzondere trap.

Een meubelmaker kan met diverse soorten meubels te maken krijgen zoals relatief nieuwe meubels die bijvoorbeeld opnieuw gestoffeerd dienen te worden en eventuele beschadigingen hebben aan het framewerk. De echte uitdaging voor een meubelmaker zijn de antieke meubels. Deze meubels moeten zo hersteld worden dat de reparatie bijna tot niet zichtbaar is na de restauratie.

Antieke meubels

Een meubel is pas antiek te noemen als het meubel een bepaald aantal eigenschappen bezit. Een meubel wordt doorgaans pas als antiek aangemerkt als het minimaal 75 jaar oud is. Omdat de meeste meubels van hout gemaakt zijn komen deze dan ook het vaakst voor als antiek meubel. De meeste antieke meubels zijn erg zwaar omdat ze vroeger uit massief hout werden gemaakt. Pas later toen er nieuwe technieken ontstonden werden meubels meer uit losse delen gemaakt.

Hoe werkt een meubelmaker

Een meubelmaker maakt vaak eerst een werktekening van een meubel, waar het meubel op getekend is met alle maten en te gebruiken materialen. De tekening zal vaak eerst met de klant besproken worden en aangepast worden wanneer dit nodig is. Aan de hand van de werktekening zal de meubelmaker aan de slag gaan. Het maken van een meubelstuk is vakwerk, waar veel ervaring voor nodig is. De meeste meubelmakers leren het vak gedeeltelijk op school en in de werkplaats, door ervaring op te doen van oudere collega's die hun kennis overbrengen.

Bijzondere meubels

Er zijn redelijk veel mensen te vinden die voor hun huis, schip of op kantoor een uniek meubelstuk willen dat speciaal voor hun gemaakt is. Het mooie van een meubelstuk dat op maat gemaakt wordt, is dat deze uniek is en naar de eigen wensen gemaakt kan worden, zodat er ook maar echt een van is. Maar toch komt er ook wel productiewerk voor bij de meubelmaker, zoals bijvoorbeeld in een winkelketen dat meerdere filialen heeft met dezelfde inrichting.

Beroep van een meubelmaker:

Opleidingen tot meubelmaker

Om als meubelmaker te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding allround meubelmaker kiezen. Tijdens deze opleiding zijn er meestal verschillende richtingen mogelijk, zoals scheepstimmerman, machinaal houtbewerker, meubelstoffeerder of interieurtimmerman. De meeste opleidingen tot meubelmaker duren twee tot drie jaar, waarna er ook nog vervolgopleidingsmogelijkheden zijn als meubelmaker. De opleiding wordt over het algemeen gecombineerd met school en het lopen van stage bij bedrijven. Tijdens de opleidingen worden er op verschillende onderdelen examens afgenomen, die samen tot het diploma meubelmaker zullen leiden. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het ontwerpen van meubels, het maken van de meubels, materialen, machines en gereedschappen, tekenen en het ontwerpen en maken van constructies.

Bedrijven waar een meubelmaker werkzaam kan zijn

Als meubelmaker kan je in een meubelfabriek of meubelmakerij werken, maar ook in de scheepsbouw terecht komen. Daarnaast kan je natuurlijk ook je eigen bedrijf starten als meubelmaker.

Competenties meubelmaker

Als meubelmaker is het secuur kunnen werken de belangrijkste competentie. Maar ook zaken als de communicatie met de klanten is natuurlijk erg belangrijk, om tot een goed ontwerp te komen. Daarnaast moet je over veel kennis beschikken qua houtsoorten, technieken en kunnen tekenen en rekenen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als meubelmaker

Als goed opgeleide meubelmaker is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden in de meubelbranche. Wel is het belangrijk dat je de juiste opleidingen gevolgd hebt, zodat je zelfstandig kunt werken en je interessant bent voor werkgevers. Het doorgroeien als meubelmaker moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zoals de opleiding meubelstoffeerder, waarmee je nog meer allround zult worden als meubelmaker. Daarnaast kan je vroeg of laat je eigen zaak starten als je voldoende kennis hebt opgedaan.

Arbeidsvoorwaarden en salaris meubelmaker

Een meubelmaker in loondienst verdient tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd. Een meubelmaker die als zelfstandig ondernemer werkt kan doorgaans meer verdienen, maar moet wel voldoende opdrachten weten binnen te halen. Het verkrijgen van voldoende opdrachten als zelfstandig meubelmaker kan wel lastig zijn. Het is daarom beter je werkzaamheden uit te breiden met andere taken, zoals het stofferen van meubels en het verkopen van meubels. Ook zijn de kosten voor het inrichten van een werkplaats als meubelmaker doorgaans zeer hoog, wat natuurlijk op de winst zal drukken.

Mijnzzp.nl