Cascobouwer (scheeps- en jachtbouw)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cascobouwer is een scheeps- en/of jachtbouwer die casco bouwt. Binnen de scheepsbouw en de jachtbouw komt cascobouw redelijk vaak voor, afhankelijk van de wensen van een opdrachtgever. Vooral binnen de jachtbouw is er vaak sprake van cascobouw, omdat jachtschepen meestal luxer afgewerkt worden dan scheepsbouwschepen. De scheepsbouw en jachtbouw lijken veel op elkaar maar zijn niet gelijk, omdat binnen de scheepsbouw veel gewerkt wordt met staal en binnen de jachtbouw meestal gewerkt wordt met aluminium. Het beroep cascobouwer kan dus verschillen per soort schip, omdat er met andere materialen gewerkt zal worden. Het ontwerpen en bouwen van schepen is natuurlijk specialistenwerk dat is voorbehouden aan de juiste specialisten. In de meeste gevallen zal een casobouwer veel met de opdrachtgever overleggen voordat er een uiteindelijk ontwerp op tafel zal liggen. Het bouwen van een schip zal afhankelijk van het soort schip meerdere maanden in beslag nemen tot soms wel jaren. Het bouwen van grote schepen zoals vrachtschepen of passagiersschepen neemt veel meer tijd in beslag dan het bouwen van een jacht.

Een cascobouwer van schepen hoeft niet automatisch een lasser te zijn, omdat een cascobouwer ook alleen verantwoordelijk kan zijn voor het maken van onderdelen en het opbouwen van het schip. Denk hierbij aan het tekening lezen en aan het op maat zagen of snijden van platen en profielen. Deze losse onderdelen worden vervolgens opgebouwd en met puntlassen aan elkaar gehecht. Hierna zal de lasser alle naden lassen, zodat er één geheel ontstaat. Cascobouw hoeft niet alleen betrekking te hebben op de romp van een schip. Het heeft betrekking op alle metalen of aluminium onderdelen van een schip of jacht. Denk hierbij aan de vloeren die van metaal of aluminium opgebouwd worden, of aan de binnenruimtes.

Cascobouw heeft meestal betrekking op jachtbouw, maar dit kan per schip verschillen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een bepaalde opdrachtgever casco wil bouwen. Denk bijvoorbeeld aan kostenbesparingen, eigen expertise of aan hoge kwaliteitseisen van de opdrachtgever. Vooral jachten worden vandaag de dag extreem luxe afgewerkt, waardoor een opdrachtgever er voor kan kiezen om de beste bedrijven per onderdeel in te schakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beste interieurtimmerlieden, de beste schilders en aan de beste inbouwspecialisten.

Afwerkingsniveau

Zoals eerder omschreven is het afwerkingsniveau binnen de jachtbouw vele malen hoger dan binnen de scheepsbouw. Dit is natuurlijk ook niet zo gek te noemen, omdat scheepsbouwschepen voor een heel ander doel gemaakt worden. Scheepsbouwschepen moeten functioneel zijn en goederen kunnen vervoeren. Scheepsbouwschepen moeten ook netjes afwerkt worden, maar wel op een lager niveau dan jachtschepen.

Cascobouwer jachtbouw:

Opleidingen tot cascobouwer (scheeps- en jachtbouw)

Als cascobouwer ben je werkzaam als metaalarbeider kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Mbo-opleiding Allround lasser, de Mbo-opleiding Allround Constructiewerker of de Mbo-opleiding Allround plaatwerker. Welke opleiding het beste past is persoonlijk en afhankelijk van je eigen wensen. Een opleiding binnen de metaal is zeker aan te raden.

Bedrijven waar een cascobouwer (scheeps- en jachtbouw) werkzaam kan zijn

Als cascobouwer werk je over het algemeen voor een scheepsbouwer. Daarnaast kan je binnen dit beroep werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties cascobouwer (scheeps- en jachtbouw)

De belangrijkste competentie als cascobouwer is je vakinhoudelijke kennis. Denk aan het kunnen lezen van werktekeningen, zodat alle constructies volgens de richtlijnen opgebouwd worden. Maar ook maatvoering en dus het secuur kunnen werken zijn belangrijk. Daarnaast bouw je schepen nooit alleen, dus zullen je communicatieve vaardigheden goed moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cascobouwer (scheeps- en jachtbouw)

Het arbeidsmarktperspectief als cascobouwer binnen de scheeps- en jachtbouw is over het algemeen goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. Werkervaring en de juiste mentaliteit spelen binnen dit beroep een grote rol als het aankomt op het vinden van een baan. De doorgroeimogelijkheden als cascobouwer zijn geheel afhankelijk van het opleidingsniveau, competenties en je eigen doorzettingsvermogen. Binnen dit beroep is het niet automatisch mogelijk om door te groeien naar een andere functie als je niet beschikt over andere opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cascobouwer (scheeps- en jachtbouw)

Als cascobouwer val je meestal onder de metaal en techniek cao, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een cascobouwer zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl