Jachtschilder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een jachtschilder of scheepsschilder is een schilder en/of lakspuiter die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden, schilderen en spuiten van motorboten en zeilboten. Dit soort werkzaamheden zal een jachtschilder over het algemeen uitvoeren binnen een scheepswerf. Als jachtschilder is het belangrijk dat je een allround vakman of vakvrouw bent, omdat het schilderen en spuiten van motorboten en zeilboten om veel specifieke kennis en ervaring vraagt. Dit heeft ook betrekking op de voorbereidende werkzaamheden, zoals het schuren en plamuren, omdat deze werkzaamheden voor een groot deel het eindresultaat zullen bepalen. In Nederland zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die werken als jachtschilder. De werkzaamheden van een jachtschilder kunnen verschillen per opdracht, omdat er veel verschillende soorten motorboten en zeilboten bestaan. De werkzaamheden van een jachtschilder moeten gezien worden als ambachtswerkzaamheden, omdat het schilderen en spuiten van motorboten en zeilboten veel handwerk met zich meebrengt. Over het algemeen zal een jachtschilder meer doen dan alleen het schilderen van scheepsrompen. Zo kan de jachtschilder ook het interieur of het teakdek lakken van een schip. Om dit mogelijk te maken moet de jachtschilder behoorlijk wat disciplines in huis hebben, zoals kunnen schuren, plamuren, vetvrij maken, polijsten, spuiten en schilderen. Ook heeft de jachtschilder een brede kennis nodig van verschillende soorten materialen die als ondergrond dienen, en van welke soort verf of lak het beste toegepast kan worden om tot het beste resultaat te kunnen komen. Een jachtschilder moet ook verstand hebben van verschillende soorten schilderstechnieken. Soms komt het voor dat de jachtschilder een decoratietechniek moet toepassen om iets af te werken. Denk hierbij aan het nabootsen van hout, marmer, brons of sjabloneren. Om dit soort technieken zelfstandig te kunnen uitvoeren is doorgaans veel ervaring nodig.

Een jachtschilder kan dus aangemerkt worden als lakspuiter, echter heeft een jachtschilder niet alleen te maken met spuittechnieken. Het beroep jachtschilder is aan te merken als bijzonder beroep, omdat je als jachtschilder meestal te maken krijgt met de kostbare schepen, die voorzien moeten worden van de beste lak. Het is daarom erg belangrijk dat een jachtschilder aangemerkt kan worden als allround vakman, die precies weet hoe het beste resultaat verkregen kan worden. Als jachtschilder heb je niet alleen met nieuwe schepen te maken krijg je ook te maken met schepen die schade opgelopen hebben, of krijg je te maken met schepen die simpelweg toe zijn aan renovatie. In veel gevallen zal een jachtschilder ook te maken hebben met scheepstimmermannen, omdat het renoveren van schepen meestal niet alleen betrekking heeft op het lakwerk. Als jachtschilder ben je in de eerste plaats een schilder, echter is het goed denkbaar dat een jachtschilder ook andere werkzaamheden kan uitvoeren, zoals het lassen aan de romp of het herstellen van schade aan de romp. Het is dus prima denkbaar dat een jachtschilder ook aangemerkt kan worden als lasser en schadehersteller. Aan grote schepen zijn over het algemeen veel verschillende vaklieden werkzaam, die allemaal specifieke werkzaamheden uitvoeren.

Antifouling aanbrengen

Antifouling is iets wat schepen nodig hebben om de romp schoon te houden. Als schepen een periode in het water hebben gelegen groeien er microscopische kleine organismen op de romp. Dit zijn dan algen of mosselen. Om het schip hier tegen te beschermen is het nodig dat een schip een zogenaamde antifouling ondergaat. Dit wordt meestal tijdens de winterperiode gedaan als het schip op de kant staat. Het aanbrengen van een antifouling is iets waaraan geen scheepseigenaar onderuit komt. Zonder deze bescherming kan het schip ernstige schade oplopen, zoals aantasting van de onderlagen en bij polyester boten kan er osmose optreden. Zonder antifouling kan het brandstofverbruik van een schip met vijfentwintig tot vijftig procent toenemen. Lang niet alle booteigenaren hebben zin in dit arbeidsintensieve werk en besteden het aanbrengen van de antifouling dan liever uit. Bij het kiezen van de juiste antifouling zijn er aantal zaken belangrijk, zoals waar vaart het schip (zoet of zout water), blijft het schip alleen in zoet water varen, heeft het vaargebied veel last van sterke aangroei en op welke ondergrond moet de antifouling aangebracht worden. Het aanbrengen van antifouling kan uitgevoerd worden door verschillende vaklieden, zoals door jachtschilders of door jachthavenmedewerkers.

Diverse werkzaamheden van een jachtschilder zijn:

  • Het voorbewerken van rompen en andere voorwerpen
  • Het eventueel uitvoeren van laswerkzaamheden
  • Het herstellen van eventuele schade
  • Het plamuren van voorwerpen
  • Het samenstellen van de lak
  • Het opspuiten van de lak
  • Het aanbrengen van laklagen
  • Het aanbrengen van antifouling

Beroep jachtschilder:

Beroep jachtschilder:

Opleidingen tot jachtschilder

Om als jachtschilder te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding industrieel lakverwerker op niveau twee volgen, en daarna de vervolgopleiding vakkracht industrieel lakverwerken op niveau drie volgen. De eerste opleiding duurt twee jaar, en de vervolgopleiding nog eens drie jaar. Tijdens beide opleidingen werk je doorgaans vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf, en ga je een dag in de week naar school voor de theorie. Tijdens de opleiding leer je onder andere schuren, maskeren, kunststof spuiten, effecten met lak aanbrengen en wiskunde. Naast het spuiten van boten leer je ook het interieur spuiten, zoals de meubels in een jacht. De meeste gezel jachtschilders volgen een praktijkgerichte beroepsopleiding, waarbinnen je werkzaam bent onder begeleiding van een ervaren collega, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een jachtschilder werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een jachtschilder werkzaam zijn voor een scheepsbouwer. Daarnaast kan een jachtschilder werkzaam zijn binnen een eigen jachtschildersbedrijf als ondernemer. Er zijn relatief gezien veel zelfstandig werkende jachtschilders actief. Als een jachtschilder werkzaam is voor een scheepsbouwer kan een jachtschilder in veel gevallen ook aangemerkt worden als poedercoater. Een poedercoater kan ook aangemerkt worden als schilder, die wel een andere techniek zal gebruiken. Zoals eerder omschreven moeten jachtschilders over het algemeen gezien worden als allround medewerkers, die verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende werkzaamheden, die met afwerking te maken hebben.

Competenties jachtschilder

De belangrijkste competentie van een jachtschilder is de vakinhoudelijke kennis van schilderstechnieken en productkennis in het algemeen. Daarnaast kan communicatie gezien worden als belangrijke competentie, omdat de meeste jachtschilder werkzaam zijn binnen een team van andere vaklieden. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol als jachtschilder, omdat het niet mag voorkomen dat je schadelijke dampen zal inademen, die schade veroorzaken. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, secuur, presteren, inzicht, zelfstandigheid, controleren, samenwerken, energie, motivatie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als jachtschilder

Het arbeidsmarktperspectief van een jachtschilder is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Daarnaast is het zo dat een jachtschilder op andere manieren werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een jachtschilder die aangemerkt kan worden als autospuiter of als constructieschilder. Met andere woorden zal een goede jachtschilder niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een jachtschilder moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de functies assistent-uitvoerder of ploegbaas. Daarnaast kan het starten van je eigen bedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris jachtschilder

Als jachtschilder zijn je arbeidsvoorwaarden sterk afhankelijk van je werkgever, en kunnen deze nogal verschillen per werkgever. De doorgaans grotere bedrijven hebben de arbeidsvoorwaarden meestal beter geregeld dan de kleine bedrijven. Als jachtschilder in loondienst verdien je doorgaans tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en opleiding. Als zelfstandig ondernemer zijn er geen voorbeelden te geven, omdat het beroep bijna niet voorkomt als zelfstandige.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Jachtschilder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Jachtschilder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl