Jachthavenmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep jachthavenmedewerker
Verschillende functies als jachthavenmedewerker
Wat doet een jachthavenmedewerker?
Werken als jachthavenmedewerker
Taken als jachthavenmedewerker zijn:
Film: jachthaven Texel:
Opleidingen tot jachthavenmedewerker
Bedrijven waar een jachthavenmedewerker werkzaam kan zijn
Competenties jachthavenmedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als jachthavenmedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris jachthavenmedewerker
Eigen bedrijf starten als Jachthavenmedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Jachthavenmedewerker

Beroep jachthavenmedewerker

Een jachthavenmedewerker is een allround werknemer die werkzaam is binnen een jachthaven. Als jachthavenmedewerker kan je verschillende werkzaamheden uitvoeren op en rond een jachthaven. Welke werkzaamheden dit precies zijn, is meestal seizoensafhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van de eventuele verhuurvloot, aan het onderhouden van scheepsmotoren, aan het uitvoeren van kleine onderhoud en aan het schilderen van boten. Daarnaast kan je verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het maaien van gras, het helpen in de bediening of het regelen van de papieren met betrekking tot verhuur van boten. Als jachthavenmedewerker ben je dan ook meestal een allround medewerker, die op een brede manier inzetbaar is. Ook het stallen van schepen en/of voertuigen zal veel voorkomen binnen een jachthaven. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het takelen van motor- en zeilboten in of uit het water. Ook andere werkzaamheden kunnen tot het takenpakket behoren van de jachthavenmedewerker, zoals het leeghalen van prullenbakken of het uitvoeren van onderhoud aan de steigers. Maar denk ook aan het schoonmaken van boten als er sprake is van een huurvloot, zodat de boten opnieuw in de verhuur genomen kunnen worden. Ook is de jachthavenmedewerker meestal verantwoordelijk voor het veilig aanleggen van boten, zodat er geen schade ontstaat. Als jachthavenmedewerker kan je dus verantwoordelijk zijn voor diverse werkzaamheden, die kunnen verschillen per jachthaven en de genoten opleiding van de jachthavenmedewerker. Als beginnende jachthavenmedewerker zonder gerichte opleiding zal je andere verantwoordelijkheden hebben dan ervaren jachthavenmedewerkers. Dienstverlening is binnen de watersport en recreatiesector erg belangrijk.

Verschillende functies als jachthavenmedewerker

De inhoudelijke werkzaamheden van een jachthavenmedewerker kunnen verschillen per jachthaven, omdat binnen de meeste jachthavens sprake is van meerdere jachthavenmedewerkers. Het is dan ook denkbaar dat een jachthavenmedewerker binnen een jachthaven bijvoorbeeld werkzaam is binnen de horeca. In dat geval kan een jachthavenmedewerker in veel gevallen aangemerkt worden als bedienend medewerker of wellicht als keukenhulp. Ook de algemene term facilitair medewerker kan van toepassing zijn op een jachthavenmedewerker. Een facilitair medewerker binnen een jachthaven is verantwoordelijk voor het onderhouden van alle gebouwen en algemene schoonmaakwerkzaamheden. Een andere mogelijkheid is dat je als jachthavenmedewerker aangemerkt kan worden als recreatiebegeleider. Binnen de meeste jachthavens speelt recreatie en gastheerschap een belangrijke rol. Het is dus niet zo dat een jachthavenmedewerker alleen aangemerkt kan worden als onderhoudsman. Een jachthavenmedewerker kan voor veel meer verschillende werkzaamheden verantwoordelijk zijn dan alleen het verzorgen van boten en/of zeiljachten.

Wat doet een jachthavenmedewerker?

Een jachthavenmedewerker is dus iemand die verantwoordelijk is voor verschillende taken met betrekking tot het beheer en de exploitatie van een jachthaven. Hun rol is gericht op het bieden van diensten aan jachteigenaren, het waarborgen van de veiligheid van boten en het onderhouden van de faciliteiten. Hier zijn enkele taken die een jachthavenmedewerker doorgaans uitvoert:

  • Klantenservice: Jachthavenmedewerkers bieden klantenservice aan jachteigenaren en bezoekers van de jachthaven. Ze verstrekken informatie, beantwoorden vragen, helpen bij het aanleggen en vertrekken van boten, en assisteren bij het in- en uitchecken van gasten. Ze zijn het aanspreekpunt voor klanten en streven ernaar om een positieve ervaring te bieden.
  • Boot afhandeling: Jachthavenmedewerkers helpen bij het aanleggen, afmeren en vertrekken van boten. Ze assisteren bij het manoeuvreren van boten in en uit ligplaatsen, en zorgen ervoor dat de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen. Ze kunnen ook helpen bij het verplaatsen van boten binnen de jachthaven, bijvoorbeeld om plaats te maken voor onderhoud of reparaties.
  • Veiligheid en beveiliging: Het waarborgen van de veiligheid van boten, jachteigenaren en de jachthaven zelf is een belangrijke verantwoordelijkheid van jachthavenmedewerkers. Ze voeren regelmatig controles uit om ervoor te zorgen dat de faciliteiten in goede staat verkeren en voldoen aan de veiligheidsnormen. Ze kunnen ook toezicht houden op de naleving van de regels en voorschriften binnen de jachthaven, zoals het dragen van reddingsvesten en het naleven van snelheidslimieten.
  • Onderhoud van de faciliteiten: Jachthavenmedewerkers zijn betrokken bij het onderhoud en de schoonmaak van de jachthavenfaciliteiten. Ze zorgen ervoor dat steigers, aanlegplaatsen, sanitaire voorzieningen en andere gemeenschappelijke ruimtes schoon en goed onderhouden zijn. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het groenonderhoud en het opruimen van afval.
  • Administratieve taken: Jachthavenmedewerkers voeren ook administratieve taken uit, zoals het verwerken van boekingen, het bijhouden van registraties van jachteigenaren en het afhandelen van betalingen. Ze kunnen ook helpen bij het verstrekken van vergunningen en het beheren van de documentatie die vereist is voor het gebruik van de jachthavenfaciliteiten.
  • Noodrespons: In geval van noodsituaties, zoals brand, ongevallen of weersomstandigheden, kan van jachthavenmedewerkers worden verwacht dat ze snel en adequaat reageren. Ze zijn getraind in noodprocedures en kunnen hulpdiensten waarschuwen, evacuaties coördineren en eerste hulp verlenen indien nodig.

De specifieke taken van een jachthavenmedewerker kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en faciliteiten van de jachthaven, evenals de specifieke richtlijnen en vereisten van de werkgever.

Werken als jachthavenmedewerker

Afhankelijk van de soort jachthaven en de specifieke functie kan je als jachthavenmedewerker werkzaam zijn onder de verantwoordelijkheid van verschillende leidinggevenden. Denk bijvoorbeeld aan de restaurant manager, facilitair manager of aan de havenmeester. Dit zijn allemaal voorbeelden van leidinggevende managers, die werkzaam kunnen zijn binnen een haven. Over het algemeen is het de havenmeester die verantwoordelijk is voor de gehele haven. Andere managers binnen de haven hebben alleen te maken met hun eigen specifieke werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Als je als jachthavenmedewerker werkzaam bent onder de havenmeester zal je meestal op een brede manier werkzaam zijn binnen de haven. In dat geval kan je als jachthavenmedewerker ook verantwoordelijk zijn voor het maaien van het gras, het bijhouden en/of schoonmaken van de steigers en het helpen aanmeren van boten en zeiljachten.

Taken als jachthavenmedewerker zijn:

  • Het werken als verhuurmedewerker.
  • Het helpen aanmeren van jachten en zeilboten.
  • Het helpen in de horeca.
  • Het houden van toezicht en waarborgen van de veiligheid.
  • Het informeren van jachthaven bezoekers.
  • Het uitvoeren van administratieve handelingen.
  • Het uitvoeren van facilitaire werkzaamheden.
  • Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.
  • Het verplaatsen van jachten en zeilboten.

Film: jachthaven Texel:

Opleidingen tot jachthavenmedewerker

Er bestaan geen gerichte opleidingen voor het beroep jachthavenmedewerker. Jachthavenmedewerker is een algemene term die betrekking kan hebben op diverse functies. Welke opleiding het beste past is erg afhankelijk van het vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus als je alles te weten wil komen over motoren, of aan het beroep elektromonteur wanneer je liever werkt aan elektronische apparaten zoals een navigatiesysteem. Daarnaast kan de Mbo-opleiding gasteer van toepassing zijn wanneer je liever met mensen werkt. Daarnaast is het zo dat lang niet alle jachthavenmedewerkers zullen beschikken over een gerichte beroepsopleiding. Een jachthavenmedewerker kan bijvoorbeeld ook gewoon een oproepkracht of weekendhulp zijn binnen de horeca. In dat geval zullen nieuwe jachthavenmedewerkers in de meeste gevallen ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als tijdelijke leermeester. Zoals eerder omschreven kan een jachthavenmedewerker op verschillende manieren werkzaam zijn. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een jachthavenmedewerker werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een jachthavenmedewerker werkzaam zijn voor een watersportvereniging, die beschikken over een eigen jachthaven. Binnen jachthavens kan er ook sprake zijn van andere ondernemers, die bepaalde ondernemingen runnen binnen de jachthaven. Met andere woorden kan een jachthavenmedewerker ook werkzaam zijn voor een restauranthouder of voor een hotelier als er sprake is van een hotel en/of pension. Als een jachthavenmedewerker werkzaam voor de havenmeester kan een jachthavenmedewerker in sommige gevallen ook aangemerkt worden als ambtenaar.

Competenties jachthavenmedewerker

De competentie van een jachthavenmedewerker zijn niet zomaar aan te geven, omdat een jachthavenmedewerker op verschillende manieren werkzaam kan zijn binnen een jachthaven. In het algemeen zal je als jachthavenmedewerker wel over een dienstbare instelling moeten beschikken. Ook algemene communicatieve vaardigheden mogen als jachthavenmedewerker niet ontbreken. Als je verantwoordelijk bent voor technische werkzaamheden is het belangrijk dat je aangemerkt kan worden als technicus en monteur. Een andere belangrijke competentie is veiligheid, omdat het werken met jachten en zeilboten potentieel gevaarlijk is. Denk bijvoorbeeld aan het op de juiste manier omgaan met gasinstallaties. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, passie, energie, flexibiliteit, plannen, organiseren, samenwerken en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als jachthavenmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als jachthavenmedewerker is erg afhankelijk van de betreffende functie. Daarnaast zijn er niet overal binnen Nederland evenveel jachthavens te vinden, waardoor de woonlocatie het arbeidsmarktperspectief kan beïnvloeden. Ook zijn watersport en de recreatiebranche erg seizoensafhankelijk, waardoor het arbeidsmarktperspectief kan verschillen per periode. Er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden als jachthavenmedewerker, maar deze zijn wel afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Het is verder niet mogelijk om specifieke doorgroeimogelijkheden te benoemen, omdat het beroep jachthavenmedewerker daarvoor niet specifiek genoeg is. Daarnaast zullen lang niet alle jachthavenmedewerkers te maken hebben met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris jachthavenmedewerker

Als jachthavenmedewerker kan je onder het HISWA-CAO vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Wat een jachthavenmedewerker precies zal verdienen is moeilijk aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de functie. Maar over het algemeen zal een jachthavenmedewerker een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer het om een parttime baan gaat kan het salaris natuurlijk geheel anders uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Jachthavenmedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Jachthavenmedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Jachthavenmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Jachthavenmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Jachthavenmedewerker.

Mijnzzp.nl