Elektromonteur scheepsinstallaties

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een elektromonteur scheepsinstallaties is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het aansluiten en onderhouden van elektro-mechanische installaties, apparaten, bedradingen en schakelmateriaal aan boord van schepen. Een andere benaming voor een elektromonteur scheepsinstallaties is ook wel scheepselektromonteur. Het installeren en onderhouden van elektro-mechanische installaties aan boord van schepen is specialistenwerk te noemen, omdat het meestal om complexe installaties gaat die zeer uitgebreid kunnen zijn. Een elektromonteur scheepsinstallaties moet in staat zijn zelfstandig te werken aan installaties. De werkzaamheden aan boord van een schip kunnen divers zijn, zoals het aansluiten van motoren, het aansluiten van schakelkasten en het verwerken van de bedrading in het schip. Ook het testen en onderhouden van de installatie mag voor een elektromonteur scheepsinstallaties geen probleem zijn. Bij grote schepen of installaties werkt de elektromonteur scheepsinstallaties vaak met meerdere mensen in een team.

Elektrische installaties aan boord van schepen zijn doorgaans ingewikkeld en er zijn vaak veel elektrische installaties aan boord van een schip. Ook zijn er strenge eisen qua veiligheid en mag een installatie niet onderhevig zijn aan corrosie. Als elektromonteur scheepsinstallaties ben je een elektromonteur, maar dan werkzaam binnen de scheepssector. Elektrotechniek komt overal voor en niet alleen binnen de scheepsvaart. Maar de installaties aan boord van schepen zijn in veel gevallen zeer uitgebreid, waardoor een elektromonteur wel over specifieke kennis zal moeten beschikken.

Als elektromonteur scheepsinstallaties zal je over het algemeen veel vanaf tekening werken als het gaat om nieuwe schepen of renovaties. Daarnaast kan een elektromonteur scheepsinstallaties verantwoordelijk zijn voor het testen van installaties en het onderhouden van installaties. Aan boord van schepen is het testen en onderhouden van installaties meestal net zo belangrijk als het installeren van installaties, omdat schepen geen storingen mogen krijgen tijdens de vaart. Bij grote zeeschepen is het niet ondenkbaar dat er een elektromonteur scheepsinstallaties mee zal varen om mogelijke problemen te voorkomen of juist te verhelpen. In het kort kunnen we stellen dat een elektromonteur scheepsinstallaties verantwoordelijk is voor alle technische installaties aan boord van het schip waar hij of zij werkzaam is.

Enkele elektrische installaties:

  • Camera en monitor systemen
  • Kaartsystemen en satellietsystemen
  • Vuilwatersysteem
  • Motormanagement
  • Pompinstallatie
  • Marifoon
  • Verlichting

Elektromonteur scheepsinstallaties:

Opleidingen tot elektromonteur scheepsinstallaties

Elektricien kan je worden door het volgen van de opleiding elektrotechniek en elektronica. Tijdens de opleiding worden eerst de basis technieken van de elektronica geleerd, en gaat men geleidelijk steeds dieper in op het vak. Dan zal er ook een richting gekozen moeten worden. Dit omdat er met de opleiding elektrotechniek en elektronica meerdere mogelijkheden zijn, zoals scheepvaart elektricien, woning elektricien en elektricien voor in de industrie. Ook in de bouw zijn nog verschillende richtingen en specialisaties mogelijk, zoals op het gebied van beveiliging. Tijdens de opleiding zal de leerling elektricien vier dagen werken in de praktijk en één dag naar school gaan, waar het theoretische deel wordt bijgebracht.

Bedrijven waar een elektromonteur scheepsinstallaties werkzaam kan zijn

Als elektricien kan je bij veel verschillende bedrijven aan het werk, zoals woninginstallateurs, industrie-installateurs, scheepvaartinstallateurs en in de beveiligingsbranche, of als onderhoudsspecialist gaan werken. Als elektricien zijn er dan ook veel mogelijkheden om te kunnen werken bij verschillende soorten bedrijven, die meestal allemaal zo hun eigen specifieke doelen hebben als het aankomt op elektronische-installaties.

Competenties elektromonteur scheepsinstallaties

Als elektricien heb je een grote verantwoordelijkheid, omdat de gemaakte installaties veilig moeten zijn. Tijdens de opleiding tot elektricien is er dan ook veel aandacht voor het maken van veilige installaties. Tijdens renovatiewerkzaamheden komt het nogal eens voor dat een elektricien met oude installaties te maken krijgt, die niet meer veilig zijn. Het is de elektricien die dit moet melden en er voor moet zorgen dat de installatie weer veilig wordt. Bijscholing als elektricien is heel belangrijk, omdat de nieuwe technieken elkaar vaak snel opvolgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als elektromonteur scheepsinstallaties

Als elektricien kan je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, die allemaal zo hun eigen soort elektronica installaties bouwen. Om als volwaardig elektricien te kunnen werken is er doorgaans veel ervaring vereist. Voor een goede elektricien is het doorgaans geen probleem om werk te vinden, omdat installaties steeds ingewikkelder worden en strengere onderhoudseisen krijgen. Als elektricien zijn er vaak voldoende doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf waar de elektricien werkzaam is, zoals op de tekenafdeling of op de werkvoorbereiding, afhankelijk van of de elektricien nog verder wil leren in zijn vak. Als elektricien is het ook prima mogelijk om als zelfstandige te werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris elektromonteur scheepsinstallaties

Het salaris van een elektricien in loondienst ligt tussen de 1500 euro tot 2600 euro, afhankelijk van zijn opleiding en ervaring. Als zelfstandig ondernemer werkt een elektricien doorgaans voor een vastgesteld uurtarief.

Mijnzzp.nl