Opleiding tot Dieselmonteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingVerbrandingsmotortechniek (Mbo 2)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingTechnisch Specialist Verbrandingsmotoren
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus

Wie alles wil leren van verbrandingsmotoren zoals grote scheepsmotoren, generators of andere industriemotoren kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus. Tijdens deze opleiding leer je alles kennen wat te maken heeft met verbrandingsmotoren, zoals het onderhouden van motoren en het opsporen van storingen aan motoren. Als eerste verbrandingsmotortechnicus werk je hoofdzakelijk met dieselmotoren en zal je dan ook veel te maken krijgen met dieseltechniek binnen de opleiding. Als eerste verbrandingsmotortechnicus ben je dus een specialist die zelfstandig diagnoses kan vaststellen, revisies kan uitvoeren en regulier onderhoud kan uitvoeren. De meeste leerlingen die kiezen voor deze opleiding doen dat via de zogenaamde BBL-vorm. De BBL-vorm staat voor vier dagen in de week werken en één dag in de week school voor de diverse theorielessen. Een groot voordeel van de BBL-opleiding is dat de studenten direct werkervaring opdoen binnen de praktijk. Tijdens het werk zullen de studenten verschillende praktijkexamens moeten afleggen, die beoordeeld worden door de leermeester en de stagebegeleider van school. De verschillende praktijkexamens vormen samen met de theorie-examens het uiteindelijke diploma eerste verbrandingsmotortechnicus. Tijdens de theorielessen op school is er onder meer aandacht voor motoren, mechanische systemen, elektrotechnische systemen en thermodynamica. De algemene vakken binnen deze opleiding zijn onder meer informatica, wiskunde, Nederlands, Engels en het vak loopbaan en burgerschap.

Opleidingsduur en niveau eerste verbrandingsmotortechnicus

De Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen eerste verbrandingsmotortechnicus

Na het afronden van de Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus is het nog mogelijk om door te leren voor de Mbo-opleiding Technisch Specialist Verbrandingsmotoren op niveau vier. De Mbo-opleiding Technisch Specialist Verbrandingsmotoren is breder van opzet en gaat ook dieper in op de techniek. Een andere mogelijke opleiding op Mbo-niveau vier is de Mbo-opleiding onderhoudstechnicus werktuigbouw.

Vooropleiding eerste verbrandingsmotortechnicus

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus niveau drie. Een passende vooropleiding op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding verbrandingsmotorentechniek zijn op niveau twee.

Mijnzzp.nl