Oproepkracht

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Oproepkracht is een algemene benaming voor personeel dat werkt via een oproepcontract. Een oproepcontract is over het algemeen voordeliger voor werkgevers dan vast personeel, omdat een oproepkracht alleen recht heeft op loon over de gewerkte uren. Een oproepkracht is dus een medewerker die alleen werkt als hij of zij opgeroepen wordt door de werkgever. Een belangrijk kenmerk van de oproepkracht is dat deze minimaal voor drie uur werk aangeboden krijgt en dat de oproepkracht verplicht is om te komen werken als hij opgeroepen wordt door zijn werkgever. Een oproepkracht werkt met een nul uren contract en krijgt alleen een vaste vergoeding voor de gewerkte uren. Een werkgever is niet verplicht om een oproepkracht op te roepen en hoeft een oproepkracht ook niet door te betalen als hij ziek is. Als een oproepkracht ziek is geworden tijdens een oproepperiode moet de werkgever deze uren wel door betalen. Een oproepkracht krijgt over het algemeen een nul uren contract aangeboden voor een periode van zes maanden, die tot drie keer verlengd mag worden voordat de oproepkracht recht heeft op vast dienstverband. De term oproepkracht heeft verder geen betrekking op een specifiek beroep, omdat iedereen werkzaam kan zijn als oproepkracht. Oproepkracht moet dus gezien worden als een algemene benaming voor flexibel personeel.

Een oproepkracht is een arbeider die werkt zonder vast maandloon, omdat een oproepkracht niet weet hoeveel uren hij of zij zal werken per maand. Het grote voordeel voor werkgevers en oproepkrachten is voor beide partijen de grote mate van flexibiliteit. Een groot nadeel van oproepkrachten die werken via een nul uren contract is dat oproepkrachten zich wel beschikbaar moet stellen om te komen werken, zonder dat ze de garantie hebben dat ze opgeroepen worden. Het werken als oproepkracht heeft dan ook niet alleen voordelen, omdat een oproepkracht nooit precies weer wanneer er gewerkt moet worden. Daarnaast krijgt een oproepkracht alleen loon over de gewerkte uren.

Nul uren contract

De constructie nul uren contract is tegenwoordig omstreden, omdat werknemers via een nul uren constructie weinig tot geen bescherming hebben. Het grote voordeel van een nul uren contract voor werkgevers is de mogelijkheid om personeel flexibel in te kunnen zetten tijdens drukke periodes. Denk bijvoorbeeld aan filiaalmanagers die op de zaterdag of zondag extra personeel nodig hebben omdat het druk is. Een oproepkracht is dus een flexibele werknemer die verschillende taken kan uitvoeren voor de werkgever, zonder dat een oproepkracht toebehoort tot het vaste personeel. De scheidslijn tussen flexibel personeel zoals een oproepkracht en vast personeel is dun. Een oproepkracht kan automatisch een vast dienstverband krijgen als er kenmerken zijn van vast dienstverband. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het structureel meer werken dan de opgenomen uren in het contract en aan het steeds werken op vaste dagen.

Beroep in de detailhandel:

Opleidingen tot oproepkracht

Er bestaan geen opleidingen als oproepkracht omdat de term oproepkracht een algemene benaming is voor tijdelijk personeel. Een oproepkracht kan in alle branches werkzaam zijn, zoals detailhandel of facilitaire dienstverlening. De term oproepkracht kan betrekking hebben op een scholier die wat extra wil bijverdienen of op een oudere werknemer, die nog een paar uur per week wenst te werken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak.

Bedrijven waar een oproepkracht werkzaam kan zijn

Een oproepkracht kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in alle denkbare branches. Over het algemeen is het zo dat oproepkrachten vooral binnen de horeca en de detailhandel voorkomen, omdat deze branches in veel gevallen met piekmomenten te maken hebben zoals in de weekenden. Maar een oproepkracht kan ook in andere branches werkzaam zijn, omdat iedereen kan werken als oproepkracht.

Competenties oproepkracht

De belangrijkste competentie als oproepkracht is flexibiliteit, omdat je over het algemeen alleen ingezet zal worden wanneer dit nodig is. Andere competenties als oproepkracht zijn afhankelijk van de branche waar je werkzaam bent en welke functie je precies uitvoert binnen het bedrijf.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als oproepkracht

Het arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden zijn niet echt van toepassing op de functie oproepkracht, maar over het het algemeen is het als oproepkracht niet heel moeilijk om werk te krijgen, omdat er veel werkgevers zijn in verschillende branches die tijdelijk persoon kunnen gebruiken. De doorgroeimogelijkheden als oproepkracht moeten gezien worden in het verkrijgen van een vast dienstverband. Andere doorgroeimogelijkheden zullen sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties en opleidingsniveau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris oproepkracht

De arbeidsvoorwaarden als oproepkracht met een nul uren contract zijn over het algemeen zeer minimaal te noemen, omdat je alleen betaald zal krijgen over de gewerkte uren. Wat een oproepkracht precies verdient is niet zomaar aan te geven, maar over het algemeen zal dit niet veel zijn. Daarnaast kan je met een nul uren contract niet heel veel uren werken omdat er anders al snel sprake zal zijn van een vast dienstverband.

Mijnzzp.nl