Weekendhulp (detailhandel)

Weekendhulp (detailhandel)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep weekendhulp (detailhandel)
Werken als weekendhulp
Ervaring weekendhulp
Beroep in de detailhandel:
Opleidingen tot weekendhulp
Bedrijven waar een weekendhulp werkzaam kan zijn
Competenties weekendhulp
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weekendhulp
Arbeidsvoorwaarden en salaris weekendhulp
Eigen bedrijf starten als Weekendhulp (detailhandel)
Boekhoudprogramma vergelijken Weekendhulp (detailhandel)

Beroep weekendhulp (detailhandel)

Een weekendhulp detailhandel is over het algemeen een oproepkracht, die werkzaam is als verkoopmedewerker. Als weekendhulp kan je verantwoordelijk zijn voor diverse werkzaamheden, zoals magazijnwerkzaamheden, verkoopwerkzaamheden en kassawerkzaamheden. Binnen de detailhandel wordt er veel gebruikgemaakt van weekendhulpen, omdat het tijdens de weekenden meestal druk is en het vaste personeel extra ondersteuning kan gebruiken. De diverse taken die een weekendhulp kan uitvoeren zijn divers en meestal simpel van aard, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vooral de detailhandel en de horecasector maken veel gebruik van weekendhulpen, die eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Waar een weekendhulp precies werkzaam is en wat deze precies doet kan per organisatie verschillen. Er zijn redelijk veel mensen die alleen in het weekend willen werken, omdat ze bijvoorbeeld doordeweeks andere verplichtingen hebben, zoals school of een andere baan. De functie weekendhulp detailhandel hoeft niet in te houden dat het om onervaren medewerkers gaat. Denk bijvoorbeeld aan gepensioneerde medewerkers, die als oproepkracht werkzaam willen zijn. In algemene zin zal een weekendhulp op een brede manier inzetbaar zijn voor alle voorkomende werkzaamheden. Dit is wel afhankelijk van de werkervaring en de leeftijd. Jongeren kunnen bijvoorbeeld werkzaam zijn binnen een magazijn en niet werkzaam zijn op de verkoopvloer. In de meeste gevallen zal de functie weekendhulp betrekking hebben op jongeren, die wat extra willen verdienen. De detailhandel is een grote sector, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden van een weekendhulp niet zomaar aan te geven zijn. Het werken binnen een kledingwinkel betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan bij een juwelier. Om bij een juwelier te kunnen werken zul je meestal ook over specifieke kennis moeten beschikken.

Werken als weekendhulp

Een weekendhulp detailhandel is dus meestal werkzaam als verkoopmedewerker binnen een winkel. Andere werkzaamheden waarvoor een weekendhulp detailhandel ingezet kan worden zijn magazijnwerkzaamheden. In dat geval ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het klaarmaken van internetbestellingen. Een andere benaming hiervoor is ook wel orderpicker. Als orderpicker verzamel je binnenkomende bestellingen, zodat ze naar de klant verzonden kunnen worden. Ook het controleren en terugplaatsen van retourzendingen kan tot het takenpakket behoren van een weekendhulp. Weekendhulp detailhandel is een prima bijbaantje voor jongeren die wat extra willen verdienen. Zoals eerder omschreven kunnen weekendhulpen ingezet worden voor verschillende werkzaamheden, zoals schoonmaakwerkzaamheden, het afwassen of kassawerkzaamheden. Naast het werken in het weekend is het zo dat de meeste weekendhulpen tijdens hun vakantieperiode werkzaam zijn. Het is niet zo dat alleen jongeren werkzaam zijn als weekendhulp. Naast de detailhandel komen weekendhulpen voor binnen de horeca.

Ervaring weekendhulp

Als weekendhulp detailhandel zal de werkervaring en kennis meestal bepalen welke werkzaamheden je uitvoert. Een juwelier heeft bijvoorbeeld alleen behoefte aan vakkundige weekendhulpen. Een juwelier zal in de meeste gevallen geen gebruik maken van onervaren medewerkers, omdat productkennis in dit geval belangrijk is. Binnen andere winkels speelt dit over het algemeen een minder grote rol. In veel gevallen is het de assistent-filiaalmanager, die fungeert als leermeester. In de meeste gevallen zal de functie weekendhulp detailhandel gezien moeten worden als bijbaan. Het is wel denkbaar dat een weekendhulp uiteindelijk kan doorgroeien tot een vaste baan.

Beroep in de detailhandel:

Opleidingen tot weekendhulp

Er bestaan natuurlijk geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep c.q. de functie weekendhulp. De meeste weekendhulpen worden opgeleid door meer ervaren medewerkers of kunnen een korte cursus volgen voor specifieke werkzaamheden. Het werken als weekendhulp zal hoofdzakelijk uitgevoerd worden door jongeren die wat extra willen verdienen naast hun normale opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een weekendhulp werkzaam kan zijn

Een weekendhulp detailhandel is over het algemeen werkzaam voor een middenstander. In veel gevallen kan een weekendhulp detailhandel aangemerkt worden als oproepkracht. Een oproepkracht werkt onder een contract en behoort tot het vaste personeel van de organisatie. Een weekendhulp detailhandel kan bijvoorbeeld werkzaam zijn in een kledingwinkel, drogisterij, tuincentrum of bouwmarkt.

Competenties weekendhulp

De belangrijkste competenties van een weekendhulp detailhandel zijn dienstbaarheid en klantvriendelijkheid, omdat dit heel erg belangrijk is binnen de detailhandel. Als weekendhulp moet je dan ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Daarnaast kan het binnen de detailhandel nogal eens hard werken zijn, wat geen probleem mag zijn. Als laatste is het niet onbelangrijk dat van een weekendhulp commerciële vaardigheden verwacht mogen worden. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, zelfstandigheid, motivatie, doorzettingsvermogen, samenwerken en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weekendhulp

Het arbeidsmarktperspectief van een weekendhulp detailhandel is over het algemeen goed te noemen. Er zijn veel retail managers en filiaalmanagers die gebruikmaken van weekendhulpen, omdat het tijdens de weekenden meestal druk is. Er zijn over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden voor een weekendhulp. Dit neemt niet weg dat je een opleiding kan volgen richting de detailhandel. In dat geval bestaan er meestal wel voldoende doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris weekendhulp

De arbeidsvoorwaarden als weekendhulp zijn afhankelijk vanwaar je precies werkt en kunnen onderling wel verschillen. Er zijn verder geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep. Een weekendhulp kan overigens soms wel lange werkdagen hebben waar je natuurlijk wel tegen moet kunnen. Het salaris als weekendhulp zal doorgaans rond het minimumloon liggen of daar net iets boven. Dit kan natuurlijk wel verschillen per werkgever. Daarnaast is het denkbaar dat er extra vergoedingen uitgekeerd worden zoals reiskosten.

Eigen bedrijf starten als Weekendhulp (detailhandel)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Weekendhulp (detailhandel), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Weekendhulp (detailhandel)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Weekendhulp (detailhandel) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Weekendhulp (detailhandel).

Mijnzzp.nl