Plukker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Plukker is een algemene benaming voor arbeiders die verantwoordelijk zijn voor het plukken van fruit of groente, het sorteren van fruit of groente en het opslaan van fruit en groente, afhankelijk van het soort bedrijf waar de plukker werkzaam is. Lang niet alle fruittelers en groentetelers oogsten automatisch, omdat dit bijvoorbeeld niet kan of om beschadigingen te voorkomen aan het fruit of groente. Daarnaast zijn er redelijk veel biologische bedrijven, die geen gebruik wensen te maken van machines. Plukkers plukken over het algemeen appels, peren, aardbeien, bessen, druiven, kersen, spruitjes en snijbonen. Naast deze voorbeelden zijn er nog diverse andere groentesoorten en fruitsoorten die geoogst kunnen worden door een plukker, afhankelijk van het soort bedrijf. De belangrijkste taak van een plukker is het op een goede manier oogsten van fruit of groente zonder dat er sprake is van mogelijke beschadigingen aan het fruit of groente. Het beroep plukker moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat plukkers in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Daarnaast is het zo dat in sommige gevallen plukkers aangemerkt moeten worden als vrijwilliger. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als we spreken van de wijnbouw. In dat geval is het denkbaar dat plukkers in het buitenland gratis mogen verblijven in ruil voor het oogsten van druiven. In de meeste gevallen zullen plukkers wel gewoon werkzaam zijn voor een financiële vergoeding. Het plukken van fruit en groente betreft seizoensgebonden werkzaamheden, die door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Het plukken van fruit en groente kan over het algemeen prima gezien worden door jongeren als vakantiewerk of door andere mensen, die wat extra inkomsten willen verdienen. Het is ook denkbaar dat plukkers verantwoordelijk zullen zijn voor andere werkzaamheden, echter kan dit verschillen per teeltbedrijf.

Het leveren van kwaliteitsfruit en kwaliteitsgroente is voor fruittelers en groentetelers erg belangrijk omdat ze hiervoor een betere prijs krijgen. De meeste fruittelers en groentetelers zien er dan ook op toe dat de plukkers op de juiste manier werken zodat er geen beschadigingen ontstaan aan het fruit of de groente. Ook is het belangrijk dat plukkers hun nagels knippen voordat deze fruit of groente gaan oogsten omdat te lange nagels beschadigingen kunnen veroorzaken. Bij appels en peren is het tevens belangrijk dat deze op de juiste manier geoogst worden zodat de steeltjes blijven zitten. Ook het verzamelen van de appels en peren in de bakken moet op de juiste manier uitgevoerd worden, namelijk zonder ze te laten rollen in de bakken. Het rollen van appels en peren zal beschadigingen veroorzaken.

Appels en peren moeten geplukt worden als ze plukrijp zijn. Een andere benaming voor appels en peren is ook wel pitvruchten. Van pitvruchten is over het algemeen moeilijker te zien wanneer ze precies plukrijp zijn dan bijvoorbeeld het geval is bij aardbeien en bessen. Aanbreien en bessen behoren toe tot het klein fruit. Klein fruit moet juist geoogst worden als dit rijp klaar is. Over het algemeen is een plukker een seizoensarbeider die speciaal ingehuurd zal worden tijdens de oogstperiode. Tijdens de oogstperiode moet er in de meeste gevallen veel fruit of groente geoogst worden in een korte periode waardoor fruittelers en groentetelers behoefte hebben aan extra mensen.

Wat moet een plukker allemaal doen:

  • Het bedienen van machines en/of voertuigen
  • Het selecteren van plukrijpe groente en/of groente
  • Het opslaan van fruit en/of groente
  • Het plukken van fruit en/of groente
  • Het sorteren van fruit en/of groente

Kom appels plukken:

Verse Oogst:

Opleidingen tot plukker

Er bestaan geen opleidingen tot plukker. Het leren plukken van fruit of groente is iets wat over het algemeen in de praktijk aangeleerd zal worden. De werkzaamheden zijn verder niet heel moeilijk maar vragen natuurlijk wel om de juiste technieken en handelingen. In de meeste gevallen zullen nieuwe plukkers ingewerkt worden door ervaren plukkers of de eigenaar van het teeltbedrijf, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het daadwerkelijk plukken van fruit en groenten moet verder gezien worden als ongeschoolde arbeid. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een plukker werkzaam kan zijn

Een plukker kan voor diverse soorten bedrijven werkzaam zijn zoals een fruitteler, een groenteteler of een akkerbouwer. Daarnaast is het denkbaar dat een plukker werkt voor een uitzendbureau. Zoals eerder omschreven komt het beroep plukker in de praktijk ook wel voor als vrijwilligerswerkzaamheden. In dat geval zal een plukker in veel gevallen actief zijn als vrijwilliger voor een buitenlandse wijnboer. In ruil voor het oogsten van druiven krijgen plukkers gratis verblijf en overnachting aangeboden op de wijnboerderij inclusief eten en drinken. Op deze manieren kunnen jongeren op een goedkope manier vakantie houden, omdat ze geen hotelkosten of pensionkosten hebben. In de meeste gevallen zullen plukkers dan enkele uren per dag moeten plukken als vrijwilliger.

Competenties plukker

De belangrijkste competentie van een plukker is het toepassen van de juiste oogsttechnieken, zodat er geen onnodige schade kan ontstaan aan het fruit of de groenten. Daarnaast moet het werk wel bij je passen, omdat het werktempo nogal hoog is. In dat opzicht is het dus wel belangrijk dat plukkers beschikken over een goede fysieke conditie. Omdat je als plukker in veel gevallen zal samenwerken met diverse collega plukkers en/of de bedrijfsleider kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, zelfstandigheid en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als plukker

Het arbeidsmarktperspectief van een plukker is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat plukkers alleen werkzaam zijn binnen het oogstseizoen. Het is wel prima denkbaar dat plukkers op andere manieren werkzaam binnen een teeltbedrijf. In dat geval kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een plantenteelt medewerker. Een plantenteelt medewerker is op een bredere manier werkzaam binnen teeltbedrijven. Er zijn verder geen echte doorgroeimogelijkheden van een plukker. Wel is het denkbaar dat een plukker aangemerkt kan worden als ploegbaas, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris plukker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als plukker, omdat een plukker voor verschillende soorten bedrijven en uitzendbureaus werkzaam kan zijn. Wat een plukker precies zal verdienen is verder ook niet aan te geven omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal werkuren en soort werkzaamheden.

Mijnzzp.nl