Plukker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep plukker
Werken als fruit of groente plukker
Wat doet een plukker?
Wanneer fruit plukken?
Wanneer peren plukken?
Wanneer appels plukken?
Diverse taken als plukker:
Film: Kom appels plukken:
Film: Verse Oogst:
Opleidingen tot plukker
Bedrijven waar een plukker werkzaam kan zijn
Competenties plukker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als plukker
Arbeidsvoorwaarden en salaris plukker
Eigen bedrijf starten als Plukker
Boekhoudprogramma vergelijken Plukker

Beroep plukker

Een plukker is een arbeider die verantwoordelijk is voor het plukken van fruit of groente, het sorteren van fruit of groente en het opslaan van fruit en groente, afhankelijk van het soort bedrijf waar de plukker werkzaam is. Lang niet alle fruittelers en groentetelers oogsten automatisch, omdat dit bijvoorbeeld niet kan of om beschadigingen te voorkomen aan het fruit of groente. Daarnaast zijn er redelijk veel biologische bedrijven, die geen gebruik wensen te maken van machines. Plukkers plukken over het algemeen appels, peren, aardbeien, bessen, druiven, kersen, spruitjes en snijbonen. Naast deze voorbeelden zijn er nog diverse andere groentesoorten en fruitsoorten die geoogst kunnen worden door een plukker, afhankelijk van het soort bedrijf. De belangrijkste taak van een plukker is het op een goede manier oogsten van fruit of groente zonder dat er sprake is van mogelijke beschadigingen aan het fruit of groente. Het beroep plukker moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat plukkers in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Daarnaast is het zo dat in sommige gevallen plukkers aangemerkt moeten worden als vrijwilliger. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als we spreken van de wijnbouw. In dat geval is het denkbaar dat plukkers in het buitenland gratis mogen verblijven in ruil voor het oogsten van druiven. In de meeste gevallen zullen plukkers wel gewoon werkzaam zijn voor een financiële vergoeding. Het plukken van fruit en groente betreft seizoensgebonden werkzaamheden, die door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Het plukken van fruit en groente kan over het algemeen prima gezien worden door jongeren als vakantiewerk of door andere mensen, die wat extra inkomsten willen verdienen. Het is ook denkbaar dat plukkers verantwoordelijk zullen zijn voor andere werkzaamheden, echter kan dit verschillen per teeltbedrijf.

Werken als fruit of groente plukker

Als plukker ben je dus verantwoordelijk voor het plukken van fruit of groente. Het plukken van fruit of groente moet aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid dat door iedereen uitgevoerd kan worden. Het leveren van kwaliteitsfruit en kwaliteitsgroente is voor fruittelers en groentetelers erg belangrijk omdat ze hiervoor een betere prijs krijgen. De meeste fruittelers en groentetelers zien er dan ook op toe dat de plukkers op de juiste manier werken zodat er geen beschadigingen ontstaan aan het fruit of de groente. Ook is het belangrijk dat plukkers hun nagels knippen voordat deze fruit of groente gaan oogsten omdat te lange nagels beschadigingen kunnen veroorzaken. Bij appels en peren is het ook belangrijk dat deze op de juiste manier geoogst worden zodat de steeltjes blijven zitten. Ook het verzamelen van de appels en peren in de bakken moet op de juiste manier uitgevoerd worden, namelijk zonder ze te laten rollen in de bakken. Het rollen van appels en peren zal beschadigingen veroorzaken. Over het algemeen is een plukker een seizoensarbeider die speciaal ingehuurd zal worden tijdens de oogstperiode. Tijdens de oogstperiode moet er in de meeste gevallen veel fruit of groente geoogst worden in een korte periode waardoor fruittelers en groentetelers behoefte hebben aan extra mensen.

Wat doet een plukker?

Een plukker, ook wel bekend als een fruitplukker, is een persoon die gespecialiseerd is in het oogsten van fruit van bomen, struiken of andere fruitdragende planten. Hun belangrijkste verantwoordelijkheid is om fruit van hoge kwaliteit te plukken op het juiste moment van rijpheid. Hier zijn enkele taken die een plukker kan uitvoeren:

  • Fruit identificeren: Een plukker is goed bekend met verschillende fruitsoorten en kan het rijpingsstadium van het fruit herkennen. Ze kunnen bepalen welk fruit klaar is om geplukt te worden op basis van kleur, textuur, grootte en andere kenmerken.
  • Fruit zorgvuldig plukken: Een plukker gebruikt meestal zijn of haar handen om het fruit van de plant te plukken. Ze moeten voorzichtig zijn om het fruit niet te beschadigen tijdens het plukken. Afhankelijk van de hoogte van de boom of struik kunnen ze gebruikmaken van ladders, plukstokken of andere hulpmiddelen om bij het fruit te komen.
  • Selectie van kwaliteitsfruit: Een plukker beoordeelt elk stuk fruit dat ze plukken op kwaliteit. Ze verwijderen beschadigd, overrijp of onvolgroeid fruit, zodat alleen het beste fruit wordt geoogst.
  • Sorteren en verpakken: Sommige plukkers zijn ook verantwoordelijk voor het sorteren en verpakken van het geoogste fruit. Ze controleren op gebreken, sorteren het fruit op grootte en kwaliteit, en pakken het zorgvuldig in dozen, kratten of andere verpakkingsmaterialen.
  • Veiligheidsmaatregelen naleven: Plukkers moeten vaak werken op hoogtes of in boomgaarden met specifieke veiligheidsvereisten. Ze moeten aandacht besteden aan veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van geschikte kleding en het gebruik van ladders of klimtechnieken om veilig te werken.

Het werk van een plukker vereist vaak fysieke inspanning en vaardigheid om het fruit op de juiste manier te behandelen. Ze spelen een belangrijke rol bij het garanderen van de kwaliteit en het succes van de fruitoogst.

Wanneer fruit plukken?

Appels en peren moeten geplukt worden als ze plukrijp zijn. Een andere benaming voor appels en peren is ook wel pitvruchten. Van pitvruchten is over het algemeen moeilijker te zien wanneer ze precies plukrijp zijn dan bijvoorbeeld het geval is bij aardbeien en bessen. Aanbreien en bessen behoren toe tot het klein fruit. Klein fruit moet juist geoogst worden als dit rijp klaar is.

Wanneer peren plukken?

  • Het beste moment om peren te plukken hangt af van het type perenboom en het gewenste rijpingsstadium van de peren. Sommige perenrassen, zoals de 'Williams' peer, moeten worden geplukt wanneer ze nog stevig zijn, maar wel volgroeid. Ze rijpen verder na het plukken. Over het algemeen zijn de meeste peren plukrijp in de maanden augustus en september.

Wanneer appels plukken?

  • Appels kunnen worden geplukt in de maanden augustus, september en oktober, afhankelijk van het appelras en de gewenste rijpheid. Sommige appelrassen rijpen vroeg in het seizoen, terwijl andere meer geschikt zijn voor late oogst.

Diverse taken als plukker:

  • Het bedienen van machines en/of voertuigen.
  • Het selecteren van plukrijpe groente en/of groente.
  • Het opslaan van fruit en/of groente.
  • Het plukken van fruit en/of groente.
  • Het sorteren van fruit en/of groente.

Film: Kom appels plukken:

Film: Verse Oogst:

Opleidingen tot plukker

Er bestaan geen opleidingen tot plukker. Het leren plukken van fruit of groente is iets wat over het algemeen in de praktijk aangeleerd zal worden. De werkzaamheden zijn verder niet heel moeilijk, maar vragen natuurlijk wel om de juiste technieken en handelingen. In de meeste gevallen zullen nieuwe plukkers ingewerkt worden door ervaren plukkers of de eigenaar van het teeltbedrijf, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het daadwerkelijk plukken van fruit en groenten moet verder gezien worden als ongeschoolde arbeid. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als zzp plukker.

Bedrijven waar een plukker werkzaam kan zijn

Een plukker kan voor diverse soorten bedrijven werkzaam zijn zoals een fruitteler, een groenteteler of een akkerbouwer. Daarnaast is het denkbaar dat een plukker werkt voor een uitzendbureau. Zoals eerder omschreven komt het beroep plukker in de praktijk ook wel voor als vrijwilligerswerkzaamheden. In dat geval zal een plukker in veel gevallen actief zijn als vrijwilliger voor een buitenlandse wijnboer. In ruil voor het oogsten van druiven krijgen plukkers gratis verblijf en overnachting aangeboden op de wijnboerderij inclusief eten en drinken. Op deze manieren kunnen jongeren op een goedkope manier vakantie houden, omdat ze geen hotelkosten of pensionkosten hebben. In de meeste gevallen zullen plukkers dan enkele uren per dag moeten plukken als vrijwilliger.

Competenties plukker

De belangrijkste competentie van een plukker is het toepassen van de juiste oogsttechnieken, zodat er geen onnodige schade kan ontstaan aan het fruit of de groenten. Daarnaast moet het werk wel bij je passen, omdat het werktempo nogal hoog is. In dat opzicht is het dus wel belangrijk dat plukkers beschikken over een goede fysieke conditie. Omdat je als plukker in veel gevallen zal samenwerken met diverse collega-plukkers en/of de bedrijfsleider kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, zelfstandigheid en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als plukker

Het arbeidsmarktperspectief van een plukker is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat plukkers alleen werkzaam zijn binnen het oogstseizoen. Het is wel prima denkbaar dat plukkers op andere manieren werkzaam binnen een teeltbedrijf. In dat geval kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een plantenteelt medewerker. Een plantenteelt medewerker is op een bredere manier werkzaam binnen teeltbedrijven. Er zijn verder geen echte doorgroeimogelijkheden van een plukker. Wel is het denkbaar dat een plukker aangemerkt kan worden als ploegbaas, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris plukker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als plukker, omdat een plukker voor verschillende soorten bedrijven en uitzendbureaus werkzaam kan zijn. Wat een plukker precies zal verdienen is verder ook niet aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal werkuren en soort werkzaamheden.

Eigen bedrijf starten als Plukker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Plukker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Plukker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Plukker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Plukker.

Mijnzzp.nl