Groenteteler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een groenteteler teelt groente. Een ander benaming voor een groenteteler is ook wel eens tuinder. Ondanks dat de meeste mensen bij een groenteteler meteen aan de bekende glastuinbouw denken, kan een groenteteler ook groenten kweken in de volle grond. Een groenteteler hoeft dus niet in de glastuinbouw werkzaam te zijn. Groentetelers die telen in de volle grond noemt men ook wel vollegrondsgroentebedrijven. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de zogenaamde biologische groenteteelt, omdat steeds meer mensen geen vergif of andere bestrijdingsmiddelen binnen willen krijgen via hun groenten. Groenteteelt is te onderscheiden in grove en fijne groenteteelt. Grove groenteteelt,  zoals uien en peen, is meestal afkomstig van akkerbouwbedrijven.

Er bestaan dus verschillende soorten groentetelers, die allemaal groenten kweken, maar dat dus op verschillende manieren doen. De meest bekende vorm van groente kweken is nog steeds de glastuinbouw, omdat dit het meeste rendement oplevert voor groentekwekers.

Glastuinbouwbedrijven kweken onder glas omdat de omstandigheden daar beter zijn voor de planten, waardoor de groenten sneller en beter groeien. Deze betere omstandigheden hebben betrekking op meer zonlicht, meer warmte en de bescherming van de weersinvloeden van buitenaf, zoals hagel. Ook fruit en bloemen kunnen gekweekt worden in kassen. Ondanks dat groentetelers veel groenten moeten oogsten gebeurt het oogsten van degroenten in veel gevallen nog met de hand, omdat lang niet alle groente automatische geoogst kan worden door machines. Het beroep groenteteler is dan ook aan te merken als een arbeidsintensief beroep.

Biologische groenteteelt

Biologische groenteteelt is een grote groeimarkt, omdat steeds meer consumenten alleen nog groenten wensen te eten die op een biologische manier gekweekt zijn. Biologische landbouw en biologische tuinbouw worden ook wel gezien als de meest duurzame vorm van landbouw en tuinbouw, omdat op deze manier het milieu wordt gespaard, de natuurlijke hulpbronnen in stand gehouden worden en dit de biodiversiteit bevordert. Zie voor meer informatie over biologische groenteteelt de website biologische tuinderij bietenrood en de website Bionext.

Boerenkool, vers van de bron tot in uw keuken:

Biologische groenteteelt:

Opleidingen tot groenteteler

Wie een carrière ambieert als groenteteler kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker teelt of de Mbo-opleiding akkerbouw. Welke opleiding het beste past is persoonlijk. Beide opleidingen zijn geschikt, afhankelijk van je persoonlijke wensen.

Bedrijven waar een groenteteler werkzaam kan zijn

Een groenteteler kan werkzaam zijn voor een telersbedrijf, glastuinbouwbedrijf, of is werkzaam voor een boer. Daarnaast zijn er redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die zich richten op biologische groenteteelt. Deze zelfstandig ondernemers hebben meestal ook een groentewinkel of bezorgdienst.

Competenties groenteteler

De competenties als groenteteler moeten gezien worden in het volgen van een gedegen en passende opleiding. Belangrijke woorden binnen dit beroep zijn zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, energie, flexibiliteit en communicatie. Communicatie is vooral belangrijk voor groentetelers die ook graag kennis delen met consumenten over de teelt. Wanneer je als groenteteler werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groenteteler

Het arbeidsmarktperspectief als groenteteler is over het algemeen matig te noemen. Binnen dit beroep zal lang niet altijd om een opleiding gevraagd worden, waardoor de concurrentie met betrekking tot de arbeidsmarkt groot genoemd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de bekende seizoensarbeiders. Er bestaan binnen dit beroep geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groenteteler

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Een groenteteler in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1200 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende groenteteler precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat dat geheel afhankelijk zal zijn van de oogst, de verkopen en andere kosten zoals personeel en mogelijke hypotheekkosten.

Mijnzzp.nl