Opleiding tot Agrarisch medewerker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingTuinbouw en Akkerbouw (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding akkerbouw

De Mbo-opleiding akkerbouw is passende opleiding voor studenten die graag binnen de landbouwsector willen gaan werken. Naast de Mbo-opleiding akkerbouw kennen wij nog de Mbo-opleiding loonwerker, die veel weg heeft van de Mbo-opleiding akkerbouw maar niet helemaal hetzelfde is. Tijdens de Mbo-opleiding akkerbouw leer je onder andere het voorbereiden van verschillende teelten en het oogsten daarvan, evenals het klaarmaken van landbouwgrond. Ook is het mogelijk om tijdens de mbo-opleiding akkerbouw je spuitlicentie A te behalen of je spuitlicentie B, afhankelijk van het opleidingsniveau. Daarnaast kan je het trekker rijbewijs behalen via de meeste landbouwscholen. Daarnaast is er tijdens de opleiding veel aandacht voor het werken met verschillende landbouwmachines en wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving zijn belangrijk wanneer het aankomt op het bemesten van het land of het werken met bestrijdingsmiddelen. Over het algemeen zal je regelmatig stage lopen bij akkerbouwbedrijven, waar je onder begeleiding staat van een ervaren collega, die gezien moet worden als leermeester. Gedurende de stageperiode zal je verschillende praktijkexamens moeten afleggen, die mede beoordeeld zullen worden door je leermeester en stagebegeleider van school. Alles losse praktijkexamens vormen samen met de theorie-examens het diploma akkerbouw. Met het diploma akkerbouw kan je verschillende richtingen op qua werk, zoals in de vertegenwoordiging. Wanneer je de Mbo-opleiding akkerbouw op het hoogste niveau volgt is er overigens ook veel aandacht voor ondernemersvaardigheden, die niet onbelangrijk zijn als akkerbouwer. Tijdens de opleiding leer je onder andere communiceren met verschillende partijen, zoals leveranciers of personeel, en is er ook aandacht voor de economische en financiële aspecten waar je als akkerbouwer mee te maken kan krijgen.

Opleidingsduur en niveau akkerbouw

De Mbo-opleiding akkerbouw wordt op verschillende niveaus aangeboden zoals niveau twee, drie en vier. De Mbo-opleiding akkerbouw niveau twee zal ongeveer twee jaar in beslag nemen, de Mbo-opleiding niveau drie ongeveer drie jaar en de Mbo-opleiding niveau vier zal ongeveer vier jaar in beslag nemen.

Vervolgopleidingen akkerbouw

De vervolgopleidingen na het afronden van de Mbo-opleiding akkerbouw zijn sterk afhankelijk van het niveau opleiding, omdat deze opleiding verschillende niveaus kent. Het is alleen mogelijk om door te groeien tot een Hbo-opleiding wanneer je beschikt over een Mbo-opleiding niveau vier. Een vervolgopleiding op Hbo-niveau kan de Hbo-opleiding Tuinbouw en Akkerbouw zijn. Deze opleiding zal over het algemeen nog eens vier jaar in beslag nemen.

Vooropleiding akkerbouw

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding akkerbouw niveau twee, drie of vier. Ook zijn er verschillende Mbo-opleidingen die gezien kunnen worden als goede vooropleiding, zoals de Mbo-opleiding medewerker buitenruimte op niveau twee of de Mbo-opleiding medewerker recreatiebedrijf op niveau twee.

Mijnzzp.nl