Fruitteler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een fruitteler teelt fruit, zoals appels, aardbeien, frambozen, druiven, peren, kersen of sinaasappels, wat men in zijn geheel de fruitteelt noemt. De fruitteelt behoort toe tot de tuinbouw. De meeste fruittelers zijn gespecialiseerd in één of enkele soorten fruit. Welke fruitsoort of fruitras een fruitteler precies zal telen hangt over het algemeen af van de locatie van de fruitteler, de bodemkwaliteit en de vraag naar bepaalde fruitsoorten vanuit de markt. Binnen Nederland zijn er redelijk veel bedrijven actief binnen de fruitteelt, die verschillende fruitsoorten kunnen telen. Tegenwoordig bestaan er steeds meer verschillende soorten fruittelers die zich bijvoorbeeld ook kunnen richten op biologisch fruit, omdat steeds meer consumenten dit belangrijk vinden. Daarnaast wordt er veel fruit geïmporteerd, maar deze werkzaamheden behoren over het algemeen niet toe aan de werkzaamheden van een fruitteler.

Als fruitteler ben je doorgaans het hele jaar bezig met de fruitbomen en de grondkwaliteit, om het best mogelijke resultaat te verkrijgen zodat de opbrengst zo hoog mogelijk zal zijn. Enkele belangrijke werkzaamheden voor een fruitteler zijn snoeiwerkzaamheden, bodemgesteldheidswerkzaamheden, het aanbinden van fruit en takken en het voorkomen van ziekten en plagen die het fruit waardeloos kunnen maken.

Over het algemeen zal een fruitteler ook personeel in dienst hebben, afhankelijk van het bedrijf. Het kan het zijn dat een fruitteler gebruik maakt van seizoensarbeiders tijdens de oogsttijd, omdat er dan veel fruit geoogst zal moeten worden in een korte periode. De fruitteler zelf zal over het algemeen niet alleen in het veld werken maar zich ook bezighouden met kantoorwerkzaamheden, zoals de administratie en de verkoop van het fruit. Maar een echte fruitteler is natuurlijk ook regelmatig terug te vinden in de boomgaard. Het is niet ongebruikelijk dat een fruitteler zich bezig houdt met het telen van fruitbomen, die wellicht zelf geplant worden of verkocht worden.

Fruit verkopen

Het fruit dat een fruitteler geoogst heeft wordt in de meeste gevallen verkocht via fruitveilingen. Tijdens deze fruitveilingen zal er geboden worden op het fruit door diverse handelen, zoals marktkooplui, groenteboeren en winkelketens, die vervolgens het fruit zelf weer zullen proberen te verkopen. Voor de fruitteler is het daarom belangrijk dat de kwaliteit van zijn fruit goed is, zodat de uiteindelijke opbrengst van de veiling ook goed zal zijn voor de fruitteler. Naast fruitveilingen is het niet geheel ongebruikelijk dat een fruitteler zelf langs de weg fruit verkoopt aan particulieren, om zo wat extra te kunnen verdienen.

Op bezoek bij een fruitteler:

Beroep fruitteler:

Opleidingen tot fruitteler

Wie een passende opleiding zoekt als fruitteler kan wellicht het beste kiezen voor de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker teelt niveau drie. Omdat een fruitteler meestal een zelfstandig ondernemer zal zijn is het wel aan te raden om ook een Mbo-opleiding niveau vier te volgen, die meestal ook aandacht heeft voor zelfstandig ondernemerschap en management. Zie voor meer informatie over fruit ook de website fruitteelt online en het beroep groenteteler.

Bedrijven waar een fruitteler werkzaam kan zijn

Een fruitteler zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer binnen zijn eigen fruitteeltbedrijf en niet werkzaam zijn in loondienst. Wanneer een fruitteler in loondienst werkzaam is spreekt men eerder van een plantenteelt medewerker.

Competenties fruitteler

Als fruitteler moet je in de eerste plaats over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken met betrekking tot fruitsoorten en fruitbomen, maar ben je ook ondernemer met een commerciële instelling. Daarnaast zal je als fruitteler over bepaalde managementvaardigheden moeten beschikken, omdat de meeste fruittelers ook personeel in dienst hebben of andere arbeidskrachten zullen inhuren. Omdat je de hele dag met verschillende mensen te maken zal krijgen, zoals loonwerkers en seizoensarbeiders, is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fruitteler

Omdat wij er van uit gaan dat je als fruitteler werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niets te maken met arbeidsmarktperspectief, maar eerder met productie en omzet. De doorgroeimogelijkheden als fruitteler zijn rechtstreeks verbonden met je eigen ondernemerskwaliteiten en doorzettingsvermogen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fruitteler

Als zelfstandig ondernemer heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je deze als zelfstandig ondernemer zelf zal bepalen. Wel is het aannemelijk om te denken dat een fruitteler veel uren zal maken om rond te kunnen komen van zijn bedrijfsvoering. Wat een fruitteler precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk is van de grootte van het fruittellersbedrijf en de uiteindelijke verkoopopbrengst van het fruit.

Mijnzzp.nl