Boomkweker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een boomkweker houdt zich bezig met boomteelt, wat betrekking heeft op tuinbouw. Bomen die gekweekt worden binnen de tuinbouw vallen weer onder noemer houtige gewassen. Het kweken van bomen wordt gedaan zodat de bomen uiteindelijk verkocht kunnen worden als ze voldoende groot zijn. De bomen die een boomkweker kweekt worden doorgaans niet via veilingen verkocht maar aan vaste opkopers zoals tuincentra of handelskwekerijen. Maar ook particulieren kunnen meestal rechtstreeks kopen van een boomkweker. Het kweken van bomen wordt meestal in de buitenlucht gedaan maar kan ook in kassen gedaan worden. De teeltwijzen die een boomkwekerij toepast zijn weer afhankelijk van de soort teelt, omdat deze per teelt kunnen verschillen. De teelt kan uitgevoerd worden in kassen, in potten of in de volle grond. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een boomkweker het beste omschrijven als het kweken van bomen, het verzorgen van bomen en het handelen in bomen.

Wanneer een kweker in kassen werkt zal het meestal om stekjes gaan die later wel via een veiling verkocht worden. Het kweken in kassen noemt men ook wel containerteelt. Wanneer bomen buiten op het land staan spreekt men eerder van een boomgaard. Andere benamingen voor een boomkweker zijn ook wel teeltchef en chef kwekerij.

Een boomkweker is meestal gespecialiseerd in meerdere soorten bomen en hagen die allemaal op hun eigen manier gekweekt en gesnoeid moeten worden. Een boomkweker kweekt onder andere straatbomen, laanbomen, parkbomen, meerstammige bomen, vormbomen, klimbomen, fruitbomen en klimaatbomen. Naast bomen kweekt een boomkweker meestal ook hagen. Er is ook een raad voor de boomkwekerij waar meer informatie is te vinden over het kweken van bomen.

Algemene werkzaamheden boomkweker:

Boomkweker in de praktijk:

Boomkweker:

Opleiding tot boomkweker

Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden voor het beroep boomkweker c.q. boomteler zoals de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker teelt. Tijdens de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker teelt is er onder andere aandacht voor de verzorging van gewassen, gewasbescherming, groei van gewassen, de oogst van gewassen, de opslag van gewassen en het vervoeren van bomen. Tijdens de opleiding zal je ook regelmatig stage lopen bij boomkwekers.

Bedrijven waar een boomkweker werkzaam kan zijn

Als boomkweker werk je doorgaans op een boomkwekerij of ben je eigenaar van een boomkwekerij.

Competenties boomkweker

De belangrijkste competentie als boomkweker is natuurlijk dat je vakinhoudelijk over voldoende kennis beschikt en een goeie opleiding hebt afgerond. Maar ook het fysiek gezond zijn zal binnen dit beroep een belangrijke rol spelen omdat het werken op een boomkwekerij zwaar kan zijn. De verdere competenties als boomkweker kunnen verschillen per verantwoordelijkheid. Wanneer je ook verantwoordelijk bent voor de verkoop zal je tevens commercieel moeten zijn en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als boomkweker

Het arbeidsmarktperspectief als boomkweker is redelijk te noemen. Het kweken van bomen wordt zeker niet overal in Nederland gedaan en kan per regio nogal verschillen wat van invloed zal zijn op de arbeidskansen. Daarnaast werken boomkwekers redelijk veel met seizoensarbeiders omdat de werkzaamheden niet het hele jaar door veel arbeidskrachten vraagt. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden als boomkweker. Wie wil doorgroeien als boomkweker zal extra scholing moeten volgen en zichzelf verder ontwikkelen. Maar natuurlijk kan ook het oprichten van je eigen bedrijf als boomkweker gezien worden als doorgroeien, echter dit vraagt grote investeringen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris boomkweker

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven. Wel kan het binnen dit beroep tijdens bepaalde periodes heel druk zijn, en zijn andere periodes wellicht rustiger. Een boomkweker in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 1400 en 2100 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Er zijn binnen de boomteelt redelijk veel seizoensarbeiders actief die dus maar bepaalde periodes ingeschakeld worden.

Mijnzzp.nl