Mandenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep mandenmaker
Wat doet een mandenmaker
Verschillende manden
Mandenmakerij
Gereedschap mandenmaker
Film: Mandenmaker wil ambacht overdragen:
Opleidingen tot mandenmaker
Bedrijven waar een mandenmaker werkzaam kan zijn
Bijzondere vermelding branche hobby
Eigen bedrijf starten als Mandenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Mandenmaker

Beroep mandenmaker

Een mandenmaker of mandenvlechter is een ambachtsman die manden en korven maakt van verschillende materialen, zoals van rotan, stro, rietstengels of van wilgentenen. Het beroep mandenmaker komt in Nederland professioneel gezien niet meer voor. De verschillende manden die in Nederland te koop zijn worden over het algemeen allemaal ingevoerd vanuit het buitenland. Door de hoge productiekosten is het maken van manden in Nederland gestopt. De traditionele manden zoals die gemaakt werden door mandenmakers zijn ook vervangen door de opkomst van nieuwe materialen. Gevlochten manden worden tegenwoordig bijna allemaal gemaakt in zogenaamde lagelonenlanden. Wel zijn er nog mandenmakers hobbymatig actief, vaak te zien op markten en braderieën, maar niet meer op grote schaal voor de verkoop. De manden die gemaakt werden door mandenmakers werden vaak gebruikt voor de visserij en landbouw. Het beroep mandenmaker is aan te merken als een ambacht, omdat het vlechten van manden en korven niet makkelijk is. Niet alleen het vlechten zelf was een ambacht, maar ook het kweken van de wilg en het verwerken hiervan was specialistenwerk. Een andere benaming voor de wilg was ook wel wis. Omdat de kweek meestal jaren duurde voordat dit volgroeid was voor gebruik, en het materiaal nog jaren moest overliggen was het maken van manden niet goedkoop. Om het materiaal te kunnen verwerken werd dit enkele weken in het water gelegd, zodat het flexibel genoeg was om te kunnen bewerken. Het belangrijkste stuk gereedschap van een mandenmaker was zijn mes. Naast het mes maakte de mandenmaker nog gebruik van een priem, gewichten, klopijzer, bodem mallen, vormmallen, snoeischaar en een trekbank. Zoals eerder omschreven komt het beroep mandenmaker professioneel gezien niet meer voor in Nederland.

Wat doet een mandenmaker

Een mandenmaker was dus een ambachtsman en/of arbeider die zich gespecialiseerd had in het maken van verschillende functionele gevlochten manden. Deze manden werden veel gebruikt door vissers, boeren, fruittelers en particulieren om goederen in te kunnen opslaan en vervoeren. Tegenwoordig hebben de meeste gevlochten manden alleen een decoratieve functie. Dit neemt niet weg dat gevlochten manden nog steeds overal te vinden zijn. Deze gevlochten manden worden echter niet meer gemaakt door mandenmakers binnen Nederland, omdat de manden allemaal geïmporteerd worden door bedrijven. Zoals eerder omschreven zijn in Nederland alleen nog mandenmakers te vinden die uit nostalgie laten zien hoe het maken van gevlochten manden precies werkt. Denk bijvoorbeeld aan een museum, dat uit geschiedkundig oogpunt gebruikmaakt van een mandenmaker. Ook uit educatief oogpunt bieden de meeste museums de mogelijkheid om zelf een mand te proberen te vlechten.

Verschillende manden

Een mandenmaker was niet alleen verantwoordelijk voor het vlechten van verschillende traditionele manden. Denk bijvoorbeeld ook aan het vlechten van mandflessen. Mandflessen zijn speciale manden die om flessen heen gevlochten worden, om ze extra te kunnen beschermen. In veel gevallen werden dit soort mandflessen gebruikt om wijnflessen of andere soorten flessen extra te kunnen beschermen. Tegenwoordig worden mandflessen nog steeds veel gebruikt, echter is dit vaak meer om flessen een luxere uitstraling te geven. Mandflessen kunnen dus gezien worden als verpakkingsmateriaal. Andere manden die gemaakt konden worden door een mandenmaker waren de zogenaamde bijenkorven. Tegenwoordig worden de meeste bijenkorven niet meer gemaakt van gevlochten manden.

Mandenmakerij

Een mandenmaker is dus een ambachtsman of -vrouw die gespecialiseerd is in het maken van manden en andere gevlochten producten. Deze vakmensen hebben kennis van verschillende vlechttechnieken en zijn bedreven in het werken met natuurlijke materialen zoals riet, wilgentenen, rotan en andere plantaardige vezels. De meeste mandenmakers waren werkzaam binnen een eigen mandenmakerij. De mandenmaker beheerst het hele proces van manden maken, van het selecteren en voorbereiden van de grondstoffen tot het vervaardigen van de uiteindelijke mand. Mandemakers hebben een goed oog voor detail en vakmanschap, waardoor ze in staat zijn om manden te vlechten in diverse vormen, maten en patronen.

Gereedschap mandenmaker

Mandemakers werken met gereedschappen zoals messen, scharen, tangen en andere specifieke hulpmiddelen om de materialen te snijden, te buigen en samen te voegen. De mandenmakerij is een eeuwenoude ambachtelijke traditie die nog steeds wordt gewaardeerd vanwege de functionaliteit, schoonheid en duurzaamheid van handgemaakte manden. Het behoud van dit ambacht draagt bij aan het behoud van cultureel erfgoed en de waardering voor handgemaakte producten.

Film: Mandenmaker wil ambacht overdragen:

Opleidingen tot mandenmaker

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep mandenmaker, omdat het beroep mandenmaker niet meer voorkomt. Er zijn eigenlijk ook nooit echte opleidingen geweest tot mandenmaker, omdat het leren maken van manden een kwestie was van praktijkervaring. In meeste gevallen moesten de ervaren mandenmakers aangemerkt worden als leermeester. Er worden nog wel enkele cursussen aangeboden voor mensen die het ambacht van het manden maken willen aanleren. Er is overigens nog wel een nationaal vlechtmuseum in Noordwolde. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding als mandenmaker.

Bedrijven waar een mandenmaker werkzaam kan zijn

De meeste mandenmakers moesten vroeger aangemerkt worden als ondernemer die werkzaam was binnen een eigen mandenmakerij. Tegenwoordig komt het beroep mandenmaker niet meer voor in Nederland. In het buitenland komt het beroep mandenmaker nog wel veel voor in bepaalde landen. In Nederland moeten de meeste mandenmakers aangemerkt worden als ambachtslieden, die een hobby uitoefenen.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als mandenmaker zijn niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben omschreven. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Eigen bedrijf starten als Mandenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Mandenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Mandenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Mandenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Mandenmaker.

Mijnzzp.nl