Imker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep imker
Werken als imker
Honing
Bijenwas
Open dag Imkers:
Ambacht Imker:
Opleiding tot imker
Bedrijven waar een imker werkzaam kan zijn
Competenties imker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als imker
Arbeidsvoorwaarden en salaris imker
Eigen bedrijf starten als Imker
Boekhoudprogramma vergelijken Imker

Beroep imker

Een imker is iemand die zich bezighoudt met bijenteelt en/of domesticatie en exploitatie van bijen. Het beroep imker wordt zowel professioneel als hobbymatig uitgevoerd. Bijen kunnen gehouden worden voor de winning van honing of bijenwas, maar ook voor bestuiving van planten. Van de vier soorten honingbijen kunnen er slechts twee gehouden worden door mensen, namelijk de Apis mellifera en de Apis cerana. Bijenteelt bestaat als sinds het oude Egypte. Binnen Nederland bestaan er geen professionele bijenhouders meer voor de honing. Wel zijn er nog steeds professionele bijenhouders die zich bezighouden met bestuiving en het kweken van bijen. Naast honing kunnen bijen ook stuifmeel, koninginnengelei, propolis en bijenwas produceren. Het beroep of de hobby imker kent verder geen bescherming. Iedereen die imker wil worden kan dan ook imker worden. Wel is het belangrijk om een passende cursus te volgen, omdat het houden van bijen op een goede manier wel om de nodige kennis vraagt. Vooral het leren omgaan met ziekteverwekkers zoals varroamijt (parasiet) vraagt om de nodige ervaring en kennis. Daarnaast is het belangrijk dat een imker niet bang is voor insecten. Het beroep imker moet in de meeste gevallen gezien worden als een liefhebberij, omdat er bijna geen commerciële bijenhouders zijn binnen Nederland. Vanzelfsprekend is het beroep imker aan te merken als een bijzonder beroep of hobby dat niet zomaar door iedereen uitgevoerd kan worden. Ondanks dat de meeste imkers niet beroepsmatig actief zijn kan een imker wel de honing verkopen. In dat opzicht kan een imker ook aangemerkt worden als soort ondernemer en/of commercieel medewerker. Zoals eerder omschreven zal een imker in de meeste gevallen hobbymatig actief zijn.

Werken als imker

Als imker ben je dus gespecialiseerd in bijenteelt en/of de domesticatie en exploitatie van bijen. In de meeste gevallen zal een imker ook gezien moeten worden als liefhebber, die ook op andere manieren actief is met bijen. Denk bijvoorbeeld aan een imker die ook gezien kan worden als gids en educatief medewerker. Het vertellen over bijen en alles wat daar bij komt kijken is voor de meeste imkers net zo belangrijk. Het is dan ook goed denkbaar dat belangstellenden bij een gepassioneerde imker terechtkomen. Andere werkzaamheden van een imker kunnen zijn het onderhouden van de bijenkasten. Dit soort werkzaamheden zal een imker over het algemeen tijdens de winterperiode uitvoeren, zodat alle bijenkasten klaar zijn om te gebruiken tijdens het voorjaar. Tegenwoordig gebruiken imkers bijna allemaal speciale bijenkasten en geen gevlochten bijenkorven meer. Gevlochten bijenkorven zijn over het algemeen veel moeilijker schoon te houden. Daarnaast is het oogsten van de honing uit gevlochten bijenkorven veel lastiger. De bijenpopulatie is de laatste jaren aan het afnemen, net zo als dit het geval is bij andere insecten. Bijensterfte is een ecologisch probleem dat steeds meer aandacht krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het planten van meer bloemen en aan het verminderen van landbouwgif.

Honing

De smaak, geur en kleur van honing kunnen nogal verschillen naar gelang de soort bloemen waaruit de nectar is gewonnen. De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Er zijn vele verschillende soorten hogingen, zoals heidehoning, rozemarijnhoning, lavendelhoning, kastanjehoning, koolzaadhoning, tijmhoning en natuurlijk lindehoning. Binnen Nederland wordt de lindehoning het meeste gewonnen en komen andere soorten bijna niet voor. Wel kunnen we nog de zogenaamde heidehoning, die nog door enkele imkers gewonnen wordt als dit mogelijk is. Honing is zeer lang houdbaar. Het zal van smaak veranderen door de tijd heen, maar blijft meestal eetbaar.

Bijenwas

Bijenwas of ceratiet wordt gebruikt voor het maken van zeep, kaarsen en boenwas. Het is een vettige stof die door sommige bijen geproduceerd wordt. De bijenwas zijn de zijwanden van de cellen. Bijenwas kan ook gebruikt worden als poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen, zoals meubels en vloeren. Maar ook de cosmeticabranche maakt gebruik van bijenwas voor hun producten.

Open dag Imkers:

Ambacht Imker:

Opleiding tot imker

Er bestaan geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep of de hobby imker. Wel zijn er diverse cursussen te vinden die tot een officieel NBV-diploma kunnen leiden, zoals bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Er is ook een Imkerbond (ABTB) waar meer informatie te vinden is. Wie zelf bijen wil gaan houden doet er verstandig aan om eerst veel informatie in te winnen, omdat het houden van bijen nog niet zo simpel is. Ook is het belangrijk om informatie in te winnen bij de gemeente over de plaatselijke regels, omdat het houden van bijen niet overal zomaar is toegestaan. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als imker.

Bedrijven waar een imker werkzaam kan zijn

Het beroep imker komt binnen Nederland bijna niet meer voor op professionele manier. Er is dan ook geen professionele honingteelt binnen Nederland. Wel zijn er veel verschillende hobbyisten actief als imker. Daarnaast is het zo dat er wel beroepsmatige imkers actief zijn, die zich voornamelijk richten op het verstuiven van bloemen en bomen. Dat er geen professionele imkers zijn binnen Nederland komt, doordat de productie van bijen binnen Nederland te laag is. Bijenvolkeren in warme landen produceren veel meer honing dan het geval is in Nederland. Ondanks dat imkers binnen Nederland aangemerkt moeten worden als hobbyisten, kan een imker wel de zelfgemaakte honing verkopen. Daarnaast kan een imker actief zijn als natuurgids.

Competenties imker

De belangrijkste competentie als imker is dat je op een juiste manier weet om te gaan met de bijen, omdat zoals eerder aangegeven het houden van bijen nog niet zo simpel is. Het is belangrijk dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt door het volgen van een of meerdere cursussen. Daarnaast moet je beseffen dat bijen ook tot overlast kunnen zorgen en je volgens de regels te werk gaat, die vaak omschreven zijn in een APV van de gemeente. Als een imker ook verantwoordelijk is voor educatie kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Zoals eerder omschreven zijn de meeste imkers gepassioneerde bijenliefhebbers, die beschikken over veel kennis. Ook een commerciële instelling kan belangrijk zijn als een imker de zelfgemaakte honing zal verkopen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als imker

Voor dit beroep of hobby zijn er geen arbeidsmarktperspectief of doorgroeimogelijkheden. Er zijn wellicht enkel bedrijven of imkers die beroepsmatig hun werkzaamheden uitvoeren, maar dat zijn er zeker niet veel. Zoals eerder omschreven zijn er alleen enkele imkers die professioneel bezig met bestuiving en niet met honing binnen Nederland. Wel is het denkbaar dat een imker op een plaatselijke markt staat als tijdelijke marktkoopman om de honing te kunnen verkopen. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat lang niet alle imkers beschikken over veel honing.

Arbeidsvoorwaarden en salaris imker

Er zijn op het beroep of hobby imker geen arbeidsvoorwaarden of salaris van toepassing. De enkele professionele imkers die actief zijn werken doorgaans als zelfstandig ondernemer en bepalen hun eigen arbeidsvoorwaarden. Wel is het natuurlijk prima mogelijk dat je als hobbyist je zelfgemaakte honing probeert te verkopen. Dit zal doorgaans niet voldoende opleveren om van te kunnen leven.

Eigen bedrijf starten als Imker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Imker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Imker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Imker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Imker.

Mijnzzp.nl