Meubelreiniger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een meubelreiniger is een onderhoudsspecialist, die zich gespecialiseerd heeft in het reinigen van gestoffeerde en leren meubels. Daarnaast zijn de meeste meubelreinigers gespecialiseerd in het reinigen van trapbekleding, vloerbekleding en vastliggend tapijt. Het reinigen van meubels en vloerbekleding betreft werkzaamheden die in de meeste gevallen beter overgelaten kunnen worden aan een specialist, omdat het professioneel reinigen van meubels en vloerbekleding om speciale behandelingen en technieken vraagt. De meeste meubelreinigers werken met speciale stofzuigers die gebruik maken van water, waardoor vuil uit de bekleding opgenomen kan worden. Bij een verkeerde toepassing van deze techniek kunnen meubels beschadigen. Door het gebruik van een reinigingsmachine ontstaat er dieptereiniging, waardoor het vuil los komt. Als deze behandeling niet op de goede manier uitgevoerd wordt kunnen er vlekken ontstaan. Na deze reinigingsbeurt krijgen de meeste meubels een nabehandeling, waarbij de meubels voorzien worden van een nieuwe beschermlaag. Het is denkbaar dat een meubelreiniger gespecialiseerd is in reinigen van bepaalde materialen. Het reinigen van stoffen meubels betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het reinigen van meubels, die opgebouwd zijn met leer. In de meeste gevallen zal een meubelreiniger aangemerkt moeten worden als allround vakman, echter kan dit per meubelreiniger verschillen. Het laten reinigen van meubels wordt over het algemeen alleen bij waardevolle of oude meubels gedaan. Als een meubel geen grote economische waarde heeft, dan zal deze vaak vervangen worden door een nieuw exemplaar. Het laten reinigen van meubels kan de levensduur van stoffering en andere onderdelen aanzienlijk verlengen. Het reinigen van meubels kan onder andere toegepast worden bij fauteuils, stoelen, bureaustoelen en bij vloerkleden en tapijt. Meubelreinigers maken gebruik van speciale technieken, schoonmaakmiddelen en werkmaterialen om meubels te reinigen.

Een meubelreiniger is dus gespecialiseerd in het reinigen van meubels en is daarnaast meestal gespecialiseerd in het reinigen van vloerbekleding. Zoals eerder omschreven betreft het reinigen van meubels werkzaamheden die aan de juiste vaklieden overgelaten moeten worden, omdat er anders schade kan ontstaan aan meubels of vloerstoffering. Bekleding kan op verschillende manieren smerig worden, zoals door vet, vloeistoffen, stof en etensresten. Het schoonmaken van de meubels is eigenlijk niet goed zelf te doen en kan beter aan de specialist overgelaten worden. Naast dat de bekleding schoongemaakt wordt is er nog het voordeel dat huisstofmijt, meeldauw en bacteriën verwijderd worden. Vanuit de fabriek hebben de meeste meubels een beschermlaag om de meubels te beschermen tegen vuil. De beschermlaag slijt op den duur weg door het gebruik van het meubel. Het schoonmaken van meubels is meestal lastig, omdat bijna alle stoffering en leersoorten hun eigen onderhoud nodig hebben om tot een goed eindresultaat te komen. In sommige gevallen zijn meubelreinigers ook gespecialiseerd in het reinigen van voertuigbekleding.

Onderhoud meubels

Een meubelreiniger kan ook gespecialiseerd zijn in het behandelen en reinigen van houten meubels. Denk bijvoorbeeld aan het schuren en oliën van stoelpoten of tafelbladen. Ook voor het behandelen van houten meubels is specialistische kennis nodig, omdat houten meubels met verschillende oliën en beschermingsmiddelen behandeld kunnen worden, afhankelijk van de houtsoort en het gebruik. Het onderhouden en reinigen van meubels en stoffering heeft niet alleen betrekking op particulieren. Denk ook aan scholen, waarbij het reinigen van meubels en stoffering een belangrijk rol speelt als het aankomt op de hygiëne. In dat geval spreken we meestal wel van een facilitair medewerker. Een andere benaming voor meubelreiniger kan ook zijn textielreiniger.

Wat doet een meubelreiniger:

  • Het reinigen van meubels en stoffering (dieptereiniging)
  • Het eventueel aanbrengen van brandvertragingsmiddel
  • Het reinigen van lossen voorwerpen (kussens)
  • Het impregneren van stoffering (tegen vuil)
  • Het reinigen van kantoormeubilair
  • Het geven van advies aan klanten

Film over meubels in de olie zetten:

Bank professioneel laten reinigen:

Opleidingen tot meubelreiniger

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep meubelreiniger. De meeste meubelreinigers zijn vaklieden, die wellicht ook andere werkzaamheden uitvoeren met betrekking tot meubels en stofferingen. Daarnaast is het mogelijk dat een meubelreiniger het reinigen van meubels aangeleerd heeft in de praktijk. De meeste bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het reinigen van meubels kunnen ook andere stofferingen reinigen, zoals vloerbedekking of tapijten. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat het reinigen van meubels ook gezien kan worden als aparte specialisatie.

Bedrijven waar een meubelreiniger werkzaam kan zijn

Meubelreinigers zijn in veel gevallen werkzaam als ondernemer. Het is denkbaar dat een meubelreiniger ook andere diensten kan aanbieden, zoals het stofferen van meubels als meubelstoffeerder en het maken van meubels als meubelmaker. Als meubelreiniger kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn die met meubels te maken hebben. Het alleen werken als meubelreiniger zal in de praktijk niet veel voorkomen, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn.

Competenties meubelreiniger

De belangrijkste competentie van een meubelreiniger is de vakinhoudelijke kennis van meubels, meubelstofferingen en reinigingstechnieken. Zonder deze vakinhoudelijke kennis is het niet mogelijk om te werken als meubelreiniger, omdat er anders snel schade kan ontstaan aan meubels en stofferingen. Omdat een meubelreiniger in de meeste gevallen ook op een brede manier verantwoordelijk is voor advieswerkzaamheden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, presteren, kwaliteit en klantvriendelijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als meubelreiniger

Als meubelreiniger is er redelijk veel werk te vinden, ook doordat er niet veel meubelreinigers zijn. De meeste mensen kopen tegenwoordig al snel nieuwe meubels en denken meestal niet aan het schoonmaken van de bestaande meubels. Doorgroeien als meubelreiniger is niet echt mogelijk. Wel kan een meubelreiniger andere diensten aanbieden, zoals meubels repareren en opnieuw stofferen, mits de meubelreiniger daar voor opgeleid is of een opleiding in die richting wil volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris meubelreiniger

Als meubelreiniger zijn er bij ons geen specifieke arbeidsvoorwaarde bekend. De arbeidsvoorwaarden kunnen ook per bedrijf verschillen en als de meubelreiniger als zelfstandige werkt bepaalt deze zijn eigen voorwaarde. Ook het geven van een salarisindicatie is lastig, omdat het beroep niet veel voorkomt. Wel is het zo dat als zelfstandig ondernemer er doorgaans meer verdiend kan worden, mits er voldoende opdrachten binnengehaald worden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Meubelreiniger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Meubelreiniger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl