Woningstoffeerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een woningstoffeerder is een vakman of vakvrouw die bepaalde ruimtes voorziet van nieuwe vloerbedekking, zoals woningen en ander soort gebouwen. Naast het plaatsen van nieuwe vloerstoffenring kan een woningstoffeerder over het algemeen ook reparaties uitvoeren aan vloerbedekking als dat nodig mocht zijn. Afhankelijk van de soort woningstoffeerder kan een woningstoffeerder ook weer verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van ander soort bekledingen zoals raambekleding en zonwering. Een andere benaming voor woningstoffeerder kan ook zijn woning- en projectstoffeerder. Projectstoffeerder is van toepassing als het om grotere projecten gaat zoals het stofferen van verzorgingshuizen. Over het algemeen is een woningstoffeerder aan te merken als allround stoffeerder die inzetbaar is voor meerdere specialistische werkzaamheden met betrekking tot stoffering en aankleding van gebouwen. Een woningstoffeerder is dus gespecialiseerd in het stofferen van woningen en ander soort gebouwen, inclusief bijkomende werkzaamheden die met aankleding te maken hebben. Welke werkzaamheden een woningstoffeerder precies allemaal uitvoert, is over het algemeen afhankelijk van het soort bedrijf waarvoor de woningstoffeerder werkzaam is. Het leggen van vloerbedekking is aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat het op een goede manier leggen van vloerbedekking niet erg makkelijk is. Vloerbedekking is nog steeds een van de populairste soorten vloerbekleding, omdat vloerbedekking een warme uitstraling geeft. Vloerbedekking gaat naar gelang van de kwaliteit en gebruik van de vloerbedekking ook lang mee.

De meeste mensen die kiezen voor vloerbedekking laten de vloerbedekking leggen door een woningstoffeerder, omdat het zelf leggen van vloerbedekking op een goede manier niet makkelijk is. Daarnaast is het zo dat de vloerbedekking op maat gemaakt moet worden op locatie. Dit zal inhouden dat de woningstoffeerder met grote rollen vloerbedekking zal werken die lastig te vervoeren zijn voor particulieren. Een woningstoffeerder beschikt dan ook over een extra lange bus waardoor de woningstoffeerder de rollen vloerbedekking kan vervoeren. Het laten leggen van vloerbedekking is relatief gezien niet heel erg kostbaar, waardoor mensen dit over het algemeen niet zelf zullen doen. Een woningstoffeerder moet dus gezien worden als een allround vakman of vakvrouw die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden die met woningstoffering te maken hebben. Een woningstoffeerder kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het stofferen van trappen. Het stofferen van trappen is ook aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden die beter overgelaten kunnen worden aan een woningstoffeerder.

Vloerbedekking kan men al heel goedkoop krijgen maar ook heel duur. Meestal kiezen mensen voor in de woonkamer voor een goede en dus duurdere vloerbedekking met een inloop mat, zodat de normale vloerbedekking ontzien wordt van het inloopvuil. Op slaapkamers wordt er vaak gekozen voor een wat minder dure vloerbedekking, omdat deze minder belopen worden en ook minder in het zicht komen. Bij het uitzoeken van een nieuwe vloerbedekking is het belangrijk om met diverse zaken rekening te houden, zoals het gebruik, lichtinval, bestaande kleuren en de meubels. Bij veel bedrijven is het mogelijk om een monster van diverse vloerbedekkingen mee te nemen, zodat men thuis goed kan zien wat het mooist staat.

Verwijderen vloerbedekking

Het verwijderen van bestaande vloerbedekking kan soms een lastige klus zijn, wanneer de bestaande vloerbedekking volledig gelijmd is. Als de vloerbedekking alleen aan de randen gelijmd is, is het veel makkelijker te verwijderen. Het is belangrijk dat de vloer schoon is en vlak is voor het leggen van nieuwe vloerbedekking, om problemen te voorkomen. Lijmresten van de oude vloer worden al snel zichtbaar door de vloerbedekking heen, en dit kan in erge gevallen ook problemen geven bij deurposten of dorpels.

Trapstoffering

Een stoffeerder bekleedt ook trappen. Het netjes stofferen van een trap is een hele klus die beter overgelaten kan worden aan de vakman. De stoffeerder weet precies hoeveel vloerkleden en ondervloer er nodig is om een trap te kunnen bekleden. Het netjes pas snijden van de vloerbedekking, ondervloer en het plaatsen van de vloerbedekking is een hele klus die voor de vakman geen geheimen kent. Ook kan de trapstoffeerder een klant helpen met het kiezen van de juiste vloerbedekking. Een vloerbedekking op een trap dient namelijk slijtvast te zijn. Wat het bekleden van een trap voornamelijk lastig maakt, is dat bijna geen enkel traptree hetzelfde is. Een vakman gebruikt een trapspin om de trede makkelijk op te kunnen meten maar iemand die het zelf wil proberen en geen trapspin heeft kan beter van iedere traptree een mal maken van bijvoorbeeld karton of papier. Het zelf leggen van vloerbedekking op een trap is wel een tijdrovende klus voor iemand zonder ervaring.

Een belangrijke tip voor wie een trap wil laten stofferen is dat eerst het schilderwerk gedaan moet worden, zodat er geen verf of vuil op de nieuwe vloerbedekking kan komen. Niet alleen de trapbomen eerst schilderden is handig, maar ook bijvoorbeeld de wanden en plafonds boven een trap kunnen beter van tevoren geschilderd worden, zodat knoeien geen problemen op levert.

Voordelen van vloerbedekking op een trap zijn:

  • Vloerbedekking loopt lekker zacht en geeft een warm gevoel.
  • Vloerbedekking is minder gevoelig voor schade zoals door hakken.
  • Vloerbedekking is stroef zodat de kans op uitglijden kleiner is.
  • Vloerbedekking geeft een warme uitstalling aan een huis.
  • Vloerbedekking is geluiddempend.

Opleiding stoffeerder:

Opleidingen tot woningstoffeerder

Wie een carrière ambieert als woningstoffeerder kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround woningstoffeerder op niveau drie. In de meeste gevallen zal een gezel woningstoffeerder een praktijkgerichte beroepsopleiding volgen, waarbinnen je vier dagen in de week werkzaam bent onder begeleiding van een ervaren woningstoffeerder, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Algemene vakken op school zijn loopbaan en burgerschap, rekenen en Nederlands. Algemene vakinhoudelijke lessen hebben onder andere betrekking op het leren opmeten van vloerstoffenring en trapstoffenring, het renoveren van traplopers, het selecteren van de juiste kleuren en stijlen, het opmeten van de ondervloer en het op de juiste manier voorbereiden van de werkzaamheden. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een woningstoffeerder werkzaam kan zijn

Een woningstoffeerder is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde woningwinkels of is werkzaam voor een vloerbedekkings-bedrijf. Daarnaast kan een woningstoffeerder werkzaam zijn als ondernemer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. Afhankelijk van de soort opdrachten en werkgever kan een woningstoffeerder ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden dan alleen het leggen van vloerbedekking. Het is denkbaar dat een woningstoffeerder ook aangemerkt kan worden als parketteur. Een parketteur is gespecialiseerd in het leggen en onderhouden van parketvloeren, laminaatvloeren en pvc-vloeren.

Competenties woningstoffeerder

De belangrijkste competentie van een woningstoffeerder is de vakinhoudelijke kennis met betrekking tot het kunnen leggen van vloerbedekking. Daarnaast moet materiaalkennis aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een woningstoffeerder regelmatig met verschillende klanten te maken krijgt, is ook communicatie aan te merken als een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, secuur, presteren, inzicht, samenwerken, plannen, organiseren en vakmanschap. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over goede commerciële vaardigheden beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als woningstoffeerder

Het arbeidsmarktperspectief als woningstoffeerder is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Daarnaast kan praktijkervaring een belangrijke rol spelen met betrekking tot het verkrijgen van een baan als woningstoffeerder. Over het algemeen is het zo dat bedrijven steeds zoeken naar goede vakmensen zoals een allround woningstoffeerder. Er bestaan als woningstoffeerder verder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het blijven volgen van extra opleidingen waardoor er ook andere functies binnen de woningbranche mogelijk worden. Het is wel denkbaar dat een woningstoffeerder tijdens grote projecten als ploegbaas werkt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris woningstoffeerder

Als stoffeerder verdien je in loondienst doorgaans tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, mits je voldoende opdrachten weet binnen te halen als stoffeerder. Het komt regelmatig voor dat stoffeerders andere werkzaamheden uitvoeren dan alleen het stofferen, omdat ze niet genoeg werk hebben elke week vol te maken. Met alleen het leggen van vloerbedekking kan het dus lastig zijn een volwaardig inkomen te verkrijgen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Woningstoffeerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Woningstoffeerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl