Parketteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een parketteur is gespecialiseerd in het aanbrengen, aanpassen en onderhouden van parketvloeren. Daarnaast kan het zo zijn dat een parketteur gespecialiseerd is in andere vloeren zoals laminaatvloeren, kurkvloeren en lamelvloeren. Dit kan per parketteur verschillen, omdat het leggen van parketvloeren heel anders is dan het leggen van een laminaatvloer. Het leggen van een goede parketvloer kan over het algemeen beter overgelaten worden aan een vakman of vakvrouw, omdat kennis en kunde hierbij erg belangrijk zijn. Dit is vooral het geval als een parketvloer aanbracht wordt in een bijzonder motief. Massieve vloeren, vloeren met een houten toplaag of laminaatvloeren zijn erg gewild om verschillende redenen, zoals de warme uitstraling en het gemakkelijk schoon kunnen houden van de vloer. Houten vloeren zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en prijsklassen. Niet iedere vloer, zoals een parketvloer, is gemakkelijk zelf te leggen. Het leggen van een parket vloer is een stuk lastiger dan een laminaatvloer en kan dus beter aan een vakman overgelaten worden.

Vloeren kunnen worden toegepast als vaste vloer en als zwevende vloer. Parketvloeren behoren over het algemeen tot de vaste vloeren. Andere vloersoorten, zoals houten vloeren of laminaat, worden over het algemeen als zwevende vloer toegepast. Het grote voordeel van vaste vloeren is dat ze veel meer solide aan voelen en dat ze als het goed is bijna niet niet werken. Vaste vloeren worden op een geheel andere manier gelegd dan zwevende vloeren en vragen dus meestal om een specialist, zoals een parketteur.

Zwevende vloer

Een zwevende vloer is bijvoorbeeld een laminaatvloer. Deze vloer licht dus los op de ondergrond. Het grote voordeel van dit soort vloeren is dat deze vaak gemakkelijk zelf te leggen zijn en ook weer gemakkelijk te verwijderen zijn bij een verhuizing. In veel appartementencomplexen is er in de V.V.E. opgenomen dat vloeren geluiddempend gelegd moeten worden. Dit betekent dat er een ondervloer gebruikt dient te worden die geluid tot een bepaald niveau dempt. In dit soort woningen is een vaste vloer daarom vaak niet mogelijk.

In het verleden moesten dit soort vloeren vaak verlijmen en pasten de delen in elkaar door middel van een groef en messing. Tegenwoordig zijn deze vloeren meestal voorzien van een kliksysteem. Het zelf leggen van dit soort vloeren is voor een beetje klusser prima zelf te doen. Er zijn een paar dingen waar men goed op moet letten tijdens het leggen namelijk de werking van de vloer, dat de naden minimaal 15 centimeter moeten verspringen en dat er tijdens het leggen geen beschadigde delen in de vloer komen. Het is verstandig om de laminaatvloeren minimaal 24 uur voor het leggen te laten acclimatiseren in de ruimte.

Vaste vloer

Een vaste vloer is vaak een stuk duurder in aanschaf en montage. Het is aan te raden om voor dit soort vloeren een parketeur in te schakelen. Een vaste vloer zoals een parketvloer is vaak kostbaar en moeilijk zelf te leggen. Dit is zeker het geval wanneer er nog een bepaald motief in de vloer gelegd moet worden. Een van de grote verschillen met een losse vloer is dat een vaste vloer niet tot nauwelijks werkt omdat deze vast op de ondervloer ligt. Een parketvloer kan op 2 manieren gelegd worden namelijk direct op de ondervloer gelijmd (dit is vaak een blokjes vloer) of op 12 milliliter spaanplaat gelijmd en gespijkerd worden.

Wie op zoek is naar een nieuwe vloer doet er verstandig aan zich goed te laten voorlichten in de diverse soorten vloeren die er zijn en in zijn eigenschappen. Een vloer kan een dure aankoop zijn wanneer men voor kwaliteit gaat, en het zou jammer zijn als de vloer wel mooi is maar niet goed gelegd is, of te veel onderhoud vergt wat men precies niet wilde. Zo zijn er vloeren die een keer per jaar geolied moeten worden. Dat is vaak een lastige klus omdat de meubels van de vloer moeten en de vloer ook nog moet drogen na het oliën.

Ook het leggen van de vloer is iets wat nogal mis kan gaan als iemand er niet ervaren in is. Zo moet een vloer voldoende ruimte hebben om te kunnen werken. Als de vloer echt niet kan werken dan kan deze zelfs omhoog komen. Maar ook het te strak leggen om verwarmingsbuizen komt vaak voor, waardoor men steeds de buizen hoort tikken wat erg vervelend kan zijn. Soms willen mensen bijvoorbeeld op de bovenverdieping geen naden in de vloer en leggen ze drie slaapkamers in een keer door. Dat ziet er wel heel mooi uit maar de kans dat de vloer ergens gaat klemmen is heel groot.

PVC vloer

Tegenwoordig is de PVC vloer populair, om zijn uitstekende eigenschappen zoals het zeer duurzaam en slijtvast zijn. Een nadeel van de PVC vloer is wel dat deze eigenlijk niet zelf te leggen is. Om een PVC vloer te kunnen leggen moet de ondergrond spiegelglad zijn, en daarom vaak eerst geëgaliseerd worden door een vakman. Omdat deze PVC vloeren zo dun zijn, zal ieder korreltje onder vloer zichtbaar zijn. Een PVC vloer is uitermate geschikt voor vloerverwarming, omdat deze zo dun is en de warmte uitstekend geleidt. Omdat een PVC vloer gelijmd moet worden spreken we van een vaste vloer en niet over een zwevende vloer, zoals als bij een laminaatvloer.

Het leggen van vloeren wordt vaak uitbesteed aan een vakman. Wanneer een vloer gekocht wordt onderhandelt men meestal meteen over de prijs voor het leggen, zodat alles in een hand blijft. Het leggen van bepaalde vloeren is gewoon niet zelf te doen zoals bijvoorbeeld een PCV vloer. De vakman heeft precies de juiste gereedschappen en kent de eigenschappen van een vloer om tot een mooi resultaat te kunnen komen.

Onderhoud vloeren

Alle soorten vloeren hebben op een gegeven moment onderhoud nodig. Iedere vloer moet op zijn eigen manier aangepakt worden om het beste resultaat te krijgen en schade te voorkomen. Er kan verschil zijn tussen klein en groot onderhoud. Als u een vloer gaat schoonmaken en u weet niet zeker of u op de juiste manier bezig bent dan is het handig om eerst een stukje te proberen voordat u de hele vloer gaat doen. Niet alle vloersoorten lenen zich om zelf schoon te maken en kan beter over gelaten worden aan de vakman of specialist.

Onderhoud laminaat vloer

Van alle soorten vloeren is een laminaatvloer de gemakelijkste vloer om schoon te houden en te onderhouden. Op zich heeft een laminaatvloer bijna geen onderhoud nodig buiten het wekelijks stofzuigen en dweilen. Een laminaatvloer kan dof worden wanneer deze niet regelmatig gedweild wordt. Het is wel belangrijk om een laminaatvloer niet te nat te maken of nat te houden om schade te voorkomen. Als er te veel vocht op de laminaatvloer achterblijft kan het in de naden lopen wat schade aan de vloer veroorzaakt. Het dweilen van een laminaatvloer kan prima gedaan worden met bijvoorbeeld een beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Gebruik geen chloor, ammonia of schuurmiddel want deze middelen zijn te agressief of kunnen krassen achterlaten.

Opbouw laminaat:

  • Een kunststof onderlaag (melamine)
  • Een drager (High Density Fibreboard)
  • Een laag bedrukt papier (in motief van hout)
  • Een kunststof toplaag (vaak melamine versterkt)

Onderhoud van een parketvloer

Een van de grootste redenen van slijtage aan een parketvloer is toch wel zand en vuil dat door het lopen slijtage of schade veroorzaakt aan een de vloer. Het is daarom belangrijk om regelmatig te  stofzuigen of de vloer aan te vegen. Mocht de vloer toe zijn aan een nieuwe afwerklaag zoals een was of olielaag is het belangrijk de vloer eerst te reinigen. Als de vloer kurkdroog is kan de nieuwe afwerklaag opgebracht worden.

Als een parketvloer beschadigd is kan het noodzakelijk zijn deze te schuren. Het schuren van een parketvloer is een lastige klus die beter overgelaten kan worden aan de vakman. Na het schuren en de nieuwe afwerklaag is de parketvloer vaak weer als nieuw. Mocht u het schuren toch zelf willen proberen laat u dan uitgebreid informeren over de werkwijze en de te gebruiken materialen. Een van de belangrijkste dingen tijdens het schuren van een vloer is dat dit egaal gedaan moet worden om lelijke plekken in de vloer te voorkomen.

Vooral parketvloeren, planken vloeren en houten vloeren hebben onderhoud nodig of soms zelfs een renovatie na lang gebruik. Er zijn veel parketwinkels te vinden die dit onderhoud prima kunnen verzorgen voor de klant en soms zelfs met onderhoudscontracten werken. Deze bedrijven kunnen de klant prima adviseren als het om onderhoud van een vloer gaat. Om schade aan houten vloeren te voorkomen is het belangrijk dat de vloer schoon gehouden wordt van zand en ander vuil, dat als schuurpapier werkt wanneer men hier overheen loopt. Ook het plaatsen van vilt onder tafelpoten of andere meubels helpt echt tegen krassen in de vloer.

Er zijn genoeg bedrijven te vinden die het schoonmaken of onderhouden van een vloer als dienst aanbieden. De duurdere vloeren zijn vaak te veel risico om zelf te willen onderhouden, omdat als het mis gaat de vloer als verloren beschouwd moet worden. De meeste vloersoorten hebben eigen producten en manieren van reiniging door de vakman om ze weer als nieuw te krijgen. Zo is het schuren van een parketvloer echt niet makkelijk en kan door het verkeerd schuren de vloer onherstelbaar beschadigen. Een vloerschuurmachine is een krachtige machine, die zonder ervaring niet in de hand te houden is. Daardoor krijgt men al snel happen uit de vloer.

Welke vloer kiezen

Een vloer bepaalt in grote mate de sfeer in een woning. De juiste keus voor een bepaalde vloer is dan ook nog niet zo makkelijk. Vaak moet er met verschillende factoren rekening gehouden worden, zoals het gebruik van de vloer, stijl van het huis en de bestaande meubels. Maar ook de eventuele onderburen zijn erg belangrijk bij het uitzoeken van een vloer om problemen te voorkomen.

Opleiding parketteur:

Opleidingen tot parketteur

Wie als parketteur wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding allround parketteur volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen twee tot drie jaar en leert je alle kneepjes van het vak. Tijdens de opleiding zal je naast school ook in de praktijk werken als parketteur. Doorgaans ga je één dag in de week naar school en zal je vier dagen bij een leerbedrijf werkzaam zijn. Tijdens de opleiding zal je op verschillende onderdelen examens afleggen, die gezamenlijk tot het diploma allround parketteur leiden. Tijdens de opleiding leer je niet alleen vloeren leggen maar ook het repareren van vloeren. Als parketteur ben je in staat om verschillende soorten vloeren te leggen zoals houten vloeren, parketvloeren, laminaatvloeren, pvc-vloeren en kurkvloeren.

Bedrijven waar een parketteur werkzaam kan zijn

Als parketteur ben je doorgaans aan het werk bij een parketteursbedrijf of een parketwinkel. Ook kan je als zelfstandig ondernemer starten met je eigen bedrijf als parketteur.

Competenties parketteur

Als parketteur ben je een vakman op het gebied van vloeren leggen en onderhouden. Het leggen van een mooie parketvloer is niet simpel, en vraagt doorgaans veel vakmanschap. Naast het leggen of onderhouden van een vloer ben je als parketteur ook een adviseur voor klanten. Het adviseren van klanten kan bestaan uit het kiezen van geschikte vloer of het geven van advies over het onderhoud van een vloer.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als parketteur

Als goed opgeleide parketteur is er voldoende werk te vinden. Vooral vloeren met moeilijke motieven, zoals een visgraatvloer, zijn iets wat alleen door een vakman gedaan kan worden. Het leggen van een parketvloer is een stuk moeilijker dan een laminaatvloer. Er zijn dus voldoende bedrijven die maar al te graag een goed opgeleide parketteur in dienst willen hebben. Doorgroeien als parketteur zal echter lastig zijn, omdat er eigenlijk geen doorgroeimogelijkheden zijn als parketteur. Wel kan je natuurlijk je eigen bedrijf starten als parketteur, zodra je voldoende ervaring opgedaan hebt en je een echte allround vakman bent.

Arbeidsvoorwaarden en salaris parketteur

Als parketteur verdien je in loondienst doorgaans tussen de 1500 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden. Er zijn veel parketteurs die zichzelf verhuren en vloeren leggen in opdracht, van bijvoorbeeld een parketwinkel. Het netwerken als parketteur is daarom wel belangrijk om aan voldoende opdrachten te kunnen komen.

Mijnzzp.nl