Parketteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep parketteur
Parketvloeren leggen als parketteur
Onderhoud parketvloeren
Wat is een zwevende vloer
Pvc-vloer
Film opleiding parketteur:
Opleidingen tot parketteur
Bedrijven waar een parketteur werkzaam kan zijn
Competenties parketteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als parketteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris parketteur
Eigen bedrijf starten als Parketteur
Boekhoudprogramma vergelijken Parketteur

Beroep parketteur

Een parketteur is een vakman die zich gespecialiseerd heeft in het leggen, aanpassen en onderhouden van parketvloeren. Daarnaast kan het zo zijn dat een parketteur gespecialiseerd is in andere vloeren, zoals laminaatvloeren, kurkvloeren en lamelvloeren. Dit kan wel per parketteur verschillen, omdat het leggen van parketvloeren andere werkzaamheden betreft dan het leggen van laminaatvloeren. Het leggen van een parketvloer kan over het algemeen beter overgelaten worden aan een vakman of vakvrouw, omdat kennis en kunde wel belangrijk zijn als we spreken van een parketvloer. Dit is al helemaal het geval als een parketvloer aanbracht wordt in een bijzonder motief. Vloeren kunnen worden toegepast als vaste vloer en als zwevende vloer. Parketvloeren behoren over het algemeen tot de vaste vloeren. Andere vloersoorten, zoals houten lamelvloeren of laminaat, worden over het algemeen als zwevende vloer toegepast. Het grote voordeel van vaste vloeren is dat ze veel meer solide aan voelen en dat ze bijna niet werken. Vaste vloeren worden op een geheel andere manier gelegd dan zwevende vloeren en vragen dus om een specialist, zoals een parketteur. Een vaste vloer, zoals een parketvloer, is vaak kostbaar en moeilijk zelf te leggen. Dit is helemaal het geval als er nog een bepaald motief in de vloer gelegd moet worden. Een van de grote verschillen met een losse vloer is dat een vaste vloer niet tot nauwelijks werkt, omdat deze vast op de ondervloer ligt. Een parketvloer kan op twee manieren gelegd worden, namelijk direct op de ondervloer gelijmd (dit is vaak een blokjes vloer) of op twaalf milliliter spaanplaat gelijmd en gespijkerd worden. Het beroep parketteur moet aangemerkt worden als ambachtsberoep, omdat het kunnen leggen van een parketvloer om veel kennis en vaardigheden vraagt. Daarnaast is het zo dat andere vaklieden, die bijvoorbeeld laminaatvloeren leggen, niet zomaar aangemerkt kunnen worden als parketteur.

Parketvloeren leggen als parketteur

Het beroep parketteur betreft een ambachtsberoep dat niet zomaar vergeleken kan worden met andere beroepen die te maken hebben met het aanbrengen van vloeren. Als parketteur moet je over de juiste vakkennis beschikken, omdat anders het aanbrengen van goede parketvloeren niet mogelijk is. Een parketteur moet over het algemeen wel aangemerkt worden als allround vakman, die ook andere vloeren kan plaatsen dan alleen parketvloeren. Het is dan prima denkbaar dat een parketteur ook verantwoordelijk is voor het aanbrengen van laminaatvloeren en pvc-vloeren. In sommige gevallen worden tegenwoordig ook andere vloersoorten aangemerkt als parketvloer. De traditionele parketvloeren zijn wel de echte vaste vloeren, die opgebouwd worden uit hout. Het beroep parketteur is aan te merken als gespecialiseerd beroep, omdat een parketteur meer doet dan alleen het neerleggen van vloerdelen. Een parketteur heeft ook te maken met het verlijmen van vloerdelen, het aanbrengen van bijzondere sierpatronen, het aanbrengen van biesjes in parketvloeren, het schuren van parketvloeren en het lakken van parketvloeren.

Onderhoud parketvloeren

Een van de grootste redenen van slijtage aan parketvloeren is zand en vuil dat door het lopen slijtage of schade veroorzaakt aan de parketvloer. Het is daarom belangrijk om regelmatig te stofzuigen en/of de vloer aan te vegen. Mocht de vloer toe zijn aan een nieuwe afwerklaag, zoals een was of olielaag, is het belangrijk de vloer eerst te reinigen. Pas als de vloer kurkdroog is kan de nieuwe afwerklaag opgebracht worden. Als een parketvloer beschadigd is kan het noodzakelijk zijn deze te schuren. Het schuren van een parketvloer is een lastige klus dat beter overgelaten kan worden aan de vakman. Na het schuren en de nieuwe afwerklaag is de parketvloer vaak als nieuw. Vooral parketvloeren, planken vloeren en houten vloeren hebben regelmatig onderhoud nodig of hebben zelfs een renovatie nodig na lang gebruik. Er zijn veel parketwinkels te vinden, die dit onderhoud prima kunnen verzorgen voor de klant en soms zelfs met onderhoudscontracten werken. Deze bedrijven kunnen de klant prima adviseren als het om onderhoud van een parketvloer gaat. Om schade aan houten vloeren te voorkomen is het belangrijk dat de vloer schoon gehouden wordt van zand en ander vuil, dat als schuurpapier werkt als men hier overheen loopt. Ook het plaatsen van vilt onder tafelpoten of andere meubels helpt tegen het voorkomen van krassen in de vloer. Er zijn genoeg bedrijven te vinden, die het schoonmaken of onderhouden van een parketvloer als dienst aanbieden.

Wat is een zwevende vloer

Een zwevende vloer is bijvoorbeeld een laminaatvloer. Deze zwevende laminaatvloer ligt los op de ondergrond. Het grote voordeel van zwevende vloeren is dat ze vaak gemakkelijk zelf te leggen zijn en gemakkelijk te verwijderen zijn bij een eventuele verhuizing. In veel appartementencomplexen is er binnen de V.V.E. opgenomen dat vloeren geluiddempend gelegd moeten worden. Dit betekent dat er een ondervloer gebruikt dient te worden, die het contactgeluid tot een bepaald niveau dempt. In dit soort woningen is een vaste vloer daarom vaak niet mogelijk. In het verleden moesten dit soort vloeren vaak verlijmd worden. Tegenwoordig zijn deze vloeren meestal voorzien van een kliksysteem. Het zelf leggen van dit soort vloeren is voor een beetje klusser prima zelf te doen. Er zijn een paar belangrijke punten, waarop goed gelet moet worden tijdens het leggen, namelijk de werking van de vloer, dat de naden minimaal vijftien centimeter verspringen en dat er tijdens het leggen geen beschadigde delen in de vloer komen. Het is verstandig om de laminaatvloerdelen minimaal vierentwintig uur voor het leggen te laten acclimatiseren in de ruimte.

Pvc-vloer

Tegenwoordig is de pvc-vloer populair om zijn uitstekende eigenschappen, zoals het zeer duurzaam en slijtvast zijn. Een nadeel van de pvc-vloer is wel dat deze eigenlijk niet zelf te leggen is. Om een pvc-vloer te kunnen leggen moet de ondergrond spiegelglad zijn, en daarom vaak eerst geëgaliseerd worden door een vakman. Omdat deze pvc-vloeren zo dun zijn, zal ieder korreltje ondervloer zichtbaar zijn. Een pvc-vloer is uitermate geschikt voor vloerverwarming, omdat deze zo dun is en de warmte uitstekend geleidt. Omdat een pvc-vloer gelijmd moet worden spreken we van een vaste vloer en niet over een zwevende vloer, zoals als bij een laminaatvloer. Pvc-vloeren zijn populair binnen de verhuursector en algemene openbare gebouwen, omdat pvc-vloeren zeer slijtvast zijn. Een parketteur is over het algemeen ook gespecialiseerd in het aanbrengen van pvc-vloeren.

Film opleiding parketteur:

Opleidingen tot parketteur

Wie als parketteur wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding allround parketteur volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen twee tot drie jaar en leert je alle kneepjes van het vak. Tijdens de opleiding zul je naast school ook in de praktijk werken als parketteur. Doorgaans ga je één dag in de week naar school en zul je vier dagen bij een leerbedrijf werkzaam zijn. Tijdens de opleiding zul je op verschillende onderdelen examens afleggen, die gezamenlijk tot het diploma allround parketteur leiden. Tijdens de opleiding leer je niet alleen vloeren leggen, maar ook het repareren van vloeren. Als parketteur ben je in staat om verschillende soorten vloeren te leggen zoals houten vloeren, parketvloeren, laminaatvloeren, pvc-vloeren en kurkvloeren. Over het algemeen zal een gezel parketteur een praktijkgerichte beroepsopleiding volgen, waarbinnen je werkzaam kan zijn onder begeleiding van een ervaren parketteur, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.

Bedrijven waar een parketteur werkzaam kan zijn

Als parketteur zul je over het algemeen werkzaam zijn voor een parketteur bedrijf of werkzaam zijn voor een parketwinkel, die meestal ook beschikken over eigen parketteurs. Dit zijn over het algemeen bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het leggen, aanpassen en onderhouden van ambachtelijke vloeren. Daarnaast kan een goede parketteur prima werkzaam zijn als ondernemer. Zoals eerder omschreven moeten de meeste parketteurs aangemerkt worden als allround ambachtslieden, die ook andere soorten vloeren kunnen aanbrengen en onderhouden.

Competenties parketteur

De belangrijkste competentie van een parketteur is de algemene vakinhoudelijke kennis van parketvloeren, omdat je anders geen parketvloeren kan aanbrengen en onderhouden. Zoals eerder omschreven moet een parketteur aangemerkt kunnen worden als allround vakman, die beschikt over veel kennis en ervaring. Een andere belangrijke competentie is het nauwkeurig kunnen werken, omdat je als parketteur in de meeste gevallen te maken hebt met kostbare parketvloeren. Omdat je als parketteur in de meeste gevallen ook verantwoordelijk bent voor het adviseren van opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht, zelfstandigheid, samenwerken, motivatie, energie, passie, plannen, organiseren en presteren. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als parketteur

Het arbeidsmarktperspectief van een parketteur is over het algemeen zeer goed te noemen, omdat er grote vraag is naar goede vaklieden. Zoals eerder omschreven kan niet iedereen zomaar aangemerkt worden als parketteur. Een goede parketteur zal over het algemeen niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een parketteur kunnen gezien worden in de functie ploegbaas wanneer het om grotere opdrachten gaat. Ook het starten van een eigen parketteurs-bedrijf als ondernemer kan aangemerkt worden als doorgroeien binnen je eigen carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris parketteur

Als parketteur verdien je in loondienst doorgaans tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden. Er zijn veel parketteurs die zichzelf verhuren en vloeren leggen in opdracht, van bijvoorbeeld een parketwinkel. Het netwerken als parketteur is daarom wel belangrijk om aan voldoende opdrachten te kunnen komen.

Eigen bedrijf starten als Parketteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Parketteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Parketteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Parketteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Parketteur.

Mijnzzp.nl