Verhuizer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep verhuizer
Werken als verhuizer
Wat doet een verhuizer
Werkzaamheden van een verhuizer:
Film over het beroep van een verhuizer:
Opleidingen tot verhuizer
Bedrijven waar een verhuizer werkzaam kan zijn
Competenties verhuizer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verhuizer
Arbeidsvoorwaarden en salaris verhuizer
Eigen bedrijf starten als Verhuizer
Boekhoudprogramma vergelijken Verhuizer

Beroep verhuizer

Een verhuizer is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met het verhuizen en opslaan van goederen. Daarnaast kan een verhuizer verantwoordelijk zijn voor het inpakken en inventarissen van goederen. Als verhuizer is het belangrijk dat je secuur werkt, omdat meubels en andere goederen niet mogen beschadigen tijdens de verhuizing. De meeste verhuizers pakken de goederen in met doeken, zodat de kans op schade geminimaliseerd wordt. Ondanks dat de meeste verhuisbedrijven gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen komt het als verhuizer ook voor dat je met de hand moet tillen. De meeste verhuizers maken gebruik van verschillende werkmaterialen, zoals een goederenlift en karretjes. Eén van de belangrijkste taken van een verhuizer is het onbeschadigd verhuizen van goederen. Verhuiswerkzaamheden zijn aan te merken als redelijk zware werkzaamheden. Het is daarom belangrijk dat verhuizers de juiste buk- en tiltechnieken hanteren om blessures te voorkomen. De werkzaamheden van een verhuizer zijn verder niet moeilijk, maar vragen wel om de juiste persoonlijkheid, omdat het verantwoordelijke werkzaamheden betreft. In de meeste gevallen komen verhuizers met meerdere verhuizers, waardoor het verhuizen snel uitgevoerd kan worden. Daarnaast is het belangrijk om zware objecten met minimaal twee verhuizers te tillen. Een goede verhuizer gaat voorzichtig om met meubels en andere goederen. Als het nodig is worden meubels afgedekt met lakens om schade te voorkomen. Mocht er toch schade ontstaan dan is het verhuisbedrijf verzekerd, zodat de schade vergoed kan worden. Ook het inpakken van de goederen in de verhuiswagen moet zo gedaan worden dat er geen schade kan ontstaan tijdens het transport. Om als verhuizer aan het werk te kunnen is geen opleiding nodig, maar moet je wel beschikken over doorzettingsvermogen, omdat het werk nogal eens zwaar is. Als verhuizer kan je te maken hebben met particulieren of bedrijven.

Werken als verhuizer

Een verhuizer is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met verhuizen te maken hebben. Het is niet zo dat verhuizers alleen te maken hebben met particulieren. De meeste verhuizers hebben ook te maken met bedrijven, die intern verhuizen of naar een nieuwe locatie verhuizen. De werkzaamheden van een verhuizer kunnen aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid, echter zal een verhuizer over een professionele werkhouding moeten beschikken. Dit heeft vooral betrekking op het netjes en secuur werken. Daarnaast is het belangrijk dat verhuizers ergonomisch werken. Het ergonomische werken draagt bij aan het voorkomen van blessures of ziekte. Dit is dan ook meteen de belangrijkste reden dat verhuizers in teamverband moeten tillen. De meeste verhuisbedrijven werken met een team van verhuizers, die aangestuurd worden door de ploegbaas. De ploegbaas stuurt de verschillende verhuizers aan, regelt de administratie en maakt de afspraken met de klant. Vooral bij grote verhuizingen is het belangrijk om goede afspraken te maken. Denk bijvoorbeeld aan kantoren, waarbinnen alle medewerkers verhuisdozen moeten krijgen om de werkzaamheden te kunnen voorbereiden.

Wat doet een verhuizer

Het is niet zo dat verhuizers alleen verantwoordelijk zijn voor het verhuizen van meubels en andere goederen. De meeste verhuizers kunnen ook aangemerkt worden als klusjesman, die simpele kasten kunnen demonteren en monteren voor klanten. Dit kan nodig zijn als meubels niet in het geheel verplaatst kunnen worden. Dit is wel afhankelijk van het meubel, omdat kostbare meubels in sommige gevallen beter gedemonteerd kunnen worden door specialisten. Omdat verhuizers gebruikmaken van een goederenlift is het in veel gevallen niet nodig om meubels te demonteren. In sommige gevallen zijn verhuizers ook verantwoordelijk voor bijzondere verhuiswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een huurder die vertrokken is. In dat geval hebben verhuizers te maken met een gerechtsdeurwaarder of huisbaas, die opdracht geeft om een woning leeg te halen. In de meeste gevallen worden de goederen dan tijdelijk opgeslagen bij het verhuisbedrijf.

Werkzaamheden van een verhuizer:

  • Het inladen van meubels in de verhuiswagen.
  • Het verhuizen van meubels en andere goederen.
  • Het opbouwen van kasten en andere meubels.
  • Het eventueel tijdelijk opslaan van meubels.
  • Het inpakken en uitpakken van goederen.
  • Het uitstallen van goederen (plek zetten).

Film over het beroep van een verhuizer:

Opleidingen tot verhuizer

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep verhuizer. Het is als verhuizer ook niet nodig dat je beschikt over een opleiding. Wel zijn er verhuisbedrijven die intern een opleiding of cursus aanbieden om nieuwe verhuizers bekend te maken met het verhuis-vak. Ook is het verstandig om een arbocursus te volgen op het gebied van tillen, zodat er minder kans is op lichamelijke klachten door het verkeerd tillen. In de meeste gevallen moet een verhuizer wel over het autorijbewijs of vrachtwagenrijbewijs beschikken. De meeste verhuisbedrijven verlangen wel minimaal een middelbare schoolopleiding. In sommige gevallen worden verhuizer aangemerkt als bijrijder. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp verhuizer, dan is het verstandig om van een boekhoudprogramma voor zzp'ers gebruik te maken.

Bedrijven waar een verhuizer werkzaam kan zijn

Een verhuizer is werkzaam voor een verhuisbedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een verhuizer werkzaam is voor een uitzendorganisatie. Een verhuizer kan ook werkzaam zijn als oproepkracht. Een verhuizer heeft verder niets te maken met industriële verhuizingen. In dat geval spreken we van een industrieel verhuizer. De werkzaamheden van een industrieel verhuizer kunnen niet vergeleken worden met de werkzaamheden van een verhuizer, omdat het specialistische werkzaamheden betreft.

Competenties verhuizer

De belangrijkste competentie van een verhuizer is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat een verhuizer verantwoordelijk is voor het schadevrij verhuizen van meubels en andere goederen. Daarnaast moet een verhuizer beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's. Ook de juiste motivatie mag niet ontbreken als verhuizer. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, controleren, samenwerken, overleggen, flexibiliteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verhuizer

Het arbeidsmarktperspectief van een verhuizer is goed te noemen. De meeste verhuisbedrijven staan te springen om goed gemotiveerde verhuizers. Wel is het zo dat bijna iedereen werkzaam is als verhuizer. De doorgroeimogelijkheden van een verhuizer moeten gezien worden in het volgen van aanvullende opleidingen, waardoor je breder inzetbaar bent voor de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan het werken als vrachtwagenchauffeur of het fungeren als vertegenwoordiger. Als vertegenwoordiger ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Vanzelfsprekend zijn de doorgroeimogelijkheden wel afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verhuizer

Een verhuizer zal in de meeste gevallen onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een verhuizer zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2100 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. Een verhuizer die in bezit is van het vrachtwagenrijbewijs zal meestal meer verdienen dan een verhuizer zonder rijbewijs.

Eigen bedrijf starten als Verhuizer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verhuizer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verhuizer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verhuizer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verhuizer.

Mijnzzp.nl