Textielreiniger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep textielreiniger
Verschillende beroepen als textielreiniger
Textiel reinigen
Wat doet een textielreiniger:
Huismijt in de slaapkamer:
Tapijt schoonmaken:
Opleidingen tot textielreiniger
Bedrijven waar een textielreiniger werkzaam kan zijn
Competenties textielreiniger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als textielreiniger
Arbeidsvoorwaarden en salaris textielreiniger
Eigen bedrijf starten als Textielreiniger
Boekhoudprogramma vergelijken Textielreiniger

Beroep textielreiniger

Een textielreiniger is een persoon die gespecialiseerd is in het op een professionele wijze reinigen van textiel. Denk daarbij onder meer aan het reinigen van vloerkleden, maar ook aan matrassen net als meubels in de vorm van stoffen banken. Zo reinigt een professionele textielreiniger eveneens zonweringen of textiel in voertuigen, zoals bekleding van stoelen. Er zijn allerlei soorten textiel waar expertise voor nodig is om de stof op een professionele manier te reinigen. Een textielreiniger beschikt over de kennis en ervaring om bijvoorbeeld onder meer gevoelige stoffen te reinigen. In het verlengde van het reinigen van objecten komt het ook voor dat een textielreiniger kleding op een professionele manier reinigt. In dat geval komen er overigens tevens andere werkzaamheden aan te pas. Denk maar aan het strijken en persen van een wollen pak of van andere kwetsbare kleding van textiel. Bij het reinigen van textiel valt er onder meer te denken aan de reiniging van lakens uit hotels, waarbij de werkzaamheden bijvoorbeeld in een wasserij plaatsvinden. Er zijn wat dat betreft ook textielreinigers die zich gespecialiseerd hebben in een bepaald soort textiel. Een voorbeeld daarvan is het reinigen van werkkleding of meer specifiek het reinigen van veiligheidskleding en drijfpakken voor de offshore-industrie. Textielreiniging omvat dan ook een breed werkgebied, waarbij er verschillende specialismen te onderscheiden zijn. Een textielreiniger neemt textiel in ontvangst en zorgt dat de juiste reinigingsmethode wordt toegepast. Dat kan bijvoorbeeld het stomen van textiel zijn, maar ook het wassen ervan. Daarnaast zijn er textielreinigers die op locatie werken en bij particulieren thuiskomen om bijvoorbeeld textiel van meubels, vloerkleden of raambekleding te reinigen.

Verschillende beroepen als textielreiniger

Een textielreiniger is door het brede werkgebied niet standaard aan te merken als een meubelreiniger of als een stomerij medewerker. Het komt namelijk ook voor dat een textielreiniger een professionele reiniger van matrassen is. Denk ook maar aan het reinigen van voertuigbekleding net als aan het schoonmaken van vloerkleden en matrassen. Het is wel mogelijk dat een textielreiniger een meubelreiniger is als de focus ligt op het reinigen van meubels in de breedste zin van het woord, zoals meubels in een boot. In dat geval is er veelal sprake van reiniging op locatie en niet zoals bij het reinigen van kleding van het uitvoeren van werkzaamheden in een stomerij of wasserij. Een textielreiniger kan ook bekleding van auto’s reinigen, bijvoorbeeld als deze door een showroomverkoper worden verkocht. Het is dan belangrijk voor de verkoop dat de bekleding van tweedehands auto’s er als nieuw uitziet. In dat geval is er echter sprake van een interieurreiniger voertuigen. Het reinigen van textiel kan ook onderdeel uitmaken van werkzaamheden die bij een ander beroep horen, zoals bij de functie van camper monteur.

Textiel reinigen

Professionele schoonmakers gebruiken doorgaans uiteenlopende methoden om textiel te reinigen. Bij het schoonmaken van tapijt is het gebruikelijk om van een speciale tapijtreinigingsmachine gebruik te maken met bijvoorbeeld reinigingsvloeistof en stoom. Het hangt van het type werkzaamheden af welke middelen een textielreiniger gebruikt om textiel schoon te maken. Denk daarbij ook aan het reinigen van gordijnen en vitrages die gemaakt zijn door een gordijnen en vitrage specialist. Bij de reiniging van wasgoed als tafellinnen en beddengoed geldt dat deze doorgaans worden gewassen. In dat geval is er dan sprake van het gebruik van een wasmachine. Het is belangrijk voor textielreinigers om rekening te houden met het specifieke materiaal. Er is bijvoorbeeld textiel dat niet op een hoge temperatuur gewassen mag worden, omdat er anders onherstelbare schade ontstaat. Zo zijn er ook verschillende voorschriften van toepassing als het om drogen van textiel gaat.

Wat doet een textielreiniger:

  • Textiel reinigen
  • Wassen
  • Stomen
  • Machines bedienen
  • Reinigingsmiddelen gebruiken
  • Strijken, persen

Huismijt in de slaapkamer:

Tapijt schoonmaken:

Opleidingen tot textielreiniger

Het is niet altijd nodig om een specifieke opleiding te hebben om als textielreiniger te gaan werken. De meeste textielreinigers krijgen tekst en uitleg in de praktijk op de werkvloer. Er is wel een passende opleiding beschikbaar in de vorm van een mbo-opleiding gekwalificeerd assistent stomerij/wasserij. Indien een textielreiniger op verschillende locaties werkt, is het belangrijk om over rijbewijs B te beschikken. Je rijdt dan meestal in een bus die gevuld is met schoonmaakmiddelen en machines. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een textielreiniger werkzaam kan zijn

Een textielreiniger in loondienst werkt doorgaans bij een textielreinigingsbedrijf. Het is echter ook mogelijk om als ondernemer te werken in de textielreiniging. Daarnaast is het denkbaar dat een textielreiniger ook te maken heeft met het reinigen van kleding, zoals bruidsmode van een bruidsmodespecialist. Bij het reinigen van werkkleding valt er ook te denken aan een benaming als wasserette medewerker.

Competenties textielreiniger

Het is belangrijk om als textielreiniger over specifieke productkennis te beschikken. Daarbij gaat het om de kennis van bepaalde soorten textiel, maar natuurlijk ook om kennis van uiteenlopende reinigingsmiddelen. Het gaat vaak om textiel van waarde, zodat het eveneens van belang is om er zorgvuldig mee om te springen. Denk maar aan het reinigen van een duur Perzisch tapijt of aan een kostbare gordijnen. Een textielmedewerker dient zelfstandig te kunnen werken, maar maakt veelal ook onderdeel uit van een team. Daarom is het goed kunnen samenwerken doorgaans eveneens van belang. Er zijn textielreinigers die met de hand textiel schoonmaken en dan is er wel de nodige fysieke inspanning voor nodig. Je dient dan ook lichamelijk fit te zijn. Verder komt doorzettingsvermogen nog van pas om textiel zo te reinigen dat het er als nieuw uitziet. Een textielreiniger met een eigen bedrijf dient bovendien over commerciële eigenschappen te beschikken om nieuwe opdrachtgevers te werven of een klantenbestand op te bouwen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als textielreiniger

De vraag naar textielreinigers is beperkt gelet op het aantal textielreinigingsbedrijven dat actief is in deze sector. Vaak maakt textielreiniging wat dat betreft deel uit van andere soort werkzaamheden die door wasserijen en stomerijen wordt uitgevoerd. Of het betreft onderdeel van werkzaamheden van andere beroepen. Een textielreiniger kan doorgroeien door vanuit loondienst een bedrijf te starten als ondernemer. Het is in dat geval wel belangrijk om over voldoende ervaring te beschikken en een klantenkring op te bouwen. De werkzaamheden draaien dan niet alleen maar meer om het reinigen van textiel, maar ook om het opbouwen en onderhouden van een netwerk. Doorgroeien is dan verder mogelijk door het bedrijf uit te bouwen en personeel als textielreinigers aan te nemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris textielreiniger

Het gemiddelde salaris van een textielreiniger in loondienst bevindt zich tussen 1.800 euro en 2.700 euro bruto per maand. Er is overigens geen voorbeeld van een inkomen te geven als er sprake is van een eigen bedrijf. In dat geval zijn de inkomsten namelijk afhankelijk van het aantal opdracht en van de specifieke reinigingswerkzaamheden.

Eigen bedrijf starten als Textielreiniger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Textielreiniger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Textielreiniger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Textielreiniger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Textielreiniger.

Mijnzzp.nl