Interieurreiniger (voertuigen)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep interieurreiniger (voertuigen)
Werken als zelfstandig interieurreiniger voertuigen
Wat doet een interieurreiniger voertuigen allemaal
Verwijderen geurtjes voertuig
Fim interieur auto schoonmaken:
Opleidingen tot interieurreiniger (voertuigen)
Bedrijven waar een interieurreiniger (voertuigen) werkzaam kan zijn
Competenties interieurreiniger (voertuigen)
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurreiniger(voertuigen)
Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurreiniger (voertuigen)
Eigen bedrijf starten als Interieurreiniger (voertuigen)
Boekhoudprogramma vergelijken Interieurreiniger (voertuigen)

Beroep interieurreiniger (voertuigen)

Een interieurreiniger voertuigen is gespecialiseerd in het professioneel schoonmaken van voertuig interieurs. Het reinigingen van interieurs kan om verschillende redenen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan auto's die verkocht worden, aan auto's die erg smerig zijn, of aan huurauto's waarbinnen gerookt is. Daarnaast kan een interieurreiniger eventueel verantwoordelijk zijn voor het vervangen van onderdelen. Denk hierbij aan kapotte of verweerde knopjes of aan het laten vervangen van de stoffering. In de meeste gevallen zal een interieurreiniger alleen verantwoordelijk zijn voor het grondig schoonmaken van voertuig interieurs. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van koffievlekken, het verwijderen van losse rotzooi, het schoonmaken van de ruiten en aan het oppoetsen van het dashboard. Bij ernstige vervuiling kan een interieurreiniger ook gebruikmaken van een waterstofzuiger. Bij het nat stofzuigen zal er gebruikgemaakt worden van een speciale stofzuiger, die door middel van water tot diep in de vezels kan doordringen. Hierdoor kunnen de meeste hardnekkige vuilvlekken verwijderd worden. Het schoonmaken van voertuig interieurs kan ook betrekking hebben op het verwijderen van nare geurtjes. In dat geval gaat het meestal om rook- of dierengeuren. Het verwijderen van rook- of dierengeuren is veel werk dat om een speciale aanpak vraagt. Over het algemeen zal een interieurreiniger ook werkzaam zijn als autopoetser. Dit kan wel per interieurreiniger verschillen, omdat een interieurreiniger niet verantwoordelijk hoeft te zijn voor het poetsen van auto's. Het professioneel schoonmaken van voertuig interieurs moet niet onderschat worden, omdat een interieurreiniger te maken krijgt met verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan leren stoelbekleding en aan een stuurwiel van leer, die zijn gaan glanzen door het gebruik en vuil. Bekleding van leer is oorspronkelijk mat en niet glanzend. Een goede interieurreiniger kan ook leer reinigen en mat maken.

Werken als zelfstandig interieurreiniger voertuigen

Een interieurreiniger voertuigen is dus verantwoordelijk voor het schoonmaken, reinigen en poetsen van voertuig interieurs. Daarnaast is het denkbaar dat een interieurreiniger voertuigen werkzaam is als autopoetser. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle interieurreinigers werkzaam zijn als autopoetser. Denk bijvoorbeeld aan interieurreinigers die werkzaam zijn voor een verhuurorganisatie, leasemaatschappij of schadeherstelbedrijf. In dat geval gaat het meestal alleen om het schoonmaken van interieurs. Het zijn vooral de zelfstandig werkende autopoetsers, die verschillende diensten aanbieden. Als interieurreiniger voertuigen zal je in de meeste gevallen te maken hebben met particulieren, die hun auto willen laten schoonmaken, of met bedrijven. Bij bedrijven gaat het meestal om garagehouders die auto's ingekocht hebben, die showroom klaar gemaakt moeten worden voor de verkoop. Bij particulieren heb je bijvoorbeeld te maken met leaseauto's die ingeleverd moeten worden, of te maken met oldtimer bezitters.

Wat doet een interieurreiniger voertuigen allemaal

Wat een interieurreiniger voertuigen precies doet, is afhankelijk van opdrachtgever. In de meeste gevallen is een interieurreiniger alleen verantwoordelijk voor het netjes schoonmaken van interieurs. In sommige gevallen kan een interieurreiniger ook verantwoordelijk zijn voor het opnieuw laten bekleden van stoelen. In dat geval gaat het meestal om stoelbekleding, die ernstig vuil of kapot is. Het bekleden van stoelen betreft wel werkzaamheden die uitgevoerd worden door een voertuigbekleder. Als interieurreiniger kan het dus voorkomen dat je stoelen moet verwijderen. Het verwijderen van stoelen kan ook gedaan worden als het om extreem smerig vloerbekleding gaat. Een ander punt waarvoor een interieurreiniger verantwoordelijk kan zijn, is het controleren van voorruiten op sterretjes. Omdat een interieurreiniger met verschillende schoonmaakmiddelen en poetsmiddelen werkt, is het belangrijk om op de elektronica te letten. Water en elektronica gaan niet goed samen.

Verwijderen geurtjes voertuig

Het verwijderen van geurtjes in een voertuig is over het algemeen niet mogelijk zonder speciale ozongenerator. Een ozongenerator maakt gebruik van licht en zuurstof, waardoor de geur afgebroken wordt. Een ozongenerator is vooral handig als het om hardnekkige geuren gaat, zoals rookgeur of dierengeur. Dit soort geurtjes is meestal niet te verwijderen zonder ozongenerator. Afhankelijk van de geur kan het nodig zijn om een ozongenerator enkele uren tot dagen in het voertuig te plaatsen. Om stank effectief aan te pakken is het ook nodig om het interieur zelf te reinigen, omdat anders de oorzaak niet aangepakt wordt. Een ander belangrijk punt is het vernieuwen van het interieurfilter. In sommige gevallen kan een interieurreiniger voertuigen ook aangemerkt worden als textielreiniger.

Fim interieur auto schoonmaken:

Opleidingen tot interieurreiniger (voertuigen)

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot interieurreiniger voertuigen. De meeste interieurreinigers voertuigen leren de werkzaamheden aan in de praktijk van ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het volgen van een erkende opleiding tot interieurreiniger voertuigen is verder niet echt van toepassing. Wel is het zo dat een interieurreiniger voertuigen over productkennis moet beschikken. Het gebruiken van verkeerde producten kan in sommige gevallen schade veroorzaken. Het is mogelijk dat een interieurreiniger ook andere werkzaamheden uitvoert, waardoor het wel belangrijk is dat een interieurreiniger over een andere opleiding beschikt. Interieurreinigers voertuigen zijn relatief vaak werkzaam als ondernemer. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een interieurreiniger (voertuigen) werkzaam kan zijn

Een interieurreiniger voertuigen zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een poetsbedrijf of werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen poetsbedrijf. Daarnaast kan een interieurreiniger voertuigen intern werkzaam zijn voor bedrijven, die te maken hebben met veel voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan expediteurs, wasstraten of aan bedrijven, die te maken hebben met bedrijfswagens. Als interieurreiniger voertuigen heb je niet alleen te maken met auto's. Denk bijvoorbeeld ook aan campers en aan bussen.

Competenties interieurreiniger (voertuigen)

De belangrijkste competentie van een interieurreiniger voertuigen is de allround kennis van reinigingstechnieken. Omdat een interieurreiniger te maken heeft met verschillende opdrachtgevers zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is doorzettingsvermogen, omdat het op een goede manier schoonmaken van voertuigen veel werk is. Algemeen belangrijke woorden zijn adviseren, presteren, motivatie, secuur, kwaliteit, zelfstandigheid, inzicht, plannen, organiseren, controleren en zorgvuldigheid. Zorgvuldigheid heeft vooral betrekking op het niet stuk maken van elektronica.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurreiniger(voertuigen)

Het arbeidsmarktperspectief van een interieurreiniger voertuigen is niet groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. De meeste interieurreinigers die zich gespecialiseerd hebben in het schoonmaken van voertuig interieurs zijn werkzaam als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een interieurreiniger voertuigen moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de autosector.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurreiniger (voertuigen)

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een interieurreiniger voertuigen voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Een zelfstandig werkende interieurreiniger voertuigen is eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een interieurreiniger voertuigen in loondienst zal meestal een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Interieurreiniger (voertuigen)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Interieurreiniger (voertuigen), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Interieurreiniger (voertuigen)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Interieurreiniger (voertuigen) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Interieurreiniger (voertuigen).

Mijnzzp.nl