Hondenuitlater

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hondenuitlater
Werken als hondenuitlater
Hondenuitlater is een populair beroep
Wat doet een hondenuitlater:
Hondenuitlaatservice:
Opleidingen tot hondenuitlater
Bedrijven waar een hondenuitlater werkzaam kan zijn
Competenties hondenuitlater
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hondenuitlater
Arbeidsvoorwaarden en salaris hondenuitlater
Eigen bedrijf starten als Hondenuitlater
Boekhoudprogramma vergelijken Hondenuitlater

Beroep hondenuitlater

Een hondenuitlater is verantwoordelijk voor het uitlaten van honden. Over het algemeen betreft dit honden waarvan de baasjes geen of niet voldoende tijd hebben om het zelf te doen. Daarnaast kan het zo zijn dat een hondeneigenaar wel zelf zijn eigen honden uitlaat en dat de hondenuitlater de honden nog eens extra lang uitlaat in bijvoorbeeld het bos, in aanwezigheid van meerdere honden. Voor de meeste honden is het uitgelaten worden door een professionele hondenuitlater, een feest waar ze iedere keer naar uitkijken. Als hondenuitlater laat je dus honden uit van andere mensen, die daar zelf geen tijd voor hebben. Er zijn redelijk veel hondenbezitters die gebruikmaken van een hondenuitlaatservice, omdat dit veel voordelen heeft. Er zijn tegenwoordig redelijk veel bedrijven actief die zich richten op het uitlaten van honden. Dit soort bedrijven noemt men ook wel een uitlaatservice of hondenuitlaatservice. Hoe een hondenuitlaatservice precies werkt kan verschillen per bedrijf, echter nemen de meeste hondenuitlaatservice bedrijven de honden mee naar een losloopgebied of naar een omheind privéterrein waarbinnen de honden kunnen rennen en ravotten. Een hondenuitlater kan ook werkzaam zijn voor een hondenpension, waarbinnen honden tijdelijk of permanent ondergebracht zijn. Een hondenuitlater heeft meestal te maken met een roedel van meerdere honden, echter kan een hondenuitlater in sommige gevallen ook enkel een hond uitlaten. Het beroep hondenuitlater is tegenwoordig redelijk populair te noemen. Het beroep hondenuitlater is een vrij-beroep dat door iedereen uitgevoerd kan worden. Dit neemt niet weg dat hondenuitlaters te maken hebben met grote verantwoordelijkheden, omdat ongelukken of incidenten voorkomen moeten worden. Niet alle honden kunnen zomaar in een roedel uitgelaten worden. Een hondenuitlater moet dus over voldoende kennis van diergedrag beschikken om problemen te voorkomen.

Werken als hondenuitlater

Als hondenuitlater laat je huis honden uit voor andere hondenbezitters en kan je dus ook aangemerkt worden als dierenoppasser gedurende de uitlaatperiode. Het beroep hondenuitlater is binnen Nederland een populair beroep geworden binnen een relatief korte periode. Door deze populariteit zijn er dan ook steeds meer hondenuitlaatbedrijven bijgekomen die in de meeste gevallen bestaan uit zelfstandig ondernemers die een grote passie hebben voor honden. Omdat een hondenuitlater in de meeste gevallen meerdere honden tegelijk uitlaat beschikken de meeste hondenuitlaters over een bestelwagen waarin de honden vervoerd kunnen worden. Deze bestelwagens zijn over het algemeen voorzien van diverse hondenbenches zodat de honden veilig vervoerd kunnen worden. Ondanks dat een hondenuitlater niet over een specifieke opleiding hoeft te beschikken om te kunnen werken als hondenuitlater is het belangrijk dat een hondenuitlater kennis heeft van dierengedrag en dierenwelzijn. Niet alle honden passen even goed bij elkaar en ze kunnen in sommige gevallen niet samen uitgelaten worden. Daarnaast is het belangrijk dat de hondenuitlater de eigenschappen van honden kent om problemen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan honden die niet los kunnen lopen omdat ze weglopen of juist niet terugkomen als dit wel moet. Een goede hondenuitlater laat dan ook alleen honden in een groep als de honden bij elkaar passen.

Hondenuitlater is een populair beroep

Omdat het beroep hondenuitlater redelijk populair is geworden, is het denkbaar dat hondenuitlaters elkaar tegen komen binnen natuurgebieden. Het tegenkomen van andere hondenuitlaters tijdens het uitlaten van de honden hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel denkbaar dat de honden van een andere groep niet passen bij de honden die de hondenuitlater op dat moment uitlaat, wat in sommige gevallen problemen kan geven. Het komt redelijk veel voor dat hondenuitlaters voor dezelfde uitlaatgebieden kiezen. Een professionele houding als hondenuitlater is dus belangrijk om mogelijke problemen tijdens het uitlaten te voorkomen. Het is niet zo dat hondenuitlaters alleen met een roedel van honden werken, omdat een hondenuitlater ook maatwerk kan leveren. Sommige diereigenaren willen niet dat hun hond(en) in een roedel uitgelaten worden. In alle gevallen zal een hondenuitlater alleen honden uitlaten die luisteren naar de basiscommando's, zoals zit, hier en af. Daarnaast zal een hondenuitlater geen honden uitlaten die agressief zijn naar andere honden en/of mensen. Het grote voordeel van hondenuitlaters is dat honden op een goede manier uitgelaten worden. Met andere woorden komen de honden meestal heel moe terug van de uitlaatservice. Het is niet zo dat een hondenuitlater ook automatisch aangemerkt kan worden als dierenverzorger. Een hondenuitlater is in de kern alleen verantwoordelijk voor het uitlaten van honden.

Wat doet een hondenuitlater:

Hondenuitlaatservice:

Opleidingen tot hondenuitlater

Er bestaan geen erkende opleidingen tot hondenuitlater. De meeste hondenuitlaters zijn zelf ervaren hondenbezitters die beschikken over een grote passie met betrekking tot honden. Daarnaast zijn er geen echte landelijke eisen met betrekking tot het beroep hondenuitlater. Iedereen kan hondenuitlater worden. Wel moet het beroep bij je passen. Er is overigens wel een branchevereniging voor de hondenuitlaatservice, namelijk HUS-Nederland, die opkomt voor de belangen. Zie verder voor mogelijke opleidingsmogelijkheden de meer specifieke beroepen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een hondenuitlater werkzaam kan zijn

Een hondenuitlater is over het algemeen niet werkzaam voor bedrijven, maar is werkzaam als ondernemer binnen zijn of haar eigen hondenuitlaatservice. Daarnaast kan een hondenuitlater ook werkzaam zijn voor een dierenpension. Het beroep hondenuitlater moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen aangemerkt kan worden als hondenuitlater. Een hondenuitlater kan bijvoorbeeld ook gewoon een vrijwilliger zijn die een grote voorliefde heeft voor honden. Professionele hondenuitlaters moeten in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Het is ook denkbaar dat een kennelhouder aangemerkt kan worden als hondenuitlater.

Competenties hondenuitlater

De belangrijkste competentie van een hondenuitlater is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het om honden gaat die niet van jezelf zijn. Daarnaast kan dierenwelzijn aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat je in de meeste gevallen werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je veel te maken hebt met verschillende opdrachtgevers. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, kennis, inzicht, energie, zelfstandigheid, service, betrouwbaarheid, plannen en plezier.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hondenuitlater

Arbeidsmarktperspectief is niet echt van toepassing op het beroep hondenuitlater omdat de meeste hondenuitlaters werkzaam zijn als ondernemer. Met andere woorden zijn er niet heel veel vacatures te vinden voor het beroep hondenuitlater. De doorgroeimogelijkheden als hondenuitlater moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam onder hondenbezitters zodat je meer opdrachten verkrijgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hondenuitlater

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op een hondenuitlater omdat je deze zelf zal bepalen als ondernemer. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat het salaris geheel afhankelijk zal zijn van het aantal opdrachten. De meeste hondenuitlaters vragen een vaste vergoeding per uitlaatronde en werken niet per uur.

Eigen bedrijf starten als Hondenuitlater

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hondenuitlater, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hondenuitlater

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hondenuitlater bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hondenuitlater.

Mijnzzp.nl