Dierenpensionhouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dierenpensionhouder
Werken als zelfstandig dierenpensionhouder
Huisvesting huisdieren
Eigen dierenpension beginnen
Hondenpension of kattenpension beginnen in Nederland
Algemene eisen huisvesting huisdieren:
Wat doet een dierenpensionhouder:
Film: Dierenpension:
Opleidingen tot dierenpensionhouder
Bedrijven waar een dierenpensionhouder werkzaam kan zijn
Competenties dierenpensionhouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenpensionhouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenpensionhouder
Eigen bedrijf starten als Dierenpensionhouder
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenpensionhouder

Beroep dierenpensionhouder

Een dierenpensionhouder is een ondernemer die beschikt over een eigen dierenpension. Er bestaan verschillende soorten dierenpensions, die over het algemeen honden, katten of een combinatie van honden en katten opvangen. Een dierenpension kan het beste omschreven worden als een tijdelijk logeeradres, waarbinnen huisdieren tegen betaling opgevangen worden. Deze tijdelijke opvang van huisdieren kan voor enkele dagen zijn tot wel enkele weken. Dierenpensions zijn dus speciale bedrijven, die het mogelijk maken voor huisdierbezitters om hun huisdieren tijdelijk ergens anders onder te kunnen brengen. Binnen dierenpensions staat goede verzorging van huisdieren hoog aangeschreven, waardoor mensen met een gerust gevoel hun huisdieren kunnen achterlaten bij het pension. Het is mogelijk dat een dierenpensionhouder ook andere diensten kan aanbieden met betrekking tot huisdieren, zoals een uitlaatservice. De term dierenpensionhouder moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende soorten dierenpensions zijn. Het is denkbaar dat binnen een dierenpension alleen honden opgevangen worden of bijvoorbeeld alleen katten. Ook het opvangen van huisdieren voor één enkele dag is over het algemeen mogelijk binnen een dierenpension. Een dierenpension kan niet vergeleken worden met een dierenasiel, omdat binnen een dierenasiel alleen dieren opgevangen worden die geen baasje hebben, en dieren opgevangen worden die weggelopen zijn. Dierenpensions zijn belangrijk voor diereigenaren, omdat veel mensen sterk afhankelijk zijn van dierenpensions. Vooral tijdens de vakantieperiode als mensen massaal op vakantie gaan zijn dierenpensions onmisbaar. Een dierenpensionhouder is dus een ondernemer, die tegen betaling dieren tijdelijk zal opvangen en verzorgen voor diereigenaren. Daarnaast kan een dierenpensionhouder andere diensten aanbieden, die met dierverzorging te maken hebben.

Werken als zelfstandig dierenpensionhouder

Een andere benaming voor dierenpension kan ook zijn kennel, echter worden binnen een kennel alleen honden gehouden. Daarnaast kan een kennel niet in alle gevallen aangemerkt worden als dierenpension omdat een kennel geen dierenpension hoeft te zijn. Ook een dierenasiel kan niet aangemerkt worden als een dierenpension, omdat binnen een dierenasiel dieren niet tijdelijk opgevangen worden. Als dierenpensionhouder is het belangrijk om over de nodige kennis te beschikken van dieren, omdat niet alle dieren hetzelfde zijn. Zo kunnen lang niet alle honden met elkaar overweg omdat bepaalde honden agressief kunnen zijn. Ook honden die loops zijn kunnen niet bij elkaar geplaatst worden. Een goede dierenpensionhouder zal dan ook een soort van intakegesprek houden met de eigenaren van huisdieren, om te kunnen bepalen hoe de betreffende huisdieren het beste opgevangen kunnen worden. Ook het uitlaten van honden individueel of in groepsverband is een belangrijk onderdeel van het hondenpension.

Huisvesting huisdieren

Binnen een dierenpension is de huisvesting van dieren erg belangrijk, omdat de huisdieren hier verblijven. Omdat de huisvesting belangrijk is binnen dierenpensions zijn er dan ook strenge eisen waaraan de verblijfsruimtes moeten voldoen. Naast schone en hygiënische verblijfsruimtes moeten de verblijfsruimtes ook voldoen aan andere eisen zoals voldoende bewegingsvrijheid en voldoende lucht en moeten de verblijfsruimtes voldoende bescherming bieden tegen slechte weersomstandigheden als ze zich buiten bevinden. Als huisdieren binnen een professioneel dierenpension of dierenasiel gehouden worden kan er ook sprake zijn van extra eisen met betrekking tot mogelijke zieke, of van ziekte verdachte dieren. Een dierenpension moet dan ook beschikken over speciale quarantaineruimte en isolatieruimte, waarbinnen huisdieren kunnen worden opgenomen als dat nodig mocht zijn. Deze verblijfsruimten moeten gescheiden zijn van de gewone verblijfsruimtes.

Eigen dierenpension beginnen

Het starten van een eigen dierenpension is voor redelijk veel mensen een lang gekoesterde droom. Dit betreft vooral mensen, die veel passie hebben voor dieren. Het starten van een eigen dierenpension is in de praktijk niet heel makkelijk. Dit komt vooral, omdat de opstartkosten van een eigen dierenpension redelijk hoog te noemen zijn. Met andere woorden zal er eerst een goed bedrijfsplan opgesteld moeten worden, zodat een mogelijke investeerder of kredietverstrekker een lening wil verstrekken. De opstartkosten van een dierenpension zijn redelijk hoog, omdat er een geschikte locatie gevonden moet worden. Dit betreft vaak locaties die van enige omvang moeten zijn en zich op de juiste locatie bevinden. Daarnaast heeft een dierenpensionhouder te maken met strenge wet- en regelgeving, waardoor de kosten behoorlijk snel kunnen oplopen. Een ander belangrijk punt is dat dierenpensionhouders in de meeste gevallen sterk afhankelijk zijn van personeel. Denk bijvoorbeeld aan dierenpension medewerkers, dierenverzorgers, baliemedewerkers en aan administratief medewerkers.

Hondenpension of kattenpension beginnen in Nederland

Een dierenpension heeft meestal betrekking op een hondenpension. Het beginnen van een eigen hondenpension is niet eenvoudig. Het huren of aankopen van een geschikte locatie kan een behoorlijke uitdaging zijn. Voor veel mensen zal dit financieel niet haalbaar zijn. Daarnaast het je met veel wet- en regelgeving te maken. Ook het starten van een eigen katten pension zal meestal financieel niet haalbaar zijn. Het starten van een eigen kattenpension heeft overigens ook een grote aantrekkingskracht op veel mensen.

Algemene eisen huisvesting huisdieren:

  • Verblijfruimtes moeten beschikken over de juiste verlichting (passend bij de dieren).
  • Verblijfruimtes moeten makkelijk schoongemaakt kunnen worden.
  • Verblijfruimtes moeten qua omvang en materialen passen bij de dieren.
  • Verblijfruimtes moeten voldoende nestruimte bieden (wanneer nodig).
  • Verblijfruimtes moeten zo gemaakt zijn dat dieren niet kunnen ontsnappen.
  • Verblijfruimtes mogen de gezondheid of welzijn van dieren niet benadelen.
  • Verblijfruimtes mogen geen scherpe randen of uitsteeksels hebben.
  • Verblijfruimtes mogen niet belemmerend zijn qua bewegingsvrijheid

Wat doet een dierenpensionhouder:

Film: Dierenpension:

Opleidingen tot dierenpensionhouder

Wie zelf een dierenpension wenst te starten moet beschikken over het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren. Zonder dit bewijs van vakbekwaamheid is het niet toegestaan om bedrijfsmatig honden en/of katten te houden. De cursus of opleiding vakbekwaamheid honden en/of katten moet gezien worden als een Mbo-opleiding op niveau vier. De vakbekwaamheid opleiding wordt op verschillende manieren aangeboden en kan qua opleidingsduur verschillen van enkele dagen tot ruim zestien maanden. Wie beschikt over een passende erkende vooropleiding kan de opleiding over het algemeen ook sneller afronden. Een passende vooropleiding kan zijn de Mbo-opleiding Medewerker Dierverzorging. Binnen de opleiding vakbekwaamheid besluit houders van dieren is er onder andere aandacht voor anatomie, fysiologie, pathologie, huisvesting van dieren, hygiënische maatregelen, voeren en verzorgen dieren, begeleiding en voortplanting, wetten en voorschriften en commerciële vaardigheden. Ook het stage-lopen bij een dierenarts en binnen een dierenpension of dierenasiel maakt over het algemeen onderdeel uit van de opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een dierenpensionhouder werkzaam kan zijn

Een dierenpensionhouder is niet werkzaam voor bedrijven, maar is werkzaam als ondernemer. Zoals eerder omschreven kan een dierenpensionhouder wellicht ook andere diensten aanbieden dan alleen het opvangen van dieren. Denk bijvoorbeeld aan een dierenpensionhouder die ook aangemerkt kan worden als dierentrimmer, dierentrainer of als fokker van gezelschapsdieren. De meeste dierenpensionhouders bieden een combinatie van verschillende diensten aan.

Competenties dierenpensionhouder

De belangrijkste competentie van een dierenpensionhouder is dierenwelzijn, omdat dit erg belangrijk is voor een dierenpension. Dierenwelzijn is een competentie, die niet onderschat moet worden, omdat dit verder gaat dan alleen het op de juiste manier tijdelijk kunnen opvangen van dieren. Van een dierenpensionhouder mag dan ook verwacht worden dat deze beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om dierenwelzijn te kunnen garanderen. Omdat een dierenpensionhouder werkzaam is als ondernemer mag van een dierenpensionhouder ook verwacht worden dat deze beschikt over commerciële vaardigheden. Daarnaast moet een dierenpensionhouder over managementvaardigheden beschikken. Ook algemene communicatieve vaardigheden mogen niet ontbreken als dierenpensionhouder. Dit is belangrijk, omdat je meestal te maken krijgt met veel verschillende mensen en mogelijke werknemers. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, zelfstandigheid, besluitvorming, flexibiliteit, plannen, verantwoordelijkheidsgevoel en netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenpensionhouder

Het arbeidsmarktperspectief van een dierenpensionhouder is niet echt van toepassing, omdat een dierenpensionhouder werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer moet zijn eigen bestaansrecht bewijzen als ondernemer. Een dierenpensionhouder heeft verder niks te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. De doorgroeimogelijkheden van een dierenpensionhouder moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvol dierenpension. Zoals eerder omschreven is het starten van een eigen dierenpension in de praktijk niet heel makkelijk. Ook het aanbieden van andere relevante diensten kan gezien worden als het doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenpensionhouder

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn verder niet van toepassing op een dierenpensionhouder, omdat deze werkzaam is als ondernemer. Wat een dierenpensionhouder precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de commerciële vaardigheden, het aantal klanten en de onkosten als ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Dierenpensionhouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierenpensionhouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dierenpensionhouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierenpensionhouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierenpensionhouder.

Mijnzzp.nl