Dierenpension medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dierenpension medewerker
Werken als dierenpension medewerker
Werken in een dierenpension
Werkzaamheden dierenpension:
Film dierenpension medewerker:
Film medewerker Dierverzorging:
Opleidingen tot dierenpension medewerker
Bedrijven waar een dierenpension medewerker werkzaam kan zijn
Competenties dierenpension medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenpension medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenpension medewerker
Eigen bedrijf starten als Dierenpension medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenpension medewerker

Beroep dierenpension medewerker

Een dierenpension medewerker is werkzaam voor een dierenpension, wat betrekking kan hebben op een algemeen dierenpension of dierenasiel. Het verschil tussen een dierenpension en dierenasiel is dat de dieren binnen een dierenpension alleen tijdelijk verblijven. Als dierenpension medewerker kan je dus voor verschillende soorten dierenpensions werkzaam zijn. Daarnaast bestaan er dierenpensions voor specifieke dieren, zoals honden, katten of een combinatie van deze dieren. Ook andere dieren dan honden en katten kunnen tijdelijk opgenomen worden binnen een dierenpension, afhankelijk van het soort dierenpension. Als dierenpension medewerker ben je over het algemeen een allround medewerker, die verantwoordelijk is voor alle voorkomende werkzaamheden binnen een dierenpension, zoals het schoonmaken van hokken, het ontsmetten van hokken, het voeren van dieren, het toedienen van medicijnen, het uitlaten van dieren en administratieve werkzaamheden. Het beroep dierenpension medewerker heeft dus met de verzorging van gastdieren te maken, die één dag tot enkele weken kunnen verblijven. Als dierenpension medewerker heb je een baan met grote verantwoordelijkheden, omdat dierenwelzijn en gezondheid een belangrijke rol spelen. Het is niet zo dat dierenpension medewerkers alleen verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van dieren. Ook algemene werkzaamheden, zoals het ontvangen en informeren van diereigenaren behoort tot de werkzaamheden van een dierenpension medewerker. Afhankelijk van de soort dierenpension kan het ook voorkomen dat je verantwoordelijk bent voor het uitlaten van honden. Dit kan gedaan worden op een speelweide of als hondenuitlaatservice. De inhoudelijke werkzaamheden van een dierenpension medewerker kunnen verschillen per dierenpension, maar hebben in alle gevallen wel te maken met de opvang en verzorgen van dieren.

Werken als dierenpension medewerker

Een dierenpension medewerker is dus een dierenverzorger, die ook aangemerkt kan worden als dierenoppasser. Daarnaast kan een dierenpension medewerker in veel gevallen aangemerkt worden als hondenuitlater. Voor welke werkzaamheden een dierenpension medewerker precies verantwoordelijk is, is afhankelijk van het soort dierenpension en de opleidingen als dierenpension medewerker. In de meeste gevallen zal een dierenpension medewerker verantwoordelijk zijn voor allround werkzaamheden, die ook samen met andere collega's uitgevoerd kunnen worden. Zoals eerder omschreven kan een dierenpension medewerker ook verantwoordelijk zijn voor algemene werkzaamheden, zoals baliewerkzaamheden. Een dierenpension medewerker zal ook met administratieve werkzaamheden te maken krijgen. De kerntaak als dierenpension medewerker is wel het verzorgen van de dieren, die in het dierenpension verblijven. Ook het bijhouden van de voederlijsten maakt over het algemeen een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Zonder de juiste voederlijsten is het niet mogelijk om het voedsel van de verschillende dieren op de juiste manier te bereiden.

Werken in een dierenpension

Het werken in een dierenpension heeft op redelijk veel mensen een grote aantrekkingskracht, omdat dieren nu eenmaal geliefd zijn onder mensen. Van een dierenpension medewerker zal in lang niet alle gevallen verwacht worden dat hij of zij beschikt over een specifieke opleiding, omdat passie en energie in de meeste gevallen net zo belangrijk zijn. Binnen een dierenpension moet het wel zo zijn dat er vakbekwame mensen aanwezig zijn, omdat dierenwelzijn in alle gevallen belangrijk is. Het weten hoe te handelen op de juiste manier als een dier onverwachts ziek raakt, is natuurlijk belangrijk. Ook is het als dierenpension medewerker belangrijk dat je beschikt over natuurlijk overwicht met betrekking tot honden. Vooral wanneer het grotere groepen honden betreft, is het beschikken over natuurlijk overwicht aan te merken als belangrijk.

Werkzaamheden dierenpension:

 • Het nakijken van dekens en manden op vlekken (nattigheid).
 • Het ontvangen van dieren en teruggeven van dieren.
 • Het ontsmetten van kennels en hokken.
 • Het schoonmaken van kennels en hokken.
 • Het uitvoeren van administratieve handelingen.
 • Het uitvoeren van algemene schoonmaakwerkzaamheden.
 • Het verstrekken van medicijnen en dieetvoer.
 • Het verzorgen van de dieren.
 • Het vullen van de voerbakken.
 • Het vullen van de drinkbakken.
 • Het waken over de dieren (ruzie).

Film dierenpension medewerker:

Film medewerker Dierverzorging:

Opleidingen tot dierenpension medewerker

Er bestaan geen echte erkende opleidingsmogelijkheden tot dierenpension medewerker anders dan de algemene Mbo-opleiding Medewerker Dierverzorging. Er worden wel diverse cursussen aangeboden voor mensen die willen werken binnen een dierenpension. Afhankelijk van de soort cursus kunnen deze opleidingen enkele dagen tot enkele maanden in beslag nemen. Wie zoekt naar een passende cursus moet zich wel goed verdiepen in de soort cursus, omdat het werken binnen een dierenasiel niet zomaar vergeleken kan worden met het werken in een dierenpension. Binnen een dierenasiel kan je bijvoorbeeld ook te maken krijgen met verwaarloosde en mishandelen dieren. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een dierenpension medewerker werkzaam kan zijn

Een dierenpension medewerker is werkzaam voor een dierenpensionhouder of is werkzaam voor een kennelhouder. Daarnaast kan een dierenpension medewerker werkzaam zijn voor een dierenasiel, echter spreken we dan niet meer van een dierenpension, omdat een dierenasiel geen tijdelijke verblijfplaats is voor dieren. In dat geval kan bijvoorbeeld eerder de benaming dierenambulance medewerker van toepassing zijn. Een dierenambulance medewerker moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als vrijwilliger.

Competenties dierenpension medewerker

De competenties van een dierenpension medewerker kunnen verschillen per dierenpension medewerker, omdat de competenties ook afhankelijk zijn van de specifieke werkzaamheden en het opleidingsniveau. De belangrijkste competenties van een dierenpension medewerker zijn motivatie en dierenkennis. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je in de meeste gevallen veel te maken hebt met verschillende diereigenaren en collega's. Een andere belangrijke competentie is het kunnen herkennen van eventuele gedragsproblemen bij dieren, omdat niet alle dieren zomaar bij elkaar gezet kunnen worden. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, zorgzaamheid, hygiëne, waakzaamheid, kennis, inzicht, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenpension medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als dierenpension medewerker is over het algemeen matig te noemen. Redelijk veel dierenpension medewerkers zijn parttime werkzaam en wellicht ook werkzaam als vrijwilliger. Dit kan per dierenpension medewerker verschillen, echter zal het vinden van een betaalde baan als dierenpension medewerker in de meeste gevallen niet heel makkelijk zijn. Er zijn als dierenpension medewerker over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het volgen van erkende opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een vervolgopleiding tot dierenartsassistent.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenpension medewerker

Een dierenpension medewerker werkzaam in loondienst zal over het algemeen onder de cao Dierhouderij vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime werkzame dierenpension medewerker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand. In de meeste gevallen zal een dierenpension medewerker niet fulltime werkzaam zijn, waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen. Daarnaast kan er sprake zijn van vrijwilligers, afhankelijk van het soort dierenpension.

Eigen bedrijf starten als Dierenpension medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierenpension medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dierenpension medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierenpension medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierenpension medewerker.

Mijnzzp.nl