Dierenpension medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dierenpension medewerker is werkzaam voor een dierenpension, wat betrekking kan hebben op een algemeen dierenpension of een dierenasiel. Het verschil tussen een dierenpension en een dierenasiel is dat de dieren binnen een dierenpension alleen tijdelijk verblijven. Als dierenpension medewerker kan je dus voor verschillende soorten dierenpensions werkzaam zijn. Daarnaast bestaan er dierenpensions voor specifieke dieren zoals honden, katten of een combinatie van deze dieren. Ook andere dieren dan honden en katten kunnen tijdelijk opgenomen worden binnen een dierenpension, afhankelijk van het soort dierenpension. Als dierenpension medewerker ben je over het algemeen een allround medewerker die verantwoordelijk zal zijn voor alle voorkomende werkzaamheden binnen een dierenpension, zoals het schoonmaken van hokken, het ontsmetten van hokken, het voeren van dieren, het uitlaten van dieren en administratieve werkzaamheden. Het beroep dierenpension medewerker heeft dus met de verzorging van gastdieren te maken die één dag tot enkele weken kunnen verblijven. Als dierenpension medewerker heb je een baan met grote verantwoordelijkheden, omdat dierenwelzijn en gezondheid een belangrijke rol spelen binnen de werkzaamheden als dierenpension medewerker.

De werkzaamheden als dierenpension medewerker zijn zeer divers en kunnen betrekking hebben op verschillende beroepen zoals de beroepen dierenopasser, dierentrimmer, dierenverzorger en het beroep hondenuitlater. Voor welke werkzaamheden een dierenpension medewerker precies verantwoordelijk zal zijn is afhankelijk van het soort dierenpension en de opleidingen als dierenpension medewerker. Een dierenpension medewerker hoeft geen dierentrimmer te zijn, maar dit kan wel het geval zijn. In de meeste gevallen zal een dierenpension medewerker dan ook verantwoordelijk zijn voor uiteenlopende soorten werkzaamheden die wellicht ook in samenwerking met andere collega's uitgevoerd kunnen worden.

Werken in een dierenpension

Het werken in een dierenpension heeft op redelijk veel mensen een grote aantrekkingskracht, omdat dieren nu eenmaal geliefd zijn onder mensen. Van een dierenpension medewerker zal in lang niet alle gevallen verwacht worden dat hij of zij beschikt over een specifieke opleiding, omdat passie en energie in de meeste gevallen net zo belangrijk zijn. Binnen een dierenpension moet het wel zo zijn dat er vakbekwame mensen aanwezig zijn omdat dierenwelzijn in alle gevallen belangrijk is. Het weten hoe te handelen op de juiste manier als een dier onverwachts ziek raakt is natuurlijk belangrijk. Ook is het als dierenpension medewerker belangrijk dat je beschikt over natuurlijk overwicht met betrekking tot honden. Vooral wanneer het grotere groepen honden betreft is het beschikken over natuurlijk overwicht aan te merken als belangrijk.

Werkzaamheden dierenpension:

 • Het nakijken van dekens en manden op vlekken (nattigheid)
 • Het ontvangen van dieren en teruggeven van dieren
 • Het ontsmetten van kennels en hokken
 • Het schoonmaken van kennels en hokken
 • Het uitvoeren van administratieve handelingen
 • Het uitvoeren van algemene schoonmaakwerkzaamheden
 • Het verstreken van medicijnen en dieetvoer
 • Het verzorgen van de dieren
 • Het vullen van de voerbakken
 • Het vullen van de drinkbakken
 • Het waken over de dieren (ruzie)

Medewerker Dierverzorging:

Hondenpension en dagopvang:

Opleidingen tot dierenpension medewerker

Er bestaan geen echte erkende opleidingsmogelijkheden tot dierenpension medewerker anders dan de algemene Mbo-opleiding Medewerker Dierverzorging. Er worden wel diverse cursussen aangeboden voor mensen die willen werken binnen een dierenpension. Afhankelijk van de soort cursus kunnen deze opleidingen enkele dagen tot enkele maanden in beslag nemen. Wie zoekt naar een passende cursus moet zich wel goed verdiepen in de soort cursus, omdat het werken binnen een dierenasiel niet zomaar vergeleken kan worden met het werken in een dierenpension. Binnen een dierenasiel kan je bijvoorbeeld ook te maken krijgen met verwaarloosde en mishandelen dieren.

Bedrijven waar een dierenpension medewerker werkzaam kan zijn

Een dierenpension medewerker is in loondienst werkzaam voor een dierenpensionhouder of is werkzaam voor een kennelhouder. Daarnaast kan een dierenpension medewerker werkzaam zijn voor een dierenasiel , echter spreken we dan niet meer van een dierenpension omdat een dierenasiel geen tijdelijke verblijfplaats is voor dieren.

Competenties dierenpension medewerker

De belangrijkste competentie van een dierenpension medewerker is dierenkennis in zijn algemeenheid. Het op een goede manier verzorgen van verschillende gastdieren die tijdelijk verblijven in een dierenpension kan niet zomaar vergeleken worden met het verzorgen van een eigen huisdier. Het kunnen herkennen van eventuele gedragsproblemen bij huisdieren kan veel ellende voorkomen. Niet alle dieren kunnen zomaar even goed met elkaar overweg. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, zorgzaamheid, waakzaamheid, kennis, inzicht, communicatie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenpension medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als dierenpension medewerker is over het algemeen matig te noemen. Redelijk veel dierenpension medewerkers zijn parttime werkzaam en wellicht ook werkzaam als vrijwilliger. Dit kan per dierenpension medewerker verschillen, echter zal het vinden van een betaalde baan als dierenpension medewerker in de meeste gevallen niet heel makkelijk zijn. Er zijn als dierenpension medewerker over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het volgen van erkende opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenpension medewerker

Een dierenpension medewerker werkzaam in loondienst zal over het algemeen onder de cao Dierhouderij vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime werkzame dierenpension medewerker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand. In de meeste gevallen zal een dierenpension medewerker niet fulltime werkzaam zijn, waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen. Daarnaast kan er sprake zijn van vrijwilligers, afhankelijk van het soort dierenpension.

Mijnzzp.nl