Dierenoppasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Dierenoppasser is een algemene benaming voor mensen die op dieren passen zoals honden, katten, konijnen en andere dieren. Het beroep dierenoppasser wordt vooral uitgevoerd door mensen die huisdieren opvangen in zogenaamde dierenpensions en de werkzaamheden eventueel combineren met een hondenuitlaatservice. Bij een dierenpension worden over het algemeen honden, katten en knaagdieren opgevangen van huisdiereigenaren die tijdelijk niet voor hun huisdieren kunnen zorgen, bijvoorbeeld omdat ze op vakantie gaan of ziek zijn. Een dierenpension is voor veel mensen een ideale uitkomst, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de verzorging van hun huisdieren. De term dierenoppasser is algemeen en kan meerdere disciplines betreffen zoals omschreven. Dierenoppassers zijn voor mensen erg belangrijk omdat ze anders bijvoorbeeld zelf niet weg kunnen met vakantie. Er zijn dan ook heel veel verschillende dierenpensions te vinden in het hele land die het mogelijk maken voor mensen om tijdelijk hun huisdieren onder te brengen. Dierenpensions hanteren doorgaans wel strenge regels met inentingen en het gedrag van dieren zodat andere huisdieren niet ziek of gewond kunnen raken.

De laatste jaren is de zogenaamde hondenuitlaatservice steeds bekender geworden en maken ook steeds meer mensen hier gebruik van. Veel mensen hebben tegenwoordig drukke banen en niet altijd de gelegenheid om hun honden op een goede en regelmatige manier uit te laten. Een hondenuitlaatservice of dierenoppasser zal de honden volgens afspraak ophalen, op een goede manier uitlaten en weer terugbrengen. De meeste dierenoppassers nemen de honden mee naar een natuurgebied, waar de honden alle ruimte hebben om hun energie kwijt te raken.

Hondenpension

Wie zijn hond of honden naar een hondenpension wil brengen doet er verstandig aan om eerst informatie in te winnen bij het dierenpension, omdat er enkele belangrijke spelregels zijn voordat de huisdieren opgenomen worden, zoals het inenten van de huisdieren. Ook worden honden met loopsheid doorgaans niet in drukke periodes opgenomen. Maar ook het overleggen over voeding en eventuele medicijnen is belangrijk. Vooral kennelhoest kan nogal eens vervelend zijn en komt bij een dierenpension makkelijk voor, omdat er veel dieren aanwezig zijn die elkaar makkelijk kunnen besmetten. Het is dan ook belangrijk dat de aanwezige dieren gevaccineerd zijn, om problemen als kennelhoest voorkomen.

Ondernemer hondenuitlaatservice:

Opleiding tot dierenoppasser

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep dierenoppasser. Er bestaan natuurlijk wel opleidingsmogelijkheden voor andere beroepen in de dierenverzorging, die grote raakvlakken hebben met het beroep dierenoppasser, zoals het beroep dierenverzorger. Er bestaat overigens wel een Hbo-opleiding diermanagement. Voor meer informatie kunt u ook kijken bij de beroepen huisdierspecialist, dierenarts en trimster.

Bedrijven waar een dierenoppasser werkzaam kan zijn

Als professioneel dierenoppasser werk je doorgaans binnen je eigen dierensalon en kan je de werkzaamheden eventueel combineren met een hondenuitlaatservice. Maar natuurlijk kan je ook werkzaam zijn in loondienst voor een dierenpension. Wel zijn de meeste medewerkers van een dierenpension niet voltijds aan het werk en wellicht zelfs hobbymatig.

Competenties dierenoppasser

De belangrijkste competentie als dierenoppasser is dat je een grote dierenvriend bent en als persoon zorgzaam bent. Daarnaast moet je communicatief goed onderlegd zijn, omdat je veel met verschillende mensen te maken zal krijgen binnen je werkzaamheden. Maar als dierenoppasser zal je ook commercieel moeten zijn, omdat je meestal als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn. Ondanks dat er geen verplichtingen zijn qua opleidingen is het natuurlijk wel aan te raden om een opleiding of cursus te volgen, zodat je over voldoende kennis beschikt en verstand van zaken hebt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenoppasser

Als dierenoppasser is er maar deels van een arbeidsmarktperspectief te spreken, omdat de meeste dierenoppassers werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer of hobbymatig of als vrijwilliger werkzaam zullen zijn. Een echte arbeidsmarkt is er dan ook niet. Wel zijn er als zelfstandig ondernemer voldoende mogelijkheden, zoals het starten van een dierenpension of hondenuitlaatservice. Het oprichten van een dierenpension zal in de praktijk niet heel makkelijk zijn, omdat de kosten doorgaans hoog zullen zijn, zoals de huur of aankoop van een geschikte locatie met voldoende ruimte. Voor een hondenuitlaatservice heb je doorgaans alleen en goede bus nodig en zal dit anders liggen. Er zijn binnen dit beroep geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenoppasser

Voor het beroep dierenoppasser zijn er geen arbeidsvoorwaarden van toepassing, omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en je dan je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Ook het geven van een salarisindicatie voor dit beroep is niet mogelijk, omdat je inkomsten sterk afhankelijk zullen zijn van het aantal opdrachten en kosten zoals huur, gas, water en licht. Daarnaast is er een groot verschil tussen het runnen van een dierenpension en hondenuitlaatservice.

Mijnzzp.nl