Dierenoppasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dierenoppasser
Werken als dierenoppasser
Hondenpension
Film: Wat doet een dierenoppasser:
Film: hondenuitlaatservice:
Opleiding tot dierenoppasser
Bedrijven waar een dierenoppasser werkzaam kan zijn
Competenties dierenoppasser
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenoppasser
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenoppasser
Eigen bedrijf starten als Dierenoppasser
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenoppasser

Beroep dierenoppasser

Dierenoppasser is een algemene benaming voor mensen die op dieren passen zoals honden, katten, konijnen en andere dieren. Het beroep dierenoppasser wordt vooral uitgevoerd door mensen die huisdieren opvangen in zogenaamde dierenpensions en de werkzaamheden eventueel combineren met een hondenuitlaatservice. Bij een dierenpension worden over het algemeen honden, katten en knaagdieren opgevangen van huisdiereigenaren die tijdelijk niet voor hun huisdieren kunnen zorgen, bijvoorbeeld omdat ze op vakantie gaan of ziek zijn. Een dierenpension is voor veel mensen een ideale uitkomst, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de verzorging van hun huisdieren. De term dierenoppasser is algemeen en kan meerdere disciplines betreffen zoals omschreven. Dierenoppassers zijn voor mensen erg belangrijk omdat ze anders bijvoorbeeld zelf niet weg kunnen met vakantie. Er zijn dan ook veel verschillende dierenpensions te vinden in het hele land die het mogelijk maken voor mensen om tijdelijk hun huisdieren onder te brengen. Dierenpensions hanteren doorgaans wel strenge regels met inentingen en het gedrag van dieren zodat andere huisdieren niet ziek of gewond kunnen raken. De laatste jaren is de zogenaamde hondenuitlaatservice steeds bekender geworden en maken ook steeds meer mensen hier gebruik van. Veel mensen hebben tegenwoordig drukke banen en niet altijd de gelegenheid om hun honden op een goede en regelmatige manier uit te laten. Een hondenuitlaatservice of dierenoppasser zal de honden volgens afspraak ophalen, op een goede manier uitlaten en weer terugbrengen. De meeste dierenoppassers nemen de honden mee naar een natuurgebied, waar de honden alle ruimte hebben om hun energie kwijt te raken. Het beroep dierenoppasser moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een dierenoppasser ook gewoon hobbymatig actief kan zijn tegen een kleine vergoeding.

Werken als dierenoppasser

Dierenoppasser is dus een algemene benaming voor verschillende vaklieden en oppassers, die verantwoordelijk zijn voor oppaswerkzaamheden met betrekking tot dieren. Het is niet zo dat alle dierenoppasser beroepsmatig werkzaam zijn. Een dierenoppasser kan ook gewoon op dieren van familie of vrienden passen als deze tijdelijk niet aanwezig zijn. Voor redelijk veel diereigenaren kan alleen het laten van dieren een probleem zijn. Voor deze diereigenaren is een dierenoppasser een goede uitkomst. Een dierenoppasser is over het algemeen veel goedkoper dan een dierenpension. Daarnaast hanteren dierenpensions strikte regels met betrekking tot de toelatingseisen. Over het algemeen maken diereigenaren alleen gebruik van een dierenpension als de diereigenaren meerdere dagen weg zijn. In algemene zin kan een dierenpension ook aangemerkt worden als dierenoppasser. Ook een hondenuitlaatservice kan in dat opzicht aangemerkt worden als dierenoppasser. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een hondenuitlaatservice niet alleen verantwoordelijk is voor oppaswerkzaamheden. Een hondenuitlaatservice is ook verantwoordelijk voor het uitlaten van honden.

Hondenpension

Wie zijn hond of honden naar een hondenpension wil brengen doet er verstandig aan om eerst informatie in te winnen bij het dierenpension, omdat er enkele belangrijke spelregels zijn voordat de huisdieren opgenomen worden, zoals het inenten van de huisdieren. Ook worden honden met loopsheid doorgaans niet in drukke periodes opgenomen. Maar ook het overleggen over voeding en eventuele medicijnen is belangrijk. Vooral kennelhoest kan nogal eens vervelend zijn en komt bij een dierenpension makkelijk voor, omdat er veel dieren aanwezig zijn die elkaar makkelijk kunnen besmetten. Het is dan ook belangrijk dat de aanwezige dieren gevaccineerd zijn, om problemen als kennelhoest voorkomen.

Film: Wat doet een dierenoppasser:

Film: hondenuitlaatservice:

Opleiding tot dierenoppasser

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep dierenoppasser. Er bestaan natuurlijk wel opleidingsmogelijkheden voor andere beroepen in de dierenverzorging, die grote raakvlakken hebben met het beroep dierenoppasser, zoals het beroep dierenverzorger. Er bestaat overigens wel een hbo-opleiding diermanagement. Voor meer informatie kunt u ook kijken bij de beroepen huisdierspecialist, dierenarts en trimster. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een dierenoppasser werkzaam kan zijn

Een dierenoppasser kan voor verschillende werkgevers werkzaam zijn, zoals voor een dierenpension, hondenkennel of een hondenuitlaatservice. Daarnaast kan een dierenoppasser in veel gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Binnen de dierensector zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers werkzaam, die verschillende diensten kunnen aanbieden. Zoals eerder omschreven kan een dierenoppasser ook hobbymatig werkzaam zijn. Het is zelfs denkbaar dat een dierenoppasser in sommige gevallen aangemerkt kan worden als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk opvangen van huisdieren van familie of vrienden.

Competenties dierenoppasser

De belangrijkste competentie van een dierenoppasser is dat je een grote dierenvriend bent en als persoon zorgzaam bent. Daarnaast moet je communicatief goed onderlegd zijn, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over algemene ondernemingsvaardigheden moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ondanks dat er geen verplichtingen zijn qua opleidingen is het wel aan te raden om een opleiding of cursus te volgen, zodat je over voldoende kennis beschikt en verstand van zaken hebt. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, plezier, energie, motivatie, flexibiliteit en stressbestendigheid. Ook betrouwbaarheid is een belangrijk woord als dierenoppasser. De competenties van een dierenoppasser kunnen wel verschillen per dierenoppasser. Een hobbymatige dierenoppasser heeft over het algemeen niet echt te maken met beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenoppasser

Als dierenoppasser is er maar deels van een arbeidsmarktperspectief te spreken, omdat de meeste dierenoppassers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer of als vrijwilliger actief zijn. Een echte arbeidsmarkt is er dan ook niet. Wel zijn er als zelfstandig ondernemer voldoende mogelijkheden, zoals het starten van een dierenpension of hondenuitlaatservice. Het oprichten van een dierenpension zal in de praktijk niet heel makkelijk zijn, omdat de kosten doorgaans hoog zijn, zoals de huur of aankoop van een geschikte locatie met voldoende ruimte. Voor een hondenuitlaatservice heb je doorgaans alleen en goede bus nodig en zal dit anders liggen. Er zijn binnen dit beroep geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenoppasser

Voor het beroep dierenoppasser zijn er geen arbeidsvoorwaarden van toepassing, omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en je dan je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Ook het geven van een salarisindicatie voor dit beroep is niet mogelijk, omdat je inkomsten sterk afhankelijk zullen zijn van het aantal opdrachten en kosten zoals huur, gas, water en licht. Daarnaast is er een groot verschil tussen het runnen van een dierenpension en hondenuitlaatservice.

Eigen bedrijf starten als Dierenoppasser

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierenoppasser, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dierenoppasser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierenoppasser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierenoppasser.

Mijnzzp.nl