Huisdierspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een huisdierspecialist is iemand die zich hobbymatig of beroepsmatig gespecialiseerd heeft in huisdieren. De term huisdierspecialist moet wel vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende huisdierspecialisten bestaan. In alle gevallen heeft de hobby of werkzaamheden wel te maken met huisdieren. Huisdieren zijn voor veel mensen belangrijk, omdat huisdieren extra vreugde brengen in het huishouden. Sommige mensen zweren bij een hond en een ander juist bij een kat. De meest voorkomende huisdieren zijn honden, katten, konijnen, goudvissen, hamsters, muizen, cavia's en vogels. Het is niet voor niets dat de hond en de kat het meest voorkomen als huisdier. De hond en de kat worden als echte maatjes gezien en worden vaak onderdeel van een gezin. Buiten het soort dier zijn er vaak ook nog veel verschillende rassen waaruit mensen kunnen kiezen. Een huisdier wordt tegenwoordig in de meeste gevallen gezien als een gezelschapsdier. Toch zijn er ook genoeg dieren die niet alleen voor het gezelschap gehouden worden, zoals waakhonden en politiehonden, die gehouden worden door beveiligingsbedrijven en de politie. Dit soort honden wordt bijvoorbeeld ingezet voor bewakingsdiensten en/of opsporingsdiensten. Wie een huisdier in huis neemt gaat een grote verantwoordelijkheid aan. Huisdieren zijn afhankelijk van de verzorging en liefde van de mens. Zo is het voor een hond niet goed als een baasje de hond niet regelmatig uitlaat en zwemt een goudvis niet lekker in smerig water. Helaas blijkt uit de praktijk dat niet iedereen even goed kan omgaan met deze verantwoordelijkheid. Als een dier niet langer welkom is in een huishouden komen de meeste dieren in het dierenasiel terecht. Een dierenasiel is gelukkig voor de meeste dieren een tijdelijk onderkomen totdat er een nieuw baasje gevonden is. Omdat er veel verschillende huisdieren zijn, bestaan er tegenwoordig ook veel huisdierspecialisten, die verschillende diensten kunnen aanbieden.

De term huisdierspecialist kan dus betrekking hebben op verschillende specialisten en bedrijven, die te maken hebben met huisdieren. Denk bijvoorbeeld aan dierenfluisteraars, dierenpensionhouders, dierentrainers, dierentrimmers, kennelhouders en aan fokkers van gezelschapsdieren. Daarnaast kan de term huisdierspecialist betrekking hebben op dierspeciaalzaken, die dierenvoer, dierbenodigdheden en dierenspeeltjes verkopen. Dit zijn allemaal voorbeelden van huisdierspecialisten, die op verschillende manieren met dieren te maken hebben. Het is niet zo dat een huisdierspecialist beroepsmatig actief hoeft te zijn. Er zijn juist ook veel mensen die hobbymatig actief zijn met huisdieren. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen die hobbymatig dieren fokken. Dit betreft dan vaak de kleinere gezelschapsdieren, zoals cavia's en vogels. Over het algemeen kan iemand alleen aangemerkt worden als huisdierspecialist als er sprake is van specifieke kennis en ervaring. Iemand die alleen een hond uitlaat kan niet zomaar aangemerkt worden als huisdierspecialist.

Huisdierspecialist worden

De inhoudelijke werkzaamheden van een huisdierspecialist zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit per huisdierspecialist kan verschillen. Het trimmen van huisdieren betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het fokken van dieren. Daarnaast is het zo dat een huisdierspecialist gespecialiseerd kan zijn in specifieke dieren. Het beroep huisdierspecialist kent verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen zich kan uitgeven als huisdierspecialist. In de praktijk is het zo dat de meeste huisdierspecialisten meer specifieke benamingen gebruiken om duidelijk te maken welke specialisatie een huisdierspecialist precies heeft. In alle gevallen geeft de term huisdierspecialist aan dat het een allround specialist betreft. Er bestaat tegenwoordig ook een speciaal keurmerk dat is opgericht door branchevereniging Dibevo. Dit speciale keurmerk (dierbaar) is opgericht voor huisdierspecialisten, die bedrijfsmatig actief zijn. Een dierbaar gecertificeerde ondernemer moet beschikken over de wettelijk vereiste basiskennis van gezelschapsdieren. Huisdierspecialisten, die het keurmerk dierbaar voeren worden jaarlijks gecontroleerd door inspecteurs van de Dibevo.

Informatiefilm over een dierenarts:

Opleidingen tot huisdierspecialist

Er zijn geen specifieke opleidingen tot huisdierspecialist. Daarnaast is het zo dat het beroep of hobby huisdierspecialist betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. Denk bijvoorbeeld ook aan dierenverzorgers, hondengeleiders en aan manegehouders. Er zijn nog veel meer specialisaties te bedenken, die raakvlakken hebben met dieren. Ook een middenstander die beschikt over een eigen dierenwinkel kan aangemerkt worden als huisdierspecialist. Het beroep huisdierspecialist is dus te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Ook een dierenarts kan aangemerkt worden als huisdierspecialist. Een dierenarts moet bijvoorbeeld over een universitaire studie beschikken. Het beroep huisdierspecialist kan dan ook voorkomen op hobbymatig tot universitair niveau. Zie voor mogelijke opleidingen de meer specifieke beroepen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een huisdierspecialist werkzaam kan zijn

Een huisdierspecialist kan op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwilliger die werkzaam is als dierenambulance medewerker, aan winkelpersoneel of aan ondernemers die zich richten op dieren. Daarnaast kan een huisdierspecialist gewoon hobbymatig actief zijn met dieren. Zoals eerder omschreven kunnen veel verschillende vaklieden aangemerkt worden als huisdierspecialist.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als huisdierspecialist zijn verder niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben opgenomen. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Huisdierspecialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Huisdierspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl