Huisdierspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Huisdierspecialist is een algemene benaming voor mensen die met huisdieren te maken hebben. Huisdieren zijn voor veel mensen belangrijk. Een maatje dat extra vreugde brengt in een huishouden. Er zijn veel verschillende soorten huisdieren. Sommige mensen zweren bij een hond en een ander juist weer bij een kat. Buiten het soort dier zijn er vaak ook nog veel verschillende soorten rassen waaruit mensen kunnen kiezen. Een huisdier wordt tegenwoordig in de meeste gevallen gezien als een gezelschapsdier. Toch zijn er ook genoeg dieren die niet alleen voor het gezelschap gehouden worden, zoals waakhonden en politiehonden die gehouden worden door beveiligingsbedrijven en de politie. Dit soort honden wordt bijvoorbeeld ingezet voor bewakingsdiensten en/of opsporingsdiensten. De term huisdierspecialist moet verder als een algemene term gezien worden, omdat er veel verschillende soorten huisdierspecialisten bestaan. In alle gevallen heeft de hobby of werkzaamheden wel te maken met huisdieren.

Wie een huisdier in huis neemt gaat een grote verantwoordelijkheid aan. Huisdieren zijn afhankelijk van de verzorging en liefde van de mens. Zo is het voor een hond niet goed wanneer een baasje de hond niet uitlaat, omdat het baasje er geen zin in heeft en zwemt een goudvis niet lekker in smerig water. Helaas blijkt uit de praktijk dat niet iedereen evengoed om kan gaan met deze verantwoordelijkheid. Wanneer een dier niet langer welkom is in een huishouden komen de meeste dieren in het dierenasiel terecht.

Een dierenasiel is gelukkig voor de meeste dieren een tijdelijk onderkomen totdat er een nieuw baasje gevonden is. Tegenwoordig is er in Nederland zelfs een dierenpolitie waar mensen dierenmishandeling of verwaarlozing kunnen melden (telefoonnummer 144). De meest voorkomende huisdieren zijn: hond, kat, konijn, goudvis, hamster, muizen, cavia en vogels. Het is niet voor niets dat de hond en de kat het meest voorkomen als huisdier. De hond en de kat worden als echte maatjes gezien en blijven dan ook vaak lang in een gezin en worden zelfs onderdeel van een gezin.

Honden zijn het meest breed inzetbaar. Zo zijn er politiehonden, hulphonden, reddingshonden, trekhonden, waakhonden, jachthonden en blindengeleidehonden. Welke taak een hond precies krijgt hangt vaak van het soort ras af. Een hond zal voor een specifieke taak vaak een lange opleiding moeten doorlopen.

Informatiefilm over een dierenarts:

Opleidingen tot huisdierspecialist

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor de hobby dan wel het beroep huisdierspecialist. Wij hebben op de site wel de volgende specifieke beroepen opgenomen: dierenarts, dierenverzorger, hondengeleider en manegehouder, in de branche gezondheid en welzijn.Maar er  zijn natuurlijk veel meer specialisaties denkbaar die raakvlakken kunnen hebben met dieren. Zo is het denkbaar dat iemand een paardentrainer of hondentrainer is vanuit een hobbymatig oogpunt of anderzijds met dieren bezig is. Een geschikt beroep om bij het profiel neer te zetten kan hiervoor zijn: opleider en cursusleider in de branche onderwijs. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een huisdierspecialist werkzaam kan zijn

Een dierenspecialist in de branche hobby heeft verder niks met bedrijven te maken, omdat wij er vanuit gaan dat je dan hobbymatig bezig zal zijn. Maar het is natuurlijk wel mogelijk dat er ook professionele mensen bezig zijn op dit gebied, zoals eerder omschreven.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als huisdierspecialist zijn verder niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben opgenomen. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Mijnzzp.nl