Dierentrimmer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dierentrimmer is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het trimmen van dieren. Als dierentrimmer verzorg je voornamelijk honden, die door hun baasje naar de trimsalon gebracht worden. Het trimmen van dieren wordt niet alleen gedaan voor de mooiigheid, maar kan ook gewoon noodzakelijk zijn om dieren gezond te houden. Als dierentrimmer zal je doorgaans vaak overleggen met de eigenaren van dieren, om te bepalen welke wensen er precies zijn. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden als dierentrimmer is dat je ook een adviserende rol hebt en bij mogelijke gezondheidsproblemen doorverwijst naar een dierenarts. Als dierentrimmer ben je ook op de hoogte van de nieuwste trends op het gebied van modellen. Het trimmen van dieren kan gedaan worden door middel van scheren, knippen en plukken. Naast het trimmen van dieren kan je bij een trimsalon meestal ook terecht voor een professionele vachtbehandeling, het knippen van nagels, ogen en oren schoonmaken en het verzorgen van het gebit. Een ander woord voor trimmen is toiletteren, wat staat voor het verzorgen van manen, staart, knippen, scheren en het vlechten van haren. In de meeste gevallen zal een dierentrimmer te maken hebben met honden, echter zijn er ook dierentrimmers die andere dieren kunnen trimmen zoals katten, konijnen en cavia's. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een dierentrimmer het beste omschrijven als het geven van cosmetische behandelingen aan dieren.

Waarom trimmen

Het trimmen van honden wordt zoals eerder omschreven niet alleen uit mooiigheid gedaan maar ook zeker om gezondheidsproblemen en dagelijkse ongemakken van het dier te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haren voor de ogen die het zicht belemmeren of vuil, dat zich makkelijk kan ophopen in de vacht. Het trimmen van dieren kan noodzakelijk zijn om de dieren gezond te houden. Er zijn natuurlijk ook mensen die hondenshows lopen en daarom willen dat hun hond er perfect uitziet. Andere werkzaamheden waarvoor een dierentrimmer verantwoordelijk kan zijn is het knippen van nagels of het uitvoeren van gebitscontroles.

Wat doet een dierentrimmer allemaal:

  • Het controleren op huidparasieten
  • Het kammen en borstelen van de vacht
  • Het knippen van nagels
  • Het plukken en ontwollen van bepaalde rassen
  • Het reinigen van oren en ogen
  • Het trimmen van dieren
  • Het uitvoeren van gebitscontroles

Hondentrimsalon:

Opleiding tot dierentrimmer

Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden voor het vak dierentrimmer te volgen via reguliere scholen. De opleiding tot dierentrimmer is een opleiding op Mbo-niveau en zal doorgaans drie jaar in beslag nemen, waarin je ook stage zal lopen onder begeleiding van een leermeester en stagebegeleider. Tijdens de opleiding tot dierenverzorger is er onder meer aandacht voor de volgende zaken: het beoordelen van probleemvacht, hanteren van dieren, klantgerichtheid, het adviseren, veiligheid en gezondheid. Omdat de meeste dierentrimmers als zelfstandig ondernemer aan het werk gaan binnen hun eigen trimsalon is er bij de meeste opleidingen ook veel aandacht voor het opstarten en runnen van een bedrijf, wat niet onbelangrijk is. Het beroep dierentrimmer heeft raakvlakken met het beroep dierenverzorger, maar is natuurlijk niet geheel hetzelfde.

Bedrijven waar een dierentrimmer werkzaam kan zijn

Als dierentrimmer ben je doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen je eigen trimsalon en werk je vaak niet in loondienst. De meeste dierentrimmers zijn echte dierenliefhebbers en hebben veel passie als het op dieren aankomt. Het is natuurlijk wel denkbaar dat je in een praktijk werkzaam bent, of samenwerkt met een winkel waarbinnen je je werkzaamheden uitvoert als dierentrimmer. Maar ook dan werk je meestal als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst.

Competenties dierentrimmer

De belangrijkste competentie van een dierentrimmer is natuurlijk het kunnen herkennen van mogelijke gezondheidsproblemen bij dieren en het kunnen adviseren, zoals het doorverwijzen naar een dierenarts wanneer je gezondheidsproblemen signaleert. Tijdens de opleiding dierentrimmer is er dan ook veel aandacht voor je communicatieve vaardigheden, omdat je ook een adviserende rol hebt als dierentrimmer. Tevens is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en mogelijkheden binnen je vakgebied. Maar als dierentrimmer zal je ook een commerciële instelling moeten hebben, omdat je doorgaans als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierentrimmer

Als dierentrimmer is er bijna geen arbeidsmarktperspectief als het op een baan in loondienst aankomt. De meeste dierentrimmers starten hun eigen trimsalon en werken vanuit huis, of huren een kleine werkruimte. Tijdens de opleiding is er dan ook veel aandacht voor het starten van je eigen bedrijf, omdat de dierentrimmers meestal vroeg of laat hun eigen trimsalon starten. De doorgroeimogelijkheden als dierentrimmer kunnen gezien worden in het starten van je eigen trimsalon. Verdere uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt voor dierentrimmers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierentrimmer

Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep. Die zal je zelf bepalen als ondernemer. Het salaris als dierentrimmer is natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen kwaliteiten als ondernemer en het aantal opdrachten dat je binnen weet te halen. Voor lang niet alle dierentrimmers is het noodzakelijk om een volwaardig inkomen uit hun werkzaamheden te behalen, omdat er ook dierentrimmers zijn die het beroep deels hobbymatig uitvoeren. Dit kan natuurlijk wel per persoon verschillen. Er zijn binnen Nederland ongeveer 1800 trimsalons te vinden.

Mijnzzp.nl