Dierentrimmer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dierentrimmer
Werken als zelfstandig dierentrimmer
Waarom trimmen
Taken van een dierentrimmer:
Wat doet een dierentrimmer:
Film: Hondentrimsalon:
Opleiding tot dierentrimmer
Bedrijven waar een dierentrimmer werkzaam kan zijn
Competenties dierentrimmer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierentrimmer
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierentrimmer
Eigen bedrijf starten als Dierentrimmer
Boekhoudprogramma vergelijken Dierentrimmer

Beroep dierentrimmer

Een dierentrimmer is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het trimmen van dieren. Als dierentrimmer verzorg je voornamelijk honden, die door hun baasje naar de trimsalon gebracht worden. Het trimmen van dieren wordt niet alleen gedaan voor de mooiigheid, maar kan ook gewoon noodzakelijk zijn om dieren gezond te houden. Als dierentrimmer zal je over het algemeen veel overleggen met de eigenaren van dieren, om te bepalen welke wensen er precies zijn. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is dat je ook een adviserende rol hebt en bij mogelijke gezondheidsproblemen doorverwijst naar een dierenarts. Als dierentrimmer ben je ook op de hoogte van de laatste trends op het gebied van modellen. Het trimmen van dieren kan gedaan worden door middel van scheren, knippen en plukken. Naast het trimmen van dieren kan je bij een trimsalon meestal terecht voor een professionele vachtbehandeling, het knippen van nagels, het schoonmaken van ogen en oren en gebitsverzorging. Een ander woord voor trimmen kan ook zijn toiletteren, wat staat voor het verzorgen van manen, staarten, knippen, scheren en het vlechten van haren. In de meeste gevallen zal een dierentrimmer te maken hebben met honden, echter zijn er ook dierentrimmers die andere dieren trimmen, zoals katten, konijnen en cavia's. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een dierentrimmer het beste omschrijven als het geven van cosmetische behandelingen aan dieren waarbij ook de algemene gezondheid van dieren een belangrijke rol speelt. Het is niet zo dat mensen hun huisdieren alleen naar een dierentrimmer brengen om esthetische redenen. Een hond of ander dier kan ook gewoon hinder ondervinden van haar. Dieren, die niet regelmatig naar een dierentrimsalon gaan, kunnen in het ergste geval huidproblemen krijgen. Hoe vaak een dier naar een dierentrimsalon moet gaan is sterk afhankelijk van de vachtsoort.

Werken als zelfstandig dierentrimmer

Een dierentrimmer is dus een speciale kapper voor dieren. De inhoudelijke werkzaamheden van een dierentrimmer kunnen verder niet vergeleken worden met de werkzaamheden van een gewone kapper die mensen knipt. Het grootste verschil is dat een dierentrimmer dieren ook zal plukken. Het plukken van dieren is raadzaam, omdat hierdoor de structuur van de vacht niet zal veranderen. Bij het scheren van dieren kan dit wel het geval zijn. Het plukken van dieren doet dieren verder geen pijn, omdat alleen de losse haren geplukt worden. Het is wel belangrijk dat een dier plukrijp is om te kunnen plukken. Bij sommige hondenrassen blijven de haren vast zitten in de huid ondanks dat de hondenharen wel plukrijp zijn. Met andere woorden kunnen honden te maken hebben met los zittende haren, die niet vanzelf uitvallen. Hoe vaak een hond of ander dier geplukt moet worden is sterk afhankelijk van het ras. Zoals eerder omschreven is het trimmen van dieren noodzakelijk om dieren gezond te houden. Dit neemt niet weg dat de meeste dierentrimmers ook aangemerkt kunnen worden als stylist.

Waarom trimmen

Het trimmen van honden wordt zoals eerder omschreven niet alleen uit mooiigheid gedaan, maar ook zeker om gezondheidsproblemen en dagelijkse ongemakken van het dier te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haren voor de ogen die het zicht belemmeren of vuil, dat zich makkelijk kan ophopen in de vacht. Het trimmen van dieren kan noodzakelijk zijn om de dieren gezond te houden. Er zijn natuurlijk ook mensen die hondenshows lopen en daarom willen dat hun hond er perfect uitziet. Andere werkzaamheden waarvoor een dierentrimmer verantwoordelijk kan zijn is het knippen van nagels of het uitvoeren van gebitscontroles.

Taken van een dierentrimmer:

  • Het controleren op huidparasieten.
  • Het kammen en borstelen van de vacht.
  • Het knippen van nagels.
  • Het plukken en ontwollen van bepaalde rassen.
  • Het reinigen van oren en ogen.
  • Het trimmen van dieren.
  • Het uitvoeren van gebitscontroles.

Wat doet een dierentrimmer:

Film: Hondentrimsalon:

Opleiding tot dierentrimmer

Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden voor het vak dierentrimmer te volgen via gewone scholen. De opleiding tot dierentrimmer is een opleiding op Mbo-niveau en zal doorgaans drie jaar in beslag nemen, waarin je ook stage zal lopen onder begeleiding van een leermeester en stagebegeleider. Tijdens de opleiding tot dierenverzorger is er onder meer aandacht voor de volgende zaken: het beoordelen van probleemvacht, hanteren van dieren, klantgerichtheid, het adviseren, veiligheid en gezondheid. Omdat de meeste dierentrimmers als zelfstandig ondernemer aan het werk gaan binnen hun eigen trimsalon is er bij de meeste opleidingen ook veel aandacht voor het opstarten en runnen van een bedrijf, wat niet onbelangrijk is. Het beroep dierentrimmer heeft raakvlakken met het beroep dierenverzorger, maar is natuurlijk niet geheel hetzelfde. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een dierentrimmer werkzaam kan zijn

Een dierentrimmer is in veel gevallen werkzaam als ondernemer binnen een eigen trimsalon. Daarnaast kan een dierentrimmer werkzaam zijn in loondienst. In dat geval kan de benaming salonmanager van toepassing zijn. Het is ook denkbaar dat je in een dierenpension werkzaam bent, of samenwerkt met een winkel waarbinnen je je werkzaamheden uitvoert als dierentrimmer. Maar ook dan werk je meestal als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. In de meeste gevallen zal een dierentrimmer beschikken over een eigen trimsalon. Dit kan ook gewoon een trimsalon aan huis betreffen. Het beroep dierentrimmer komt in loondienst bijna niet voor.

Competenties dierentrimmer

De belangrijkste competentie van een dierentrimmer is de vakinhoudelijke kennis van vachtverzorging en het kunnen herkennen van mogelijke gezondheidsproblemen. Daarnaast heb je een belangrijke adviserende rol, zoals het doorverwijzen naar een dierenarts als je gezondheidsproblemen signaleert. Tijdens de opleiding dierentrimmer is er ook veel aandacht voor je communicatieve vaardigheden, omdat je ook een adviserende rol hebt als dierentrimmer. Ook is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en mogelijkheden binnen je vakgebied. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instellingen beschikken en kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, energie, samenwerken, creativiteit, motivatie, accuratesse, resultaatgerichtheid en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierentrimmer

Als dierentrimmer is er bijna geen arbeidsmarktperspectief, omdat de meeste dierentrimmers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De meeste dierentrimmers starten hun eigen trimsalon en werken vanuit huis, of huren een kleine werkruimte. Tijdens de opleiding is er dan ook veel aandacht voor het starten van je eigen bedrijf, omdat de dierentrimmers meestal vroeg of laat hun eigen trimsalon starten. De doorgroeimogelijkheden van een dierentrimmer kunnen gezien worden in het starten van je eigen trimsalon en het opbouwen van een goede naam.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierentrimmer

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat het beroep dierentrimmer bijna niet voorkomt in loondienst. Een dierentrimmer is meestal werkzaam als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Het salaris als dierentrimmer is sterk afhankelijk van je eigen kwaliteiten als ondernemer en het aantal opdrachten dat je binnen weet te halen. Voor lang niet alle dierentrimmers is het noodzakelijk om een volwaardig inkomen uit hun werkzaamheden te behalen, omdat er ook dierentrimmers zijn die het beroep deels hobbymatig uitvoeren. De meeste dierentrimmers hanteren een vaste vergoeding voor een opdracht.

Eigen bedrijf starten als Dierentrimmer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierentrimmer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dierentrimmer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierentrimmer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierentrimmer.

Mijnzzp.nl