Dierentrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep dierentrainer is zeer breed te noemen maar over het algemeen zal het gaan om een hondentrainer omdat het trainen van honden in de praktijk het vaakst voorkomt. Natuurlijk zijn er ook andere vormen van dierentraining zoals het trainen van circusdieren en zeezoogdieren zoals die voorkomen bij het dolfinarium. Een dierentrainer kan mensen met een huisdier helpen op een professionele manier om hun huisdier op te voeden wat zoals eerder omschreven meestal om honden zal gaan. Naast gezelschapsdieren kan het ook zeker om honden gaan die professioneel ingezet worden zoals politiehonden, legerhonden, blindengeleidehonden of opsporingshonden. Het beroep dierentrainer kent verder geen officiële status maar er zijn natuurlijk voldoende opleidingen gericht op dierentrainingen evenals andere opleidingen gericht op dieren.

Hondentrainer

Een hondentrainer helpt nieuw baasjes van puppy's met het opvoeden door cursussen c.q. les te geven. In de meeste gevallen worden dit soort cursussen puppycursussen genoemd. Maar een hondentrainer kan ook cursussen geven aan de wat oudere honden zoals gedragstrainingen. Voor puppy's en hun baasjes is het zeer belangrijk om vroegtijdig te beginnen met het trainen omdat de puppy's in hun eerste maanden het meeste leren en dit op een latere leeftijd een stuk moeilijker zal worden. Het is daarom belangrijk om snel te beginnen met de training.

De hondentrainer zal de lessen organiseren en een duidelijke structuur hanteren tijdens de lessen. Echter is het wel de bedoeling dat het baasje samen met de puppy actief deelneemt aan de lessen. In de meeste gevallen zal het baasje moeten proberen om de puppy opdrachten uit te laten voeren. Wanneer de puppy goed geluisterd heeft zal deze doorgaans een beloning ontvangen. De hondentrainingen zijn over het algemeen zo ingericht dat na de opleiding een hond goed luistert naar zijn baasje zodat er met een gemakkelijk te hanteren hond kan worden omgegaan. Het geven van commando's zal dan ook uitgebreid aan bod komen tijdens de lessen. Er zijn na de puppycursus doorgaans voldoende vervolgopleidingen mogelijk zoals de jachtopleiding. Vanzelfsprekend moet een hond wel geschikt zijn voor de jachtopleiding. Maar natuurlijk kan iedereen net zo ver gaan met de hondentraining als wenselijk is. Veelal gaat het om een hobby.

Speciale hondentrainers

De speciale hondentrainers zijn doorgaans meer gericht op de honden die in de toekomst een gerichte taak moeten uitvoeren zoals het opsporen van mensen, explosieven en drugs. Daarnaast kennen we ook de zogenaamde politiehonden of legerhonden die als bewakingshonden c.q. ordehandhavers dienen. Dit soort honden krijgen een zeer gerichte opleiding die soms jaren kan duren voordat de diensthonden ingezet kunnen worden. Dit soort hondentrainers kunnen zelfstandig werken en de honden bij voldoende training afstaan aan de gewenste organisatie of zijn in dienst van bijvoorbeeld de politie of het leger. Maar over het algemeen zullen hondentrainers niet in dienst zijn van bepaalde organisaties maar eerder als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en samenwerken met verschillende organisaties.

Politiehonden

De Nederlandse politie maakt over het algemeen gebruik van de Mechelse herder omdat in de praktijk bewezen is dat deze honden een groot doorzettingsvermogen hebben en ook goed luisteren. Maar natuurlijk speelt de grote en sterkte van de hond ook een belangrijke rol als we het hebben over een politiehond. Politiehonden worden over het algemeen gekocht op hun derde levensjaar wanneer de honden voldoende getraind zijn en in aanmerking komen voor het basisdiploma Politiehond I van de KPNV. Politiehonden blijven over het algemeen actief tot hun tiende levensjaar mits nog gezond en gecertificeerd voor de werkzaamheden. Na hun pensioen worden de politiehonden uiteraard goed opgevangen. Bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) is meer informatie te vinden over politiehonden en hun werkzaamheden.

Taken waarvoor politiehonden ingezet kunnen worden:

  • Assistentie bij aanhoudingen
  • Bij het afschieten van gevaarlijke dieren
  • Inbeslagname huisdieren
  • Opsporing bij inbraak in gebouwen
  • Ondersteuning ME-optredens
  • Ordehandhaving
  • Shows en demonstraties
  • Voetbalwedstrijden

Hondentrainer:

Politiehond in opleiding:

Opleidingen tot dierentrainer

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden te vinden als dierentrainer die qua niveau onderling wel kunnen verschillen. Bij de raad van beheer is meer informatie te vinden over opleidingen tot dierentrainer. Tevens zijn er ook voldoende andere websites te vinden die gericht zijn op dierentrainingen. Tijdens de opleiding zal er over het algemeen veel aandacht zijn voor het leergedrag van dieren en het trainen van dieren. Voor meer informatie kunt u ook kijken bij het beroep dierenverzorger.

Bedrijven waar een dierentrainer werkzaam kan zijn

Zoals eerder omschreven bestaan er zeer veel verschillende soorten dierentrainers en kan je als dierentrainer voor verschillende organisaties of bedrijven werkzaam zijn zoals in het circus, dolfinarium, politie en leger. Maar over het algemeen zal een dierentrainer werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer met enkele uitzonderingen daar gelaten.

Competenties dierentrainer

De belangrijkste competentie als dierentrainer is natuurlijk dat je een grote voorliefde bezit voor dieren. Maar natuurlijk zal je als dierentrainer ook met mensen te maken hebben en zal je dus communicatief goed onderlegd moeten zijn. Doorzettingsvermogen is zeker ook een belangrijke competentie als dierentrainer omdat niet alles vanzelf zal gaan. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zal je ook zeker commercieel moeten zijn en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierentrainer

Voor het beroep dierentrainer is geen echte arbeidsmarkt omdat de meeste dierentrainers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Er zijn dan ook niet veel vacatures te vinden als dierentrainer. De doorgroeimogelijkheden als dierentrainer moeten gezien worden als het starten van je eigen opleidingen aan particulieren. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn bij ons niet bekend.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierentrainer

Omdat wij er vanuit gaan dat je als dierentrainer werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niets met arbeidsvoorwaarden te maken omdat je deze doorgaans zelf zal bepalen. Een dierentrainer zal over het algemeen veel op zaterdag werken wanneer mensen vrij zijn van hun werk. Wat een dierentrainer precies zal verdienen is ook niet aan te geven omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal cursisten. Een dierentrainer werkt doorgaans tegen een vaste vergoeding en niet per uur.

Mijnzzp.nl