Dierentrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dierentrainer
Werken als dierentrainer
Hondentrainer
Speciale hondentrainers
Politiehonden
Taken waarvoor politiehonden ingezet kunnen worden:
Wat doet een dierentrainer:
Film: Hondentrainer:
Opleidingen tot dierentrainer
Bedrijven waar een dierentrainer werkzaam kan zijn
Competenties dierentrainer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierentrainer
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierentrainer
Eigen bedrijf starten als Dierentrainer
Boekhoudprogramma vergelijken Dierentrainer

Beroep dierentrainer

Een dierentrainer is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het trainen van dieren. In de meeste gevallen zal een dierentrainer gespecialiseerd zijn in een bepaalde diersoort, zoals honden of paarden. Ook zijn er andere vormen van dierentraining denkbaar, zoals het mogelijk trainen van circusdieren en het trainen van zeezoogdieren zoals die voorkomen bij het dolfinarium. Het is de dierentrainer die mensen kan helpen op een professionele manier om hun huisdier op te voeden, wat in veel gevallen betrekking zal hebben op honden. Naast gezelschapsdieren kan het ook gaan om honden die professioneel ingezet worden door overheidsdiensten of bedrijven, zoals politiehonden, legerhonden, blindengeleidehonden of opsporingshonden. Het beroep dierentrainer kent verder geen officiële status maar er zijn voldoende opleidingen gericht op dierentrainingen. Zoals eerder omschreven moet het beroep dierentrainer vrij algemeen gezien worden, omdat een dierentrainer gespecialiseerd kan zijn in het trainen van verschillende diersoorten. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen het trainen van gezelschapsdieren en het trainen van dieren die professioneel gehouden worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een dierentrainer het beste omschrijven als het trainen van dieren om op te treden, te gehoorzamen, om mensen te begeleiden of om bewakingsdiensten of opsporingswerkzaamheden uit te voeren. Vanzelfsprekend betreft het trainen van dieren specialistische werkzaamheden dat overgelaten moet worden aan de juiste vaklieden. Het trainen van dieren is in veel gevallen belangrijk, omdat dieren alleen op de juiste manier te hanteren zijn als ze een goede training doorlopen hebben. Het trainen van dieren is in de meeste gevallen een samenspel tussen het dier, de diereigenaar en de dierentrainer. Het is belangrijk om puppy's en andere dieren op vroege leeftijd te trainen voor de beste resultaten.

Werken als dierentrainer

Dierentrainer is dus een algemene benaming voor vaklieden, die verantwoordelijk zijn voor het trainen van dieren. Er kan ook sprake zijn van meer specifieke benamingen, zoals de benaming hondentrainer of dolfijnentrainer. De meeste dierentrainers zijn gespecialiseerd binnen een bepaalde diergroep. Het trainen van paarden kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het trainen van honden of dolfijnen. Ook het trainen van roofvogels betreft geheel andere werkzaamheden die om specialistische kennis vragen. In alle gevallen is het belangrijk dat een dierentrainer over de juiste kennis beschikt van diergedrag om dieren te kunnen trainen. De meeste dierentrainers die een erkende opleiding volgen tot dierentrainer starten de opleiding door het trainen van andere dieren. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van kippen, konijnen of schapen. Dit betreft trainingswerkzaamheden, die als educatie gezien moeten worden. Dit is belangrijk om de basisvaardigheden onder de knie te kunnen krijgen.

Hondentrainer

Een hondentrainer helpt nieuw baasjes van puppy's met het opvoeden door cursussen en les te geven. In de meeste gevallen worden dit soort cursussen puppycursussen genoemd. Maar een hondentrainer kan ook cursussen geven aan de wat oudere honden zoals gedragstrainingen. Voor puppy's en hun baasjes is het zeer belangrijk om vroegtijdig te beginnen met het trainen, omdat de puppy's in hun eerste maanden het meeste leren en dit op een latere leeftijd een stuk moeilijker zal worden. Het is daarom belangrijk om snel te beginnen met de training. De hondentrainer zal de lessen organiseren en een duidelijke structuur hanteren tijdens de lessen. Echter, het is wel de bedoeling dat het baasje samen met de puppy actief deelneemt aan de lessen. In de meeste gevallen zal het baasje moeten proberen om de puppy opdrachten uit te laten voeren. Wanneer de puppy goed geluisterd heeft, zal deze doorgaans een beloning ontvangen. De hondentrainingen zijn over het algemeen zo ingericht dat na de opleiding een hond goed luistert naar zijn baasje zodat er met een gemakkelijk te hanteren hond kan worden omgegaan. Het geven van commando's zal dan ook uitgebreid aan bod komen tijdens de lessen. Er zijn na de puppycursus doorgaans voldoende vervolgopleidingen mogelijk zoals de jachtopleiding. Vanzelfsprekend moet een hond wel geschikt zijn voor de jachtopleiding. Maar natuurlijk kan iedereen net zo ver gaan met de hondentraining als wenselijk is. Vaak gaat het om een hobby.

Speciale hondentrainers

De speciale hondentrainers zijn doorgaans meer gericht op de honden die in de toekomst een gerichte taak moeten uitvoeren zoals het opsporen van mensen, explosieven en drugs. Daarnaast kennen we ook de zogenaamde politiehonden of legerhonden die als bewakingshonden en/of ordehandhavers dienen. Dit soort honden krijgen een zeer gerichte opleiding die soms jaren kan duren voordat de diensthonden ingezet kunnen worden. Dit soort hondentrainers kunnen zelfstandig werken en de honden bij voldoende training afstaan aan de gewenste organisatie of zijn in dienst van bijvoorbeeld de politie of het leger. Maar over het algemeen zullen hondentrainers niet in dienst zijn van bepaalde organisaties, maar eerder als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en samenwerken met verschillende organisaties.

Politiehonden

De Nederlandse politie maakt over het algemeen gebruik van de Mechelse herder omdat in de praktijk bewezen is dat deze honden een groot doorzettingsvermogen hebben en ook goed luisteren. Maar natuurlijk speelt de grote en sterkte van de hond ook een belangrijke rol als we het hebben over een politiehond. Politiehonden worden over het algemeen gekocht op hun derde levensjaar wanneer de honden voldoende getraind zijn en in aanmerking komen voor het basisdiploma Politiehond I van de KPNV. Politiehonden blijven over het algemeen actief tot hun tiende levensjaar mits nog gezond en gecertificeerd voor de werkzaamheden. Na hun pensioen worden de politiehonden uiteraard goed opgevangen. Bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) is meer informatie te vinden over politiehonden en hun werkzaamheden.

Taken waarvoor politiehonden ingezet kunnen worden:

  • Assistentie bij aanhoudingen.
  • Bij het afschieten van gevaarlijke dieren.
  • Inbeslagname huisdieren.
  • Opsporing bij inbraak in gebouwen.
  • Ondersteuning ME-optreden.
  • Ordehandhaving.
  • Shows en demonstraties.
  • Voetbalwedstrijden.

Wat doet een dierentrainer:

Film: Hondentrainer:

Opleidingen tot dierentrainer

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden te vinden als dierentrainer die qua niveau onderling wel kunnen verschillen. Bij de raad van beheer is meer informatie te vinden over opleidingen tot dierentrainer. Bovendien zijn er ook voldoende andere websites te vinden die gericht zijn op dierentrainingen. Tijdens de opleiding zal er over het algemeen veel aandacht zijn voor het leergedrag van dieren en het trainen van dieren. Voor meer informatie kunt u ook kijken bij het beroep dierenverzorger. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een dierentrainer werkzaam kan zijn

Over het algemeen zullen de meeste dierentrainers aangemerkt moeten worden als ondernemer. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat het beroep dierentrainer op veel manier voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan een dierentrainer, die werkzaam is binnen een circus. Daarnaast kan een dierentrainer werkzaam zijn voor de politie, de douane of het leger. Het is ook denkbaar dat een kennelhouder, dierenpensionhouder of hondenuitlater aangemerkt kan worden als dierentrainer. Ook voor dierenartsen kan een cursus of opleiding tot dierentrainer zinvol zijn. Het beroep dierentrainer kan dus betrekking hebben op verschillende vaklieden. In algemene zin zijn dierentrainers relatief vaak werkzaam als ondernemer.

Competenties dierentrainer

De belangrijkste competentie van een dierentrainer is de voorliefde voor dieren. Daarnaast moet een dierentrainer diergedrag op de juiste manier kunnen inschatten. Ook geduld en stressbestendigheid zijn twee belangrijke woorden voor een dierentrainer. Omdat een dierentrainer les geeft moet hij of zij ook over didactische vaardigheden beschikken. Een andere belangrijke competentie is communicatie. Dit is belangrijk, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Als je werkzaam bent als ondernemer zul je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken en kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, passie, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren, inspireren en creativiteit. Het is denkbaar dat een professionele dierentrainer ook te maken heeft met vaste beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierentrainer

Voor het beroep dierentrainer is geen echt arbeidsmarktperspectief, omdat de meeste dierentrainers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Er zijn dan ook niet veel vacatures te vinden voor het beroep dierentrainer. Met andere woorden zal een dierentrainer in de meeste gevallen zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Het is ook denkbaar dat een dierentrainer andere werkzaamheden uitvoert met betrekking tot dieren. In dat geval betreft het trainen van dieren wellicht een aanvulling op een ander beroep. De doorgroeimogelijkheden van een diertrainer moeten gezien worden in het starten van een eigen onderneming. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn bij ons niet bekend.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierentrainer

Omdat wij er vanuit gaan dat je als dierentrainer werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niets met arbeidsvoorwaarden te maken, omdat je deze doorgaans zelf zal bepalen. Een dierentrainer zal over het algemeen veel op zaterdag werken wanneer mensen vrij zijn van hun werk. Wat een dierentrainer precies zal verdienen is ook niet aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal cursisten. Een dierentrainer werkt doorgaans tegen een vaste vergoeding en niet per uur.

Eigen bedrijf starten als Dierentrainer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierentrainer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dierentrainer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierentrainer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierentrainer.

Mijnzzp.nl