Dierentrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Dierentrainer is een algemene benaming voor vaklieden die gespecialiseerd zijn in het trainen van dieren. In de meeste gevallen zal een dierentrainer gespecialiseerd zijn in een bepaalde diersoort, zoals honden of paarden. Ook zijn er andere vormen van dierentraining denkbaar, zoals het mogelijk trainen van circusdieren en het trainen van zeezoogdieren zoals die voorkomen bij het dolfinarium. Het is de dierentrainer die mensen kan helpen op een professionele manier om hun huisdier op te voeden, wat in veel gevallen betrekking zal hebben op honden. Naast gezelschapsdieren kan het ook gaan om honden die professioneel ingezet worden door overheidsdiensten en/of bedrijven, zoals politiehonden, legerhonden, blindengeleidehonden of opsporingshonden. Het beroep dierentrainer kent verder geen officiële status maar er zijn voldoende opleidingen gericht op dierentrainingen. Zoals eerder omschreven moet het beroep dierentrainer vrij algemeen gezien worden, omdat een dierentrainer gespecialiseerd kan zijn in het trainen van verschillende diersoorten. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen het trainen van gezelschapsdieren en het trainen van dieren die professioneel gehouden worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een dierentrainer het beste omschrijven als het trainen van dieren om op te treden, te gehoorzamen, om mensen te begeleiden of om bewakingsdiensten en/of opsporingswerkzaamheden uit te voeren.

Hondentrainer

Een hondentrainer helpt nieuw baasjes van puppy's met het opvoeden door cursussen c.q. les te geven. In de meeste gevallen worden dit soort cursussen puppycursussen genoemd. Maar een hondentrainer kan ook cursussen geven aan de wat oudere honden zoals gedragstrainingen. Voor puppy's en hun baasjes is het zeer belangrijk om vroegtijdig te beginnen met het trainen omdat de puppy's in hun eerste maanden het meeste leren en dit op een latere leeftijd een stuk moeilijker zal worden. Het is daarom belangrijk om snel te beginnen met de training.

De hondentrainer zal de lessen organiseren en een duidelijke structuur hanteren tijdens de lessen. Echter is het wel de bedoeling dat het baasje samen met de puppy actief deelneemt aan de lessen. In de meeste gevallen zal het baasje moeten proberen om de puppy opdrachten uit te laten voeren. Wanneer de puppy goed geluisterd heeft zal deze doorgaans een beloning ontvangen. De hondentrainingen zijn over het algemeen zo ingericht dat na de opleiding een hond goed luistert naar zijn baasje zodat er met een gemakkelijk te hanteren hond kan worden omgegaan. Het geven van commando's zal dan ook uitgebreid aan bod komen tijdens de lessen. Er zijn na de puppycursus doorgaans voldoende vervolgopleidingen mogelijk zoals de jachtopleiding. Vanzelfsprekend moet een hond wel geschikt zijn voor de jachtopleiding. Maar natuurlijk kan iedereen net zo ver gaan met de hondentraining als wenselijk is. Veelal gaat het om een hobby.

Speciale hondentrainers

De speciale hondentrainers zijn doorgaans meer gericht op de honden die in de toekomst een gerichte taak moeten uitvoeren zoals het opsporen van mensen, explosieven en drugs. Daarnaast kennen we ook de zogenaamde politiehonden of legerhonden die als bewakingshonden c.q. ordehandhavers dienen. Dit soort honden krijgen een zeer gerichte opleiding die soms jaren kan duren voordat de diensthonden ingezet kunnen worden. Dit soort hondentrainers kunnen zelfstandig werken en de honden bij voldoende training afstaan aan de gewenste organisatie of zijn in dienst van bijvoorbeeld de politie of het leger. Maar over het algemeen zullen hondentrainers niet in dienst zijn van bepaalde organisaties maar eerder als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn en samenwerken met verschillende organisaties.

Politiehonden

De Nederlandse politie maakt over het algemeen gebruik van de Mechelse herder omdat in de praktijk bewezen is dat deze honden een groot doorzettingsvermogen hebben en ook goed luisteren. Maar natuurlijk speelt de grote en sterkte van de hond ook een belangrijke rol als we het hebben over een politiehond. Politiehonden worden over het algemeen gekocht op hun derde levensjaar wanneer de honden voldoende getraind zijn en in aanmerking komen voor het basisdiploma Politiehond I van de KPNV. Politiehonden blijven over het algemeen actief tot hun tiende levensjaar mits nog gezond en gecertificeerd voor de werkzaamheden. Na hun pensioen worden de politiehonden uiteraard goed opgevangen. Bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) is meer informatie te vinden over politiehonden en hun werkzaamheden.

Taken waarvoor politiehonden ingezet kunnen worden:

  • Assistentie bij aanhoudingen
  • Bij het afschieten van gevaarlijke dieren
  • Inbeslagname huisdieren
  • Opsporing bij inbraak in gebouwen
  • Ondersteuning ME-optredens
  • Ordehandhaving
  • Shows en demonstraties
  • Voetbalwedstrijden

Hondentrainer:

Politiehond in opleiding:

Opleidingen tot dierentrainer

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden te vinden als dierentrainer die qua niveau onderling wel kunnen verschillen. Bij de raad van beheer is meer informatie te vinden over opleidingen tot dierentrainer. Tevens zijn er ook voldoende andere websites te vinden die gericht zijn op dierentrainingen. Tijdens de opleiding zal er over het algemeen veel aandacht zijn voor het leergedrag van dieren en het trainen van dieren. Voor meer informatie kunt u ook kijken bij het beroep dierenverzorger. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een dierentrainer werkzaam kan zijn

Zoals eerder omschreven bestaan er zeer veel verschillende soorten dierentrainers en kan je als dierentrainer voor verschillende organisaties of bedrijven werkzaam zijn zoals in het circus, dolfinarium, politie en leger. Maar over het algemeen zal een dierentrainer werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer met enkele uitzonderingen daar gelaten.

Competenties dierentrainer

De belangrijkste competentie als dierentrainer is natuurlijk dat je een grote voorliefde bezit voor dieren. Maar natuurlijk zal je als dierentrainer ook met mensen te maken hebben en zal je dus communicatief goed onderlegd moeten zijn. Doorzettingsvermogen is zeker ook een belangrijke competentie als dierentrainer omdat niet alles vanzelf zal gaan. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zal je ook zeker commercieel moeten zijn en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierentrainer

Voor het beroep dierentrainer is geen echte arbeidsmarkt omdat de meeste dierentrainers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Er zijn dan ook niet veel vacatures te vinden als dierentrainer. De doorgroeimogelijkheden als dierentrainer moeten gezien worden als het starten van je eigen opleidingen aan particulieren. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn bij ons niet bekend.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierentrainer

Omdat wij er vanuit gaan dat je als dierentrainer werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer heb je verder niets met arbeidsvoorwaarden te maken omdat je deze doorgaans zelf zal bepalen. Een dierentrainer zal over het algemeen veel op zaterdag werken wanneer mensen vrij zijn van hun werk. Wat een dierentrainer precies zal verdienen is ook niet aan te geven omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal cursisten. Een dierentrainer werkt doorgaans tegen een vaste vergoeding en niet per uur.

Mijnzzp.nl