Dolfijnentrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dolfijnentrainer c.q. dolfijnenverzorger is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met de verzorging en training van dolfijnen. Het beroep dolfijnentrainer is aan te merken als een zeer populair beroep, omdat dolfijnen op veel mensen een grote aantrekkingskracht hebben. Als dolfijnentrainer ben je doorgaans werkzaam voor een dolfinarium, binnen Nederland alleen nog in Harderwijk aanwezig. Over het algemeen zijn er binnen een dolfinarium ook andere zoogdieren te vinden zoals zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns en orka's, afhankelijk van het soort dolfinarium. De dieren in een dolfinarium worden in veel gevallen getraind zodat de zoogdieren gebruikt kunnen worden om verschillende soorten shows te geven aan het publiek. Ondanks dat dolfijnen heel slim zijn en over menselijke eigenschappen lijken te beschikken, is het goed trainen van dolfijnen zeker niet gemakkelijk en kost het doorgaans zeer veel doorzettingsvermogen en energie om een dolfijn bepaalde kunstjes op commando uit te laten voeren. Het daadwerkelijk worden van een dolfijnentrainer is in veel gevallen erg moeilijk, omdat er in de meeste gevallen een strenge selectieprocedure doorlopen moet worden. Deze selectieprocedure heeft over het algemeen niet alleen betrekking op dierenkennis, omdat van een goede dolfijnentrainer ook goede sociale vaardigheden verwacht mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan het werken met bezoekers tijdens shows, of aan het werken met bezoekers die een handicap hebben.

Dolfijnen staan algemeen bekend om hun intelligentie en kunnen zich zeer sociaal gedragen. Ze zijn dan ook zeer geliefd bij iedereen om hun uitstraling en sociale karakter. Dolfijnen hebben relatief gezien grote hersenen, wat volgens velen hun hoge intelligentie verklaart. Dolfijnen worden qua intelligentie net na de mens geplaatst. Dolfijnen zijn in de natuur zeer sociale dieren en zijn in staat om door groepsvorming, waarin zich wel 1000 dolfijnen kunnen bevinden, massaal op voedsel te jagen. Normaal gesproken bestaan de groepen uit enkele tientallen dolfijnen.

Dolfijnen communiceren met elkaar door middel van klik- en fluitgeluiden die op verschillende manieren voortgebracht kunnen worden. Nog niet alle manieren waarop een dolfijn geluid voortbrengt zijn bekend. Hun intelligentie en sociale bewogenheid uit zich bijvoorbeeld in de manier waarop ze hun zieke dieren begeleiden. Een ziek dier wordt niet alleen gelaten, doch blijven ze vergezellen. Hun speelsheid en nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat mensen zoveel en zo graag contact hebben met dolfijnen. Dolfijnen leven doorgaans in de ondiepere zeeën en eten voornamelijk vis en inktvis.

Evolutie van dolfijnen

Dolfijnen zijn afstammelingen van landzoogdieren en zijn ongeveer vijftig miljoen jaar geleden in het water gaan leven net zoals bijvoorbeeld walvissen en bruinvissen. Ondanks dat de dolfijnen al heel lang in het water leven zullen de dolfijnen om de paar minuten boven water moeten komen om te ademen. Wanneer dolfijnen slapen, doen ze dat met een hersenhelft tegelijk zodat ze in staat blijven om, om de paar minuten, boven water te kunnen ademen. Een dolfijn heeft ongeveer 250 tanden die ook een antennefunctie hebben, waarmee de zogenaamde klikgeluiden opvangen kunnen worden. Een dolfijn ademt niet door de mond maar door het spuitgat aan de bovenkant die afgesloten kan worden door een klep. Dolfijnen hebben zowel boven water als onder water een uitstekend zichtvermogen en kunnen vergeleken met de mensen veel beter horen.

Wat doet een dolfijnentrainer precies

Een dolfijnentrainer traint natuurlijk dolfijnen die doorgaans in gevangenschap leven in een dolfinarium. Maar naast het trainen van dolfijnen zal een dolfijnentrainer ook de dolfijnen verzorgen zoals het geven van eten en er voor zorgen dat de dolfijnen gezond blijven. Maar als dolfijnentrainer maak je natuurlijk ook de dolfijnenverblijven schoon. Het trainen van de dolfijnen zelf is iets waar veel tijd, oefening en aandacht aan besteed zal worden en zeker niet direct zal lukken. Wanneer een dolfijn een bepaalde truc of opdracht goed uitgevoerd heeft zal deze natuurlijk rijkelijk beloond worden met vis. Als dolfijnentrainer is het zeer belangrijk dat je zelf ook goed kunt zwemmen omdat je regelmatig bij de dolfijnen in het water zult werken. Bij alles wat een dolfijnentrainer doet staat de gezondheid van de dolfijnen voorop en bij twijfel zal de dolfijnentrainer een dierenarts inschakelen.

Beroep dolfijnentrainer:

Opleidingen tot dolfijnentrainer

Wie een carrière ambieert als dolfijnentrainer kan het beste een opleiding tot dierenverzorger volgen die verschillende richtingen en mogelijkheden geeft. Het is echter wel belangrijk om stage te lopen bij de juiste bedrijven zoals een dolfinarium of een dierentuin. De uiteindelijke kans om als dolfijntrainer aan de slag te kunnen is echter wel zeer gering omdat er binnen Nederland zeker niet veel werkplekken zijn, en het een populaire baan betreft. Maar met de juiste inzet en doorzettingsvermogen kan het wellicht een langere periode kosten maar hoeft het zeker niet onmogelijk te zijn.

Bedrijven waar een dolfijnentrainer werkzaam kan zijn

Binnen Nederland kun je als dolfijnentrainer eigenlijk alleen aan het werk in het Dolfinarium in Harderwijk. In het buitenland zijn er zeker meer dolfinariums te vinden maar ook daar is het werken als dolfijnentrainer zeer populair. Met een gerichte opleiding als dierenverzorger kun je natuurlijk in meerdere dierenparken terecht, die wellicht ook mogelijkheden bieden.

Competenties dolfijnentrainer

De belangrijkste competentie als dolfijnentrainer is in de eerste plaats dat je een dierenliefhebber in het algemeen en een dolfijnenliefhebber specifiek bent. Voor het trainen van de dolfijnen zul je over veel doorzettingsvermogen moeten beschikken. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel omdat je met levende wezens werkt en deze voor verzorging en gezondheid van jou afhankelijk zijn. Omdat je als dolfijnentrainer ook regelmatig zal optreden voor publiek zullen je communicatieve vaardigheden zeker goed moeten zijn. Tevens ben je als dolfijnentrainer regelmatig educatief bezig omdat je bijvoorbeeld ook schoolkinderen zal ontvangen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dolfijnentrainer

Het arbeidsmarktperspectief als dolfijnentrainer is niet heel goed te noemen omdat er maar weinig werkplekken zijn binnen Nederland en het beroep zeer populair te noemen is. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden als dolfijnentrainer maar wellicht kan het zijn dat je zo goed bent in het trainen van dolfijnen dat je ook in het buitenland gevraagd zal worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dolfijnentrainer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen als dolfijnentrainer omdat het beroep bijna niet voorkomt binnen Nederland. Wat een dolfijnentrainer precies zal verdienen is ook niet heel duidelijk maar over het algemeen zal een dierentrainer een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl