Autoruithersteller

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autoruithersteller is een vakman of vakvrouw die zich heeft gespecialiseerd in het repareren van autoruiten, inclusief het vervangen van autoruiten als ze niet meer gerepareerd kunnen worden. Tegenwoordig is het lang niet altijd meer nodig om autoruiten bij schade meteen te vervangen, omdat de autoruiten in veel gevallen ook prima gerepareerd kunnen worden door een autoruithersteller. Het repareren van een autoruit is over het algemeen vijf keer goedkoper dan het vervangen van een autoruit. Sterretjes, die meestal in de voorruit ontstaan door opspattende steentjes, kunnen in veel gevallen prima gerepareerd worden door het toepassen van een kunsthars. Deze zogenaamde sterretjes in autoruiten zijn over het algemeen bijna onzichtbaar te repareren, waardoor de autoruit niet vervangen hoeft te worden. Sterretjes in voorruiten die te groot zijn, of die verder gescheurd zijn kunnen niet meer gerepareerd worden met een kunsthars, waardoor de ruit in veel gevallen vervangen moet worden. Ook het compleet vervangen van autoruiten behoort tot de werkzaamheden van een autoruithersteller. Het repareren en vervangen van autoruiten betreft zeer specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vakmensen. Autoruiten zijn er tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen, waardoor een autoruithersteller ook gezien kan worden als belangrijke adviseur met betrekking tot autoruiten. Deze advieswerkzaamheden hebben ook betrekking op het kunnen adviseren of een autoruit gerepareerd kan worden of juist vervangen moet worden. Niet alle autoruiten kunnen zomaar gerepareerd worden, omdat veiligheid een belangrijke rol speelt bij autoruiten.

De laatste jaren zijn er steeds meer gespecialiseerde autoruitherstelbedrijven bijgekomen, omdat het door nieuwe techniek mogelijk is geworden om een autoruit te repareren zonder dat deze meteen vervangen moet worden. De meeste automobilisten zijn verzekerd voor autoruitschade, waardoor het de automobilist in de meeste gevallen zelf geen geld zal kosten om een autoruit te laten repareren of te vervangen. Het grote voordeel van het kunnen repareren van een voorruit is dat dit stukken voordeliger is dan het vervangen van een autoruit. Een autoruit zal dan ook altijd gerepareerd worden als dit mogelijk is, omdat dit voor de verzekeringsmaatschappij en de klant uiteindelijk goedkoper is.

Sterretje repareren

Het repareren van een sterretje in een autoruit wordt gedaan door het sterretje eerst vacuüm te zuigen, zodat het eventueel aanwezige vocht en vuil verdwijnt uit het sterretje. Dit is belangrijk omdat de reparatie anders niet onzichtbaar uitgevoerd kan worden. Na het vacuüm zuigen van het sterretje zal deze opgevuld worden met een speciale kunsthars, die door middel van een blauwe uv-lamp uitgehard wordt. Na het uitharden van de kunsthars is het nog nodig om de overtollige hars te verwijderen met een mesje en zal de autoruit gepolijst worden. Het doorrijden met een sterretje in de voorruit is over het algemeen niet verstandig, omdat de kans bestaat dat het sterretje zal doorscheuren. Daarnaast kan er vuil in het sterretje komen waardoor een onzichtbare reparatie moeilijker wordt. Een autoruit die gerepareerd is met kunsthars is na de reparatie weer op volle sterkte en kan niet uitscheuren. Een sterretje in de vooruit is geen afkeurpunt tijdens de apk keuring. Een grote ster of een scheur in de vooruit met vertakkingen in het directe zichtveld van de bestuurder kunnen wel een afkeurpunt zijn tijdens de apk keuring.

Autoruit vervangen

Wanneer een autoruit niet gerepareerd kan worden zal deze vervangen moeten worden. De meeste voorruiten en andere autoruiten van nieuwe auto's worden in de kit geplaatst en niet meer door middel van rubbers gemonteerd, zoals dit vroeger vaak het geval was. Vooral voorruiten van auto's en andere voertuigen vragen om veel vakmanschap, omdat deze voorruiten vaak voorzien zijn van moderne technieken zoals voorruitverwarming of ingebouwde antennes of voorzien zijn van moderne veiligheidssystemen.

Autoruitschade:

Opleidingen tot autoruithersteller

Wie een carrière ambieert als autoruithersteller kan diverse opleidingen volgen, zoals een interne opleiding bij een autoruitherstelbedrijf, of zich aanmelden voor een externe cursus of opleiding. In de meeste gevallen worden nieuwe medewerkers intern opgeleid in combinatie met een cursus, als de nieuwe medewerker geen achtergrond heeft als schadehersteller. Een mogelijke gerichte opleiding via een reguliere Mbo-school kan de Mbo-opleiding allround schadehersteller zijn. Deze opleiding is wel breder dan alleen het leren repareren of vervangen van autoruiten. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een autoruithersteller werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een autoruithersteller werkzaam zijn voor een gespecialiseerd autoruitherstelbedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een autoruithersteller werkzaam is voor andere bedrijven binnen de autobranche, zoals een garagehouder of schadeherstelbedrijf, of werkzaam is als bedrijfswagenmonteur. Tegenwoordig zijn er ook redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die werkzaam zijn als autoruithersteller.

Competenties autoruithersteller

Als autoruithersteller is het belangrijk dat je over voldoende technisch inzicht beschikt, omdat iedere auto anders is. Daarnaast zal je over voldoende vakinhoudelijke kennis moeten beschikken om zelfstandig je werkzaamheden uit te kunnen voeren. De autobranche is voortdurend in ontwikkeling, waardoor je als autoruithersteller nooit uitgeleerd zal zijn. Het blijven ontwikkelen door het volgen van cursussen is dan ook belangrijk. Ook is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt tijdens je werkzaamheden. Ook een flexibele inzet is zeker een belangrijke competentie, omdat je wellicht ook weekenddiensten zal moeten draaien of wellicht oproepbaar moet zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autoruithersteller

Het arbeidsmarktperspectief als autoruithersteller is redelijk te noemen. Er bestaan redelijk veel gespecialiseerde autoruitherstelbedrijven, die regelmatig op zoek zijn naar nieuwe vakmensen. Over het algemeen hebben mensen met een aantoonbare achtergrond binnen autobranche wel de voorkeur. De doorgroeimogelijkheden als autoruithersteller zullen sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties en opleidingsniveau. Het doorgroeien tot een leidinggevende functie is zeker niet ondenkbaar, als je over voldoende ervaring en kennis beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autoruithersteller

Als autoruithersteller zal je doorgaans onder de cao motorvoertuigen vallen, afhankelijk van je werkgever. Een autoruithersteller zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1500 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. De meeste autoruitherstelbedrijven werken ook met bonussen, waardoor het mogelijk is zelf invloed te hebben op het uiteindelijke salaris.

Mijnzzp.nl