Autoruithersteller

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep autoruithersteller
Werken als autoruithersteller
Sterretjes repareren
Wat doet een autoruithersteller:
Film autoruitschade:
Opleidingen tot autoruithersteller
Bedrijven waar een autoruithersteller werkzaam kan zijn
Competenties autoruithersteller
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autoruithersteller
Arbeidsvoorwaarden en salaris autoruithersteller
Eigen bedrijf starten als Autoruithersteller
Boekhoudprogramma vergelijken Autoruithersteller

Beroep autoruithersteller

Een autoruithersteller is gespecialiseerd in het repareren van autoruiten en het vervangen van kapotte autoruiten. Tegenwoordig is het lang niet altijd nodig om autoruiten te vervangen, omdat autoruiten in veel gevallen gerepareerd kunnen worden. Het repareren van autoruiten is in de meeste gevallen tot wel vijf keer goedkoper dan het vervangen van autoruiten. Sterretjes, die meestal in de voorruit ontstaan door opspattende steentjes, kunnen meestal gerepareerd worden door het toepassen van kunsthars. Sterretjes in de voorruit zijn bijna onzichtbaar te repareren, waardoor de autoruit niet vervangen hoeft te worden. Sterretjes in een voorruit die te groot zijn, of die scheuren, zijn niet meer te repareren, waardoor de ruit vervangen moet worden. Ook het vervangen van autoruiten behoort tot de werkzaamheden van een autoruithersteller. Het repareren en vervangen van autoruiten betreft specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vakmensen. De laatste jaren zijn er steeds meer gespecialiseerde autoruitherstel bedrijven bij gekomen, omdat het door nieuwe techniek mogelijk is geworden om autoruiten te repareren zonder dat ze meteen vervangen moeten worden. De meeste automobilisten zijn verzekerd voor autoruitschade, waardoor het repareren of vervangen van autoruiten ze geen geld zal kosten. Het grote voordeel van het repareren is dat dit stukken voordeliger is dan het vervangen van een autoruit. Een ander voordeel is dat het repareren van autoruiten niet veel tijd in beslag neemt. Een autoruit zal dan ook gerepareerd worden als dit mogelijk is, omdat dit voor de verzekeringsmaatschappij en de klant voordeliger is. Niet alle autoruiten kunnen gerepareerd worden, omdat veiligheid een belangrijke rol speelt bij autoruiten. Het is de autoruithersteller, die zal beoordelen of een autoruit gerepareerd kan worden of vervangen moet worden. Als autoruithersteller ben je in de meeste gevallen werkzaam binnen een werkplaats en op locatie.

Werken als autoruithersteller

Een autoruithersteller is dus verantwoordelijk voor het repareren of vervangen van autoruiten. Het repareren en vervangen van autoruiten moet op de juiste manier gedaan worden om de veiligheid te kunnen waarborgen. De meeste voorruiten worden tegenwoordig in de kit geplaatst en niet meer door middel van rubbers, zoals dit vroeger het geval was. Bij het vervangen van voorruiten van moderne auto's kan een autoruithersteller te maken krijgen met veiligheidssystemen, die gemonteerd zijn op de voorruit. In dat geval is het belangrijk dat de veiligheidssystemen op de juiste manier gemonteerd worden volgens de fabrieksopgave. Het gratis vervangen van autoruiten of het repareren van sterretjes is in de meeste gevallen alleen opgenomen in de polis als we spreken van een WA+ verzekering (Beperkt Casco). Bij alleen een WA-verzekering komen automobilisten niet in aanmerking voor vergoeding. Als autoruithersteller zul je in de meeste gevallen ook werkzaam zijn op locatie. Hierdoor hoeven mensen geen vrij te nemen van hun werk of naar een herstelbedrijf te rijden. Bij het vervangen van ruiten kan een autoruithersteller ook te maken krijgen met ingeslagen autoruiten. In dat geval is een autoruithersteller ook verantwoordelijk voor het reinigen van het interieur. Dit heeft vooral betrekking op het verwijderen van al het glas in de auto.

Sterretjes repareren

Het repareren van een sterretje wordt gedaan door het sterretje vacuüm te zuigen, zodat het eventueel aanwezige vocht en vuil verdwijnen uit het sterretje. Dit is belangrijk, omdat de reparatie anders niet onzichtbaar uitgevoerd kan worden. Na het vacuüm zuigen van het sterretje zal deze opgevuld worden met een kunsthars, dat door middel van een blauwe uv-lamp uitgehard wordt. Na het uitharden van de kunsthars is het nog nodig om de overtollige hars te verwijderen met een mesje en zal de autoruit gepolijst worden. Het doorrijden met een sterretje is over het algemeen niet verstandig, omdat de kans bestaat dat het sterretje zal doorscheuren. Daarnaast kan er vuil in het sterretje komen, waardoor een onzichtbare reparatie moeilijker wordt. Een autoruit die gerepareerd is met kunsthars, is op volle sterkte en kan niet uitscheuren. Een sterretje in de vooruit is geen afkeurpunt tijdens de apk-keuring. Een grote ster of een scheur in de vooruit met vertakkingen in het directe zichtveld kunnen wel een afkeurpunt zijn tijdens de apk. Als autoruithersteller heb je niet alleen te maken met auto's. Denk bijvoorbeeld ook aan campers, vrachtwagens en aan bussen.

Wat doet een autoruithersteller:

  • Het repareren van sterretjes.
  • Het vervangen van autoruiten.
  • Het demonteren van veiligheidssystemen.
  • Het monteren van veiligheidssystemen.
  • Het eventueel vervangen van ruitenwissers.
  • Het administratief afhandelen van schades.
  • Het schoonmaken van interieurs.

Film autoruitschade:

Opleidingen tot autoruithersteller

Wie een carrière ambieert als autoruithersteller kan diverse opleidingen volgen, zoals een interne opleiding bij een autoruitherstel bedrijf, of zich aanmelden voor een externe cursus of opleiding. In de meeste gevallen worden nieuwe medewerkers intern opgeleid in combinatie met een cursus, als de nieuwe medewerker geen achtergrond heeft als schadehersteller. Een mogelijke gerichte opleiding via een gewone Mbo-school kan de Mbo-opleiding allround schadehersteller zijn. Deze opleiding is wel breder dan alleen het leren repareren of vervangen van autoruiten. Er zijn redelijk veel autoruitherstellers werkzaam als zelfstandig ondernemer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een autoruithersteller werkzaam kan zijn

Een autoruithersteller is werkzaam voor een autoruitherstel bedrijf of is werkzaam als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een autoruithersteller werkzaam is voor andere bedrijven binnen de autobranche, zoals een garagehouder of schadeherstelbedrijf. Een zelfstandig werkende autoruithersteller kan ook alleen verantwoordelijk zijn voor het repareren van sterretjes. In dat geval ben je meestal actief op locaties waar veel automobilisten komen, zoals een winkelcentrum.

Competenties autoruithersteller

De belangrijkste competentie van een autoruithersteller is de allround kennis van glastechniek. Daarnaast moet een autoruithersteller beschikken over technisch inzicht. Ook het zelfstandig kunnen demonteren en monteren van onderdelen is belangrijk. In dat opzicht zal je ook aangemerkt moeten worden als monteur. Een andere belangrijke competentie is communicatie. Dit heeft vooral betrekking op het overleggen met klanten. Algemeen belangrijke woorden zijn secuur, bijscholing, samenwerken, overleggen, controleren, plannen, organiseren en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autoruithersteller

Het arbeidsmarktperspectief van een autoruithersteller is redelijk te noemen. Er bestaan redelijk veel autoruitherstel bedrijven, die regelmatig op zoek zijn naar nieuwe vakmensen. Over het algemeen hebben mensen met een aantoonbare achtergrond binnen autobranche wel de voorkeur. De doorgroeimogelijkheden van een autoruithersteller moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie bedrijfsleider of aan de functie chef-werkplaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autoruithersteller

Een autoruithersteller zal in de meeste gevallen onder de cao motorvoertuigen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden vastgelegd zijn afhankelijk van de werkgever. Een autoruithersteller in loondienst zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2400 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Autoruithersteller

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Autoruithersteller, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Autoruithersteller

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autoruithersteller bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Autoruithersteller.

Mijnzzp.nl