Oldtimer restaurateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een oldtimer restaurateur is een ondernemer of liefhebber, die zich gespecialiseerd heeft in het restaureren van oldtimers. De laatste jaren komen er steeds meer oldtimer restaurateurs bij, die in sommige gevallen een eigen bedrijf oprichten. Dit komt vooral doordat er steeds meer liefhebbers te vinden zijn van oude voertuigen. Lang niet alle oldtimer liefhebbers zijn zelf in staat om een voertuig op te knappen. Door de toenemende vraag naar oldtimers is er een echte markt ontstaan voor het restaureren van oldtimers. Als oldtimer restaurateur is het belangrijk dat je secuur werkt en dat je over doorzettingsvermogen beschikt, omdat het restaureren van voertuigen meestal een langere periode in beslag neemt. Daarnaast kan het vinden van de juiste onderdelen lastig tot moeilijk zijn. Als we spreken van een professionele oldtimer restaurateur zijn kennis en vaardigheden belangrijk, omdat het opknappen of restaureren van voertuigen, zoals een auto, om veel kennis en vakmanschap vraagt. Daarnaast moet een oldtimer restaurateur over passie beschikken om tot een goed eindresultaat te kunnen komen. Het opknappen van oldtimers is in de meeste gevallen niet goedkoop, omdat onderdelen moeilijk te verkrijgen zijn en omdat er veel arbeidsuren gaan zitten in het restaureren van een oldtimer. In veel gevallen zal een oldtimer restaurateur verschillende sloperijen moeten bezoeken voor onderdelen, of moeten zoeken via het internet om de juiste onderdelen te vinden. Ook komt het regelmatig voor dat oldtimer restaurateurs onderdelen moeten laten namaken. Het vinden van originele authentieke onderdelen vraagt om een groot netwerk van specialisten, omdat in veel gevallen de onderdelen niet zomaar beschikbaar zijn. Hoeveel het zal kosten om een oldtimer te restaureren is grotendeels afhankelijk van de eigen inzet. In alle gevallen is het belangrijk dat een oldtimer restaurateur aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus.

Een oldtimer restaurateur is dus gespecialiseerd in het opknappen van oude voertuigen. Het is niet zo dat dit alleen betrekking heeft op auto's. Denk ook aan campers, motoren, bromfietsen, vrachtwagens en aan landbouwvoertuigen. Het zijn vaak liefhebbers die actief zijn binnen een bepaalde branche, die een oldtimer aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan loonwerkers, verhuizers, expediteurs en aan gepassioneerde autohandelaren. Daarnaast zijn er veel particulieren, die het leuk vinden om in een oldtimer te rijden. Zoals eerder omschreven is het belangrijk dat een oldtimer restaurateur aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus. Dit heeft vooral betrekking op het zelfstandig kunnen uitvoeren van verschillende werkzaam om de kosten laag te houden. Welke werkzaamheden een oldtimer restaurateur zelf uitvoert, is afhankelijk van de kennis, de werkruimte en het budget. Denk bijvoorbeeld aan het lassen, zandstralen, revisiewerkzaamheden, het bekleden van stoelen en aan het aanleggen van alle elektronica. Het laten spuiten van een oldtimer kan in de meeste gevallen beter overgelaten worden aan een carrosserie spuiter. Het is niet zo dat alle oldtimer restaurateurs alle werkzaamheden zelfstandig uitvoeren. Het komt redelijk vaak voor dat specifieke werkzaamheden, zoals het afstellen van de motor overgelaten wordt aan een automonteur. Hoe iemand een voertuig restaureert is verder persoonlijk en kan per oldtimer restaurateur verschillen.

Onderdelen vinden

Wie overweegt om een oldtimer te restaureren moet zich goed beseffen dat het vinden van alle authentieke onderdelen een flinke opgave kan zijn. In de meeste gevallen zal het gaan om onderdelen, die niet verkocht worden door de groothandel. Met andere woorden zal een oldtimer restaurateur sterk afhankelijk zijn van sloperijen. Ook daar zal het vinden van de juiste onderdelen in de meeste gevallen niet makkelijk zijn. Dit is meteen een van de belangrijkste redenen dat oldtimers restaurateurs vaak aangesloten zijn bij een club of vereniging. Het aansluiten bij de juiste club of vereniging maakt het mogelijk om gericht te netwerken. Als oldtimer restaurateur zal het vroeg of laat ook voorkomen dat je onderdelen moet laten namaken. Een ander belangrijk punt is het laten restaureren van onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een versnellingsbak die een revisie moet ondergaan. Het laten reviseren van onderdelen is in de meeste gevallen niet goedkoop en kan een flinke hap nemen uit het budget.

Oldtimer aanschaffen

Wie overweegt om een oldtimer aan te schaffen moet zich eerst verdiepen in de kwaliteit van een oldtimer. Wie niet met pech langs de weg wil komen te staan zal een volledig gerestaureerde oldtimer moeten aanschaffen. Er zijn ook redelijk veel oldtimers waarvan alleen de carrosserie aangepakt is. Dit soort oldtimers zijn vooral geschikt om bruiloften mee te rijden, maar minder geschikt voor dagelijks gebruik. Het spreekt voor zich dat een volledig gerestaureerde oldtimer kostbaarder is dan een oldtimer waar van alles aan mankeert. Een ander belangrijk punt waarmee rekening gehouden moet worden is de oldtimerverzekering. Een oldtimerverzekering is goedkoper, echter kent de oldtimerverzekering wel beperkingen met betrekking tot het gebruik.

Oldtimer laten taxeren

Wie een oldtimer heeft of gaat aanschaffen doet er verstandig aan om de oldtimer te laten taxeren. Het laten taxeren van een oldtimer is verstandig, omdat het voor een verzekeringsmaatschappij belangrijk is om de echte waarde te kennen. Als er onverhoopt schade zal ontstaan krijgt een oldtimerbezitter de schade vergoed aan de hand van het taxatierapport. Zonder taxatierapport zal een verzekeringsmaatschappij alleen de dagwaarde vergoeden. De standaard dagwaarde van oldtimers is meestal niet hoog. De meeste taxateurs kunnen ook ingehuurd worden om een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Dit is bij oldtimers in de meeste gevallen aan te raden. Een taxateur zal naar alle belangrijke onderdelen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het spuitwerk en aan de kwaliteit van het onderliggende plaatwerk.

Wat doet een oldtimer restaurateur:

Film over oldtimer restauratie:

Opleidingen tot oldtimer restaurateur

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep oldtimer restaurateur. Wel zijn er voldoende cursussen te vinden voor mensen die bepaalde vaardigheden willen aanleren. Of het volgen van een cursus veel zin heeft kan verschillen per persoon, omdat een oldtimer restaurateur eigenlijk al aangemerkt moet worden als allround monteur. Vakkennis is belangrijk als oldtimer restaurateur, omdat het restaureren van voertuigen anders lastig is. Daarnaast moet een oldtimer restaurateur over een werkplaats beschikken, waarbinnen veel gereedschap en machines aanwezig zijn. Er zijn ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. De meeste oldtimer restaurateurs zijn werkzaam als ondernemer. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket voor de zzp administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een oldtimer restaurateur werkzaam kan zijn

Een oldtimer restaurateur zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer of als hobbyist. Als we over het hebben over een ondernemer dan kan een oldtimer restaurateur in de meeste gevallen ook aangemerkt worden als garagehouder. In dat geval zal een oldtimer restaurateur over een eigen showroom en werkplaats beschikken, waarbinnen oldtimers, verkocht, onderhouden en gerestaureerd worden.

Competenties oldtimer restaurateur

De belangrijkste competentie van een oldtimer restaurateur is de passie voor oude voertuigen en techniek. Daarnaast moet een oldtimer restaurateur beschikken over de juiste motivatie. Zonder de juiste motivatie is het niet mogelijk om oldtimers netjes op te knappen. Een andere belangrijke competentie is doorzettingsvermogen, omdat het restaureren van voertuigen om veel geduld vraagt. Ook een goed oog voor detail is belangrijk, omdat de authentieke waarde van voertuigen gewaarborgd moet worden. Met andere woorden mag een oldtimer restaurateur niet afwijken van de originele onderdelen, of aanpassingen doen die niet origineel zijn. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je meestal zal samenwerken met verschillende specialisten. Algemeen belangrijke woorden zijn onderhandelen, inspiratie, genieten, onderzoeken, proberen, inzicht, zelfstandigheid en overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als oldtimer restaurateur

Het arbeidsmarktperspectief van een oldtimer restaurateur is sterk afhankelijk van het vakmanschap. Het beroep oldtimer restaurateur betreft een beroep dat niet zomaar toegankelijk is voor iedereen. Mogelijke werkgevers zullen veel waarde hechten aan vakmanschap, omdat alleen echte vaklieden voertuigen op de juiste manier kunnen restaureren. De doorgroeimogelijkheden van een oldtimer restaurateur kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie chef-werkplaats. Daarnaast kan het starten van een eigen bedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je eigen carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris oldtimer restaurateur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een oldtimer restaurateur voor verschillende werkgevers werkzaam is. Daarnaast kan een oldtimer restaurateur werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer is eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een oldtimer restaurateur in loondienst zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaringen en verdere verantwoordelijkheden.

Read this information on Oldtimer restorer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Oldtimer Restaurator auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Restaurador de oldtimer en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Oldtimer restaurateur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Oldtimer restaurateur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl