Autosloperij medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autosloperij medewerker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met sloopauto's te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het innemen van sloopauto's, het ophalen van sloopauto's, het demonteren van sloopauto's en aan het verkopen van losse onderdelen. Welke werkzaamheden een autosloperij medewerker precies uitvoert kan verschillen per autosloperij medewerker, omdat autosloperijen ook grote bedrijven kunnen zijn met diverse medewerkers die verantwoordelijk kunnen zijn voor specifieke taken. In de meeste gevallen zijn autosloperijen aan te merken als professionele sloopbedrijven die ook moeten voldoen aan strenge milieueisen en normen om milieuvervuiling te voorkomen. In het verleden kwam het nogal eens voor dat autosloperijen veel milieuvervuiling veroorzaakten omdat er vloeistoffen zoals olie en koelwater de grond in liepen. De autosloperijen van tegenwoordig zijn eigenlijk meer milieustraten geworden, waar afgedankte voertuigen volledig gestript worden, zonder dat er olie of andere vloeistoffen de grond in lopen. Het demonteren van auto's wordt tegenwoordig in een werkplaats gedaan en alleen voertuigen die geen schade meer op kunnen leveren mogen buiten komen te staan. Het beroep autosloperij medewerker betreft in de meeste gevallen monteurs en/of automonteurs die over veel technische kennis moeten beschikken , omdat ze met veel verschillende voertuigen te maken krijgen. Ook verkopers van losse onderdelen moeten over het algemeen over veel technische kennis beschikken.

Een meer moderne benaming voor een autosloperij medewerker kan ook zijn demontage medewerker, echter kan een demontage medewerker ook verantwoordelijk zijn voor het uit elkaar halen van andere afgedankte apparaten zoals koelkasten en/of vriezers. Een autosloperij medewerker is dus een demontage medewerker, echter is een autosloperij medewerker alleen werkzaam met afgedankte voertuigen en niet met andere apparaten. Over het algemeen zal een autosloperij medewerker diverse werkzaamheden uitvoeren zoals het demonteren van voertuigen als de afgedankte voertuigen nog bruikbare onderdelen bevatten voor de verkoop. Het is ook niet ondenkbaar dat een autosloperij medewerker verantwoordelijk is voor de verkoop van onderdelen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Slooponderdelen kopen

Slooponderdelen zijn voor sloopbedrijven waardevol, omdat sloopbedrijven losse auto-onderdelen kunnen verkopen. Voor de verschillende auto-onderdelen van sloopauto's bestaat dan ook een grote markt, omdat slooponderdelen goedkoper zijn dan nieuwe onderdelen. Particulieren en bedrijven kunnen dit soort onderdelen kopen bij de autosloperij. Het kan ook voorkomen dat een autosloperij bepaalde auto-onderdelen zoals turbo's en versnellingsbakken zal wegbrengen naar specialisten, zoals een revisietechnicus, om te laten reviseren. Door deze onderdelen te laten reviseren kunnen ze in veel gevallen met garantie verkocht worden, afhankelijk van het soort onderdeel. Vooral voor handige autobezitters en automonteurs zijn autosloperijen zeer geschikt, omdat autosloperijen meestal beschikken over veel verschillende soorten onderdelen die vaak stukken goedkoper zijn dan nieuwe onderdelen.

Auto markt

Sloopauto's worden door sloopbedrijven in de meeste gevallen gesloopt, echter kan een autosloperij er ook voor kiezen om bepaalde auto's te repareren zodat ze weer verkocht kunnen worden. In dat geval is een autosloperij medewerker ook weer aan te merken als een autohandelaar of autoverkoper, afhankelijk van de soort kopers. Een autosloperij medewerker kan dus in veel gevallen ook gezien worden als een automonteur, maar hoeft niet altijd een automonteur te zijn omdat een automonteur wel over specifieke kennis zal moeten beschikken.

Wat doet een autosloperij met sloopauto's

Sloopauto's worden gestript, zodat de autosloperij de losse auto-onderdelen kan verkopen aan particulieren en bedrijven. Alle onderdelen die de moeite waard zijn om te demonteren worden zorgvuldig losgekoppeld en opgeslagen, en in het systeem van de sloper geregistreerd. Het registreren van alle losse onderdelen is erg belangrijk om een goed overzicht te behouden van alle onderdelen, omdat er veel verschillende types auto's zijn. Vroeger moesten de klanten van een autosloperij vaak zelfstandig op zoek tussen de auto's naar het juiste onderdeel en ze loshalen. Als sloopauto's geen bruikbare onderdelen meer hebben en alle losse onderdelen gedemonteerd zijn worden sloopauto's verkocht tegen de oud ijzer prijs.

Werkzaamheden autosloperij:

Opleidingen tot autosloperij medewerker

Er zijn geen specifieke opleidingen mogelijk om op een sloperij in de autobranche werkzaam te kunnen zijn. De meeste werknemers van een autosloperij doen hun ervaring op door bij een autosloperij werkzaam te zijn. De werkzaamheden op een autosloperij zijn doorgaans niet moeilijk. Wel kan een veiligheidscursus met betrekking tot het demonteren van auto's en hun vloeistoffen welkom zijn. Ook is het kunnen werken met een computer handig, om alle onderdelen in te kunnen voeren en op te zoeken. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een autosloperij medewerker werkzaam kan zijn

Een autosloperij medewerker is over het algemeen in loondienst werkzaam voor een autosloperij of voor een gespecialiseerd demontagebedrijf. Daarnaast kan een autosloperij medewerker een ondernemer zijn die beschikt over een eigen autosloperij of demontagebedrijf. Er zijn redelijk veel autosloperijen te vinden, die kunnen variëren van een kleine autosloperij tot een zeer grote autosloperij.

Competenties autosloperij medewerker

Als autosloperij medewerker ben je de meeste tijd kwijt met het demonteren van oude auto's en kan je nogal eens smerig worden van de werkzaamheden. Het is belangrijk dat je in staat bent om auto's netjes te slopen, zonder dat alle vloeistoffen weg lopen op de grond. Naast het slopen van auto's kan het ook zijn dat je voor de sloperij auto's ophaalt bij de klanten thuis en naar de sloperij brengt. Omdat je vaak met klanten in aanraking komt zijn communicatieve vaardigheden ook belangrijk. Afhankelijk van de precieze taken van de medewerker kan het ook zijn dat je klanten moet adviseren en de gekochte onderdelen moet kunnen afrekenen. Als autosloperij medewerker zal het over het algemeen ook belangrijk zijn dat je gezien kan worden als allround monteur, omdat een autosloperij medewerker over het algemeen veel demontagewerkzaamheden uitvoert. Als je werkzaam bent als ondernemer is het ook belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook het op een goede manier kunnen onderhandelen en netwerken kan in dat geval belangrijk zijn als autosloperij medewerker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autosloperij medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als autosloperij medewerker in loondienst is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. De meeste autosloperijen maken geen gebruik van autosloperij medewerkers, op de grotere autosloperijen na. Binnen de grotere autosloperijen komt het beroep autosloperij medewerker wel voor. Het arbeidsmarktperspectief als autosloperij medewerker moet in de meeste gevallen eerder gezien worden in het starten van een eigen autosloperij als ondernemer. Als een autosloperij medewerker werkzaam is in loondienst kan het fungeren als chef-werkplaats gezien worden als mogelijke doorgroeimogelijkheid. Over het algemeen zijn de doorgroeimogelijkheden als autosloperij medewerker zeer beperkt te noemen, omdat het beroep autosloperij medewerker in loondienst niet veel voorkomt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autosloperij medewerker

Je bent als autosloperij medewerker meestal op de sloperij werkzaam. De meeste sloperijen zijn vanaf acht uur in de ochtend tot vijf uur in de middag open en binnen die tijd voer je je werkzaamheden uit voor de sloperij. Als autosloperij medewerker in loondienst zal je doorgaans tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden binnen het bedrijf.

Mijnzzp.nl