Autosloperij medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep autosloperij medewerker
Werken als autosloperij medewerker
Auto-onderdelen kopen sloperij
Werken op een autosloperij
Wat doet een autosloperij medewerker:
Werkzaamheden autosloperij:
Opleidingen tot autosloperij medewerker
Bedrijven waar een autosloperij medewerker werkzaam kan zijn
Competenties autosloperij medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autosloperij medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris autosloperij medewerker
Eigen bedrijf starten als Autosloperij medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Autosloperij medewerker

Beroep autosloperij medewerker

Een autosloperij medewerker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met sloopauto's te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van auto's, het ophalen van auto's, het demonteren van auto's, het bijhouden van het magazijn en aan het verkopen van auto-onderdelen. Welke werkzaamheden een autosloperij medewerker precies uitvoert kan verschillen per medewerker, omdat autosloperijen gebruik kunnen maken van verschillende medewerkers. In de meeste gevallen zal een autosloperij medewerker aangemerkt moeten worden als allround medewerker. Als autosloperij medewerker ben je werkzaam binnen een professioneel demontagebedrijf en heb je te maken met strenge milieueisen om milieuvervuiling te voorkomen. In het verleden kwam het nogal eens voor dat autosloperijen milieuvervuiling veroorzaakten, omdat er vloeistoffen zoals olie en koelwater de grond in liepen. Tegenwoordig is dit niet meer toegestaan en hebben autosloperijen te maken met strenge milieueisen. Het demonteren van auto's wordt tegenwoordig in een werkplaats gedaan en alleen voertuigen, die geen milieuschade kunnen opleveren mogen buiten staan. Als autosloperij medewerker heb je meestal te maken met particulieren en monteurs, die gericht op zoek zijn naar tweedehands auto-onderdelen. Autosloperijen zijn populair, omdat gebruikte onderdelen voordeliger zijn. Daarnaast kan het om auto-onderdelen gaan, die niet meer via de groothandel te verkrijgen zijn. Autosloperijen verdienen op verschillende manieren geld. Denk hierbij aan het verkopen van auto-onderdelen, het verkopen van oud ijzer en aan het verkopen van kostbare grondstoffen, zoals koper (kabels) en platina (katalysators). Daarnaast is het zo dat de meeste autosloperijen auto's repareren voor klanten en auto's verkopen. De inhoudelijke werkzaamheden van een autosloperij medewerker kunnen wel verschillen per werknemer en sloperij.

Werken als autosloperij medewerker

Een autosloperij medewerker kan dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Over het algemeen hebben we het over een automonteur, die ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het demonteren van voertuigen, het ophalen van voertuigen en aan baliewerkzaamheden. Ook het bijhouden van het magazijn en het op de juiste manier registeren van auto-onderdelen speelt een belangrijke rol binnen autosloperijen. Een moderne benaming voor autosloperij medewerker is demontage medewerker, echter kan een demontage medewerker ook verantwoordelijk zijn voor het uit elkaar halen van andere afgedankte apparaten, zoals koelkasten en/of vriezers. Als autosloperij medewerker heb je alleen te maken met auto-onderdelen, die eventueel nog verkocht kunnen worden. Het grote voordeel van autosloperijen is dat de auto-onderdelen goedkoper zijn dan bij de groothandel. Daarnaast kan het om onderdelen gaan, die niet meer nieuw te verkrijgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van klassieke auto's.

Auto-onderdelen kopen sloperij

De meeste autosloperijen beschikken over veel verschillende auto-onderdelen, die nog prima te gebruiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan motorblokken, dynamo's, versnellingsbakken, turbo's en aan carrosserie-onderdelen. Deze onderdelen zijn nieuw in de meeste gevallen kostbaar. Er zijn dan ook redelijk veel monteurs en particulieren die gebruikmaken van gebruikte onderdelen. Het komt tegenwoordig ook voor dat autosloperijen onderdelen laten reviseren. Dit heeft meestal betrekking op kostbare onderdelen, zoals versnellingsbakken en turbo's. Sloopauto's worden in de meeste gevallen gesloopt, echter kan een autosloperij er ook voor kiezen om auto's te repareren, zodat ze verkocht kunnen worden. In dat geval is een autosloperij medewerker ook werkzaam als autohandelaar. De meeste autosloperijen demonteren alle bruikbare auto-onderdelen en verkopen alleen de overgebleven onderdelen en carrosserie als oud ijzer.

Werken op een autosloperij

Het werken op een autosloperij betreft werkzaamheden, die bij je moeten passen. Dit heeft er vooral mee te maken dat een autosloperij medewerker moet beschikken over een handelaarsgeest. Daarnaast is het zo dat de meeste autosloperij medewerkers ingezet kunnen worden voor alle voorkomende werkzaamheden. Ook het kunnen adviseren van klanten is belangrijk als autosloperij medewerker. Dit heeft vooral betrekking op het goed luisteren naar klanten, omdat het meestal om auto-onderdelen gaat, die niet zomaar opgezocht kunnen worden in een computersysteem. Dit is een groot verschil met gewone garagehouders of groothandels, die alle onderdelen kunnen opzoeken in hun computersysteem. Het verkopen van de juiste gebruikte auto-onderdelen klinkt misschien makkelijk, echter is dit niet het geval. Auto-onderdelen kunnen verschillen per bouwjaar en type auto. Als autosloperij medewerker zal je dan ook over technisch inzicht moeten beschikken.

Wat doet een autosloperij medewerker:

  • Het ophalen van voertuigen.
  • Het demonteren van voertuigen.
  • Het opbergen van auto-onderdelen.
  • Het bijhouden van de voorraad.
  • Het adviseren van klanten.
  • Het verkopen van auto-onderdelen.

Werkzaamheden autosloperij:

Opleidingen tot autosloperij medewerker

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden tot autosloperij medewerker. De meeste autosloperij medewerkers leren de werkzaamheden in de praktijk aan van ervaren collega's. Dit neemt niet weg dat een autosloperij medewerker kan beschikken over een gerichte opleiding binnen de autosector. Wel kan het volgen van een veiligheidscursus aangemerkt worden als belangrijke eis. Ook het kunnen werken met computers is meegenomen. Het is denkbaar dat een autosloperij medewerker werkzaam is als ondernemer. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een autosloperij medewerker werkzaam kan zijn

Een autosloperij medewerker is meestal werkzaam voor een autosloperij of voor een gespecialiseerd demontagebedrijf. Daarnaast kan een autosloperij medewerker een ondernemer zijn, die beschikt over een eigen autosloperij of demontagebedrijf. Er zijn redelijk veel autosloperijen te vinden, die kunnen variëren van een kleine autosloperij tot een grote autosloperij.

Competenties autosloperij medewerker

De competenties van een autosloperij medewerker kunnen verschillen per medewerker, omdat niet alle medewerkers verantwoordelijk zijn voor dezelfde werkzaamheden. Het werken achter de balie kan niet zomaar vergeleken worden met het werken in een demontageruimte. In het algemeen is het wel zo dat alle autosloperij medewerkers moeten beschikken over technisch inzicht. Daarnaast speelt het milieu een belangrijke rol binnen autosloperijen. Met andere woorden moet een autosloperij medewerker beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel. Ook moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je te maken heeft met verschillende klanten. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken en kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn onderhandelen, wet- en regelgeving, ICT-kennis, flexibiliteit, motivatie, plannen, organiseren en veiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autosloperij medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een autosloperij medewerker is niet groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. De meeste autosloperijen maken geen gebruik van autosloperij medewerkers, op de grotere autosloperijen na. Binnen de grotere autosloperijen komt het beroep autosloperij medewerker wel voor. De doorgroeimogelijkheden van een autosloperij medewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie chef-werkplaats of aan de functie bedrijfsleider. Ook het starten van een eigen autosloperij kan gezien worden als het doorgroeien. In de praktijk zal het starten van een eigen autosloperij niet makkelijk zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autosloperij medewerker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Een autosloperij medewerker zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris kan ook geheel anders uitvallen, omdat lang niet alle autosloperij medewerkers fulltime werkzaam zijn.

Eigen bedrijf starten als Autosloperij medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Autosloperij medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Autosloperij medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autosloperij medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Autosloperij medewerker.

Mijnzzp.nl