Bergingsmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een bergingsmedewerker is een bergingschauffeur, die verantwoordelijk is voor de berging van voertuigen. In de meeste gevallen heeft een bergingsmedewerker te maken met voertuigen die schade hebben, verkeerd geparkeerd staan of pech hebben. Daarnaast kan een bergingsmedewerker ingeschakeld worden door gerechtsdeurwaarders, de politie of andere overheidsinstanties, om voertuigen af te slepen die in beslag genomen zijn. Denk hierbij aan mensen die schulden hebben, verkeerscontroles of aan technische onderzoeken. In de meeste gevallen zal een bergingsmedewerker te maken hebben met voertuigen die pech hebben, zodat ze afgesleept moeten worden. Als bergingsmedewerker ben je werkzaam met een bergingsvoertuig, zoals een vrachtwagen of bestelwagen met laadplateau. Bergingsmedewerkers worden ook ingezet voor het bergen van voertuigen die omgevallen zijn. In dat soort gevallen zal de bergingsmedewerker beschikken over een zwaar bergingsvoertuig, dat voorzien is van een kraan om voertuigen te kunnen bergen. Als bergingsmedewerker krijg je dus te makken met verschillende voertuigen, die afgevoerd moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden het afvoeren van een voertuig naar een garage, naar een schadeherstelbedrijf, naar een sloopbedrijf of het afvoeren van voertuigen naar een opslagplaats van de politie of douane. Met welke voertuigen een bergingsmedewerker te maken heeft is afhankelijk van de werkgever en de opleiding van de bergingsmedewerker, omdat er een verschil bestaat tussen lichte en zware voertuigen. Lichte voertuigen, zoals auto's, motorfietsen of busjes worden meestal op een oprijwagen vervoerd. Zwaardere voertuigen zoal vrachtwagens of bussen worden met zware takelwagens vervoerd. Als bergingsmedewerker is het belangrijk dat je beschikt over technische inzicht en dat je creatief bent. De creativiteit heeft vooral betrekking op het bedenken van oplossingen om voertuigen te kunnen bergen.

Een bergingsmedewerker is dus een vrachtwagenchauffeur, die verantwoordelijk is voor het bergen van voertuigen. In de meeste gevallen gaat het om voertuigen die pech hebben, of om voertuigen die schade opgelopen hebben. Daarnaast kan een bergingsmedewerker te maken hebben met voertuigen die verkeerd geparkeerd staan, of die in beslag genomen zijn. Het in beslag nemen van voertuigen kan gedaan worden door gerechtsdeurwaarders, de politie of de douane. In dat geval zal het meestal gaan om mensen die een schuld hebben, of om voertuigen die niet verder mogen rijden na een verkeerscontrole vanwege technische gebreken. Bergingsmedewerkers worden ook ingeschakeld door pechhulpverleners als een voertuig niet meer te repareren is. In dat geval zal de bergingsmedewerker het voertuig naar een garage brengen. Zwaardere bergingswagens kunnen ook voorzien zijn van een kraan, waardoor voertuigen op moeilijke plekken geborgen kunnen worden. Denk hierbij aan voertuigen die in de sloot liggen, of aan voertuigen die vast staan in de berm. Soms is een sleepkabel niet voldoende om een voertuig los te kunnen krijgen, waardoor de bergingsmedewerker gebruik moet maken van een kraan. Als bergingsmedewerker kan je te maken hebben met alle voorkomende voertuigen. Denk aan auto's, campers, motorfietsen, bussen en vrachtwagens

Repatriëren voertuigen

Als bergingsmedewerker kan je te maken krijgen met voertuigen die opgehaald moeten worden in het buitenland. Dit noemt men ook wel het repatriëren van voertuigen. Het repatriëren van voertuigen wordt meestal uitgevoerd door middel van speciale autotrailers, waarop meerdere voertuigen getransporteerd kunnen worden. Het repatriëren van voertuigen kan nodig zijn om verschillende redenen. Denk aan voertuigen die niet gerepareerd kunnen worden, die schade hebben, of aan eigenaren die liever gebruikmaken van hun eigen garage. Bij het repatriëren van voertuigen zal er in de meeste gevallen contact opgenomen moeten worden met de verzekeringsmaatschappij.

Wat doet een bergingsmedewerker:

  • Het bergen van alle voorkomende voertuigen
  • Het transporteren van voertuigen
  • Het verlenen van pech-hulp
  • Het repatriëren van voertuigen

Auto te water:

Kapotte stadsbus:

Opleidingen tot bergingsmedewerker

Wie een carrière ambieert als bergingsmedewerker zal de bergingsopleiding lichte en/of zware voertuigen moet volgen. Er bestaan verder geen opleidingsmogelijkheden via gewone scholen tot bergingsmedewerker. Daarnaast moet een bergingsmedewerker beschikken over het rijbewijs C. De meeste werkgevers vragen ook om affiniteit met de autobranche. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen de website Stichting Incident Management Nederland en de website Incident management.

Bedrijven waar een bergingsmedewerker werkzaam kan zijn

Een bergingsmedewerker is in de meeste gevallen werkzaam voor een bergingsbedrijf of voor andere bedrijven, die bergingsdiensten aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan garages, die beschikken over een eigen bergingsvoertuig. Het is niet zo dat alle bergingsmedewerkers fulltime werkzaam zijn als bergingsmedewerker. Een bergingsmedewerker kan bijvoorbeeld ook een bedrijfswagenmonteur zijn.

Competenties bergingsmedewerker

De belangrijkste competentie van een bergingsmedewerker is dat je beschikt over de juiste opleidingen, omdat anders niet werkzaam mag zijn als bergingsmedewerker. Daarnaast moet de persoonlijke veiligheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een bergingsmedewerker is geen monteur, echter zul je wel moeten beschikken over technisch inzicht. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, inzicht, samenwerken, overleggen, plannen, organiseren en servicegericht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bergingsmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een bergingsmedewerker is redelijk goed te noemen. Er zijn relatief gezien niet veel bergingsbedrijven, waardoor het verkrijgen van een baan soms moeilijk is. Het is wel zo dat niet iedereen zomaar werkzaam kan zijn als bergingsmedewerker. Er bestaan verder geen echte doorgroeimogelijkheden voor een bergingsmedewerker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bergingsmedewerker

Als bergingsmedewerker zal je over het algemeen onder de cao bergingsbranche vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een bergingsmedewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als bergingsmedewerker is het niet ondenkbaar dat je nog extra toeslagen zal ontvangen, omdat je meestal onregelmatige werktijden zal hebben.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bergingsmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bergingsmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl