Bergingsmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bergingsmedewerker of pechhulpverlener is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor de berging van verschillende soorten voertuigen. In de meeste gevallen zal het gaan om de berging van voertuigen, zoals motors, auto's, bestelbusjes, bussen en vrachtwagens, die niet meer kunnen rijden door een aanrijding of pechgeval. Daarnaast kan een bergingsmedewerker ingeschakeld worden door de politie of andere overheidsinstanties als zij bijvoorbeeld bepaalde voertuigen in beslag willen nemen. Als bergingsmedewerker speel je over het algemeen ook een belangrijke rol bij de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid in zijn algemeenheid. In de meeste gevallen zal een bergingsmedewerker opgeroepen worden als voertuigen niet meer te maken zijn, zodat ze afgesleept kunnen worden. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een voertuig ook alleen verplaatst kan worden, zodat deze op een veilige plek gerepareerd kan worden. De meeste pechhulpverleners kiezen er tegenwoordig voor om voertuigen niet langs drukke wegen of snelwegen te repareren, omdat dit potentieel gevaarlijk is. Als bergingsmedewerker ben je over het algemeen werkzaam met een speciaal bergingsvoertuig, zoals een vrachtwagen of een bestelwagen met laadplateau. De inhoudelijke werkzaamheden als bergingsmedewerker kunnen verschillen per opdracht, wel hebben de werkzaamheden in alle gevallen te maken met het bergen van voertuigen. Een bergingsmedewerker kan over het algemeen ook ingezet worden voor het bergen van voertuigen die omgevallen zijn na een aanrijding of door een andere oorzaak. In dat soort gevallen zal de bergingsmedewerker meestal beschikken over een zwaar bergingsvoertuig, dat ook voorzien is van een kraan om voertuigen te kunnen bergen.

Als bergingsmedewerker krijg je te makken met verschillende soorten voertuigen die afgevoerd kunnen worden om verschillende redenen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden het afvoeren van een voertuig naar een garage, naar een schadeherstelbedrijf, naar een sloopbedrijf of het afvoeren van voertuigen naar een opslagplaats van de politie of douane als het gaat om een inbeslagname. In de meeste gevallen zal het gaan om voertuigen die kapot gegaan zijn waardoor ze niet meer kunnen rijden. Ondanks dat de pechhulpmedewerkers in de meeste gevallen eerst een voertuig proberen te repareren, zal dit niet in alle gevallen mogelijk zijn. Als het repareren van een voertuig ter plekke niet lukt kan er een bergingsbedrijf ingeschakeld worden, zodat het voertuig bij een garage gerepareerd kan worden door een monteur. Welke soort voertuigen een bergingsmedewerker precies zal afvoeren is meestal afhankelijk van de werkgever en het soort diploma's waarover de bergingsmedewerker beschikt, omdat er een verschil bestaat tussen lichte en zware voertuigen. Lichte voertuigen zoals een auto, motor of busje kunnen meestal op een speciale oprijwagen vervoerd worden. Zwaardere voertuigen zoal een vrachtwagen of bus worden meestal met zware takelwagens vervoerd.

Bergingswagens

Moderne bergingswagens kunnen tegenwoordig ook voorzien zijn van een kraan, waardoor voertuigen ook op moeilijke plekken geborgen kunnen worden. Denk hierbij aan voertuigen die in de sloot gereden zijn of aan voertuigen die vast staan in de berm. Soms is een sleepkabel niet voldoende om de voertuigen los te kunnen krijgen, waardoor de bergingsmedewerker ook gebruik kan maken van een kraan als dit nodig mocht zijn. Bergingswagens moeten tegenwoordig voldoen aan strenge eisen om ingezet te mogen worden als bergingswagen.

Repatriëren voertuigen

Als bergingsmedewerker kan je ook te maken krijgen met speciale voertuigtransporten vanuit het buitenland. Dit noemt men ook wel het repatriëren van voertuigen. Het repatriëren van voertuigen vanuit het buitenland wordt meestal uitgevoerd door middel van speciale autotrailers, waarop meerdere voertuigen getransporteerd kunnen worden. Het repatriëren van voertuigen wordt meestal gedaan als een voertuig niet in het buitenland gemaakt kan worden of als de eigenaar denkt dat de reparatie te kostbaar gaat worden in het buitenland.

Auto te water:

Kapotte stadsbus:

Opleidingen tot bergingsmedewerker

Als bergingsmedewerker zal je over het algemeen moeten beschikken over het vrachtwagenrijbewijs inclusief code 95 en het B en E rijbewijs. Daarnaast zal een bergingsmedewerker moeten beschikken over het diploma lichte en/of zware bergingsspecialist c.q. het bergingsdiploma. De meeste werkgevers vragen ook om affiniteit met de autobranche en om aantoonbare werkervaring binnen de branche. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen de website Stichting Incident Management Nederland en de website Incident management.

Bedrijven waar een bergingsmedewerker werkzaam kan zijn

Als bergingsmedewerker werk je over het algemeen voor een bergingsbedrijf of ben je werkzaam voor andere bedrijven die ook bergingsdiensten aanbieden, zoals de wegenwacht of garagebedrijven. Waar je precies werkzaam zal zijn is meestal sterk afhankelijk van de soort opleidingen die een bergingsmedewerker genoten heeft, omdat het niet ondenkbaar is dat een bergingsmedewerker ook andere werkzaamheden kan uitvoeren.

Competenties bergingsmedewerker

De belangrijkste competentie als bergingsmedewerker is de persoonlijke veiligheid, omdat de werkzaamheden als bergingsmedewerker om veel verantwoordelijkheid vragen die betrekking heeft op de algemene veiligheid en je eigen veiligheid. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een flexibele instelling en dat je stressbestendig bent, omdat de werkdagen nogal eens druk kunnen zijn bij slechte weersomstandigheden. Omdat je dienstverlenende werkzaamheden uitvoert zal je ook servicegericht moeten zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, passie en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bergingsmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als bergingsmedewerker is over het algemeen redelijk te noemen. Er zijn relatief gezien niet heel veel bergingsbedrijven, waardoor het verkrijgen van een baan soms moeilijk kan zijn. Aan de andere kant zal je wel over diverse rijbewijzen en diploma's moeten beschikken, waardoor het verkrijgen van een baan vroeg of laat wel zal moeten lukken. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als bergingsmedewerker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bergingsmedewerker

Als bergingsmedewerker zal je over het algemeen onder de cao bergingsbranche vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een bergingsmedewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als bergingsmedewerker is het niet ondenkbaar dat je nog extra toeslagen zal ontvangen, omdat je meestal onregelmatige werktijden zal hebben.

Mijnzzp.nl