Plaatwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een plaatwerker is verantwoordelijk voor het bewerken van plaatmateriaal, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten materialen zoals aluminium, staal en rvs. Als plaatwerker ben je werkzaam binnen de metaalbewerkingsindustrie, waarbinnen je verschillende technieken zal toepassen om plaatmateriaal te kunnen bewerken. Denk hierbij aan het lassen van plaatmateriaal, het walsen van plaatmateriaal, het knippen van plaatmateriaal, het kanten van plaatmateriaal en aan het zagen van plaatmateriaal. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een plaatwerker het beste omschrijven als het bewerken en vervormen van verschillende plaatmaterialen die door de industrie en bedrijven gebruikt kunnen worden. Als plaatwerker zal je over het algemeen veel met moderne machines werken, zoals een CNC machine, maar ook handbewerkingen uitvoeren afhankelijk van de soort werkzaamheden. Als plaatwerker bewerk je dus verschillende soorten plaatmateriaal die door de industrie op verschillende manieren gebruikt en toegepast kunnen worden. Als plaatwerker is het niet ondenkbaar dat je ook verantwoordelijk bent voor montagewerkzaamheden, echter kan dit wel per bedrijf verschillen. Een plaatwerker zal in bijna alle gevallen werken met een werktekening waarbinnen alle specificaties zijn opgenomen. Vanzelfsprekend is het veilig en zeer nauwkeurig kunnen werken als plaatwerker erg belangrijk. Ook technische kennis als plaatwerker mag tegenwoordig niet ontbreken, omdat een plaatwerker veel met complexe machines zal werken.

De meeste moderne machines die een plaatwerker gebruikt zijn computergestuurd, maar ook handgereedschap wordt door de plaatwerker veelvuldig gebruikt. De computergestuurde machines zorgen er voor dat de platen op de juiste maat worden afgesneden en voorzien worden van de juiste vormgeving. Als plaatwerker kan je verschillende losse onderdelen maken maar juist ook ingezet worden voor productiewerk als het om grote aantallen gaat. Productiewerk kan weer plaatmateriaal betreffen zoals computerkasten, meubelkasten of bijvoorbeeld keukenapparatuur, dat opgebouwd wordt door middel van plaatmateriaal. Losse onderdelen die een plaatwerker kan bouwen zijn bijvoorbeeld weer reclameletters die voorzien worden van verlichting. Eigenlijk kan een plaatwerker voor alle werkzaamheden ingezet worden als het plaatmateriaal betreft.

Als plaatwerker bewerkt je dus plaatmetaal tot bepaalde producten. Plaatmetaal is metaal dat bewerkt is tot platen. Dit wordt gedaan door middel van walsen. De platen kunnen een dikte hebben van een millimeter tot wel 30 millimeter. Dit metaal wordt voor veel toepassingen gebruikt zoals voor auto's, voor wasmachines en bijvoorbeeld voor ovens. Het plaatmetaal waarmee een plaatwerker zal werken is meestal dun plaatmateriaal dat gebruikt zal worden voor lichte constructies.

Plaatmateriaal wordt door de industrie op grote schaal toegepast op veel manieren. Denk bijvoorbeeld ook aan machinebouwers die niet alleen met zware materialen werken. Machinebouwers kunnen ook weer plaatmateriaal gebruiken om bepaalde componenten van de machine extra te beschermen. De toegepaste elektra van een machine zal doorgaans extra beschermd worden door middel van een elektrokast die is opgebouwd van vormgegeven plaatmateriaal.

Film over het beroep van een plaatwerker:

Film over het beroep van een plaatwerker:

Opleidingen tot plaatwerker

Wie als plaatwerker wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding allround plaatwerker kiezen op niveau drie. De opleiding tot allround plaatwerker duurt over het algemeen drie jaar, waarbinnen je stage zal lopen bij een erkend leerbedrijf en je theorie krijgt op school. Tijdens de opleiding leer je onder meer het verbinden van onderdelen, het bewerken en vormen van materialen en het gebruiken, onderhouden en instellen van de diverse machines. De theoretische vakken zijn doorgaans Nederlands, rekenen, basisvaardigheden metaal, polytechniek, tekening lezen en het maken van plaatuitslagen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een plaatwerker werkzaam kan zijn

Als plaatwerker kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn binnen de metaalindustrie. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zich richten op machinebouw of aan bedrijven die zich richten op de transportmiddelenindustrie zoals de scheepsbouw, petrochemie en de offshore. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een plaatwerker voor gespecialiseerde bedrijven werkzaam is, zoals een tankcontainerbouwbedrijf. Het bewerken van plaatmateriaal komt binnen uiteenlopende soorten bedrijven voor die over het algemeen wel toebehoren tot de metaalindustrie.

Competenties plaatwerker

De belangrijkste competentie van een plaatwerker is de vakinhoudelijke kennis, omdat het kunnen werken met verschillende materialen en machines niet heel makkelijk is. Daarnaast mag van plaatwerker zelfstandigheid verwacht worden. Omdat een plaatwerker in de meeste gevallen te maken zal hebben met diverse collega's en leidinggevenden kan ook communicatie in het algemeen gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, verantwoordelijkheidsgevoel, bijscholing, inzicht, controleren en nauwkeurigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als plaatwerker

Als plaatwerker is het doorgaans geen probleem om aan werk te komen, mits je de opleiding afgerond hebt. De meeste werkgevers zitten te springen om goed opgeleide vakmensen. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten bedrijven waar je kan komen te werken, dus zijn er voldoende kansen op werk als plaatwerker. Doorgroeien als plaatwerker is alleen mogelijk door het volgen van extra opleidingen. Zonder extra opleidingen zijn er geen mogelijkheden tot het doorgroeien als plaatwerker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris plaatwerker

Als plaatwerker val je doorgaans onder de Cao metaal en techniek, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een plaatwerker in loondienst verdient doorgaans tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Het beroep plaatwerker komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl