Plaatwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een plaatwerker is verantwoordelijk voor het maken van plaat- en constructiewerken. Als plaatwerker heb je te maken met verschillende technieken om plaatmateriaal te kunnen bewerken. Denk hierbij aan het lassen van plaatmateriaal, het walsen van plaatmateriaal, het knippen van plaatmateriaal, het kanten van plaatmateriaal en aan het zagen van plaatmateriaal. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een plaatwerker het beste omschrijven als het bewerken en vervormen van verschillende plaatmaterialen die door de industrie en bedrijven gebruikt worden. Een plaatwerker werkt veel met moderne machines, zoals een CNC machine, maar voert ook handbewerkingen uit afhankelijk van de werkzaamheden. Een plaatwerker zal in bijna alle gevallen werken vanaf een werktekening, waarbinnen alle specificaties zijn opgenomen. Als plaatwerker is het belangrijk dat je beschikt over technische kennis, omdat je regelmatig met hoogwaardige machines werkzaam bent. Het is niet zo dat een plaatwerker alleen met metaal werkzaam is. De meeste plaatwerkers werken ook met andere materialen, zoals aluminium of rvs. In alle gevallen is een plaatwerker werkzaam binnen de metaalbewerkingsindustrie. Het veilig en nauwkeurig kunnen werken speelt als plaatwerker een belangrijke rol. De meeste moderne machines die een plaatwerker gebruikt zijn computergestuurd, maar ook handgereedschap wordt door de plaatwerker vaak gebruikt. De computergestuurde machines zorgen ervoor dat de platen op de juiste maat afgesneden worden en voorzien worden van de juiste vormgeving. Als plaatwerker kan je verschillende losse onderdelen maken maar ook ingezet worden voor productiewerk als het om grote aantallen gaat. Productiewerk kan plaatmateriaal betreffen, zoals computerkasten, meubelkasten of keukenapparatuur, dat opgebouwd wordt door middel van plaatmateriaal.

Een plaatwerker is dus een metaalbewerker die zich gespecialiseerd heeft in het bewerken van plaatmateriaal. Het is niet zo dat een plaatwerker alleen voorwerpen maakt in massa. Een plaatwerker kan ook verantwoordelijk zijn voor het maken van losse onderdelen. Losse onderdelen die een plaatwerker kan bouwen zijn bijvoorbeeld reclameletters. Eigenlijk kan een plaatwerker voor alle werkzaamheden ingezet worden als het plaatmateriaal betreft. Het plaatmetaal waarmee een plaatwerker werkt is meestal dun en zal gebruikt worden voor lichte constructies. Denk hierbij aan plaatmateriaal voor wasmachines, computers, meterkasten of aan keukenapparatuur. Om dit soort voorwerpen te kunnen maken zal een plaatwerker veel te maken hebben met het zetten en vouwen van plaatmateriaal. Ook het lassen komt veel voor als plaatwerker, afhankelijk van de opdracht. Het is niet zo dat een plaatbewerker aangemerkt kan worden als productiemedewerker, omdat de werkzaamheden daarvoor te complex zijn. Een plaatwerker heeft te maken met hoogwaardige machines om plaatmateriaal te kunnen bewerken. Daarnaast is een plaatwerker verantwoordelijk voor het zelfstandig opbouwen van producten.

Wat maakt een plaatwerker

Wat een plaatbewerker precies maakt is sterk afhankelijk van de werkgever. Plaatmateriaal wordt door de industrie op grote schaal toegepast op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan machinebouwers die niet alleen met zware materialen werken. Machinebouwers kunnen ook plaatmateriaal toepassen om componenten van een machine te beschermen. In de meeste gevallen heeft dit betrekking op de elektra van een machine, die extra beschermd wordt door middel van een elektrokast, die is opgebouwd van vormgegeven plaatmateriaal. Andere voorbeelden zijn het maken van luchtkanalen of gevelbekleding. Plaatwerkers kunnen werkzaam zijn in de automobielbranche, echter hebben we het dan eerder over een schadehersteller.

Wat doet een plaatwerker:

  • Het in elkaar zetten en monteren van producten
  • Het samenstellen van plaatwerk producten
  • Het werken met verschillende materialen
  • Het uitvoeren van meetwerk en controles
  • Het instellen en bedienen van machines
  • Het maken van plaatwerk producten

Beroep plaatwerker:

Opleidingen tot plaatwerker

Wie als plaatwerker wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding allround plaatwerker kiezen op niveau drie. De opleiding tot allround plaatwerker duurt over het algemeen drie jaar, waarbinnen je stage zal lopen bij een erkend leerbedrijf en je theorie krijgt op school. Tijdens de opleiding leer je onder meer het verbinden van onderdelen, het bewerken en vormen van materialen en het gebruiken, onderhouden en instellen van de diverse machines. De theoretische vakken zijn doorgaans Nederlands, rekenen, basisvaardigheden metaal, polytechniek, tekening lezen en het maken van plaatuitslagen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een plaatwerker werkzaam kan zijn

Een plaatwerker kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn binnen de bewerkingsindustrie. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zich richten op machinebouw, of aan bedrijven die zich richten op de transportmiddelenindustrie, zoals de scheepsbouw, petrochemie en de offshore. Daarnaast is het denkbaar dat een plaatwerker voor gespecialiseerde bedrijven werkzaam is, zoals een tankcontainer-bouwbedrijf. Het bewerken van plaatmateriaal komt binnen veel bedrijven voor die toebehoren tot de metaalindustrie.

Competenties plaatwerker

De belangrijkste competentie van een plaatwerker is de vakinhoudelijke kennis, omdat het kunnen werken met verschillende materialen en machines niet makkelijk is. Daarnaast mag van plaatwerker zelfstandigheid verwacht worden. Als plaatbewerker is het ook belangrijk dat je aangemerkt kan worden als allround monteur. Omdat een plaatwerker in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's en leidinggevenden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, verantwoordelijkheidsgevoel, bijscholing, inzicht, controleren en nauwkeurigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als plaatwerker

Het arbeidsmarktperspectief van een plaatwerker is goed te noemen. Een plaatwerker kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, waardoor het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen probleem is. De doorgroeimogelijkheden van een plaatbewerker moet in de meeste gevallen gezien worden in het volgen van passende vervolgopleidingen. Zonder extra opleidingen zijn er meestal geen mogelijkheden om door te groeien als plaatwerker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris plaatwerker

Als plaatwerker val je doorgaans onder de Cao metaal en techniek, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een plaatwerker in loondienst verdient doorgaans tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Het beroep plaatwerker komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Plaatwerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Plaatwerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl