Autowasstraat medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep autowasstraat medewerker
Werken als autowasstraat medewerker
Werken in een autowasstraat
Mobiele autowasstraat
Wat doet een autowasstraat medewerker:
Hoe werkt een autowasstraat?
Film wasstraat:
Opleidingen tot autowasstraat medewerker
Bedrijven waar een autowasstraat medewerker werkzaam kan zijn
Competenties autowasstraat medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autowasstraat medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris autowasstraat medewerker
Eigen bedrijf starten als Autowasstraat medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Autowasstraat medewerker

Beroep autowasstraat medewerker

Een autowasstraat medewerker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het wassen van voertuigen, zoals auto's. Een autowasstraat medewerker werkt voor een wasstraat of carwash en is verantwoordelijk voor de klantenafhandeling, de voorbehandeling van auto's en het controleren van de technische installaties. Een autowasstraat medewerker zal zelf geen complexe reparaties uitvoeren aan de wasinstallatie, echter is het wel denkbaar dat een autowasstraat medewerker verantwoordelijk is voor het uitvoeren van kleine dagelijkse onderhoudswerkzaamheden, zoals het smeren van de installatie. Ook het houden van toezicht is een belangrijke taak van een autowasstraat medewerker, omdat veiligheid belangrijk is. In veel gevallen zal een autowasstraat medewerker ook verantwoordelijk zijn voor bijkomende diensten, zoals het onderhouden van de stofzuigruimte. Het is dus denkbaar dat een autowasstraat medewerker ook verantwoordelijk is voor het controleren van de stofzuigers en het eventueel leeghalen van de prullenbakken. De diverse werkzaamheden van een autowasstraat medewerker zijn simpel van aard en behoeven geen specifieke opleiding. Het werken bij een carwash is vooral populair onder studenten en andere mensen die een parttime baan zoeken. Het zijn meestal alleen de grote wasstraten, die één of meerdere medewerkers aanstellen om hun klanten te kunnen bedienen. Als laatste is het niet onbelangrijk om te benoemen dat een autowasstraat medewerker gezien kan worden als servicemedewerker, omdat het wassen van auto's en alle bijkomende werkzaamheden te maken hebben met service. De inhoudelijke werkzaamheden van een autowasstraat medewerker kunnen wel per wasstraat verschillen, omdat niet alle wasstraten op dezelfde manier werken en dezelfde diensten aanbieden. Denk bijvoorbeeld ook aan de kleine wasstraten, die vaak bij pompstations te vinden zijn.

Werken als autowasstraat medewerker

Een autowasstraat medewerker is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het wassen en reinigen van voertuigen. Veel automobilisten maken gebruik van de wasstraat om snel hun auto te kunnen wassen. Een moderne wasstraat waar auto's via een transportband voortgetrokken worden verbruiken per wasbeurt ongeveer 75 liter water. Andere systemen, zoals een roll-over wasinstallatie, verbruiken per wasbeurt ongeveer 200 liter water. Een roll-over wasinstallatie is een installatie waar de auto stil blijft staan en de machines zich voortbewegen over de auto en zijn vaak te vinden bij autogarages of pompstations. Omdat er tegenwoordig tot wel 70 miljoen wasbeurten per jaar worden uitgevoerd, is er een milieukeurmerk voor de wasinstallaties in het leven geroepen om een onnodige milieubelasting te voorkomen. Een belangrijk onderdeel van dit keurmerk is het hergebruik van water, omdat een wasstraat gebruikmaakt van normaal leidingwater. Omdat het wassen van voertuigen milieubelastend is zijn er tegenwoordig steeds meer gemeentes die het wassen van voertuigen op straat verbieden. In gebieden waar bijvoorbeeld drinkwater gewonnen wordt is het meestal verboden om auto's op straat te wassen.

Werken in een autowasstraat

Autowasstraten zijn populair te noemen, omdat de meeste mensen goed voor hun auto of camper zorgen. Auto's en campers die regelmatig gewassen worden behouden beter hun waarde. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat leasemaatschappijen leaserijders contractueel kunnen verplichten om hun auto minimaal een keer per week te wassen. Een goed onderhouden voertuigen zal bij verkoop meestal meer opbrengen, omdat goed onderhouden voertuigen makkelijker te verkopen zijn. Daarnaast zijn er veel mensen die zelf veel waarde hechten aan een schoon voertuig. Als autowasstraat medewerker ben je meestal alleen verantwoordelijk voor het voor wassen van voertuigen. Het daadwerkelijk wassen van voertuigen betreft geautomatiseerde werkzaamheden. Een autowasstraat medewerker is wel verantwoordelijk voor het voorkomen van schade. Denk hierbij aan het verwijderen van antennes, het afdekken van ruitenwissers en aan het verwijderen van andere uitstekende delen.

Mobiele autowasstraat

Tegenwoordig kennen wij ook de zogenaamde mobiele wasstraat die voornamelijk bedoeld is voor de grotere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. De vrachtwagens rijden over een mat met opstaande randen aan de zijkant die het water tegenhouden, zodat het water weer opgezogen kan worden en het waswater niet in de grond kan trekken. Dit ook belangrijk wanneer we het hebben over een gewone autowasplaats.

Wat doet een autowasstraat medewerker:

 • Het uitvoeren van dagelijks onderhoud aan installaties.
 • Het regelmatig leeghalen van de prullenbakken.
 • Het afrekenen van gekozen wasprogramma's.
 • Het eventueel uitleggen van de wasstraat.
 • Het verwijderen van losse onderdelen.
 • Het voor wassen van voertuigen.
 • Het afdekken van onderdelen.
 • Het houden van toezicht.

Hoe werkt een autowasstraat?

Een autowasstraat is een geautomatiseerd systeem dat is ontworpen om voertuigen te reinigen. Het proces in een autowasstraat kan enigszins variëren, afhankelijk van het specifieke systeem en de functies die het biedt. Over het algemeen verloopt het wasproces als volgt:

 • Voorbereiding: Voordat de auto de wasstraat binnengaat, is het belangrijk om eventuele losse voorwerpen zoals antennes, fietsdragers of andere uitstekende onderdelen te verwijderen. Ook wordt aangeraden om de ramen gedeeltelijk te sluiten.
 • Aanmelden: Bij het betreden van de wasstraat volgt de bestuurder vaak een aangewezen rijstrook en stopt bij een betaalautomaat of een medewerker om de betaling te doen en eventuele speciale opties te selecteren, zoals een waxlaag of velgenreiniging.
 • Voorwas: Nadat de betaling is gedaan, wordt de auto meestal eerst besproeid met water om grove vuilresten los te weken. Daarna wordt vaak een reinigingsmiddel aangebracht om het oppervlakkige vuil verder los te maken.
 • Wassen: De auto wordt vervolgens door een reeks borstels, doeken of sproeiers geleid die de carrosserie grondig reinigen. Deze borstels of doeken kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt en worden vaak bevochtigd met water en een reinigingsmiddel om het vuil effectief te verwijderen. In sommige moderne autowasstraten wordt er ook gebruikgemaakt van hogedrukwaterstralen en schuim voor een grondigere reiniging.
 • Spoelen: Na het wassen volgt een spoelproces waarbij de auto grondig wordt afgespoeld om alle zeepresten en vuil weg te spoelen. Dit gebeurt meestal met behulp van waterstralen of sproeiers.
 • Drogen: Na het spoelen wordt de auto door een droogsysteem geleid dat gebruikmaakt van krachtige luchtblazers om het grootste deel van het water van de carrosserie te verwijderen. Dit helpt om watervlekken en druppels te verminderen.
 • Afwerking: Eenmaal droog kan de auto de wasstraat verlaten. Sommige wasstraten bieden aanvullende diensten, zoals het schoonmaken van de ramen, het uitzuigen van het interieur of het aanbrengen van een waxlaag om de glans van de lak te behouden.

Het hele proces in een autowasstraat verloopt automatisch en wordt begeleid door sensoren en computerprogramma's om ervoor te zorgen dat de auto veilig door de verschillende stappen gaat. Het biedt een efficiënte en handige manier om voertuigen te reinigen zonder dat de bestuurder zelf de auto hoef te wassen.

Film wasstraat:

Opleidingen tot autowasstraat medewerker

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep autowasstraat medewerker. Het werken als autowasstraat medewerker moet gezien worden als ongeschoolde arbeid waar verder ook geen opleidingen nodig voor is. In de meeste gevallen worden nieuwe autowasstraat medewerkers ingewerkt door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Er is wel een speciale Mbo-opleiding voor vaklieden die niet beschikken over een opleiding, namelijk de Mbo-opleiding arbeidsmarktgekwalificeerd assistent. Het is verder niet nodig om een opleiding te volgen als autowasstraat medewerker, omdat iedereen kan werken als autowasstraat medewerker. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een autowasstraat medewerker werkzaam kan zijn

Een autowasstraat medewerker is over het algemeen werkzaam voor een autowasstraat. Daarnaast kan een autowasstraat medewerker werkzaam zijn voor een pomphouder die beschikt over een wasstraat installatie. In dat geval kan een autowasstraat medewerker in de meeste gevallen ook gezien worden als tankstation medewerker. Het is ook mogelijk dat een autowasstraat medewerker werkzaam is als oproepkracht, omdat lang niet alle autowasstraat medewerkers fulltime werkzaam zijn als autowasstraat medewerker. Een autowasstraat medewerker kan ook voor wasstraten werkzaam zijn die zich richt op grote voertuigen, zoals vrachtwagen, trailers en bussen.

Competenties autowasstraat medewerker

De belangrijkste competentie als autowasstraat medewerker is doorzettingsvermogen, omdat binnen autowasstraten het werktempo soms hoog kan liggen. Dit is vooral het geval tijdens het weekend als iedereen zijn of haar auto wil laten wassen. In dat opzicht kan stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een autowasstraat medewerker ook een servicemedewerker is zal een autowasstraat medewerker over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Het is denkbaar dat een autowasstraat medewerker ook verantwoordelijk is voor kleine onderhoudswerkzaamheden, waardoor het ook belangrijk is dat een autowasstraat medewerker gezien kan worden als monteur. Een autowasstraat medewerker hoeft geen allround monteur te zijn, echter is technische kennis over het algemeen wel belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, inzicht, veiligheid, zelfstandigheid, kwaliteit, secuur, waakzaamheid en dienstbaarheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autowasstraat medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als autowasstraat medewerker is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat lang niet alle autowasstraat medewerkers fulltime werkzaam zijn. Daarnaast betreft het vaak jongeren, zoals studenten, waardoor er over het algemeen veel sprake is van verloop onder het personeel. Wel betreft het beroep autowasstraat medewerker een redelijk populair beroep, waardoor er sprake is van veel concurrentie. De doorgroeimogelijkheden als autowasstraat medewerker moeten gezien worden in het verder specialiseren, waardoor je ook andere diensten kan aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het poetsen van auto's als autopoetser en aan het reinigen van auto-interieurs als interieurreiniger. Ook het starten van een eigen wasstraat als ondernemer kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autowasstraat medewerker

Een autowasstraat medewerker zal in de meeste gevallen onder de cao tankstations en was-bedrijven vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een autowasstraat medewerker die fulltime werkzaam is zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. In de praktijk is het zo dat de meeste autowasstraat medewerkers parttime werkzaam zijn.

Eigen bedrijf starten als Autowasstraat medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Autowasstraat medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Autowasstraat medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autowasstraat medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Autowasstraat medewerker.

Mijnzzp.nl