Autowasstraat medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autowasstraat medewerker werkt voor een wasstraat c.q. carwash en is verantwoordelijk voor de klantenafhandeling, de voorbehandelingen van auto's en het controleren van de technische installaties. Een autowasstraat medewerker zal zelf geen grote reparaties uitvoeren maar deze overlaten aan specialisten. Naast alle eerder genoemde werkzaamheden speelt ook het bieden van service een belangrijke rol tijdens de werkzaamheden. De diverse werkzaamheden zijn over het algemeen simpel van aard en behoeven zeker geen opleiding. Het werken bij een carwash is zeer geliefd onder studenten en anderen die wellicht een parttime baan zoeken. Het zijn doorgaans alleen de grote wasstraten die één of meerdere medewerkers aantellen om hun klanten te kunnen bedienen.

De moderne wasstraten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de maatschappij. Heel veel automobilisten maken gebruik van de wasstraat om snel hun auto te kunnen wassen. Tevens zijn er bepaalde gemeentes en gebieden waar het autowassen op straat niet meer toegestaan is. In gebieden waar bijvoorbeeld drinkwater gewonnen wordt is het meestal verboden om auto's op straat te wassen. Een moderne wasstraat waar auto,s via een transportband voortgetrokken worden verbruiken per wasbeurt ongeveer 75 liter water. Andere systemen zoals een roll-over wasinstallatie verbruiken per wasbeurt ongeveer 200 liter water. Een roll-over wasinstallatie is een installatie waar de auto stil blijft staan en de machines zich voortbewegen over de auto en zijn vaak te vinden bij autogarages of pompstations.

Omdat er tegenwoordig tot wel 70 miljoen wasbeurten per jaar worden uitgevoerd is er een milieukeurmerk voor de wasinstallaties in het leven geroepen om een onnodige milieubelasting te voorkomen. Een belangrijk onderdeel van dit keurmerk is het hergebruik van waswater omdat een wasstraat gebruik maakt van normaal leidingwater.

Mobiele wasstraat

Tegenwoordig kennen wij ook de zogenaamde mobiele wasstraat die voornamelijk bedoeld is voor de grotere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. De vrachtwagens rijden over een mat met opstaande randen aan de zijkant die het water tegenhouden zodat het water weer opgezogen kan worden en het waswater niet in de grond kan trekken.

Wasstraat:

Opleidingen tot autowasstraat medewerker

Er bestaan geen opleidingen om bij een wasstraat te kunnen werken. Het werken voor een wasstraat is ongeschoolde arbeid die meestal uitgevoerd zal worden door studenten of anderen die parttime willen werken. Ook kunnen de werkzaamheden gecombineerd worden met andere werkzaamheden zoals het poetsen van auto's.

Bedrijven waar een autowasstraat medewerker werkzaam kan zijn

Als autowasstraat medewerker werk je doorgaans voor een wasstraat of bijvoorbeeld een tankstation. Daarnaast bestaan er tegenwoordig ook mobiele wasstraten.

Competenties autowasstraat medewerker

De belangrijkste competentie als autowasstraat medewerker is doorzettingsvermogen, klantvriendelijkheid en het willen bieden van service aan klanten. Ook je communicatieve vaardigheden zullen goed moeten zijn omdat je dagelijks met veel verschillende soorten mensen te maken krijgt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autowasstraat medewerker

Het Arbeidsmarktperspectief als autowasstraat medewerker is redelijk tot goed te noemen. De meeste mensen werken parttime bij een wasstraat en het verloop is ook redelijk groot. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden voor dit beroep. Wel kan je vroeg of laat als zelfstandig ondernemer je eigen wasstraat of mobiele wasstraat starten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autowasstraat medewerker

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen maar over het algemeen zal je veel in de weekenden werken. Een autowasstraat medewerker zal doorgaans het minimumloon verdienen.

Mijnzzp.nl