Tankstationmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een tankstationmedewerker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden binnen een tankstation. De hoofdtaak van een tankstationmedewerker is over het algemeen het uitvoeren kassawerkzaamheden achter de kassa en het eventueel bijhouden van de shop. Daarnaast heeft een tankstationmedewerker de belangrijke taak om toezicht te houden op de algemene veiligheid op en rond het tankstation. Een tankstationmedewerker zal tegenwoordig in de meeste gevallen niet meer de pompen bedienen, maar houdt wel toezicht op de pompen en de tankende automobilisten. Een tankstationmedewerker kan ook via een geluidsinstallatie tankende automobilisten toespreken en desnoods ingrijpen door het stilleggen van de pomp. Ook kan een tankstationmedewerker ingezet worden voor het schoonhouden van de binnen- en buitenruimte en het aanvullen van artikelen. Afhankelijk van de pomplocatie kan een tankstationmedewerker alleen werken of met meerdere collega's samenwerken. Over het algemeen beschikken alleen de grotere pompstations langs snelwegen of op andere drukke locaties over meerdere kassa's. De werkzaamheden van een tankstationmedewerker zijn over het algemeen geen moeilijke werkzaamheden, echter moet een tankstationmedewerker wel gezien worden als belangrijke toezichthouder met betrekking tot de algemene veiligheid op en rond tankstations. Ook kan een tankstationmedewerker gezien worden als belangrijke servicemedewerker.

De laatste jaren zijn de shops van tankstations steeds luxer geworden met een breed assortiment aan producten en lijken sommige shops bijna op een kleine supermarkt. De medewerker zal dus ook het assortiment moeten aanvullen en spiegelen zodat de shop volledig is en netjes oogt. Een tankstation met een grote shop heeft meestal meerdere medewerkers in dienst. Over het algemeen zijn de grote shops te vinden langs de snelwegen waar veel automobilisten stoppen om te tanken of om te eten. Er bestaan ook shops met een externe bakkerij die verse producten leveren. Vandaag de dag zijn de meeste tankstations te vinden in buitenwijken of langs de snelwegen en niet meer zoals vroeger midden in een woonwijk. Omdat een tankstation met gevaarlijke brandstoffen werkt is het niet meer toegestaan om deze in woonwijken te runnen. Zowel toelevering als opslag van gevaarlijke stoffen in woonwijken is een groot risico. Tankstations die gas verkopen hebben doorgaans met nog strengere regels te maken.

Pompbediende

In vroegere dagen hadden de meeste tankstations een pompbediende die tankte voor de klanten. De pompbediende was het visitekaartje van het bedrijf en leverde service. Zelfs de autoruiten werden schoongemaakt. Ook andere kleine controles konden worden uitgevoerd. Een pompbediende ontving hiervoor vaak een kleine vergoeding van de automobilist. Binnen Nederland komen we de pompbediende bijna niet meer tegen maar in het buitenland komt de pompbediende zeker nog wel voor.

Veiligheid tankstationmedewerker

Zoals eerder omschreven speelt de algemene veiligheid op en rond een pompstation een grote rol en heeft deze veiligheid ook zeker betrekking op de medewerkers van een tankstation. Een tankstation trekt nog wel eens criminelen aan. Tegenwoordig doen pompexploitanten er heel veel aan om overvallen te voorkomen zoals het gebruik van camera's, noodknoppen die met een meldkamer verbonden zijn en het toepassen van veiligheidscabines die volledig afgesloten kunnen worden. Tijdens de avonduren zitten de meeste medewerkers veilig in een cabine zodat overvallers geen kans meer maken. Ook het zonder betalen wegrijden is bij tankstations nog wel eens een probleem en levert een ondernemer schade op. In veel gevallen maakt de automobilist gebruik van valse kentekenplaten. Ook op dit punt is het de medewerker die scherp zal moeten opletten en bij mogelijke onraad de hulpdiensten moet inschakelen of een pomp uitschakelen.

Pomphouder bedenkt anti-diefstal chip:

Milieuvriendelijke bio-ethanol:

Opleidingen tot tankstationmedewerker

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep tankstationmedewerker. Over het algemeen zullen de werkzaamheden in de praktijk geleerd moeten worden van een ervaren medewerker. Wel is het denkbaar dat een nieuwe medewerker een cursus krijgt als preventiemedewerker of als bedrijfshulpverlener omdat dit belangrijke veiligheidsaspecten zijn binnen de taken van een tankstationmedewerker. Over het algemeen zal een afgeronde Mbo-opleiding voldoende zijn om bij een tankstation te kunnen werken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een tankstationmedewerker werkzaam kan zijn

Als tankstationmedewerker ben je werkzaam voor een pomphouder, die de eigenaar of manager van een tankstation is. Welke werkzaamheden een tankstationmedewerker binnen een pompstation precies uitvoert kan verschillen per functie, omdat de grotere pompstations in de meeste gevallen gebruik maken van diverse werknemers. Het uitvoeren van kassawerkzaamheden betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het eventueel smeren van broodjes.

Competenties tankstationmedewerker

De belangrijkste competentie als tankstationmedewerker is klantvriendelijkheid, omdat een tankstationmedewerker gezien moet worden als belangrijke servicemedewerker. Van een tankstationmedewerker mag dan ook goed gastheerschap verwacht worden. Daarnaast mag van een tankstationmedewerker een commerciële instelling verwacht worden. Omdat een tankstationmedewerker iedere dag met verschillende klanten te maken krijgt is ook communicatie in het algemeen aan te merken als belangrijke competentie. Als laatste is het belangrijk dat een tankstationmedewerker fungeert als toezichthouder, om mogelijke onveilige situaties te kunnen signaleren. Met andere woorden kan een tankstationmedewerker ook gezien worden als een veiligheidsmedewerker. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, leergierigheid, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tankstationmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief voor een tankstationmedewerker is redelijk tot goed te noemen. Wel kan het verschillen per persoon omdat lang niet alle medewerkers fulltime werken en wellicht alleen tijdelijk een extra inkomen willen genereren. Ook is het werken bij een tankstation een geliefde baan voor studenten. Als tankstationmedewerker bestaan er geen echte doorgroeimogelijkheden. Wie wil doorgroeien zal dus extra opleidingen moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tankstationmedewerker

Een tankstationmedewerker zal doorgaans onder de CAO tankstation en wasbedrijven vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een tankstationmedewerker kan doorgaans goede afspraken maken over de werktijden. Wel werkt een tankstationmedewerker vaak in de weekenden en de avonduren. Een fulltime tankstationmedewerker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren.

Mijnzzp.nl