Opleiding tot Gastheer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau twee
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingZelfstandig Werkend Gastheer (Mbo 3)
VervolgopleidingGastronoom/Sommelier (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding gastheer

Wie een carrière ambieert als gastheer kan het beste de Mbo-opleiding gastheer volgen. De Mbo-opleiding gastheer behoort tot de horecabranche/hotelbranche en kent soms ook wel de benaming medewerkers bediening. Tijdens de Mbo-opleiding gastheer leer je onder andere het bereiden en serveren van dranken en gerechten en het op de juiste manier ontvangen van gasten en is er veel aandacht voor de algemene kennis van eten en drinken. Vooral het leren kennen van wijnen en biersoorten is als gastheer belangrijk, omdat je zelfstandig gasten moet kunnen adviseren. Maar ook zeker over eten moet je als gastheer kunnen adviseren. Daarnaast is er tijdens de Mbo-opleiding gastheer aandacht voor algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. De Mbo-opleiding gastheer is een prima basisopleidingen voor mensen die een professionele carrière willen starten binnen de horecabranche/hotelbranche. Tijdens deze opleiding zal je over het algemeen vier dagen in week werken bij een erkend leerbedrijf, onder begeleiding van een leermeester, en zal je één dag in de week naar school gaan voor de theorieles.

Opleidingsduur en niveau gastheer

De Mbo-opleiding gastheer zal over het algemeen twee jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau twee.

Vervolgopleidingen gastheer

Na het afronden van de Mbo-opleiding gastheer op niveau twee is het mogelijk om door te groeien tot de Mbo-opleiding zelfstandig werkend gastheer op niveau drie of de Mbo-opleiding gastronoom/sommelier op niveau vier. De Mbo-opleiding zelfstandig werkend gastheer op niveau drie gaat een stuk verder qua opleiding dan de Mbo-opleiding gastheer op niveau twee. Tijdens deze opleiding zal je ook leiding geven aan andere gastheren/gastvrouwen en is er aandacht voor het zelfstandig kunnen samenstellen van wijn- en spijscombinaties. De Mbo-opleiding zelfstandig werkend gastheer is dan ook een verdiepte opleiding, die meer verantwoordelijkheden zal kennen.

Vooropleiding gastheer

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma voordat je toegelaten wordt tot de Mbo-opleiding gastheer op niveau twee. De meeste scholen houden tegenwoordig ook een intakegesprek om te bekijken of iemand wel geschikt is voor de opleiding. Daarnaast kan het zijn dat je zelf op zoek moet naar werk als gastheer bij een erkend leerbedrijf, voordat je toegelaten zal worden voor de opleiding gastheer.

Mijnzzp.nl