Restaurant manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een restaurant manager is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van een restaurant en al het personeel dat werkzaam is binnen het restaurant. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een restaurant manager het beste omschrijven als managementwerkzaamheden, waarbij het dagelijks reilen en zeilen van het restaurant voorop staat. Een restaurant manager zal zich niet alleen bezighouden met de kwaliteit van het restaurant met betrekking tot service, eten en drinken maar juist ook met algemene administratieve werkzaamheden zoals de personeelsplanning, budgetbewaking, facilitaire zaken en bijvoorbeeld het afhandelen van mogelijke vragen en/of klachten van gasten. Al het personeel dat werkzaam is binnen het restaurant zal onder de restaurant manager werkzaam zijn en met vragen bij de restaurant manager terecht komen. Als restaurant manager ben je dus verantwoordelijk voor het aansturen van het restaurant inclusief alle bijkomende personeelszaken zoals het houden van functioneringsgesprekken, het aannemen van personeel, het ontslaan van personeel en het organiseren van trainingen om het personeel nog beter te maken. De belangrijkste taak van een restaurant manager is het er op toe zien dat alles in het restaurant verloopt zoals dit de bedoeling is. Het is in de praktijk ook denkbaar dat een restaurant manager gezien kan worden als de eigenaar van een restaurant, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn ook redelijk veel restaurants te vinden die gebruik maken van een speciale restaurant manager. Het beroep restaurant manager kan in de praktijk dus op verschillende manieren voorkomen.

Als restaurant manager krijg je binnen je werkzaamheden met verschillende personeelsleden te maken zoals koks, chef-koks, serveersters, sommeliers en mogelijke andere managers zoals een hotelmanager, afhankelijk van waar je precies werkzaam zal zijn als restaurant manager. Als restaurant manager zelf ben je voor een restauranthouder of een hotelier werkzaam. Over het algemeen zal een restaurant manager werkzaam zijn voor de grotere en ook betere restaurants die onderdeel uitmaken van een complex, zoals een groot hotel, een dierentuin, een pretpark of een congrescentrum. Daarnaast kan een restaurant manager werkzaam zijn als franchisenemer binnen een keten van restaurants. In dat geval is een restaurant manager ook een ondernemer. Het beroep restaurant manager komt over het algemeen alleen voor binnen de grotere restaurants die onderdeel uitmaken van een groter geheel.

Werken als restaurant manager

De werkzaamheden als restaurant manager kunnen verschillen per organisatie, omdat een restaurant manager verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Binnen een groot restaurant zal een restaurant manager meestal niet zelf meewerken op de werkvloer, maar dit kan wel verschillen per soort restaurant. Het is niet ondenkbaar dat een restaurant manager zelf ook op de werkvloer actief is. In alle gevallen zal een restaurant manager leiding geven aan het restaurant en zal deze verantwoording moeten afleggen aan de directie van het restaurant.

Kwaliteitsbewaking restaurant manager

Als restaurant manager ben je niet alleen verantwoordelijk voor al het personeel en algemene managementtaken, omdat een restaurant manager juist ook verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking van het restaurant. Kwaliteitsbewaking heeft weer betrekking op hygiëne, op de service en op de kwaliteit van het eten en drinken. Deze punten zijn als restaurant manager zeer belangrijk en mogen nooit onderschat worden. Binnen de horeca zijn deze werkzaamheden zo belangrijk dat er ook sprake kan zijn van een apart aangestelde kwaliteitscontroleur die toeziet op de kwaliteitsbewaking.

Werkzaamheden van een restaurant manager:

  • Het afhandelen van vragen en/of klachten
  • Het aannemen en ontslaan van personeel
  • Het benaderen en adviseren van gasten
  • Het controleren van de voorraden
  • Het houden van functioneringsgesprekken
  • Het organiseren van trainingen
  • Het overleggen met de directie
  • Het personeel stimuleren en motiveren
  • Het toezicht houden op de klanttevredenheid
  • Het toezicht houden op vaste procedures
  • Het verzorgen van de personeelsplanning
  • Het voeren van de administratie
  • Het waken over de algemene kwaliteit
  • Het waken over de omzet

Beroep restaurant manager:

Opleidingen tot restaurant manager

Om als restaurant manager te kunnen werken kan je het beste een beroepsopleiding volgen op Mbo-niveau in de richting manager hotel en restaurant. Er zijn ook hogere opleiding mogelijk, zoals de opleiding hotelmanagement op Hbo-niveau, maar dat is voor het vak restaurant manager niet nodig. De Mbo-opleiding duurt over het algemeen drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Over het algemeen zal je veel stage lopen tijdens de opleiding, waarin verschillende examens worden afgenomen in de praktijk en in de theorie. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor kennis en inzicht, vaktechnische vaardigheden, managementvaardigheden en commerciële eigenschappen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een restaurant manager werkzaam kan zijn

Een restaurant manager zal doorgaans werkzaam zijn voor de grotere restaurants, die meestal onderdeel uitmaken van een groter geheel. Denk bijvoorbeeld aan een hotel dat ook beschikt over een restaurant, aan een dierentuin met restaurant of bijvoorbeeld aan een recreatiepark dat beschikt over een restaurant. Het zijn over het algemeen alleen de grotere restaurants die gebruik maken van een restaurant manager. Zoals eerder omschreven is het denkbaar dat een restaurant manager ook kan beschikken over een eigen restaurant als ondernemer. Een ondernemer die beschikt over een eigen restaurant kan ook gezien worden als restaurant manager.

Competenties restaurant manager

De belangrijkste competentie van een restaurant manager is de algemene allround vakkennis van de gastronomie. Gastronomie heeft betrekking op kookkunst en alles, wat verder te maken heeft met voedsel en gastheerschap. Omdat een restaurant manager te maken heeft met verschillende personeelsleden en de directie zal een restaurant manager over goede communicatie vaardigheden moeten beschikken. Ook het kunnen delegeren als manager is aan te merken als belangrijke competentie. Daarnaast moet een restaurant manager beschikken over commerciële vaardigheden, zoals het kunnen onderhandelen met leveranciers. Ook algemene financiële kennis mag als restaurant manager niet ontbreken, omdat een restaurant manager ook verantwoordelijk kan zijn voor het bewaken van budgetten. Een andere belangrijke competentie is organisatietalent, omdat een restaurant manager ook verantwoordelijk kan zijn voor het maken van de personeelsplanning. In een brede zin moet een restaurant manager ook gezien kunnen worden als kwaliteitsmanager. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, motiveren, inspireren, controleren, waakzaamheid, inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als restaurant manager

Het arbeidsmarktperspectief van een restaurant manager is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel kan het beroep restaurant manager aangemerkt worden als een beroep waarbinnen ervaring erg belangrijk is. Het is dus niet zo dat iedereen zomaar restaurant manager kan worden in een restaurant. Vooral binnen de luxere grotere restaurants is het niet zomaar mogelijk om restaurant manager te worden. Met andere woorden kan ervaring als restaurant manager wel erg belangrijk zijn. De doorgroeimogelijkheden van een restaurant manager zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit ook per restaurant en werkgever kan verschillen. Natuurlijk kan ook het starten van een eigen restaurant als restauranthouder gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris restaurant manager

Als restaurant manager maak je doorgaans veel uren en ben je meestal aan het werk als andere mensen vrij hebben, zoals in het weekend en tijdens de feestdagen. Een restaurant manager verdient afhankelijk van zijn opleiding, ervaring en leeftijd tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand. Het salaris kan wel sterk verschillen per soort restaurant. De grote luxe restaurants met meer verantwoordelijkheden betalen over het algemeen een stuk beter. Als zelfstandige is er geen salarisindicatie te geven, omdat dat te specifiek is.

Mijnzzp.nl