Chefkok

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een chefkok is het hoofd van een keuken en soms ook de eigenaar van een restaurant. Als chefkok geef je leiding aan alle medewerkers in de keuken. Een chefkok kan zijn werkzaamheden uitvoeren in verschillende soorten keukens, zoals in een hotel, een restaurant of een congrescentrum, of kan werkzaam zijn in de keuken van een instelling. De werkzaamheden van een chefkok kunnen wel per bedrijf verschillen, omdat in lang niet alle bedrijven of instellingen culinaire hoogstandjes gekookt worden. Een chefkok is wel in alle gevallen een ervaren allround kok, die over veel ervaring en kennis beschikt over het koken. Daarnaast moet een chefkok over leidinggevende capaciteiten beschikken, omdat de chefkok in de meeste gevallen verschillende soorten keukenmedewerkers zal moeten aansturen. Naast het koken maakt de chefkok over het algemeen ook de keukenplanning en de operationele plannen. Denk hierbij aan het inkopen van ingrediënten, het maken van begrotingen, het samenstellen van de menukaart en het maken van de personeelsplannng. Als chefkok heb je dus meerdere verantwoordelijkheden, die niet alleen met het koken te maken hebben. De chefkok ziet er ook op toe dat er hygiënisch gewerkt wordt in de keuken.

De chefkok geeft dus leiding aan de keuken. In een keuken werken meer mensen dan alleen de chefkok, zoals een sous-chef of afwasser. Hoeveel mensen in een keuken werken is geheel afhankelijk van de zaak. De chefkok geeft bijvoorbeeld duidelijke instructies aan de hulpkok, die voorbereidende werkzaamheden voor de chefkok uitvoert. Het werken in een keuken kan gezien worden als een teamsport. Het werken in een keuken kan nogal eens stressvol zijn tijdens de drukke uren. Het is daarom belangrijk dat de chefkok alles in goede banen kan leiden en het overzicht houdt in de keuken. Ook wanneer niet alles op rolletjes loopt in de keuken is het de taak van de chefkok om in te grijpen.

Taken van de chefkok

In veel gevallen is de chefkok aan het koken en is de chefkok verantwoordelijk voor het eten dat de keuken verlaat. De hulpkok kan hierbij helpen, maar de chefkok blijft verantwoordelijk voor de kwaliteit. Ook het samenstellen van het menu is een taak van de chefkok. Naast het leiden van de keuken en het koken zelf is de chefkok ook verantwoordelijk voor het financiële beheer van de keuken. De chefkok koopt vaak zelf zijn producten in en onderhandelt dan ook over de prijs hiervan. Wanneer producten aangeleverd worden in de keuken zal de chefkok deze ook controleren op kwaliteit. Omdat de chefkok de leiding heeft over de keuken is deze ook verantwoordelijk voor de planning in de keuken. Zo is het erg belangrijk dat er genoeg mensen aanwezig zijn in de keuken om alle werkzaamheden in goede banen te kunnen leiden. Om als chefkok aan het werk te kunnen is veel ervaring nodig.

De taken van de chefkok zijn dan ook heel divers, en beperken zich zeker niet alleen tot koken van lekkere maaltijden voor de gasten. Eigenlijk is het koken maar een klein onderdeel van al zijn taken. Naast dat de chefkok kookt en leiding geeft in de keuken, zal de chefkok zich ook regelmatig laten zien aan de gasten.

Samenstellen van de menukaart

Het samenstellen van de menukaart is ook een taak van de chefkok. Hoe vaak een chefkok de kaart per jaar veranderd is per restaurant verschillend. Om een goede kaart te kunnen maken is een hele uitdaging, en vraagt dan ook steeds vernieuwing van de chefkok. Het spelen met nieuwe gerechten, kloppend bij het juiste seizoen van het jaar, is erg belangrijk. Aan het maken van nieuwe gerechten gaan vaak veel keuringen vooraf, voordat een gerecht ook echt op de kaart komt. Ook het uitzoeken van de juiste wijnen bij de gerechten is belangrijk voor een restaurant. De meeste restaurants kiezen nieuwe gerechten en wijnen met hulp van al het personeel, om zo tot een goede kaart te kunnen komen.

Gerechten bereiden

Een chefkok is in staat alle voorkomende gerechten te bereiden in de keuken. De chefkok werkt alleen of heeft medewerkers in de keuken aan het werk zoals een hulpkok die onder toezicht staat van de chefkok. De chefkok is verantwoordelijk voor alle bereidingen in de keuken en zorgt voor het schikken en presenteren van de gerechten tijdens de dienst. Het is tevens de taak van de chefkok om alle diverse taken te plannen en te organiseren in de keuken.

Keuken discipline

De chefkok zal ook waken over de discipline in de keuken. Buiten het koken houdt de chefkok zich ook bezig met het oriënteren naar nieuwe gerechten of mogelijkheden van presentatie. Ook het opstellen van een menu is een taak voor de chefkok in overleg met de eigenaar van de zaak. Het is een grote kunst om gasten te kunnen blijven verrassen met nieuwe gerechten. Dit vergt dan ook jaren ervaring.

Creatief beroep

Het beroep chefkok staat vol uitdagingen en is zeker een creatief beroep te noemen. De gasten van een restaurant gaan een avond uit eten om verwend te worden. Het is de taak van de kok om via het eten deze beleving waar te maken. Het is erg belangrijk voor de kok om regelmatig te wisselen van menu en te koken naar de seizoenen van het jaar. Ook het volgen van nieuwe trends en het toepassen hiervan in de keuken is erg belangrijk voor de kok. Een restaurant kan nog zo mooi zijn, maar als het eten tegen valt komen de gasten geen tweede keer.

Werken als chefkok

Het beroep chefkok kan nogal eens veel vragen van de kok. Vaak komen de gasten allemaal om de zelfde tijd en is het de taak van de kok om alles op tijd klaar te krijgen, zodat de gasten op het juiste moment hun eten krijgen. Een chefkok werkt doorgaans veel in de avonduren en tijdens het weekend. Ook tijdens de feestdagen is er vaak geen vrije tijd voor de chefkok, omdat dan iedereen uit eten wil gaan. Vaak zijn de feestdagen de drukste van het jaar.

Film over het beroep chefkok:

Opleiding beroep Kok:

Opleidingen tot chefkok

Wie graag chefkok wil worden zal moeten beginnen met de vakopleiding tot kok. De opleiding tot kok duurt over het algemeen twéé jaar afhankelijk van je vooropleiding. Na het diploma kok kan je verder leren als zelfstandig werkende kok. Deze opleiding duurt over het algemeen één jaar. Na de opleiding zelfstandig werkende kok kan je doorleren voor leidinggevende kok. Tijdens de opleidingen werk je doorgaans vier dagen in de keuken en ga je één dag in de week naar school voor de theorie.

Bedrijven waar een chefkok werkzaam kan zijn

Als chefkok ben je werkzaam in restaurants. Restaurants komen bij veel bedrijven voor, zoals in hotels, ziekenhuizen, bedrijfsrestaurants en natuurlijk als echt restaurant, waar gasten ontspannen een hapje kunnen eten.

Competenties chefkok

Als chefkok heb je je doorgaans al bewezen. Om aangesteld te worden als leidinggevende van een keuken moet je over bijzondere kwaliteiten bezitten als kok. In de grote keukens wordt je meestal niet zomaar de chefkok. Als chefkok ben je in staat bijzondere gerechten zelfstandig te maken die natuurlijk ook nog eens heel lekker zijn. Meestal is er jaren ervaring voor nodig voordat je chefkok kan worden. Naast het koken heb je ook een talent voor organiseren en leiding geven aan medewerkers. Als chefkok ben je ook verantwoordelijk voor de inkoop van de keuken, en zie je toe dat alles volgens de regels gaat, zoals de hygiëne.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chefkok

Als goed opgeleide chefkok is het doorgaans geen probleem om chefkok vacatures of zzp opdrachten te vinden. Voor restaurants is de presentatie en smaak van de maaltijden belangrijk voor hun bestaansrecht. Een goede chefkok is daarom erg belangrijk voor restaurants. De concurrentie onder restaurants is erg groot en bij een negatieve ervaring komen klanten vaak niet meer terug. Als chefkok heb je eigenlijk al het hoogst haalbare bereikt in de keuken. Het verder groeien als kok moet dan ook eerder gezocht worden in het behalen van één of meerdere Michelinsterren of het beginnen van je eigen restaurant.

Arbeidsvoorwaarden en salaris chefkok

Als chefkok maak je over het algemeen veel uren en ben je meestal aan het werk als andere mensen vrij zijn, zoals in het weekend, avonduren en feestdagen. Wie in de horeca wil gaan werken moet zich dit goed beseffen. Ook kan de druk in een keuken hard oplopen als het onverwacht druk wordt. Een chefkok in loondienst verdient afhankelijk van het soort restaurant, leeftijd, ervaring tussen de 2500 en 2700 euro bruto per maand. Wel is het salaris sterk afhankelijk van het soort restaurant. Als chefkok kan je ook je eigen restaurant beginnen, maar daar komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen koken.

Mijnzzp.nl