Chefkok

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een chef-kok is het hoofd van een professionele keukenafdeling en soms de eigenaar van een restaurant. Als chef-kok geef je leiding aan alle medewerkers in de keuken. Een chef-kok kan zijn werkzaamheden uitvoeren in verschillende soorten keukens, zoals in een hotel, een restaurant of een congrescentrum, of kan werkzaam zijn in de keuken van een instelling. De werkzaamheden van een chef-kok kunnen wel per bedrijf verschillen, omdat in lang niet alle bedrijven of instellingen culinaire hoogstandjes gekookt worden. Een chef-kok is wel in alle gevallen een ervaren allround kok, die over veel ervaring en kennis beschikt met betrekking tot koken. Daarnaast moet een chef-kok over leidinggevende capaciteiten beschikken, omdat de chef-kok in de meeste gevallen verschillende soorten keukenmedewerkers zal aansturen. Naast het koken maakt de chef-kok over het algemeen de keukenplanning en de operationele plannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inkopen van ingrediënten, het maken van begrotingen, het samenstellen van de menukaart en het maken van de personeelsplanning. Als chef-kok heb je dus meerdere verantwoordelijkheden, die niet alleen met het koken te maken hebben. De chef-kok ziet er ook op toe dat er hygiënisch gewerkt wordt in de keuken. In een keuken werken meer mensen dan alleen de chef-kok, zoals een sous-chef en gewone koks. Hoeveel mensen in een keuken werkzaam zijn is geheel afhankelijk van het soort bedrijf. De chef-kok geeft bijvoorbeeld duidelijke instructies aan de hulpkoks, die voorbereidende werkzaamheden uitvoeren voor de chef-kok. Het werken in een professionele keuken kan gezien worden als een teamsport, waarbinnen alle keukenmedewerkers verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Het werken in een keuken kan nogal eens stressvol zijn tijdens de drukke uren. Het is daarom belangrijk dat de chef-kok alles in goede banen kan leiden en het overzicht houdt in de keuken. Ook als niet alles op rolletjes loopt in de keuken is het de verantwoordelijkheid van de chef-kok om in te grijpen.

In veel gevallen is de chef-kok zelf ook aan het koken en is de chef-kok verantwoordelijk voor al het eten dat de keuken verlaat. Ondanks dat een chef-kok gebruikmaakt van een sous-chef, koks en keukenhulpen blijft de chef-kok verantwoordelijk voor de uiteindelijke kwaliteit van de gerechten. Naast het aansturen van de keuken en het koken zelf is de chef-kok verantwoordelijk voor het financiële beheer van de keuken. De chef-kok koopt vaak zelf zijn producten in en onderhandelt over de prijs van de producten. Als producten aangeleverd worden in de keuken zal de chef-kok deze ook controleren op kwaliteit. Omdat de chef-kok de leiding heeft over de keuken is hij of zij ook verantwoordelijk voor de planning in de keuken. Zo is het erg belangrijk dat er genoeg mensen aanwezig zijn in de keuken om alle werkzaamheden in goede banen te kunnen leiden. Ook het samenstellen van het menu is een taak van de chef-kok. De taken van een chef-kok zijn dan ook heel divers te noemen, en beperken zich niet alleen tot kunnen koken van lekkere maaltijden voor gasten. Eigenlijk is het koken maar een klein onderdeel van alle werkzaamheden. Naast dat de chef-kok kookt en leiding geeft in de keuken, zal de chef-kok zich regelmatig laten zien aan de gasten. Het worden van een chef-kok is over het algemeen alleen mogelijk als je beschikt over veel ervaring, kennis en leidinggevende capaciteiten. Een chef-kok kan dus ook gezien worden als manager.

Samenstellen van de menukaart

Het samenstellen van de menukaart is ook een taak van de chef-kok. Hoe vaak een chef-kok de kaart zal veranderen kan wel per restaurant verschillen. Om een goede menukaart te kunnen maken moet een chef-kok over de nodige creativiteit beschikken, omdat vernieuwing belangrijk is voor restaurants. Het spelen met nieuwe gerechten, kloppend bij het juiste seizoen van het jaar, is erg belangrijk. Het is ook prima denkbaar dat een chef-kok een lokale groenteteler bezoekt om de steekproducten in het veld te kunnen bekijken. Aan het maken van nieuwe gerechten gaan vaak veel keuringen vooraf, voordat een gerecht ook echt op de menukaart komt. Ook het uitzoeken van de juiste wijnen bij de gerechten is belangrijk voor restaurants. De meeste restaurants kiezen nieuwe gerechten en wijnen met hulp van al het personeel, om zo tot een goede menukaart te kunnen komen. Er kan ook sprake zijn van een sommelier, die zich gespecialiseerd heeft in wijn-spijscombinaties.

Chef-kok is een creatief beroep

Het beroep chef-kok staat over het algemeen vol met uitdagingen en is een creatief beroep te noemen. De gasten van een restaurant gaan uit eten om verwend te worden en zijn over het algemeen op zoek naar een speciale beleving. Het is de verantwoordelijkheid van de chef-kok om via de gerechten deze beleving waar te maken. Het is daarom zo belangrijk voor de chef-kok om regelmatig te wisselen van menu en te koken naar de seizoenen van het jaar. Ook het volgen van nieuwe trends en het toepassen hiervan in binnen professionele keukens erg belangrijk. In alle gevallen moet de kwaliteit van gerechten hoog zijn, omdat anders de gasten uiteindelijk wegblijven. Een restaurant kan nog zo mooi zijn, maar als het eten tegen valt komen de gasten geen tweede keer. Om gasten de juiste beleving te kunnen geven is het als chef-kok belangrijk om te blijven vernieuwen. Ook het zelf proeven van etenswaren komt veel voor als chef-kok.

Werken als chef-kok

Het beroep chef-kok is over het algemeen aan te merken als een redelijk tot zwaar beroep. Vooral chef-koks, die op hoog niveau koken en dus moeten presteren kunnen nogal eens veel druk ervaren, omdat de verwachtingen hoog zijn. Daarnaast kan het tijdens bepaalde periodes, zoals tijdens de feestdagen, nog eens extra druk zijn, waardoor de werkdruk helemaal hoog kan oplopen. Het is daarom zo belangrijk dat een chef-kok gebruik kan maken van een goed keukenteam dat volledig ingewerkt is op elkaar. Eigenlijk moet een keukenafdeling met alle verschillende medewerkers gezien worden als geoliede machine, die volledig op elkaar ingewerkt zijn. Het beroep chef-kok is aan te merken als een mooi beroep, echter zal het beroep chef-kok wel bij je moeten passen, omdat een chef-kok beschikt over veel verantwoordelijkheden. Niet iedereen kan zomaar chef-kok worden, omdat een chef-kok meer moet kunnen dan alleen het maken van lekkere gerechten.

Film over het beroep chef-kok:

Wat doet een chef-kok:

Opleidingen tot chef-kok

Er zijn geen beroepsopleidingen tot chef-kok. Een chef-kok moet gezien worden als een allround kok, die zich opgewerkt heeft tot chef-kok. De meest gerichte opleiding tot kok is de Mbo-opleiding kok op niveau twee. Na het volgen van de Mbo-opleiding kok zal een kok moeten doorleren door het volgen van de Mbo-opleiding zelfstandig werkend kok op niveau drie. Na de Mbo-opleiding zelfstandig werkend kok kan een kok doorleren voor de Mbo-opleiding leidinggevende kok/keuken op niveau vier. Het beroep chef-kok moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een chef-kok ook op verschillende niveaus werkzaam kan zijn. Het worden van een echte chef-kok binnen de betere restaurants is over het algemeen alleen mogelijk als een chef-kok veel ervaring en kennis opgedaan heeft van bekende chef-koks, die gezien moeten worden als leermeester. Zoals eerder omschreven kan niet iedere kok zomaar chef-kok worden. Een chef-kok moet meer kunnen dan alleen het bereiden van lekkere gerechten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een chef-kok werkzaam kan zijn

Een chef-kok is werkzaam binnen de betere restaurants. Restaurant is een ruim begrip, omdat een chef-kok ook werkzaam kan zijn binnen bedrijven die gebruikmaken van een restaurant, zoals congrescentrums, hotels, recreatieparken en de gewone bedrijfsrestaurants. Daarnaast kan een chef-kok werkzaam zijn voor strandtenten of voor scheepsrederijen die beschikken over cruiseschepen. In dat geval kan een chef-kok aangemerkt worden als leidinggevende scheepskok. Het is ook denkbaar dat een goede chef-kok werkzaam is als ondernemer binnen een eigen restaurant. Eigenlijk kan een chef-kok binnen veel verschillende horecagelegenheden werkzaam zijn.

Competenties chef-kok

De belangrijkste competentie als chef-kok is de allround vakinhoudelijke kennis van koken, omdat je anders geen chef-kok kan worden Daarnaast moet een chef-kok over de nodige creativiteit en inspiratie beschikken, omdat dat erg belangrijk is als chef-kok. Een andere belangrijke competentie is dat een chef-kok beschikt over leidinggevende capaciteiten, omdat een chef-kok gezien kan worden als manager. Omdat een chef-kok veel te maken heeft met keukenpersoneel, gasten en externe leveranciers moet een chef-kok over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Ook stressbestendigheid is aan te merken als belangrijke competentie, omdat de werkdruk hoog is. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, kwaliteit, presteren, zelfstandigheid, inzicht, motiveren, plannen, organiseren, aansturen en gastheerschap. Omdat een chef-kok ook verantwoordelijk is voor de inkoop van producten moet de chef-kok ook beschikken over een commerciële instelling.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chef-kok

Als goed opgeleide chef-kok is het doorgaans geen probleem om chef-kok vacatures of zzp opdrachten te vinden. Voor restaurants is de presentatie en smaak van de maaltijden belangrijk voor hun bestaansrecht. Een goede chef-kok is daarom erg belangrijk voor restaurants. De concurrentie onder restaurants is erg groot en bij een negatieve ervaring komen klanten vaak niet meer terug. Als chef-kok heb je eigenlijk al het hoogst haalbare bereikt in de keuken. Het verder groeien als kok moet dan ook eerder gezocht worden in het behalen van één of meerdere Michelinsterren of het beginnen van je eigen restaurant.

Arbeidsvoorwaarden en salaris chef-kok

Als chef-kok maak je over het algemeen veel uren en ben je meestal aan het werk als andere mensen vrij zijn, zoals in het weekend, avonduren en feestdagen. Wie in de horeca wil gaan werken moet zich dit goed beseffen. Ook kan de druk in een keuken hard oplopen als het onverwacht druk wordt. Een chef-kok in loondienst verdient afhankelijk van het soort restaurant, leeftijd, ervaring tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Wel is het salaris sterk afhankelijk van het soort restaurant. Als chef-kok kan je ook je eigen restaurant beginnen, maar daar komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen koken.

Read this information on Chef in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Chefkoch auf Deutsch.

Lea esta información sobre Chef jefe en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Chefkok

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Chefkok bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl