Voorproever

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep voorproever
Wat doet een voorproever
Verschil voorproevers en proevers
Taken als voorproever:
Film: voorproever van de majesteit:
Film: eten wat gevaarlijk kan zijn:
Opleidingen tot voorproever
Bedrijven waar een voorproever werkzaam kan zijn
Competenties voorproever
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voorproever
Arbeidsvoorwaarden en salaris voorproever
Eigen bedrijf starten als Voorproever
Boekhoudprogramma vergelijken Voorproever

Beroep voorproever

Een voorproever was een persoon die gerechten en maaltijden dient voor te proeven voor invloedrijke mensen als een president, keizer, koning, keizer of mensen van adel. In het verre verleden, zoals in het oude Rome, kregen slaven vaak de taak om maaltijden voor te proeven. Het voorproeven heeft als doel om degene voor wie het gerecht bestemd is te beschermen tegen vergiftiging. Het was in de Romeinse tijd een gebruikelijk middel om tegenstanders in de breedste zin van het woord door middel van gif in het eten of drinken uit te schakelen. Door een voorproever eerst van de maaltijd te laten proeven, was na te gaan of er wel of niet vergif in het voedsel was gestopt. Naast de inzet van slaven was het in het verleden bij invloedrijke families soms ook gewoonte om voorproevers in te huren. Vooral als er een angst aanwezig was om door de inname van voedsel vergiftigd te worden. Hoewel de inzet van voorproevers in het verleden vaker voorkwam, geldt dat er nu ook nog hoogwaardigheidsbekleders zijn die daar gebruik van maken, zoals een president van Rusland, net als een president van Amerika in het verleden. Het dus vooral om het nemen van veiligheidsmaatregelen om het leven van de betreffende persoon te beschermen. Vergiftiging is een authentiek middel dat al eeuwen wordt ingezet om mensen te vergiftigen. Hoogwaardigheidsbekleders lopen uiteraard meer veiligheidsrisico dan de doorsnee burger. Daarom zijn er nog altijd voorproevers actie die in principe het eigen leven in de waagschaal stellen. Op het moment dat het voedsel inderdaad vergiftigd lijkt te zijn, levert dat direct een gevaar voor de gezondheid van de voorproever op. Het voorproeven van eten of drinken, was en is dan ook een gevaarlijke bezigheid.

Wat doet een voorproever

Het beroep voorproever is dus nog niet helemaal uitgestorven omdat het voorproeven in sommige gevallen nog steeds voorkomt. Het zijn niet alleen presidenten, maar bijvoorbeeld ook dictators, zoals in Noord-Korea die nog van de diensten van een voorproever gebruikmaken. Overigens gaat het wel om de hoogste hoogwaardigheidsbekleders, want het is bijvoorbeeld niet bekend dat ministers eveneens van voorproevers gebruikmaken. In het verleden als invloedrijke families of hoogwaardigheidsbekleders op reis of doorreis waren en bijvoorbeeld aankwamen in een herberg, bestond ook de mogelijkheid om gerechten te laten voorproeven. Bijvoorbeeld door de herbergier zelf te vragen om eerst van het voedsel te eten. Of door een kok of chef-kok van de zelfgemaakte rechten te laten proeven. In plaats van een herberg gerechten te laten voorproeven, komt dat uiteraard ook voor in hotels. De hotelmanager of hotelier is wat dat betreft verantwoordelijk voor het voedsel dat uit de keuken komt. Het kan namelijk zijn dat het eten in de keuken al vergiftigd is, maar het vergif kan ook toegediend worden tijdens het vervoer naar de tafel. In dat geval is het mogelijk dat een serveerster of ober erbij betrokken is. Het is op allerlei momenten mogelijk om gif in het eten te stoppen. Door een voorproever het eerst te laten proeven, wordt duidelijk of dat zo is of niet. In dat opzicht is een voorproever eveneens aan te merken als een persoonlijke bewaker.

Verschil voorproevers en proevers

Er is overigens een verschil aan te merken tussen voorproevers en proevers. Een voorproever proeft uitsluitend van een gerecht of drankje om te voorkomen dat een belangrijk persoon te maken krijgt met vergiftiging. Een professionele proever proeft van gerechten of drankjes om de kwaliteit ervan te beoordelen. Denk daarbij maar aan een bierproever die voor een bierbrouwerij werkt of aan een professionele proever die in dienst is bij een voedselproductie bedrijf om in feedback te voorzien. Het verschil is bovendien ook vaak dat een bierproever bier voorproeft, maar het bier niet doorslikt, maar weer uitspuugt. Een voorproever slikt het eten of drinken daadwerkelijk door, omdat anders niet kan worden vastgesteld of het gif bevat of niet.

Taken als voorproever:

  • Eten voorproeven.
  • Drinken voorproeven.
  • Leven in de waagschaal stellen.
  • Risico nemen.

Film: voorproever van de majesteit:

Film: eten wat gevaarlijk kan zijn:

Opleidingen tot voorproever

Er zijn geen opleidingen tot voorproever beschikbaar. Je hoeft ook niets van de smaak van voedsel te weten of andere kennis van zaken te hebben. Het enige wat een voorproever doet is risico nemen en het eigen leven in de waagschaal stellen door van het eten of drinken te proeven dat mogelijk vergiftigd kan zijn. Een voorproever is wat dat betreft als een veiligheidsmedewerker in de vorm van een persoonsbeveiliger of letterlijk als lijfwacht te zien. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een voorproever werkzaam kan zijn

Doorgaans werkt een voorproever in opdracht van bijvoorbeeld een president, dictator of koning of voor een adellijke familie. Het kan zijn dat er sprake is van een andere functie als beveiligingsmedewerker, waarbij het voorproeven tot een van de taken kan behoren.

Competenties voorproever

Een voorproever heeft lef nodig en dient in staat te zijn om risico te durven nemen. Het is belangrijk om stressbestendig te zijn en om niet snel uit het veld geslagen te zijn. Loyaliteit naar de opdrachtgever is ook belangrijk, net als het eigen leven in de waagschaal voor een ander willen stellen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voorproever

Er is geen relatie tussen de functie van een voorproever en het arbeidsmarktperspectief aan te merken. Er zijn bijvoorbeeld geen vacatures te vinden waarin er een functie voor een voorproever beschikbaar is. Wat dat betreft zijn ook de doorgroeimogelijkheden uiteraard niet van toepassing. Uiteraard is lang niet iedereen bereid om te gaan voorproeven indien er een kans bestaat op vergiftiging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voorproever

Het is niet bekend wat het salaris is van een voorproever en dat ermee te maken dat deze functie doorgaans ook niet openbaar wordt aangeboden. Het is bovendien onbekend hoeveel voorproevers er überhaupt werkzaam zijn in de wereld. Zo kan het ook gaan om mensen die in het kader van veiligheid een andere functie vervullen en daarbij voorproeven als een van de werkzaamheden uitvoeren. Er valt dus niets te zeggen over het inkomen en daarom evenmin over eventuele andere arbeidsvoorwaarden voor een voorproever.

Eigen bedrijf starten als Voorproever

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Voorproever, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Voorproever

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voorproever bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Voorproever.

Mijnzzp.nl