Medewerker smaakpanel

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep medewerker smaakpanel
Wat doet een medewerker smaakpanel
Deelnemen aan een smaakpanel
Werkzaamheden medewerker smaakpanel:
Film: mayonaise testen:
Film: hoe wordt pindakaas gemaakt?
Opleidingen tot medewerker smaakpanel
Bedrijven waar een medewerker smaakpanel werkzaam kan zijn
Competenties medewerker smaakpanel
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker smaakpanel
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker smaakpanel
Eigen bedrijf starten als Medewerker smaakpanel
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker smaakpanel

Beroep medewerker smaakpanel

Een medewerker smaakpanel is verantwoordelijk voor het beoordelen van bepaalde eigenschappen van levensmiddelen. Het gaat hierbij doorgaans om een combinatie van kenmerken. Bijvoorbeeld het beoordelen van de smaak van een levensmiddelenproduct net als de geur en de textuur. Het is belangrijk om als medewerker smaakpanel kleine verschillen te ontdekken tussen verschillende producten. Bovendien behoort het tot de taken om een beschrijving te geven van de geur, smaak en textuur. Het is dan ook niet alleen een taak om food producten en drankjes te proeven, maar ook te ruiken. Je richt de aandacht tijdens het testen op elke eigenschap afzonderlijk en op de combinatie. Daarnaast behoort het tot de werkzaamheden om de eigen mening te geven en discussie te voeren. Een medewerker smaakpanel maakt namelijk deel uit van een panel, waar meerdere smaaktesters aan zijn toegevoegd. Na afloop van het testen en de discussie is het de bedoeling dat er een gemeenschappelijke evaluatie uit volgt. Overigens is het afhankelijk van het te testen product en werkomgeving of er ook nog andere eigenschappen belangrijk zijn om te beoordelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er naast smaak, textuur en geur ook nog aandacht dient te zijn voor het uiterlijk. Daaraan is verder nog het mondgevoel aan toe te voegen, hoewel dat aspect ook te combineren is met de textuur van het levensmiddelproduct. Je bevindt je als medewerker smaakpanel doorgaans in een aparte ruimte, zoals in een testhokje. Dit om je niet te laten afleiden door prikkels uit de omgeving of door andere panelleden. Na afloop van de test vindt de groepsdiscussie en gemeenschappelijke evaluatie in een gezamenlijke ruimte plaats. Een panelleider met ervaring voert de discussie tussen de verschillende medewerkers smaakpanel vervolgens aan.

Wat doet een medewerker smaakpanel

Een medewerker smaakpanel kan dus niet aangemerkt worden als product tester, omdat de smaaktester specifiek eetbare en drinkbare producten test. Een product tester is gericht op het testen en beoordelen van non-food producten. Er is wel een nauw verband tussen een medewerker smaakpanel en een levensmiddelentechnoloog. Een levensmiddelentechnoloog is onder meer verantwoordelijk voor het verbeteren van voedselproducten en drankjes en voor het bedenken ervan. Als uit het testen blijkt dat er verbeteringen nodig zijn dan is dat dus weer een taak voor een levensmiddelentechnoloog. Een medewerker smaakpanel heeft wat dat betreft een verantwoordelijke taak. Overigens is er wat dat betreft eveneens een relatie te leggen met fabrikanten in de voedingsindustrie. Denk ook maar aan de melk die een melkboer verkoopt of aan een bakker die brood en banket verkoopt. Het is goed mogelijk dat een medewerker smaakpanel daar testen in de productielijn voor heeft uitgevoerd. Er is verder een vergelijking te maken met andere beroepen, waarin kennis van een bepaald levensmiddelenproduct belangrijk is. Denk maar aan een biersommelier die bier proeft of aan een theesommelier net als aan een koffiesommelier.

Deelnemen aan een smaakpanel

Er zijn verschillende punten van belang voor een medewerker smaakpanel bij deelname aan een test. Het geurvermogen dient uitstekend in orde te zijn net als het smaakgevoel. De tong zorgt tijdens het proeven voor het maken van onderscheid in smaak. Er zijn verschillende smaken te onderscheiden, zoals bitter, zuur, zoet en zout. Ook de hartige smaak en vet zijn daaraan toe te voegen. De smaakpapillen van de tong sturen een prikkel door naar je hersenen die daarna in smaak worden omgezet. Het is echter niet gemakkelijk om smaken te testen en te proeven en daarbij ook rekening te houden met de textuur en het mondgevoel. Er zijn ook andere factoren die een rol spelen bij de smaak die een medewerker smaakpanel ervaart. Denk maar aan de temperatuur net als aan de kruidigheid en aan de structuur. Een warm drankje geeft een andere smaaksensatie dan een koud drankje en dat is ook bij voedsel het geval. Verder is het zo dat reukprikkels invloed hebben op de smaakbeleving.

Werkzaamheden medewerker smaakpanel:

  • Samples van levensmiddelen proeven.
  • Levensmiddelen beoordelen op uiterlijk.
  • Textuur vaststellen.
  • Mondgevoel bepalen.
  • Smaak beleven.
  • Mening geven.
  • Discussie voeren.
  • Evalueren.

Film: mayonaise testen:

Film: hoe wordt pindakaas gemaakt?

Opleidingen tot medewerker smaakpanel

Er is niet een opleiding beschikbaar om medewerker smaakpanel te worden. Vaak is het wel zo dat er een bepaald opleidingsniveau van toepassing is. Bijvoorbeeld een opleiding of kennis op mbo-niveau. Dat is echter niet altijd het geval en hangt van de werkgever en de exacte invulling van de functie van medewerker smaakpanel af. Het is soms belangrijker om over een sterk ontwikkeld geur- en reukvermogen te beschikken. Meestal dien je dan ook een smaak- en geurtest te ondergaan. Het is vaak niet mogelijk om als medewerker smaakpanel te werken voor rokers of als je last hebt van chronische verkoudheid. Daarnaast is het belangrijk dat je geen voedselallergieën hebt of een allergie voor bepaalde voedingsstoffen. Zo is het eveneens van belang dat je niet een verplicht dieet volgt. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een medewerker smaakpanel werkzaam kan zijn

Een medewerker smaakpanel werkt vaak voor een fabrikant, maar bijvoorbeeld ook voor programmamakers. Dat kan het geval zijn als een programmamaker een product op televisie test. Het gaat vaker om een bijbaan dan om een voltijdbaan, maar dat neemt niet weg dat er zeker wel medewerkers smaakpanel of fulltime basis werkzaam zijn. Bijvoorbeeld als lid van een sensorisch smaakpanel van een zuivelfabrikant.

Competenties medewerker smaakpanel

Het is belangrijk dat je als medewerker smaakpanel een echte fijnproever bent en daarbij over een uitstekend geurvermogen en smaakvermogen beschikt. Je dient zelfstandig te kunnen werken, want je voert de test individueel uit. Daarnaast is samenwerken van belang omdat je vaak gezamenlijk tot een evaluatie komt. Verder is het belangrijk om je beleving van smaak, textuur en geur goed onder woorden te kunnen brengen. Communicatieve vaardigheden in woord en geschrift mogen dan ook niet ontbreken. In het kader van de beoordeling is het als medewerker smaakpanel verder van belang dat je precies en nauwkeurig bent. Ook overtuigingskracht is nog toe te voegen aan het rijtje van competenties van een medewerker smaakpanel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker smaakpanel

Een medewerker smaakpanel is veelal werkzaam in een bijbaan en doorgroeien is dan ook meestal niet van toepassing. Indien er sprake is van een baan als medewerker smaakpanel voor langere tijd is het overigens wel mogelijk om door te groeien. Bijvoorbeeld als je veel ervaring hebt opgedaan, waarna het mogelijk is om door te groeien naar de functie van panelleider van het smaaktestteam.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker smaakpanel

Bij het uitvoeren van tests op afwisselende basis is er doorgaans sprake van een uurvergoeding van 14 euro per uur bruto. Als je daarvan uitgaat, geldt dat er omgerekend sprake is van een fulltime salaris tussen 2.200 en 2.300 euro bruto voor een medewerker smaakpanel.

Eigen bedrijf starten als Medewerker smaakpanel

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker smaakpanel, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker smaakpanel

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker smaakpanel bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker smaakpanel.

Mijnzzp.nl