Voedingsdeskundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep voedingsdeskundige
Werken als voedingsdeskundige
Verschil voedingsdeskundige en gewichtsconsulent
Verschil voedingsdeskundige en diëtist
Beroepsfilm Voedingsdeskundige:
Opleidingen tot voedingsdeskundige
Bedrijven waar een voedingsdeskundige werkzaam kan zijn
Competenties voedingsdeskundige
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voedingsdeskundige
Arbeidsvoorwaarden en salaris voedingsdeskundige
Eigen bedrijf starten als Voedingsdeskundige
Boekhoudprogramma vergelijken Voedingsdeskundige

Beroep voedingsdeskundige

Een voedingsdeskundige is een wetenschapper op het gebied van voeding, inclusief de anatomie en fysiologie van de mens. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een voedingsdeskundige het beste omschrijven als het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek of het coachen en begeleiden van cliënten die gezonder willen leven en/of die willen afvallen. Afvallen en gezonde voeding zijn twee belangrijke woorden, die eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. Een voedingsdeskundige heeft niet alleen kennis van gezonde voeding, maar ook van eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, spoorelementen, vitamines, spijsverteringsproblemen en van supplementen, die van invloed zijn op het lichaam en het gewicht van cliënten. Ondanks dat de beroepen voedingsdeskundige, diëtist en gewichtsconsulent veel raakvlakken hebben met elkaar, kunnen deze beroepen niet zomaar maar elkaar vergeleken worden, omdat er belangrijke verschillen bestaan tussen de beroepen. Officieel gezien hoort het beroep voedingsdeskundige toe tot wetenschappers, die beschikken over de studie voeding en gezondheid. In de praktijk is het zo dat veel mensen de benaming voedingsdeskundige gebruiken. Het beroep voedingsdeskundige kent verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen de benaming mag gebruiken. Strikt gezien behoort het beroep voedingsdeskundige wel toe tot de wetenschap. Een universitaire voedingsdeskundige is dan ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding. Het beroep voedingsdeskundige kan in de praktijk dus op verschillende manieren voorkomen, echter hebben de werkzaamheden in alle gevallen te maken met voeding. Een voedingsdeskundige is gespecialiseerd in voedingsleer. Voedingsleer moet niet onderschat worden, omdat voedingsleer verder gaat dan alleen het adviseren over gezonde voeding. Een voedingsdeskundige weet bijvoorbeeld ook precies wat voedingsstoffen doen met de stofwisseling van de mens.

Werken als voedingsdeskundige

Een voedingsdeskundige is dus een wetenschapper die zich gespecialiseerd heeft in voeding. Voedingsleer heeft betrekking op de kennis van voedingswaarde inclusief de kennis van de menselijke stofwisseling na voedselinname. Zoals eerder omschreven gaan de inhoudelijke werkzaamheden van een voedingsdeskundige verder dan alleen het helpen van mensen, die willen afvallen. Een voedingsdeskundige is juist meer verantwoordelijk voor het adviseren van mensen en organisaties met betrekking tot gezonde voeding. Ook is een voedingsdeskundige een specialist op het gebied van voedingsgerelateerde klachten. Denk bijvoorbeeld aan voedselallergie, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, huidproblemen en aan diabetes. Ook het geven van voorlichting als educatief medewerker behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een voedingsdeskundige. Voedingsdeskundigen geven bijvoorbeeld regelmatig voorlichting over voeding op scholen en sportscholen. Binnen sportscholen kan een voedingsdeskundige bijvoorbeeld meer uitleggen over eet- en bewegingsprogramma's, waardoor mensen op een gezonde manier hun levensstijl kunnen aanpassen.

Verschil voedingsdeskundige en gewichtsconsulent

Het verschil tussen een voedingsdeskundige en een gewichtsconsulent is dat een voedingsdeskundige over een universitaire studie beschikt en een gewichtsconsulent meestal over een gerichte hbo-opleiding beschikt. De opleiding voedingsdeskundige is dan ook uitgebreider dan de opleiding gewichtsconsulent. Een gewichtsconsulent moet eerder gezien worden als coach van gezonden cliënten, die wensen af te vallen. Een voedingsdeskundige is dus op een brede manier opgeleid en beschikt over kennis van anatomie en fysiologie van de mens. Denk hierbij aan celleer, weefselleer, botten, spieren, spijsverteringsstelsel, het zenuwstelsel, de huid en aan de stofwisseling.

Verschil voedingsdeskundige en diëtist

Het verschil tussen een voedingsdeskundige en een diëtist is dat een diëtist ook een specialist is op het gebied van voeding met betrekking tot mensen die ziek zijn. Een diëtist kan dus te maken krijgen met zieke mensen die om medische redenen moeten afwijken van een voedingspatroon. Mensen die bij de huisarts komen met bepaalde klachten zoals diabetes, hoge bloeddruk, voedselallergie of een te hoog cholesterolgehalte worden in veel gevallen doorverwezen naar een diëtist en niet naar voedingsdeskundige, afhankelijk van de soort klachten. In tegenstelling tot het beroep voedingsdeskundige betreft het beroep diëtist wel een beschermd beroep. Het is dan ook niet toegestaan om jezelf zomaar diëtist te noemen.

Beroepsfilm Voedingsdeskundige:

Opleidingen tot voedingsdeskundige

Wie een carrière ambieert als voedingsdeskundige kan het beste kiezen voor de universitaire voeding en gezondheid die ongeveer vier jaar in beslag zal nemen. Daarnaast worden er veel verkorte opleidingsmogelijkheden aangeboden die over het algemeen allemaal op Hbo-niveau zijn. Het beroep voedingsdeskundige kent verder geen bescherming en iedereen kan zich dus voedingsdeskundige noemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer

Bedrijven waar een voedingsdeskundige werkzaam kan zijn

Een voedingsdeskundige kan voor verschillende bedrijven, overheden en instellingen werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, de voedingsmiddelenindustrie of aan het voedingscentrum. Daarnaast kan een voedingsdeskundige werkzaam zijn voor inspectiediensten. Vanzelfsprekend kan een voedingsdeskundige ook werkzaam zijn als leefstijlcoach of bijvoorbeeld werkzaam zijn als diëtist. Zoals eerder omschreven kent het beroep voedingsdeskundige geen bescherming meer. Met andere woorden kan iedereen zich uitgeven voor voedingsdeskundige. In de praktijk werken de meeste voedingsdeskundigen als ondernemer binnen hun eigen praktijk, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Een voedingsdeskundige kan ook werkzaam zijn voor een sportcentrum of bijvoorbeeld werken als gezondheidsadviseur voor het bedrijfsleven of scholen.

Competenties voedingsdeskundige

De belangrijkste competentie van een voedingsdeskundige is de wetenschappelijke kennis van anatomie en fysiologie van de mens. Daarnaast moet je als wetenschapper over onderzoeksvaardigheden beschikken. Omdat een voedingsdeskundige vaak verantwoordelijk is voor educatieve werkzaamheden kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, bijscholing, samenwerken, overleggen, adviseren, plannen, motiveren en inspireren. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voedingsdeskundige

Het arbeidsmarktperspectief van een voedingsdeskundige is over het algemeen zeer goed te noemen, afhankelijk van de opleidingen. De vraag naar voedingsdeskundigen is behoorlijk groot te noemen, omdat goede en vooral gezonde voeding voor steeds meer mensen belangrijk is. De doorgroeimogelijkheden van een voedingsdeskundige moeten gezien worden in het opbouwen van een eigen praktijk of het eventueel promoveren als wetenschapper.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voedingsdeskundige

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep voedingsdeskundige, omdat je voor verschillende gezondheidsorganisaties werkzaam kan zijn en ook buiten de gezondheidszorg werkzaam kan zijn. Daarnaast is het prima denkbaar dat je als voedingsdeskundige werkzaam bent als zelfstandig ondernemer en je je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Een universitair opgeleide voedingsdeskundige zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3500 en 4500 euro per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er als voedingsdeskundige doorgaans meer te verdienen, mits je voldoende opdrachten binnen weet te halen.

Eigen bedrijf starten als Voedingsdeskundige

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Voedingsdeskundige, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Voedingsdeskundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voedingsdeskundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Voedingsdeskundige.

Mijnzzp.nl