Voedingsdeskundige
Overzichtspagina
Wat doet een Voedingsdeskundige?
Een voedingsdeskundige is een wetenschapper op het gebied van voeding, inclusief de anatomie en fysiologie van de mens. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een voedingsdeskundige het beste omschrijven als het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek of het coachen en begeleiden van cliënten die gezonder willen leven en/of die willen afvallen. Afvallen en gezonde voeding zijn twee belangrijke woorden, die eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. Een voedingsdeskundige heeft niet alleen kennis van gezonde voeding, maar ook van eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, spoorelementen, vitamines, spijsverteringsproblemen en van supplementen, die van invloed zijn op het lichaam en het gewicht van cliënten. Ondanks dat de beroepen voedingsdeskundige, diëtist en gewichtsconsulent veel raakvlakken hebben met elkaar, kunnen deze beroepen niet zomaar maar elkaar vergeleken worden, omdat er belangrijke verschillen bestaan tussen de beroepen. Officieel gezien hoort het beroep voedingsdeskundige toe tot wetenschappers, die beschikken over de studie voeding en gezondheid. In de praktijk is het zo dat veel mensen de benaming voedingsdeskundige gebruiken. Het beroep voedingsdeskundige kent verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen de benaming mag gebruiken. Strikt gezien behoort het beroep voedingsdeskundige wel toe tot de wetenschap. Een universitaire voedingsdeskundige is dan ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding. Het beroep voedingsdeskundige kan in de praktijk dus op verschillende manieren voorkomen, echter hebben de werkzaamheden in alle gevallen te maken met voeding. Een voedingsdeskundige is gespecialiseerd in voedingsleer. Voedingsleer moet niet onderschat worden, omdat voedingsleer verder gaat dan alleen het adviseren over gezonde voeding. Een voedingsdeskundige weet bijvoorbeeld ook precies wat voedingsstoffen doen met de stofwisseling van de mens.
Bedrijven met het beroep Voedingsdeskundige
Bezoek het overzicht van bedrijven...
Salaris en tarief van een Voedingsdeskundige
Wat is het salaris en tarief van een Voedingsdeskundige? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Voedingsdeskundige in loondienst of als zzp-er.
Boekhoudprogramma vergelijken Voedingsdeskundige
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voedingsdeskundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl