Koffiesommelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een koffiesommelier is een expert op het gebied van koffie. Deze expertise heeft niet alleen betrekking op de uiteindelijke koffiebeleving maar ook op de soort koffiebonen, de manier van koffiezetten en het op de juiste manier drinken van de koffie, zodat de juiste smaakbeleving ontstaat. Er bestaan tegenwoordig veel speciaalzaken waar het aankomt op koffie. Een belangrijke term binnen het vakgebied van een koffiesommelier is “slow coffee”.  Slow coffee heeft betrekking op de manier van koffiezetten. Door het heel langzaam zetten van koffie komen alle smaakaroma's boven, waardoor de koffiebeleving vergroot zal worden. Het is de koffiesommelier die bekend is met alle technieken en koffiesoorten om de ultieme koffiebeleving te verkrijgen. Een goede koffiesommelier weet dan ook hoe de beste aroma's uit koffie kunnen worden getrokken voor de beste smaakbeleving. Een koffiesommelier zal over het algemeen werkzaam zijn voor koffiespeciaalzaken, die meestal veel soorten koffie kunnen aanbieden. De koffie die gezet wordt door een koffiesommelier behoort over het algemeen tot de luxe koffie en zal dus geen doorsnee koffie betreffen. Het is ook prima denkbaar dat een koffiesommelier op andere manieren werkzaam is, omdat koffie binnen verschillende beroepen een belangrijke rol kan spelen. Denk bijvoorbeeld ook aan horecamedewerkers, zoals een barman, of aan bediend medewerkers die zich gespecialiseerd hebben in koffie. Het beroep koffiesommelier kan dus ook gezien worden als een extra aanvulling op een ander beroep. Daarnaast kan koffiesommelier gewoon betrekking hebben op een koffieliefhebber, die verder niet beroepsmatig actief is met koffie.

De benaming koffiesommelier geeft aan dat we spreken van een koffiekenner. Binnen de praktijk kan dit betrekking hebben op verschillende soorten vakmannen of vakvrouwen, zoals een barman, een kelner, een ober, een barista of heeft dit betrekking op een speciaalzaak. Daarnaast kan dit betrekking hebben op een persoon die hobbymatig actief is op het gebied van koffie. Koffiedrinken is voor veel mensen een speciale aangelegenheid waarbinnen de smaakbeleving van koffie een belangrijke rol speelt. Er bestaan tegenwoordig veel manieren van koffiezetten, wat handmatig gedaan kan worden maar ook door middel van koffiezetmachines gedaan kan worden.

Het is de koffiesommelier die mensen alles kan leren van en over koffie. Binnen Nederland worden er tegenwoordig veel speciale workshops georganiseerd voor mensen die meer willen leren over koffie. Deze speciale workshops hebben meestal betrekking op de verschillende koffiesoorten, de verschillende soorten koffiebonen, de manieren van koffiezetten en de uiteindelijke smaakbeleving van koffie. Deze workshops zijn over het algemeen ook interessant voor andere mensen binnen de horeca die meer willen leren over koffie. Denk bijvoorbeeld aan bedienend personeel zoals een serveerster. Tijdens dit soort workshops leren mensen bijvoorbeeld de perfect espresso, latte of cappuccino te maken.

Naast de koffiesommelier kennen wij tegenwoordig de bekende theesommeliers, biersommeliers en natuurlijk de normale sommelier. Sommelier heeft meestal betrekking op een wijnkenner of wijnspecialist. De toevoeging voor het woord sommelier geeft dus alleen aan dat we niet met een wijnspecialist te maken hebben maar in dit geval met een koffiespecialist. Wanneer een koffiesommelier professioneel werkzaam is spreekt men tegenwoordig ook wel van een barista. Een barista is eigenlijk een soort barman of barvrouw maar dan gespecialiseerd in koffie.

Hoe kun je koffie het best bewaren:

Beste koffie van Nederland:

Opleidingen tot koffiesommelier

Er bestaan binnen Nederland geen erkende opleidingen tot koffiesommelier. Wel zijn er uiteraard voldoende cursussen op het gebied van koffie te vinden. Daarnaast zijn er binnen de koffiebranche redelijk veel bedrijven die workshops aanbieden voor geïnteresseerde mensen. Deze workshops  of cursussen kunnen variëren van één dag tot enkele dagen, afhankelijk van het gewenste opleidingsniveau.

Bedrijven waar een koffiesommelier werkzaam kan zijn

Een koffiesommelier kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven, die meestal met de horeca of detailhandel te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een café, een restaurant, een hotel, een koffiebar, een broodjeszaak of aan een koffiespeciaalzaak. Daarnaast kan een koffiesommelier werkzaam zijn voor een groothandelsbedrijf binnen de koffiebranche. Natuurlijk is het ook denkbaar dat een koffiesommelier hobbymatig actief is. Het beroep koffiesommelier kan, zoals eerder omschreven, ook gezien worden als een extra aanvulling op een regulier beroep. Het is dus prima denkbaar dat bediend medewerkers een aanvullende opleiding volgen tot koffiesommelier. Voor horecamedewerkers is het op verschillende manieren belangrijk om je verder te specialiseren.

Competenties koffiesommelier

De belangrijkste competentie als koffiesommelier is je kennis van koffie en de kennis van het koffiezetten. Omdat de meeste koffiesommeliers feitelijk een ander beroep uitoefenen, kunnen andere competenties per beroep verschillen, bijvoorbeeld omdat de competenties als sommelier of als verkoper binnen de detailhandel niet zomaar te vergelijken zijn. Wel kunnen we stellen dat je als koffiesommelier kennis overdraagt aan andere mensen en dat je daarom communicatief gezien sterk onderlegd moeten zijn. Als je werkzaam bent als ondernemer en bijvoorbeeld workshops geeft zal je ook over ondernemersvaardigheden moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als koffiesommelier zijn passie, leergierigheid, motivatie, ontwikkeling, inspiratie en energie. Energie heeft vooral betrekking op het over willen brengen van kennis. In dat opzicht kan een koffiesommelier ook gezien worden als soort educatief medewerker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koffiesommelier

Het arbeidsmarktperspectief als koffiesommelier is niet heel groot te noemen. In de meeste gevallen heeft het betrekking op andere vakmannen of vakvrouwen, die feitelijk een ander beroep uitoefen binnen de horeca of detailhandel. Daarnaast kan een koffiesommelier ook hobbymatig actief zijn. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als koffiesommelier, omdat de functie daarvoor te specifiek is. Natuurlijk kan het geven van koffieworkshops als ondernemer ook gezien worden als het doorgroeien. Een mogelijke doorgroeimogelijkheid als koffiesommelier is het starten van een eigen koffiewinkel en/of koffiespeciaalzaak als middenstander.

Arbeidsvoorwaarden en salaris koffiesommelier

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als koffiesommelier werkzaam kan zijn binnen verschillende soorten bedrijven met verschillende cao's. De arbeidsvoorwaarden binnen de horeca zijn niet zomaar te vergelijken met de arbeidsvoorwaarden binnen de detailhandel. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat het salaris geheel afhankelijk is van de branche waarbinnen je werkzaam bent en andere mogelijke opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl