Kelner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kelner
Werken als kelner
Wat doet een kelner allemaal
Gasten ontvangen
Informatiefilm over het beroep kelner:
Opleidingen tot kelner
Bedrijven waar een kelner werkzaam kan zijn
Competenties kelner
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kelner
Arbeidsvoorwaarden en salaris kelner
Eigen bedrijf starten als Kelner
Boekhoudprogramma vergelijken Kelner

Beroep kelner

Een kelner of kelnerin is een bedieningsmedewerker die werkzaam kan zijn binnen verschillende soorten horecagelegenheden. De belangrijkste taak van een kelner is het opnemen van bestellingen en het uitserveren van drank en voedsel. Als kelner ben je dus een bedieningsmedewerker binnen een horecagelegenheid en maak je meestal onderdeel uit van een team dat uit diverse verschillende horecamedewerkers zal bestaan. Welke taken een kelner precies heeft kan verschillen per horecagelegenheid, omdat dit afhankelijk is van het aantal medewerkers en de onderlinge taakverdeling. Een kelner is dus iemand, die eten en/of drank serveert in een horecagelegenheid. Voordat de gelegenheid opengaat zorgt de kelner er voor dat alles netjes klaar staat, zodat de gasten op de juiste manier ontvangen kunnen worden. Het voorbereiden van alle werkzaamheden noemt men binnen de horeca ook wel mise-en-place. Mise-en-place heeft betrekking op alle voorbereidende werkzaamheden, zoals het klaarzetten van eten, drank en serviesgoed, zodat de uiteindelijke bediening en dus de service sneller uitgevoerd kunnen worden als de gasten arriveren. Over het algemeen kan een kelner ook verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van de gasten. In dat geval kan een kelner ook aangemerkt worden als gastheer. Andere werkzaamheden van een kelner kunnen zijn het schoonmaken van de tafels als de gasten vertrokken zijn en het helpen schoonmaken in de keuken. Over het algemeen moet een kelner gezien worden als allround horecamedewerker, die voor verschillende werkzaamheden inzetbaar is. Een andere benaming voor kelner kan ook zijn ober of serveerster, als we van een kelnerin spreken. Er bestaan verder geen echte inhoudelijke verschillen tussen de beroepen kelner en ober.

Werken als kelner

Een kelner is dus een bedienend medewerker die werkzaam is binnen de horeca. Als kelner beschik je over het algemeen over gecombineerde werkzaamheden, omdat een kelner ook aangemerkt kan worden als een gastheer die de gasten op de juiste manier zal ontvangen. Daarnaast hoeft het niet zo te zijn dat een kelner alleen bestellingen opneemt en deze vervolgens uitserveert aan de gasten. Een kelner kan ook een sommelier zijn die wijnen adviseert bij het eten. Zoals eerder omschreven kan het beroep kelner op verschillende manieren voorkomen binnen de praktijk en kan een kelner ook gezien worden als een ober. Een kelner is over het algemeen werkzaam voor restaurants of eetcafés waarbinnen geen sprake is van zelfbediening. In de meeste gevallen moet een kelner gezien worden als allround horecamedewerker, die verantwoordelijk is voor uiteenlopende werkzaamheden. De kerntaak van een kelner is wel het bedienen van gasten. Als er geen of weinig gasten zijn kan de kelner ook ingezet worden voor andere werkzaamheden.

Wat doet een kelner allemaal

Een kelner voorziet de gasten aan de tafel van eten en drinken. De werkzaamheden van een kelner zijn vanzelfsprekend erg belangrijk voor horecagelegenheden, omdat het de kelner is die alle gasten moet voorzien van hun eten en drinken. Een goede kelner zal er ook voor zorgen dat gasten tijdig nieuwe drankjes krijgen als ze hun glas leeggedronken hebben. De werkzaamheden van een kelner moeten dan ook niet onderschat worden, omdat het niet alleen om het eten draait. Een kelner kan ook verantwoordelijk zijn voor voorbereidende werkzaamheden in de keuken, zoals het maken van garnituur en het blancheren van groenten. Een kelner zal in de keuken helpen als het rustig is in de zaak, om de kok te kunnen ontlasten van zijn taken. Andere werkzaamheden van een kelner kunnen weer zijn schoonmaakwerkzaamheden, afwaswerkzaamheden, het klaarzetten van glazen en het vervangen van lege biervaten. Ook is het denkbaar dat een kelner de barman zal helpen achter de bar als dit nodig mocht zijn.

Gasten ontvangen

Een kelner is een belangrijk visitekaartje van horecagelegenheden, omdat hij of zij in veel gevallen direct contact heeft met de gasten. Als kelner zal je over het algemeen geen hele gesprekken voeren met gasten, maar vakinhoudelijke vragen kunnen zeker voorkomen. Een kelner moet dan ook vragen van de gasten kunnen beantwoorden over het eten en de drank. Ook het uitleggen van de menukaart is een taak die toebehoort tot de kelner.

Informatiefilm over het beroep kelner:

Opleidingen tot kelner

Om als kelner of ober te kunnen werken kan er het beste een beroepsopleiding in de richting van de horeca gekozen worden. De opleiding tot kelner of ober duurt over het algemeen twee jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de opleiding leer je het op een juiste manier bedienen van eten en drinken. Tijdens de opleiding zal er doorgaans veel stage gelopen worden en worden er meerdere examens afgenomen in de praktijk en in de theorie, die samen tot het diploma leiden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een kelner werkzaam kan zijn

Een kelner is werkzaam voor horecabedrijven die geen gebruik maken van zelfbediening zoals restaurants, hotels met een restaurant, eetcafés of bijvoorbeeld strandtenten. Een kelner is in alle gevallen werkzaam als bedieningsmedewerker binnen de horeca. De werkzaamheden als kelner kunnen onderling wel verschillen per horecagelegenheid, omdat deze afhankelijk zijn van het aantal medewerkers.

Competenties kelner

De belangrijkste competentie van een kelner is een gastvrije instelling. Met andere woorden moet een kelner gezien kunnen worden als gastheer. Daarnaast moet een kelner beschikken over voldoende vakinhoudelijke kennis van bedieningswerkzaamheden. Afhankelijk van de soort werkgever kan het als kelner ook belangrijk zijn dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt van eten en drinken, zodat je de gasten op een uitgebreide manier kan adviseren over de menukaart. Omdat een kelner veel te maken heeft met verschillende gasten kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid, omdat het tijdens bepaalde uren en/of dagen hard werken is binnen de horeca. Algemeen belangrijke woorden als kelner zijn vakkennis, wijnkennis, bierkennis, samenwerken, inzicht, service, plannen, motivatie en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kelner

Het arbeidsmarktperspectief van een kelner is over het algemeen goed te noemen, aangezien de horecasector een grote branche is. Wel is het zo dat de betere restaurants alleen gebruikmaken van goed opgeleide kelners, die beschikken over de nodige vakkennis. Het volgen van een gerichte opleiding binnen de horeca is dan ook aan te raden voor vaklieden die willen werken als kelner. Als kelner kan je eigenlijk overal binnen de horeca werkzaam zijn. Het vinden werk als kelner zal dan ook in de meeste gevallen geen probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden van een kelner moeten gezien worden in het blijven volgen van opleidingen, omdat er anders geen echte doorgroeimogelijkheden zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kelner

Als kelner werk je doorgaans wanneer andere mensen vrij zijn, zoals in het weekend en tijdens feestdagen. Het salaris van een kelner kan nogal verschillen per bedrijf en de precieze taken van de kelner. Een kelner of ober verdient in loondienst tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand. Als kelner komt het regelmatig voor dat je fooien krijgt die het salaris extra kunnen opkrikken. In sommige horecagelegenheden wordt er verwacht dat de fooi met al het personeel gedeeld zal worden.

Eigen bedrijf starten als Kelner

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kelner, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kelner

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kelner bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kelner.

Mijnzzp.nl